SlideShare a Scribd company logo
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
Lënda : Letërsi
Qëllimi: Të realizojmë një projekt teorik-
praktik që të informojë bashkëmoshataret
dhe publikun mbi rëndësinë e skenderbeut.
Objektivat :
 Të realizohet një projekt individual
ose në grup dhe të mblidhen informacione
për jetën e tij si ushtarak dhe udhëheqës
shteti.
Të vlerësojë figurën e Skënderbeut në
rrafshin shqiptar dhe atë ndërkombetar.
 Jeta dhe fëmijëria
 Rinia e Skënderbeut.
 Veprimtaria e tij në Turqi .
 Gjendja e shtetit të Arbërit.
 Rethimet e Krujës .
 Lidhja e Lezhës dhe roli I tij
në të .
 Shteti Shqiptar nën
udhëheqjen e Skënderbeut.
 Funksioni që ushtronte
Skënderbeu si ushtarak.
 Rëndësia dhe vlerësimi i
figurës së Skënderbeut si
burrë shteti
 Skënderbeu sipas Sabri
Godos.
PROJEKT : SKENDERBEU
RINIA E TIJ
 Skënderbeu pas mbarimit të shkollës, I njohtur tashme me
emrin "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në
Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu
dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg
do të thotë Aleksandri princ ose fisnik.
 Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim
rastin të kthehej në tokën që e lindi.
 Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt
sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.
 Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri
në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër
Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
PROJEKT : SKENDERBEU
P Ë R T R I M Ë R I N Ë D H E ZOT Ë S I N Ë N Ë A RT I N U S H TA RA K Q Ë T R E G O I G JAT Ë
B E T E JAV E M E U S H T R I N Ë O S MA N E , G JAT Ë B E T E JAV E N Ë A Z I N Ë E
VO G Ë L , S K Ë N D E R B E U MO R I N G A S U L LTA N I T I T U L L I N E G J E N E RA L I T.
S K Ë N D E R B E U ST U D I O I N Ë STAM B O L L A RT I N U S H TA RA K , N J I H T E
G J U H Ë N O S MA N E , L AT I N E D H E S H Q I P, S I D H E S H K RUA N T E D H E K I S H T E
O RATO R I T Ë L I N D U R . BA L L K A N I D H E A Z I A E VO G Ë L I S H I N D I S A N G A
D E T Y RAT E T I J U S H TA RA K E PA S M BA R I M I T T Ë S H KO L L Ë S, D U K E U
DA L LUA R P Ë R T R I M Ë R I .
NË KRYE TË SHTETIT SHQIPTAR
 Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria
osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të
zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e
me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si
çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin
osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë
shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u
shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve.
 Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i
Kastriotëve.
 Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u
ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u
spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e
kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të
cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të
bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij
me principatat e tjera.
 Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria
osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të
zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e
me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si
çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin
osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë
shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u
shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve.
 Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i
Kastriotëve.
 Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u
ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u
spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e
kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të
cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të
bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij
me principatat e tjera.
 Menjëherë pas fitores së madhe të vitit 1443 Skënderbeu filloi takimet me princër e fisnikë të tjerë
 shqiptarë për të gjetur rrugën e bashkimit, pa të cilën nuk mund t’i bëhej ballë fuqisë ushtarake më të
 madhe të kohës. Për këtë qëllim, më 2 mars të vitit 1444, në Katedralen e Shënkollit të qytetit të
Lezhës u mbajt i pari Kuvend Kombëtar i princërve dhe i fisnikëve shqiptarë të shek. XV, disa prej të
cilëve kishin udhëhequr kryengritjet e viteve 30.
 Në këtë Kuvend morën pjesë: Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andrea Topia (bashkë me dy djemtë e tij),
Gjerjgj Stres-Balsha, Nikollë e Pal Dukagjini, Teodor Muzaka i Riu
 (dhe disa pjesëtarë të kësaj familje), Lekë Zaharia, Pjetër Spani (bashkë me katër djemtë e tij), Lekë
 Dushmani, Stefan Gojçini (Cernojeviçi) etj. Skënderbeu, si drejtues i Kuvendit, mbajti fjalën e hapjes, në
 të cilën theksoi domosdoshmërinë dhe rëndësinë e bashkimit të shqiptarëve. Kuvendi vendosi që
 bashkimi të bëhej në formën e një besëlidhjeje, të një aleance politike e ushtarake ndërmjet drejtuesve
të principatave e të krerëve të tjerë të vendit, që njihet me emrin Lidhja Shqiptare e Lezhës. Si kryetar i
saj u zgjodh Skënderbeu.
 Vendim tjetër i rëndësishëm ishte krijimi i ushtrisë së përbashkët dhe caktimi i Skënderbeut si
komandant i përgjithshëm i saj. Për të përballuar shpenzimet e ushtrisë, të armatimit të saj etj.,
 Kuvendi vendosi gjithashtu të krijohej një arkë e përbashkët që do të administrohej nga Skënderbeu.
 Të ardhurat e saj do të vinin nga kuotat që do të jepnin anëtarët e Lidhjes.
 Me vendimet e Kuvendit të Lezhës u bë një hap i madh e vendimtar drejt bashkimit politik të vendit dhe
krijimit të një pushteti qendror të përfaqësuar nga Gjergj Kastrioti - Skënderbeu , të cilin ai e fuqizoi
gjithnjë e më shumë për të bashkuar sa më organikisht shqiptarët e viseve të lira shqiptare.
PROJEKT : SKENDERBEU
Lirine nuk ua solla une ,ate e gjeta
mes jush!
Sapo me shkeli kemba truallin tuaj ,
sapo degjuat emrin tim , m’u derdhet
me vrap te gjithe ,me dualet perpara
kush e kush me pare, sikur te kishit
degjuar qe u ngriten nga varret eterit,
vellezerit,bijte tuaj ,sikur te kishin
zbritur ketu gjithe perendite….
Armet nuk ua solla une ,por ju gjeta
te armatosur !
Lirine e pashe se e keni kudo , ne
kraharor , ne balle , ne shpatat e ne
ushtat”.
Tri herë qyteti i Krujës, që ishte dhe qendra e Skënderbeut,
u rrethua nga ushtritë osmane.
Dy herë nga sulltanët dhe një herë nga gjenerali më i lartë turk, Evrenoz Pasha.
KRONISTË DHE HISTORIANË BASHKËKOHËS
MBI LUF TËN DHE HEROIZMIN E SHQIPTARËVE
GJATË RRETHIMIT II TË KRUJËS (1466-1467)
1. “ Skënderbeu me forca dhe me ushtri të fuqishme e silmonte çdo ditë ushtrinë e Mehmetit dhe nuk i linte për asnjë çast të
qetë...lëshohej pa pushim mbi të si një përrua që zbret nga malet pas shirave të mëdha dhe përmbytëse dhe që rrëmben çdo gjë me
vete, po ashtu edhe Skënderbeu lëshohej pa pushim herë nga njëra anë, herë nga ana tjetër, e trondiste atë kudo, i shkaktonte
armikut vrasje, dëme dhe humbje shumë të mëdha”.
Marin Barleci
2. “Shqiptarët janë nga natyra trima e guximtarë sa nuk ka ku të vejë më. në sulm e në qëndresë janë shumë të rrëmbyeshëm e të
patundshëm. Shigjetat e vuajteve e të fatkeqësive ata i presin me krahërorët e tyre të hapur dhe nuk e vënë kurrë përpara armikut
mburojën e dobësisë e të përuljes”.
Idriz Biltisi, historian osman
2. BASHKËKOHËSIT MBI LUF TIMET E ZHVILLUARA
GJATË RRETHIMIT TË III TË KRUJËS (1467)
1. “(Beteja e Byshekut).
Shqiptarët e ndezën zjarrin e luftës, moret në duart e tyre ushtat, të cilat u ngjanin gjarpërinjve helmues dhe qëndruan në grukat e
shpellave. Ata luftuan deri kur erdhi koha e mbrëmjes... kur lufta pushoi, ata u grumbulluan të gjithë në një vend dhe në mëngjes
dolën si një lumë nga lugina dhe u vërsulën menjëherë mbi ushtrinë e Anadollit”.
Ibn Kemal, historian osman
2. “Sulltani, pasi udhëroi ushtarët që të grabisnin e të plaçkisnin,...la maleve pjesën më të madhe dhe më luftarake të ushtrisë...
kurse ai, duke qëndruar bashkë me pjesën tjetër të ushtrisë, plaçkiste vise të tëra të vendit”.
Kritubuli, historian bizantin
PROJEKT : SKENDERBEU
 Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe
në marrëdhëniet me vendet e tjera.
 Ai e vlerësoi drejt rëndësinë e bashkëpunimit
ndërkombëtar, si kusht i nevojshëm për të përballuar
agresionin osman.
 Duke patur të qartë se rrezikut osman mund t'i bëhej
ballë me sukses vetëm me forca të bashkuara,
Skënderbeu iu drejtua pareshtur shteteve evropiane
dhe kërkoi pjesëmarrjen e tyre në luftën kundër
armikut të përbashkët, si dhe përkrahje materiale për
luftën e popullit shqiptar.
 Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti është i
pandarë nga veprimtaria e tij si udhëheqës ushtarak i
talentuar. Në kushtet e pabarazisë, Skënderbeu
përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij ushtarake, në
bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk
mund të varej nga numri i ushtarëve.
 Këtë parim, të ndjekur prej tij, e shprehin me
vërtetësi edhe fjalët që Barleci ka vënë në gojë të
Skënderbeut, se "kush nuk është në gjendje ta mundë
armikun me një ushtri prej 8 deri 12 mijë vetash, nuk
do të mund ta bënte këtë edhe me një ushtri shumë
më të madhe".
 Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe
në marrëdhëniet me vendet e tjera.
 Ai e vlerësoi drejt rëndësinë e bashkëpunimit
ndërkombëtar, si kusht i nevojshëm për të përballuar
agresionin osman.
 Duke patur të qartë se rrezikut osman mund t'i bëhej
ballë me sukses vetëm me forca të bashkuara,
Skënderbeu iu drejtua pareshtur shteteve evropiane
dhe kërkoi pjesëmarrjen e tyre në luftën kundër
armikut të përbashkët, si dhe përkrahje materiale për
luftën e popullit shqiptar.
 Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti është i
pandarë nga veprimtaria e tij si udhëheqës ushtarak i
talentuar. Në kushtet e pabarazisë, Skënderbeu
përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij ushtarake, në
bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk
mund të varej nga numri i ushtarëve.
 Këtë parim, të ndjekur prej tij, e shprehin me
vërtetësi edhe fjalët që Barleci ka vënë në gojë të
Skënderbeut, se "kush nuk është në gjendje ta mundë
armikun me një ushtri prej 8 deri 12 mijë vetash, nuk
do të mund ta bënte këtë edhe me një ushtri shumë
më të madhe".
PROJEKT : SKENDERBEU
PERSONALITETI I TIJ
 Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti, strateg e mjeshtër i artit ushtarak
dallonte me mbretërit e me princët evropianë të kohës.
 Ndryshe nga veprimtaria ushtarake e tyre, që bazohej mbi trupat mercenare të
armatosura rëndë, Skënderbeu u mbështet mbi një ushtri të armatosur lehtë,
me lëvizshmëri të madhe e aftësi të lartë goditëse, të formuar kryesisht nga
vullnetarë që kishin gatishmëri luftarake dhe shpirt vetëmohimi.
 Edhe ai vetë luftonte i pangarkuar me armatime të rënda e me krah të
shpërvjelur si një ushtar i zakonshëm.
 Në betejë ai ishte, në të njëjtën kohë, komandant i talentuar dhe ushtar i
guximshëm, që me shembullin e tij bëhej burim frymëzimi për luftëtarët
shqiptarë.
 Edhe në jetën e përditshme Skënderbeu ishte i thjeshtë dhe kohën e kalonte
kryesisht me bashkëluftëtarët e tij, duke bërë jetë ushtari.
 Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti, strateg e mjeshtër i artit ushtarak
dallonte me mbretërit e me princët evropianë të kohës.
 Ndryshe nga veprimtaria ushtarake e tyre, që bazohej mbi trupat mercenare të
armatosura rëndë, Skënderbeu u mbështet mbi një ushtri të armatosur lehtë,
me lëvizshmëri të madhe e aftësi të lartë goditëse, të formuar kryesisht nga
vullnetarë që kishin gatishmëri luftarake dhe shpirt vetëmohimi.
 Edhe ai vetë luftonte i pangarkuar me armatime të rënda e me krah të
shpërvjelur si një ushtar i zakonshëm.
 Në betejë ai ishte, në të njëjtën kohë, komandant i talentuar dhe ushtar i
guximshëm, që me shembullin e tij bëhej burim frymëzimi për luftëtarët
shqiptarë.
 Edhe në jetën e përditshme Skënderbeu ishte i thjeshtë dhe kohën e kalonte
kryesisht me bashkëluftëtarët e tij, duke bërë jetë ushtari.
HERO KOMBËTAR
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte
përfaqësuesi më konsekuent dhe më i
shquar i elitës drejtuese shqiptarë që
udhëhoqi më vendosmëri frontin e
luftës së shqiptarëve kundër
pushtuesve osmanë.
 Ai realizoi të parin bashkim të
shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës,
e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të
pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u
bë ai vetë. Kujdes të veçantë
Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së
burimeve të brendshme ekonomike, tek
të cilat u mbështet lufta.
 Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin
kufitar, në lindje e në jug, ai i dha
mundësi banorëve të viseve të lira të
zhvillonin një veprimtari ekonomike deri
diku normale.
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte
përfaqësuesi më konsekuent dhe më i
shquar i elitës drejtuese shqiptarë që
udhëhoqi më vendosmëri frontin e
luftës së shqiptarëve kundër
pushtuesve osmanë.
 Ai realizoi të parin bashkim të
shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës,
e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të
pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u
bë ai vetë. Kujdes të veçantë
Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së
burimeve të brendshme ekonomike, tek
të cilat u mbështet lufta.
 Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin
kufitar, në lindje e në jug, ai i dha
mundësi banorëve të viseve të lira të
zhvillonin një veprimtari ekonomike deri
diku normale.
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
TAKTIKAT E SKENDERBEUT
 Pjesëmarrja e gjerë e shqiptarëve në ushtrinë e Skënderbeut la gjurmët e veta në
taktikën dhe armatimin e saj. Në kushtet e vendit tonë mori përhapje të gjerë lufta
guerile, formë tradicionale kjo e luftës së fshatarësisë në epoka e vende të ndryshme.
Ushtria shqiptare përbëhej nga kalorësia, që përgjithësisht ishte e pakoracuar,
prandaj lëvizte me shpejtësi, dhe nga këmbësoria. Luftëtarët e saj përgjithësish
kishin armatim të lehtë dhe nuk mbanin armatime të rënda si ato që përdoreshin në
ushtrinë feudale të kohës. Skënderbeu e mbështeti strategjinë dhe taktikën
ushtarake në trimërinë dhe heroizmin e luftëtarëve të tij, në traditën luftarake të
shqiptarëve, në njohjen prej tij të organizimit e të artit ushtarak të armikut etj.
Variantet taktike që përdorte Skënderbeu për të shpartalluar ushtrinë armike ishin
të larmishme e mbështeteshin në bashkërendimin e mbrojtjes me sulmin, të
mësymjes së ushtrisë së rregullt me goditjen e çetave, të ndeshjeve ballore me
sulmet e befasishme, duke futur në përdorim si këmbësorinë ashtu edhe kalorësinë
e armatosur lehtë. Në çdo luftim Skënderbeu përpiqej ta parashikonte ecurinë e tij,
sulmonte e hapte beteja në kushte që i dukeshin më të përshtatshme. Ai gërshetoi
dhe përdori gjerësisht manovrën e shpejtë të forcave të veta me sulmet e befasishme
mbi ushtritë armike në çdo kohë, ditën dhe natën, duke i shoqëruar këto në mënyrë
të përsosur me prita e kurthe të ndryshme.
 Skënderbeu kishte aftësi të jashtëzakonshme ushtarake. Ai ishte në të njëjtën kohë
strateg dhe ushtar, hartonte e ndryshonte në përshtatje me situatat planin e luftës,
udhëhiqte ushtrinë dhe njëkohësisht luftonte edhe vetë.
 Pjesëmarrja e gjerë e shqiptarëve në ushtrinë e Skënderbeut la gjurmët e veta në
taktikën dhe armatimin e saj. Në kushtet e vendit tonë mori përhapje të gjerë lufta
guerile, formë tradicionale kjo e luftës së fshatarësisë në epoka e vende të ndryshme.
Ushtria shqiptare përbëhej nga kalorësia, që përgjithësisht ishte e pakoracuar,
prandaj lëvizte me shpejtësi, dhe nga këmbësoria. Luftëtarët e saj përgjithësish
kishin armatim të lehtë dhe nuk mbanin armatime të rënda si ato që përdoreshin në
ushtrinë feudale të kohës. Skënderbeu e mbështeti strategjinë dhe taktikën
ushtarake në trimërinë dhe heroizmin e luftëtarëve të tij, në traditën luftarake të
shqiptarëve, në njohjen prej tij të organizimit e të artit ushtarak të armikut etj.
Variantet taktike që përdorte Skënderbeu për të shpartalluar ushtrinë armike ishin
të larmishme e mbështeteshin në bashkërendimin e mbrojtjes me sulmin, të
mësymjes së ushtrisë së rregullt me goditjen e çetave, të ndeshjeve ballore me
sulmet e befasishme, duke futur në përdorim si këmbësorinë ashtu edhe kalorësinë
e armatosur lehtë. Në çdo luftim Skënderbeu përpiqej ta parashikonte ecurinë e tij,
sulmonte e hapte beteja në kushte që i dukeshin më të përshtatshme. Ai gërshetoi
dhe përdori gjerësisht manovrën e shpejtë të forcave të veta me sulmet e befasishme
mbi ushtritë armike në çdo kohë, ditën dhe natën, duke i shoqëruar këto në mënyrë
të përsosur me prita e kurthe të ndryshme.
 Skënderbeu kishte aftësi të jashtëzakonshme ushtarake. Ai ishte në të njëjtën kohë
strateg dhe ushtar, hartonte e ndryshonte në përshtatje me situatat planin e luftës,
udhëhiqte ushtrinë dhe njëkohësisht luftonte edhe vetë.
PROJEKT : SKENDERBEU
VDEKJA E TIJ
 Fitoret e arritura shqiptarët i paguan shumë shtrenjtë.
 Shpresat për ndihma nga jashtë pothuajse ishin prerë. Vetëm Venediku, që
vazhdonte të ishte në luftë me turqit, i dha Skënderbeut një ndihmë prej 3
mijë dukätash dhe disa qindra ushtarë, duke nxitur që të sulmonte Elbasanin.
 Republika ishte mjaft e shqetësuar sepse sanxhakbeut të Elbasanit i qe
ngarkuar detyra të sulmonte Durrësin e ta përfshinte në sanxhakun e vet.
Duke marrë Durrësin, turqit, të cilët kishin në duart e veta edhe Vlorën, vinin
në rrezik epërsinë e republikës në Adriatik.
 Dëbimi i turqve nga Elbasani ishte në radhë të parë në interesë të vetë
shqiptarëve. Skënderbeu e shikonte se me ndihmat e pakta të Venedikut nuk
mund të përballohej më lufta plot sakrifica kundër osmanllijve.
 Për të kërkuar burime të reja, të cilat i kishte gjetur vazhdimisht në vend, thirri
në janar të vitit 1468 në Lezhë, një kuvend të krerëve shqiptarë. Në pragun e
kuvendit një ushtri turke, duke ardhur nga Kosova, sulmoi Shhkodrën.
Skënderbeu, i cili ato ditë ndodhej i sëmurë në Lezhë, nuk mundi të merrte
pjesë në luftime. Ushtria shqiptare këtë radhë luftoi pa komandantin e vet dhe
korri mbi turqit një fitore tjetër.
 Pas pak ditësh më 17 janar 1468 i mbuluar me një lavdi të përjetëshme, Gjergj
Kastrioti Skënderbeu, vdiq në Lezhë.
 Ai u varros po aty në katedralen e Shën-Kollit.
PROJEKT : SKENDERBEU
FIGURË FRYMËZUESE
 Figura e Skënderbeut ka tërhequr vazhdimisht vëmendjen e
ushtarakëve, të burrave të shtetit e në përgjithësi të opinionit publik
evropian, të cilët kanë kërkuar të nxirrnin mësime nga përvoja
luftarake e shqiptarëve, sidomos kur vendet e tyre luftonin kundër
pushtuesve të huaj.
 Këtu e ka burimin ajo literaturë e shumëllojtë dhe shumëgjuhëshe, që i
është kushtuar figurës së këtij Heroi, në të katër anët e botës. Kur
vërshimi osman qëndronte si një shpatë mbi Evropën Qendrore, kur në
Gadishullin e Ballkanit shpërthyen lëvizjet për çlirimin kombëtar etj.,
historianët, shkrimtarët e poetët e përdornin figurën e Heroit shqiptar
si flamur frymëzues për mobilizimin e popujve të tyre në luftë për liri.
Dëshmi e përhershme e vlerësimit dhe e respektit të thellë që kanë
popujt e tjerë për Skënderbeun, krahas botimeve të shumta për të,
janë sheshet dhe rrugët e Romës, të Parisit, të Brukselit, të Gjenevës
dhe të qyteteve të tjera të vendeve të ndryshme, ku janë vendosur
monumente e buste të tij ose që mbajnë emrin "Gjergj Kastrioti -
Skënderbeu".
PROJEKT : SKENDERBEU
Sabri Godo: I ati i Skënderbeut u
quajt Hamza në fund të jetës
PROJEKT : SKENDERBEU
Në shekujt e gjashtëmbëdhjetë dhe të shtatëmbëdhjetë libri Barleti
ishte përkthyer në një numër të versioneve të gjuhëve të huaja : në
gjuhën gjermane të Johan Pincianus (1533), në italisht nga Pietro
Rocca (1554, 1560), në portugalisht nga Francisco D'Andrade (1567),
në Polonisht nga Ciprian Bazylik (1569), në frëngjisht nga Jaques
De Lavardin, zot feodal Plessis du-Bourrot (frëngjisht: Histoire de
Georges Castriot Surnomé Skenderbeu, Roy d'Albanie, 1576), dhe në
spanjisht nga Juan Ochoa de la Salde (1582) . Versioni në anglisht
ishte një përkthim nga një frëngjisht nga De Lavardin dhe të bëra
nga një Zoterinj Zachary Jones. Ajo është botuar në fund të
shekullit 16, nën titullin
, Historiku i George Castriot, i mbiquajtur Skenderbe, Mbret i
Albinie ; përmbajnë Actes famshme të tij, Deedes Fisnik e tij e Armës
dhe fitoret paharrueshëm kundër Turkes për Besimi i Krishtit.
VEPRA PËR SKËNDERBEUN
PROJEKT : SKENDERBEU
VEPRA PËR SKËNDERBEUN
 Libra mbi princin shqiptar filluan të shfaqen në Evropën Perëndimore në fillim të
shekullit 16. Një nga më të hershme të këtyre historive që kanë qarkulluar në
Evropën Perëndimore në lidhje me veprat heroike e Skënderbeut ishte Historia de
Vita et gestis Scanderbegi, Epirotarum Principis (ca Romë. 1508-1510), botoi një
katër dekada vetëm pas vdekjes së Skënderbeut. Kjo Historia e jetës dhe veprave
të Skënderbeut, Princi i Epirote është shkruar nga historiani shqiptar Scodrensis
Marinus Barletit, i njohur në gjuhën shqipe si Marin Barleti, të cilët pas përjetuar
pushtimin turk të Shkodrës tij të lindjes nga eksperienca personale, u vendos në
Padua ku ai u bë rektor i kishës famullitare të Shën Stefan. Barleti dedikon punën e
tij për të Donferrante Kastrioti, (nip i Skënderbeut), dhe të pasardhësve. Libri është
botuar së pari në latinisht.
FIGURA E SKËNDERBEUT NË ART
 Scanderbeg, opera nga François
Francoeur dhe François Rebel.
 Scanderbeg, opera nga Antonio Vivaldi.
Projekti kulturor Itali-Shqipëri "A.C.C.I.A
ARTE" organizoi me datë 1 gusht 2006 një
konferencë shkencore me titull “Shqiponja
dhe gjysmëhëna”.
TITUJT E MARRË
Mbrojtës i krishterimit
Atlet i Krishtit
I pari i shqiptarëve
Hero Kombëtar
PROJEKT : SKENDERBEU

More Related Content

What's hot

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 06
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
shkolla-arianiti
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
Valeria Baçi
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 

Viewers also liked

Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Orven Bregu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
Arlinda
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Anja Cami
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Erdi Dibra
 
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveHistoria e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Alimerko Brunilda
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
Arseld Dapellarii
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhital
Orven Bregu
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
irena kotobelli
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Valbona Imeraj
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
Ueda Rrukaj
 

Viewers also liked (20)

Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
 
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveHistoria e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
projekt gjeografi 12
projekt gjeografi 12projekt gjeografi 12
projekt gjeografi 12
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Seminar 1
Seminar 1Seminar 1
Seminar 1
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhital
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
 
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 

Similar to PROJEKT : SKENDERBEU

Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
Xhesika Merko
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
arlind133
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
arlind133
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
Rexhep Smoqi
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Marc Antony
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
Altin Emiri
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Meriton Salihu
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 

Similar to PROJEKT : SKENDERBEU (20)

Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 

More from #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj
 
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
#MesueseAurela Elezaj
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
#MesueseAurela Elezaj
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
#MesueseAurela Elezaj
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
#MesueseAurela Elezaj
 

More from #MesueseAurela Elezaj (20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
 
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor
 
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Gazeta
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
 

PROJEKT : SKENDERBEU

 • 3. Lënda : Letërsi Qëllimi: Të realizojmë një projekt teorik- praktik që të informojë bashkëmoshataret dhe publikun mbi rëndësinë e skenderbeut. Objektivat :  Të realizohet një projekt individual ose në grup dhe të mblidhen informacione për jetën e tij si ushtarak dhe udhëheqës shteti. Të vlerësojë figurën e Skënderbeut në rrafshin shqiptar dhe atë ndërkombetar.
 • 4.  Jeta dhe fëmijëria  Rinia e Skënderbeut.  Veprimtaria e tij në Turqi .  Gjendja e shtetit të Arbërit.  Rethimet e Krujës .  Lidhja e Lezhës dhe roli I tij në të .  Shteti Shqiptar nën udhëheqjen e Skënderbeut.  Funksioni që ushtronte Skënderbeu si ushtarak.  Rëndësia dhe vlerësimi i figurës së Skënderbeut si burrë shteti  Skënderbeu sipas Sabri Godos.
 • 6. RINIA E TIJ  Skënderbeu pas mbarimit të shkollës, I njohtur tashme me emrin "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik.  Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.  Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.  Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 • 8. P Ë R T R I M Ë R I N Ë D H E ZOT Ë S I N Ë N Ë A RT I N U S H TA RA K Q Ë T R E G O I G JAT Ë B E T E JAV E M E U S H T R I N Ë O S MA N E , G JAT Ë B E T E JAV E N Ë A Z I N Ë E VO G Ë L , S K Ë N D E R B E U MO R I N G A S U L LTA N I T I T U L L I N E G J E N E RA L I T. S K Ë N D E R B E U ST U D I O I N Ë STAM B O L L A RT I N U S H TA RA K , N J I H T E G J U H Ë N O S MA N E , L AT I N E D H E S H Q I P, S I D H E S H K RUA N T E D H E K I S H T E O RATO R I T Ë L I N D U R . BA L L K A N I D H E A Z I A E VO G Ë L I S H I N D I S A N G A D E T Y RAT E T I J U S H TA RA K E PA S M BA R I M I T T Ë S H KO L L Ë S, D U K E U DA L LUA R P Ë R T R I M Ë R I .
 • 9. NË KRYE TË SHTETIT SHQIPTAR  Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve.  Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.  Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.  Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve.  Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.  Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.
 • 10.  Menjëherë pas fitores së madhe të vitit 1443 Skënderbeu filloi takimet me princër e fisnikë të tjerë  shqiptarë për të gjetur rrugën e bashkimit, pa të cilën nuk mund t’i bëhej ballë fuqisë ushtarake më të  madhe të kohës. Për këtë qëllim, më 2 mars të vitit 1444, në Katedralen e Shënkollit të qytetit të Lezhës u mbajt i pari Kuvend Kombëtar i princërve dhe i fisnikëve shqiptarë të shek. XV, disa prej të cilëve kishin udhëhequr kryengritjet e viteve 30.  Në këtë Kuvend morën pjesë: Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andrea Topia (bashkë me dy djemtë e tij), Gjerjgj Stres-Balsha, Nikollë e Pal Dukagjini, Teodor Muzaka i Riu  (dhe disa pjesëtarë të kësaj familje), Lekë Zaharia, Pjetër Spani (bashkë me katër djemtë e tij), Lekë  Dushmani, Stefan Gojçini (Cernojeviçi) etj. Skënderbeu, si drejtues i Kuvendit, mbajti fjalën e hapjes, në  të cilën theksoi domosdoshmërinë dhe rëndësinë e bashkimit të shqiptarëve. Kuvendi vendosi që  bashkimi të bëhej në formën e një besëlidhjeje, të një aleance politike e ushtarake ndërmjet drejtuesve të principatave e të krerëve të tjerë të vendit, që njihet me emrin Lidhja Shqiptare e Lezhës. Si kryetar i saj u zgjodh Skënderbeu.  Vendim tjetër i rëndësishëm ishte krijimi i ushtrisë së përbashkët dhe caktimi i Skënderbeut si komandant i përgjithshëm i saj. Për të përballuar shpenzimet e ushtrisë, të armatimit të saj etj.,  Kuvendi vendosi gjithashtu të krijohej një arkë e përbashkët që do të administrohej nga Skënderbeu.  Të ardhurat e saj do të vinin nga kuotat që do të jepnin anëtarët e Lidhjes.  Me vendimet e Kuvendit të Lezhës u bë një hap i madh e vendimtar drejt bashkimit politik të vendit dhe krijimit të një pushteti qendror të përfaqësuar nga Gjergj Kastrioti - Skënderbeu , të cilin ai e fuqizoi gjithnjë e më shumë për të bashkuar sa më organikisht shqiptarët e viseve të lira shqiptare.
 • 12. Lirine nuk ua solla une ,ate e gjeta mes jush! Sapo me shkeli kemba truallin tuaj , sapo degjuat emrin tim , m’u derdhet me vrap te gjithe ,me dualet perpara kush e kush me pare, sikur te kishit degjuar qe u ngriten nga varret eterit, vellezerit,bijte tuaj ,sikur te kishin zbritur ketu gjithe perendite…. Armet nuk ua solla une ,por ju gjeta te armatosur ! Lirine e pashe se e keni kudo , ne kraharor , ne balle , ne shpatat e ne ushtat”.
 • 13. Tri herë qyteti i Krujës, që ishte dhe qendra e Skënderbeut, u rrethua nga ushtritë osmane. Dy herë nga sulltanët dhe një herë nga gjenerali më i lartë turk, Evrenoz Pasha.
 • 14. KRONISTË DHE HISTORIANË BASHKËKOHËS MBI LUF TËN DHE HEROIZMIN E SHQIPTARËVE GJATË RRETHIMIT II TË KRUJËS (1466-1467) 1. “ Skënderbeu me forca dhe me ushtri të fuqishme e silmonte çdo ditë ushtrinë e Mehmetit dhe nuk i linte për asnjë çast të qetë...lëshohej pa pushim mbi të si një përrua që zbret nga malet pas shirave të mëdha dhe përmbytëse dhe që rrëmben çdo gjë me vete, po ashtu edhe Skënderbeu lëshohej pa pushim herë nga njëra anë, herë nga ana tjetër, e trondiste atë kudo, i shkaktonte armikut vrasje, dëme dhe humbje shumë të mëdha”. Marin Barleci 2. “Shqiptarët janë nga natyra trima e guximtarë sa nuk ka ku të vejë më. në sulm e në qëndresë janë shumë të rrëmbyeshëm e të patundshëm. Shigjetat e vuajteve e të fatkeqësive ata i presin me krahërorët e tyre të hapur dhe nuk e vënë kurrë përpara armikut mburojën e dobësisë e të përuljes”. Idriz Biltisi, historian osman 2. BASHKËKOHËSIT MBI LUF TIMET E ZHVILLUARA GJATË RRETHIMIT TË III TË KRUJËS (1467) 1. “(Beteja e Byshekut). Shqiptarët e ndezën zjarrin e luftës, moret në duart e tyre ushtat, të cilat u ngjanin gjarpërinjve helmues dhe qëndruan në grukat e shpellave. Ata luftuan deri kur erdhi koha e mbrëmjes... kur lufta pushoi, ata u grumbulluan të gjithë në një vend dhe në mëngjes dolën si një lumë nga lugina dhe u vërsulën menjëherë mbi ushtrinë e Anadollit”. Ibn Kemal, historian osman 2. “Sulltani, pasi udhëroi ushtarët që të grabisnin e të plaçkisnin,...la maleve pjesën më të madhe dhe më luftarake të ushtrisë... kurse ai, duke qëndruar bashkë me pjesën tjetër të ushtrisë, plaçkiste vise të tëra të vendit”. Kritubuli, historian bizantin
 • 16.  Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera.  Ai e vlerësoi drejt rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar, si kusht i nevojshëm për të përballuar agresionin osman.  Duke patur të qartë se rrezikut osman mund t'i bëhej ballë me sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu iu drejtua pareshtur shteteve evropiane dhe kërkoi pjesëmarrjen e tyre në luftën kundër armikut të përbashkët, si dhe përkrahje materiale për luftën e popullit shqiptar.  Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti është i pandarë nga veprimtaria e tij si udhëheqës ushtarak i talentuar. Në kushtet e pabarazisë, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij ushtarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri i ushtarëve.  Këtë parim, të ndjekur prej tij, e shprehin me vërtetësi edhe fjalët që Barleci ka vënë në gojë të Skënderbeut, se "kush nuk është në gjendje ta mundë armikun me një ushtri prej 8 deri 12 mijë vetash, nuk do të mund ta bënte këtë edhe me një ushtri shumë më të madhe".  Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera.  Ai e vlerësoi drejt rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar, si kusht i nevojshëm për të përballuar agresionin osman.  Duke patur të qartë se rrezikut osman mund t'i bëhej ballë me sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu iu drejtua pareshtur shteteve evropiane dhe kërkoi pjesëmarrjen e tyre në luftën kundër armikut të përbashkët, si dhe përkrahje materiale për luftën e popullit shqiptar.  Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti është i pandarë nga veprimtaria e tij si udhëheqës ushtarak i talentuar. Në kushtet e pabarazisë, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij ushtarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri i ushtarëve.  Këtë parim, të ndjekur prej tij, e shprehin me vërtetësi edhe fjalët që Barleci ka vënë në gojë të Skënderbeut, se "kush nuk është në gjendje ta mundë armikun me një ushtri prej 8 deri 12 mijë vetash, nuk do të mund ta bënte këtë edhe me një ushtri shumë më të madhe".
 • 18. PERSONALITETI I TIJ  Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti, strateg e mjeshtër i artit ushtarak dallonte me mbretërit e me princët evropianë të kohës.  Ndryshe nga veprimtaria ushtarake e tyre, që bazohej mbi trupat mercenare të armatosura rëndë, Skënderbeu u mbështet mbi një ushtri të armatosur lehtë, me lëvizshmëri të madhe e aftësi të lartë goditëse, të formuar kryesisht nga vullnetarë që kishin gatishmëri luftarake dhe shpirt vetëmohimi.  Edhe ai vetë luftonte i pangarkuar me armatime të rënda e me krah të shpërvjelur si një ushtar i zakonshëm.  Në betejë ai ishte, në të njëjtën kohë, komandant i talentuar dhe ushtar i guximshëm, që me shembullin e tij bëhej burim frymëzimi për luftëtarët shqiptarë.  Edhe në jetën e përditshme Skënderbeu ishte i thjeshtë dhe kohën e kalonte kryesisht me bashkëluftëtarët e tij, duke bërë jetë ushtari.  Personaliteti i Skënderbeut si burrë shteti, strateg e mjeshtër i artit ushtarak dallonte me mbretërit e me princët evropianë të kohës.  Ndryshe nga veprimtaria ushtarake e tyre, që bazohej mbi trupat mercenare të armatosura rëndë, Skënderbeu u mbështet mbi një ushtri të armatosur lehtë, me lëvizshmëri të madhe e aftësi të lartë goditëse, të formuar kryesisht nga vullnetarë që kishin gatishmëri luftarake dhe shpirt vetëmohimi.  Edhe ai vetë luftonte i pangarkuar me armatime të rënda e me krah të shpërvjelur si një ushtar i zakonshëm.  Në betejë ai ishte, në të njëjtën kohë, komandant i talentuar dhe ushtar i guximshëm, që me shembullin e tij bëhej burim frymëzimi për luftëtarët shqiptarë.  Edhe në jetën e përditshme Skënderbeu ishte i thjeshtë dhe kohën e kalonte kryesisht me bashkëluftëtarët e tij, duke bërë jetë ushtari.
 • 19. HERO KOMBËTAR  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë.  Ai realizoi të parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta.  Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë.  Ai realizoi të parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta.  Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 • 22. TAKTIKAT E SKENDERBEUT  Pjesëmarrja e gjerë e shqiptarëve në ushtrinë e Skënderbeut la gjurmët e veta në taktikën dhe armatimin e saj. Në kushtet e vendit tonë mori përhapje të gjerë lufta guerile, formë tradicionale kjo e luftës së fshatarësisë në epoka e vende të ndryshme. Ushtria shqiptare përbëhej nga kalorësia, që përgjithësisht ishte e pakoracuar, prandaj lëvizte me shpejtësi, dhe nga këmbësoria. Luftëtarët e saj përgjithësish kishin armatim të lehtë dhe nuk mbanin armatime të rënda si ato që përdoreshin në ushtrinë feudale të kohës. Skënderbeu e mbështeti strategjinë dhe taktikën ushtarake në trimërinë dhe heroizmin e luftëtarëve të tij, në traditën luftarake të shqiptarëve, në njohjen prej tij të organizimit e të artit ushtarak të armikut etj. Variantet taktike që përdorte Skënderbeu për të shpartalluar ushtrinë armike ishin të larmishme e mbështeteshin në bashkërendimin e mbrojtjes me sulmin, të mësymjes së ushtrisë së rregullt me goditjen e çetave, të ndeshjeve ballore me sulmet e befasishme, duke futur në përdorim si këmbësorinë ashtu edhe kalorësinë e armatosur lehtë. Në çdo luftim Skënderbeu përpiqej ta parashikonte ecurinë e tij, sulmonte e hapte beteja në kushte që i dukeshin më të përshtatshme. Ai gërshetoi dhe përdori gjerësisht manovrën e shpejtë të forcave të veta me sulmet e befasishme mbi ushtritë armike në çdo kohë, ditën dhe natën, duke i shoqëruar këto në mënyrë të përsosur me prita e kurthe të ndryshme.  Skënderbeu kishte aftësi të jashtëzakonshme ushtarake. Ai ishte në të njëjtën kohë strateg dhe ushtar, hartonte e ndryshonte në përshtatje me situatat planin e luftës, udhëhiqte ushtrinë dhe njëkohësisht luftonte edhe vetë.  Pjesëmarrja e gjerë e shqiptarëve në ushtrinë e Skënderbeut la gjurmët e veta në taktikën dhe armatimin e saj. Në kushtet e vendit tonë mori përhapje të gjerë lufta guerile, formë tradicionale kjo e luftës së fshatarësisë në epoka e vende të ndryshme. Ushtria shqiptare përbëhej nga kalorësia, që përgjithësisht ishte e pakoracuar, prandaj lëvizte me shpejtësi, dhe nga këmbësoria. Luftëtarët e saj përgjithësish kishin armatim të lehtë dhe nuk mbanin armatime të rënda si ato që përdoreshin në ushtrinë feudale të kohës. Skënderbeu e mbështeti strategjinë dhe taktikën ushtarake në trimërinë dhe heroizmin e luftëtarëve të tij, në traditën luftarake të shqiptarëve, në njohjen prej tij të organizimit e të artit ushtarak të armikut etj. Variantet taktike që përdorte Skënderbeu për të shpartalluar ushtrinë armike ishin të larmishme e mbështeteshin në bashkërendimin e mbrojtjes me sulmin, të mësymjes së ushtrisë së rregullt me goditjen e çetave, të ndeshjeve ballore me sulmet e befasishme, duke futur në përdorim si këmbësorinë ashtu edhe kalorësinë e armatosur lehtë. Në çdo luftim Skënderbeu përpiqej ta parashikonte ecurinë e tij, sulmonte e hapte beteja në kushte që i dukeshin më të përshtatshme. Ai gërshetoi dhe përdori gjerësisht manovrën e shpejtë të forcave të veta me sulmet e befasishme mbi ushtritë armike në çdo kohë, ditën dhe natën, duke i shoqëruar këto në mënyrë të përsosur me prita e kurthe të ndryshme.  Skënderbeu kishte aftësi të jashtëzakonshme ushtarake. Ai ishte në të njëjtën kohë strateg dhe ushtar, hartonte e ndryshonte në përshtatje me situatat planin e luftës, udhëhiqte ushtrinë dhe njëkohësisht luftonte edhe vetë.
 • 24. VDEKJA E TIJ  Fitoret e arritura shqiptarët i paguan shumë shtrenjtë.  Shpresat për ndihma nga jashtë pothuajse ishin prerë. Vetëm Venediku, që vazhdonte të ishte në luftë me turqit, i dha Skënderbeut një ndihmë prej 3 mijë dukätash dhe disa qindra ushtarë, duke nxitur që të sulmonte Elbasanin.  Republika ishte mjaft e shqetësuar sepse sanxhakbeut të Elbasanit i qe ngarkuar detyra të sulmonte Durrësin e ta përfshinte në sanxhakun e vet. Duke marrë Durrësin, turqit, të cilët kishin në duart e veta edhe Vlorën, vinin në rrezik epërsinë e republikës në Adriatik.  Dëbimi i turqve nga Elbasani ishte në radhë të parë në interesë të vetë shqiptarëve. Skënderbeu e shikonte se me ndihmat e pakta të Venedikut nuk mund të përballohej më lufta plot sakrifica kundër osmanllijve.  Për të kërkuar burime të reja, të cilat i kishte gjetur vazhdimisht në vend, thirri në janar të vitit 1468 në Lezhë, një kuvend të krerëve shqiptarë. Në pragun e kuvendit një ushtri turke, duke ardhur nga Kosova, sulmoi Shhkodrën. Skënderbeu, i cili ato ditë ndodhej i sëmurë në Lezhë, nuk mundi të merrte pjesë në luftime. Ushtria shqiptare këtë radhë luftoi pa komandantin e vet dhe korri mbi turqit një fitore tjetër.  Pas pak ditësh më 17 janar 1468 i mbuluar me një lavdi të përjetëshme, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, vdiq në Lezhë.  Ai u varros po aty në katedralen e Shën-Kollit.
 • 26. FIGURË FRYMËZUESE  Figura e Skënderbeut ka tërhequr vazhdimisht vëmendjen e ushtarakëve, të burrave të shtetit e në përgjithësi të opinionit publik evropian, të cilët kanë kërkuar të nxirrnin mësime nga përvoja luftarake e shqiptarëve, sidomos kur vendet e tyre luftonin kundër pushtuesve të huaj.  Këtu e ka burimin ajo literaturë e shumëllojtë dhe shumëgjuhëshe, që i është kushtuar figurës së këtij Heroi, në të katër anët e botës. Kur vërshimi osman qëndronte si një shpatë mbi Evropën Qendrore, kur në Gadishullin e Ballkanit shpërthyen lëvizjet për çlirimin kombëtar etj., historianët, shkrimtarët e poetët e përdornin figurën e Heroit shqiptar si flamur frymëzues për mobilizimin e popujve të tyre në luftë për liri. Dëshmi e përhershme e vlerësimit dhe e respektit të thellë që kanë popujt e tjerë për Skënderbeun, krahas botimeve të shumta për të, janë sheshet dhe rrugët e Romës, të Parisit, të Brukselit, të Gjenevës dhe të qyteteve të tjera të vendeve të ndryshme, ku janë vendosur monumente e buste të tij ose që mbajnë emrin "Gjergj Kastrioti - Skënderbeu".
 • 28. Sabri Godo: I ati i Skënderbeut u quajt Hamza në fund të jetës
 • 30. Në shekujt e gjashtëmbëdhjetë dhe të shtatëmbëdhjetë libri Barleti ishte përkthyer në një numër të versioneve të gjuhëve të huaja : në gjuhën gjermane të Johan Pincianus (1533), në italisht nga Pietro Rocca (1554, 1560), në portugalisht nga Francisco D'Andrade (1567), në Polonisht nga Ciprian Bazylik (1569), në frëngjisht nga Jaques De Lavardin, zot feodal Plessis du-Bourrot (frëngjisht: Histoire de Georges Castriot Surnomé Skenderbeu, Roy d'Albanie, 1576), dhe në spanjisht nga Juan Ochoa de la Salde (1582) . Versioni në anglisht ishte një përkthim nga një frëngjisht nga De Lavardin dhe të bëra nga një Zoterinj Zachary Jones. Ajo është botuar në fund të shekullit 16, nën titullin , Historiku i George Castriot, i mbiquajtur Skenderbe, Mbret i Albinie ; përmbajnë Actes famshme të tij, Deedes Fisnik e tij e Armës dhe fitoret paharrueshëm kundër Turkes për Besimi i Krishtit. VEPRA PËR SKËNDERBEUN
 • 32. VEPRA PËR SKËNDERBEUN  Libra mbi princin shqiptar filluan të shfaqen në Evropën Perëndimore në fillim të shekullit 16. Një nga më të hershme të këtyre historive që kanë qarkulluar në Evropën Perëndimore në lidhje me veprat heroike e Skënderbeut ishte Historia de Vita et gestis Scanderbegi, Epirotarum Principis (ca Romë. 1508-1510), botoi një katër dekada vetëm pas vdekjes së Skënderbeut. Kjo Historia e jetës dhe veprave të Skënderbeut, Princi i Epirote është shkruar nga historiani shqiptar Scodrensis Marinus Barletit, i njohur në gjuhën shqipe si Marin Barleti, të cilët pas përjetuar pushtimin turk të Shkodrës tij të lindjes nga eksperienca personale, u vendos në Padua ku ai u bë rektor i kishës famullitare të Shën Stefan. Barleti dedikon punën e tij për të Donferrante Kastrioti, (nip i Skënderbeut), dhe të pasardhësve. Libri është botuar së pari në latinisht.
 • 33. FIGURA E SKËNDERBEUT NË ART  Scanderbeg, opera nga François Francoeur dhe François Rebel.  Scanderbeg, opera nga Antonio Vivaldi. Projekti kulturor Itali-Shqipëri "A.C.C.I.A ARTE" organizoi me datë 1 gusht 2006 një konferencë shkencore me titull “Shqiponja dhe gjysmëhëna”.
 • 34. TITUJT E MARRË Mbrojtës i krishterimit Atlet i Krishtit I pari i shqiptarëve Hero Kombëtar