Gjergj kastrioti - Skënderbeu

Biografia;
Kryengritja;
Betejat ushtarake me ushtrinë Osmane;
Personaliteti dhe vepra
 Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i
princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet
se lindi më 6 maj 1405 në Diber. U mor peng si nizamë pas thyerjes së të
atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit
në Adrianopojë. Atje zgjuarsia dhe shkathtësia e çuan Gjergjin në shkollën
e sulltanit (içogllanëve) që përgatiste komandantë e nëpunës.
 Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder
(Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu
detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri
dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra
Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin
e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.
Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e
emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare. Skënderbeu nuk hoqi dorë nga
ideja për t'u kthyer në Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u
nis kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane
u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e
kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza
Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për
përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu
drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin
dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së
Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë
dykrenare i Kastriotëve.
 Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u ngritën
gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga
forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone.
Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si
prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të bijën e Gjergj Arianit
it me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.
 Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të
thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. Vdiq me 17
Janar 1468 në Lezhë. I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë. Shqiptarët
humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht. E shoqja me
të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për në Itali.
Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit,
pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrahje.
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu (6 maj 1405- 17 janar 1468) sintetizon një
epokë të tërë historike që mori emrin e tij: luftën njëshekullore kundër
pushtimit osman (fundi i shek. XIV - fundi i shek. XV). Nën
udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një shkallë më të lartë e
më të organizuar dhe shënoi një kthesë vendimtare në zhvillimin
politik të Shqipërisë.
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe
më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri
frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të
parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi
rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë
ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të
brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta. Duke fuqizuar
mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi
banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri
diku normale.
 Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i kushtoi vëmendje
çlirimit të viseve të pushtuara që ndikoi në formimin e mëtejshëm
të lidhjeve më banorët e këtyre viseve dhe në forcimin e
bashkimin e të gjithë popullit shqiptar. Aftësitë e Skënderbeut si
burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera.
Duke pasur të qartë së rrezikut osman mund t’i bëhej ballë vetëm
më sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu kërkoi
pareshtur pjesëmarrjen e vendeve evropiane në luftë kundër
armikut të përbashkët.
 Në kushtet e pabarazisë së theksuar ndërmjet forcave osmane dhe
atyre shqiptare, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e
tij luftarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk
mund të varej nga numri i ushtarëve. Ai mbante armikun në
alarm të përhershëm, i priste rrugën e fuqizimet dhe, pasi e kishte
futur në kurth, e godiste me sulme të fuqishme e të befasishme.
 Skënderbeu u shndërrua në simbol të luftës për liri e pavarësi. Ai
mbeti një figurë e dashur për shqiptarët edhe pas vdekjes së tij.
Kujtimi i tij mbeti gjithnjë i gjallë nëpër këngët, gojëdhënat e
tregimet e shumta popullore që i dhanë atij tiparet e një figure
legjendare
 Vepra dhe figura e Skënderbeut kishte përmasa dhe rëndësi
evropiane. Ai u vlerësua lart nga personalitetet e shquara
evropiane të kohës. Këtë e dëshmon edhe fakti së për
Skënderbeun është shkruar një literaturë e shumëllojshme,
prej qindra vëllimesh, të botuara në shumë gjuhë, dhe në të
katër anët e botës. Ndër autorët shqiptarë janë Marin
Barleti, Fan Noli, Sabri Godo, Fatos Daci. Skënderbeu
mblodhi mjaft reputacion një postum në Evropën
Perëndimore në shekujt e 16 dhe 17. Me shumë e Ballkanit
nën sundimin otoman dhe me turqit në portat e Vjenës në
1683, nuk mund të ketë lexues të mahnitur në Perëndim më
tepër se një përrallë plot aksion e rezistencës heroike të
krishterë për të "një luzmë mysliman".
 Libra mbi princin shqiptar filluan të shfaqen në Evropën
Perëndimore në fillim të shekullit 16. Një nga më të
hershme të këtyre historive që kanë qarkulluar në Evropën
Perëndimore në lidhje me veprat heroike e Skënderbeut
ishte Historia de Vita et gestis Scanderbegi, Epirotarum
Principis (ca Romë. 1508-1510), botoi katër dekada vetëm
pas vdekjes së Skënderbeut. Kjo Historia e jetës dhe
veprave të Skënderbeut, Princi i Epirote është shkruar nga
historiani shqiptar Scodrensis Marinus Barletit, i njohur
në gjuhën shqipe si Marin Barleti, të cilët pas përjetuar
pushtimin turk të Shkodrës tij të lindjes nga eksperienca
personale, u vendos në Padua ku ai u bë rektor i kishës
famullitare të Shën Stefan. Barleti dedikon punën e tij për
të Donferrante Kastrioti, (nip i Skënderbeut), dhe të
pasardhësve. Libri është botuar së pari në latinisht.
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
1 of 9

Recommended

Gjergj Kastriot Skenderbeu by
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuOrven Bregu
24K views10 slides
Skenderbeu by
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuEGLI TAFA
4.4K views26 slides
skenderbeu by
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
10.6K views28 slides
Skënderbeu by
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K views26 slides
Skenderbeu by
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuArlinda
17.8K views17 slides
Kuvendi i lezhes by
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesXhesika Merko
3.8K views5 slides

More Related Content

What's hot

Luftrat e skenderbeut (1) by
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Alesia 06
17K views17 slides
Skenderbeu & Rilindja kombetare by
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareDenis Lezo
4.5K views39 slides
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore by
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShkollë
2.6K views10 slides
Monarket e ndricuar by
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuarAdoraHallunej
14.5K views18 slides
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme! by
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Rexhep Smoqi
2.8K views17 slides
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare by
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
94.7K views8 slides

What's hot(20)

Luftrat e skenderbeut (1) by Alesia 06
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 0617K views
Skenderbeu & Rilindja kombetare by Denis Lezo
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo4.5K views
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore by Shkollë
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë2.6K views
Monarket e ndricuar by AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K views
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme! by Rexhep Smoqi
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Rexhep Smoqi2.8K views
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare by Exhitah Vasija
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.7K views
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28 by Adelina Dani
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Adelina Dani8.2K views
Gjergj Kastrioti Skenderbeu by Anja Cami
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Anja Cami14.1K views
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA by Besjona Jusufi
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi11.5K views
lasgush poradeci by ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45K views
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre by Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K views
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre by Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K views
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu by Meriton Salihu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Meriton Salihu1.5K views
Regjimi komunist në shqipëri by Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K views
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare by Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.2K views
Shqiperia e mesme by Arlinda
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K views
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ... by Liil Otr
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr84.8K views
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare by alketsula
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slidesharemuzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
muzika popullore e shqiperise se mesme-projekt slideshare
alketsula3.2K views

Similar to Gjergj kastrioti - Skënderbeu

Gjergj kastrioti - Skenderbeu by
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuFizioterapeut
431 views10 slides
Skënderbeu by
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuInternet VloraAlb
285 views4 slides
Skenderbeu by : Detjon Korro by
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroDetjon Korro
172 views19 slides
SKENDERBEU by
SKENDERBEUSKENDERBEU
SKENDERBEUGetoar Elshani
486 views7 slides
Skenderbeu by
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuRexhep Smoqi
438 views6 slides
Skernderbeu by
SkernderbeuSkernderbeu
SkernderbeuXhesika Merko
395 views5 slides

Similar to Gjergj kastrioti - Skënderbeu(20)

Gjergj kastrioti - Skenderbeu by Fizioterapeut
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut431 views
Skenderbeu by : Detjon Korro by Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro172 views
Projekt kurikular lendor by An An
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An29.2K views
Shqiperia pj2 by EGLI TAFA
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA2K views
Gjergj kastriot skenderbeu by arlind133
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
arlind133510 views
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) by EGLI TAFA
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA2.6K views
Vendlindja ime by Altin Emiri
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
Altin Emiri4.5K views
shqiperia gjate sundimit osman-by silva by sasdfghjkl
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl1.1K views
Histori Shqiptare by albioni
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
albioni5.1K views
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë by Diana Lamaj
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj4.1K views
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane by JURIST
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
JURIST442 views
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut by Libra Islame
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame1K views
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine” by #MesueseAurela Elezaj
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”

More from Besjona Jusufi

Kuptimi i sipërmarrjes by
Kuptimi i sipërmarrjesKuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjesBesjona Jusufi
4.7K views16 slides
Teorema e talesit by
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitBesjona Jusufi
1.3K views10 slides
Krijimi i shtetit Shqipëtar by
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarBesjona Jusufi
5.8K views8 slides
Evropa pas revolucionit francez by
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francezBesjona Jusufi
1.6K views10 slides
Trapezi dhe delltoidi by
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Besjona Jusufi
30.6K views13 slides
Лудвиг ван Бетовен by
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван БетовенBesjona Jusufi
1.8K views12 slides

More from Besjona Jusufi(11)

Gjergj kastrioti - Skënderbeu

 • 1. Biografia; Kryengritja; Betejat ushtarake me ushtrinë Osmane; Personaliteti dhe vepra
 • 2.  Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Diber. U mor peng si nizamë pas thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje zgjuarsia dhe shkathtësia e çuan Gjergjin në shkollën e sulltanit (içogllanëve) që përgatiste komandantë e nëpunës.  Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi. Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare. Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 • 3.  Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.  Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të bijën e Gjergj Arianit it me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.  Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë. I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë. Shqiptarët humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht. E shoqja me të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për në Itali. Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit, pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrahje.
 • 5.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu (6 maj 1405- 17 janar 1468) sintetizon një epokë të tërë historike që mori emrin e tij: luftën njëshekullore kundër pushtimit osman (fundi i shek. XIV - fundi i shek. XV). Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një shkallë më të lartë e më të organizuar dhe shënoi një kthesë vendimtare në zhvillimin politik të Shqipërisë.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta. Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 • 6.  Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i kushtoi vëmendje çlirimit të viseve të pushtuara që ndikoi në formimin e mëtejshëm të lidhjeve më banorët e këtyre viseve dhe në forcimin e bashkimin e të gjithë popullit shqiptar. Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera. Duke pasur të qartë së rrezikut osman mund t’i bëhej ballë vetëm më sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu kërkoi pareshtur pjesëmarrjen e vendeve evropiane në luftë kundër armikut të përbashkët.  Në kushtet e pabarazisë së theksuar ndërmjet forcave osmane dhe atyre shqiptare, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij luftarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri i ushtarëve. Ai mbante armikun në alarm të përhershëm, i priste rrugën e fuqizimet dhe, pasi e kishte futur në kurth, e godiste me sulme të fuqishme e të befasishme.  Skënderbeu u shndërrua në simbol të luftës për liri e pavarësi. Ai mbeti një figurë e dashur për shqiptarët edhe pas vdekjes së tij. Kujtimi i tij mbeti gjithnjë i gjallë nëpër këngët, gojëdhënat e tregimet e shumta popullore që i dhanë atij tiparet e një figure legjendare
 • 7.  Vepra dhe figura e Skënderbeut kishte përmasa dhe rëndësi evropiane. Ai u vlerësua lart nga personalitetet e shquara evropiane të kohës. Këtë e dëshmon edhe fakti së për Skënderbeun është shkruar një literaturë e shumëllojshme, prej qindra vëllimesh, të botuara në shumë gjuhë, dhe në të katër anët e botës. Ndër autorët shqiptarë janë Marin Barleti, Fan Noli, Sabri Godo, Fatos Daci. Skënderbeu mblodhi mjaft reputacion një postum në Evropën Perëndimore në shekujt e 16 dhe 17. Me shumë e Ballkanit nën sundimin otoman dhe me turqit në portat e Vjenës në 1683, nuk mund të ketë lexues të mahnitur në Perëndim më tepër se një përrallë plot aksion e rezistencës heroike të krishterë për të "një luzmë mysliman".
 • 8.  Libra mbi princin shqiptar filluan të shfaqen në Evropën Perëndimore në fillim të shekullit 16. Një nga më të hershme të këtyre historive që kanë qarkulluar në Evropën Perëndimore në lidhje me veprat heroike e Skënderbeut ishte Historia de Vita et gestis Scanderbegi, Epirotarum Principis (ca Romë. 1508-1510), botoi katër dekada vetëm pas vdekjes së Skënderbeut. Kjo Historia e jetës dhe veprave të Skënderbeut, Princi i Epirote është shkruar nga historiani shqiptar Scodrensis Marinus Barletit, i njohur në gjuhën shqipe si Marin Barleti, të cilët pas përjetuar pushtimin turk të Shkodrës tij të lindjes nga eksperienca personale, u vendos në Padua ku ai u bë rektor i kishës famullitare të Shën Stefan. Barleti dedikon punën e tij për të Donferrante Kastrioti, (nip i Skënderbeut), dhe të pasardhësve. Libri është botuar së pari në latinisht.