SlideShare a Scribd company logo
FORCAT ENDOGJENE DHE EKZOGJENE
Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe
që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese
përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin.
Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të
energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë
e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
Magmatizimi Më qartë procest endogjene shfaqen me dukurinë e magmatizmit, me të cilin kemi
parasysh tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës
nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës.
Sipas shkallës së depërtimit të magmës në koren e Tokës,
magmatizmi mund të jetë sipërfaqësor
efuziv ose vullkanik, kur magma del në sipërfaqe të Tokës ose
derdhet nën ujë, nga ftohja e së cilës formohen shkëmbinjë
efuzivë vullkanikë dhe thellësinor intruziv ose plutonik, kur
magma nuk arrin të dalë në sipërfaqe të Tokës, duke dhënë
kështu formimin e shkëmbinjëve magmatikë intruzivë abisalë të
thellësive të mëdha dhe hipabisalë të thellësive të vogla.
Tërmetet Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i
energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës.
Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet
janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një
zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje.
Forcat e jashtme Forcat qe ndryshojne siperfaqen e Tokes
Tjetersimi: Perkufizimi i tjetersimit eshte nje proces kimik dhe fizik i cili ndryshon dhe alternon
karakteristikat e shkembinjve ne afersi te siperfaqes se Tokes.
Ai eshte nje proces i ngadalte. Duhen shume vite per te shkaterruar nje shkemb derisa ai kthehet ne nje
sediment te tjetersuar nga shkembi prej te cilit eshte krijuar. Ai shkaktohet zakonisht nga ndryshimi i
temperaturave gjate dites dhe nates.
Dukurite karstike : Dukurite karsike jane nje tjeter lloj i forcave qe ndryshojne token dhe shkembinjte. Ato
shkaktohen nga shperberja e shkembinjve te tretshme si guri gelqeror, dolomitet dhe gipset
Erozioni: Perkufizihet si tjetersimi i materialit te levizuar nga era, uji, akulli ose graviteti. Erozioni duhet te
shkaktohet patjeter nga njeri prej ketyre faktoreve ndryshe nuk do te quhej erozion por tjetersim. Erozioni
sjell ndryshimin e formes se shkembinjve dhe terreneve te ndryshme.
Forcat e jashtme: Forcat e jashtme dhe forcat e brendshme jane duke e ndryshuar vazhdimisht siperfaqen
e Tokes. Forcat e brendshme duke krijuar dhe te jashtmet duke shkaterruar.
Keto te fundit jane:
Tjetersimi
Dukurite karstike
Erozioni
Tjetersimi mekanik
Ka te beje me procesin e tjetersimit gjate te cilit ndodh vetem copezimi i shkembit por jo perberja e tij kimike.
Pra tjetersimi mekanik nuk ndryshon asgje tjeter pervec permasave. Tjetersimi mekanik mund te ndodhe
keshtu: kur bie shi, uji hyn ne te plasatiturat e shkembit. Me pas gjate nates, uji ngrin dhe akulli ushtron
presion dhe thyen shkembin. Ky proces vazhdon derisa shkembi kthehet ne sediment. E njejta gje mund te
ndodhe edhe nga rrenjet e bimeve por gjithashtu edhe nga veprimtaria e njeriut.
Tjetersimi kimik
Ndodh kur vete shkembi shnderrohet ne nje substance te re pershkak te nje nderveprimi te elementeve si
ajri, uji dhe mineralet ne shkemb. Shkembinj te ndryshem nderveprojne me elemente te ndryshme. Disa
minerale shkermoqen kur kombinohen me elemente te tjere si dioksidi i karbonit dhe shiu acid. Klima e
ngrohte dhe e lagesht ndikon me shume ne tjetersimin kimik sesa klima e ftohte dhe e thate.
Llojet e erozionit
Erozioni nga uji
Erozioni nga era
Erozioni akullnajor
Erozioni nga uji
Si fillim uji rrjedh dhe merr me vete sedimente te vogle dhe bluan ne nje lloj menyre shembinjte ndersa
vershon. Erozioni nga uji ndodh gjithashtu edhe me ndihmen e kimikateve ne shkembinj dhe uji i tret keto
kimikate duke ndryshuar perberjen e shkembit. Erozioni nga uji shkaktohet nga: shiu, lumenjte, perrenjte,
deti, oqeani etj.
Erozioni nga era
Eshte gjithashtu i ngjashem me erozionin nga uji. Ai shkaktohet nga era e cila i zhvendos sedimentet ne nje
vendndodhje tjeter njesoj si uji. Sa me e madhe shpejtesia e eres aq me shume sedimente zhvendosen. Gjate
nje stuhie rere, zhvendosen rreth 6 ton sedimente per nje kilometer ne kub. Kur stuhia pushon atehere
sedimentet pozicionohen ne nje vendndodhje te re.
Erozioni akullnajor
Akullnajat jane nje mase e madhe akulli. Duke qene kaq te medha
ato zgjasin per shume kohe. Megjithese akullnajat jane shume te
medha dhe peshojne mijera tone por gjithesesi ato levizin. Graviteti
i ben ato te levizin per poshte dhe toka shtypet nga presioni i madh
i akullnajes. Keshtu akullnajat me levizjen e tyre te ngadalte cojne
ne ndryshimin e terrenit. Toka therrmohet dhe behet shume e holle
dhe madje ne kete terren ka edhe therrmija te tokave mbi te cilat
ka kaluar kjo akullnaje mijera vite me pare. Kur ajo shkrin
therrmijat depozitohen.
PUNOI: #MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet

More Related Content

What's hot

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
Rei El Hajdari
 
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
#MesueseAurela Elezaj
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate
 

What's hot (20)

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
 
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 

Similar to Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
shkencore
 
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
shkumbin muzlijaj
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erës
Faruk Foniqi
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
Klarisa Klara
 
Toka
TokaToka
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtarigoona
 
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta MarkajKalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Betina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjiaBetina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjia
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
Klarisa Klara
 

Similar to Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!! (15)

Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
 
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erës
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Toka
TokaToka
Toka
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtari
 
PROJEKT VULLAKNET
PROJEKT VULLAKNETPROJEKT VULLAKNET
PROJEKT VULLAKNET
 
Projekt VULLKANET
Projekt VULLKANETProjekt VULLKANET
Projekt VULLKANET
 
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta MarkajKalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
Kalimet fazore Emanuela Manrecaj ,Blerta Markaj
 
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
 
Ndryshimet e klimes
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimes
 
Betina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjiaBetina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjia
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 

More from #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj
 
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
#MesueseAurela Elezaj
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
#MesueseAurela Elezaj
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
#MesueseAurela Elezaj
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
#MesueseAurela Elezaj
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
#MesueseAurela Elezaj
 

More from #MesueseAurela Elezaj (20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
 
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor
 
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Gazeta
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 

Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

 • 1. FORCAT ENDOGJENE DHE EKZOGJENE Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin. Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla. Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj. Magmatizimi Më qartë procest endogjene shfaqen me dukurinë e magmatizmit, me të cilin kemi parasysh tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës. Sipas shkallës së depërtimit të magmës në koren e Tokës, magmatizmi mund të jetë sipërfaqësor efuziv ose vullkanik, kur magma del në sipërfaqe të Tokës ose derdhet nën ujë, nga ftohja e së cilës formohen shkëmbinjë efuzivë vullkanikë dhe thellësinor intruziv ose plutonik, kur magma nuk arrin të dalë në sipërfaqe të Tokës, duke dhënë kështu formimin e shkëmbinjëve magmatikë intruzivë abisalë të thellësive të mëdha dhe hipabisalë të thellësive të vogla. Tërmetet Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës. Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje. Forcat e jashtme Forcat qe ndryshojne siperfaqen e Tokes Tjetersimi: Perkufizimi i tjetersimit eshte nje proces kimik dhe fizik i cili ndryshon dhe alternon karakteristikat e shkembinjve ne afersi te siperfaqes se Tokes. Ai eshte nje proces i ngadalte. Duhen shume vite per te shkaterruar nje shkemb derisa ai kthehet ne nje sediment te tjetersuar nga shkembi prej te cilit eshte krijuar. Ai shkaktohet zakonisht nga ndryshimi i temperaturave gjate dites dhe nates. Dukurite karstike : Dukurite karsike jane nje tjeter lloj i forcave qe ndryshojne token dhe shkembinjte. Ato shkaktohen nga shperberja e shkembinjve te tretshme si guri gelqeror, dolomitet dhe gipset Erozioni: Perkufizihet si tjetersimi i materialit te levizuar nga era, uji, akulli ose graviteti. Erozioni duhet te shkaktohet patjeter nga njeri prej ketyre faktoreve ndryshe nuk do te quhej erozion por tjetersim. Erozioni sjell ndryshimin e formes se shkembinjve dhe terreneve te ndryshme. Forcat e jashtme: Forcat e jashtme dhe forcat e brendshme jane duke e ndryshuar vazhdimisht siperfaqen e Tokes. Forcat e brendshme duke krijuar dhe te jashtmet duke shkaterruar. Keto te fundit jane: Tjetersimi Dukurite karstike Erozioni Tjetersimi mekanik Ka te beje me procesin e tjetersimit gjate te cilit ndodh vetem copezimi i shkembit por jo perberja e tij kimike.
 • 2. Pra tjetersimi mekanik nuk ndryshon asgje tjeter pervec permasave. Tjetersimi mekanik mund te ndodhe keshtu: kur bie shi, uji hyn ne te plasatiturat e shkembit. Me pas gjate nates, uji ngrin dhe akulli ushtron presion dhe thyen shkembin. Ky proces vazhdon derisa shkembi kthehet ne sediment. E njejta gje mund te ndodhe edhe nga rrenjet e bimeve por gjithashtu edhe nga veprimtaria e njeriut. Tjetersimi kimik Ndodh kur vete shkembi shnderrohet ne nje substance te re pershkak te nje nderveprimi te elementeve si ajri, uji dhe mineralet ne shkemb. Shkembinj te ndryshem nderveprojne me elemente te ndryshme. Disa minerale shkermoqen kur kombinohen me elemente te tjere si dioksidi i karbonit dhe shiu acid. Klima e ngrohte dhe e lagesht ndikon me shume ne tjetersimin kimik sesa klima e ftohte dhe e thate. Llojet e erozionit Erozioni nga uji Erozioni nga era Erozioni akullnajor Erozioni nga uji Si fillim uji rrjedh dhe merr me vete sedimente te vogle dhe bluan ne nje lloj menyre shembinjte ndersa vershon. Erozioni nga uji ndodh gjithashtu edhe me ndihmen e kimikateve ne shkembinj dhe uji i tret keto kimikate duke ndryshuar perberjen e shkembit. Erozioni nga uji shkaktohet nga: shiu, lumenjte, perrenjte, deti, oqeani etj. Erozioni nga era Eshte gjithashtu i ngjashem me erozionin nga uji. Ai shkaktohet nga era e cila i zhvendos sedimentet ne nje vendndodhje tjeter njesoj si uji. Sa me e madhe shpejtesia e eres aq me shume sedimente zhvendosen. Gjate nje stuhie rere, zhvendosen rreth 6 ton sedimente per nje kilometer ne kub. Kur stuhia pushon atehere sedimentet pozicionohen ne nje vendndodhje te re. Erozioni akullnajor Akullnajat jane nje mase e madhe akulli. Duke qene kaq te medha ato zgjasin per shume kohe. Megjithese akullnajat jane shume te medha dhe peshojne mijera tone por gjithesesi ato levizin. Graviteti i ben ato te levizin per poshte dhe toka shtypet nga presioni i madh i akullnajes. Keshtu akullnajat me levizjen e tyre te ngadalte cojne ne ndryshimin e terrenit. Toka therrmohet dhe behet shume e holle dhe madje ne kete terren ka edhe therrmija te tokave mbi te cilat ka kaluar kjo akullnaje mijera vite me pare. Kur ajo shkrin therrmijat depozitohen. PUNOI: #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet