SlideShare a Scribd company logo
shkrimtaret e brezit te humbur
 Emërtimi “brez i
humbur” iu dha
fillimisht brezit të
shkrimtarëve të rinj
amerikanë që u takoi
të burrëroheshin në
vitet e Luftës
I Botërore dhe të
bënin emër në letërsi
gjatë viteve njëzet.
ERNEST HEMIGUE
 Ishte një novelist amerikan,
shkrimtar i historve të shkurtëra
dhe gazetar.
 Ikonsideruar si strehë e brezit të
humbur, Heminguej vazhdon të
mbetet shkrimtari më i shquar
amerikan.
 Proza e tij e gjallë shquhet për
nga thjeshtësia mahnitëse,
dialogu i thjeshtë plotë jetë.
 Personazhet janë gjithnjë
luftëtarë të paepur, me dinjitet,
përballë gjendjes së nderë që po
përjetonte padrejtësisht brezi i
humbur.
 Plaku dhe deti
 Dëborërat e Kilimanxharos
 Për kë bien këmbanat
 Të kesh e të mos kesh
 Vërtetë në dritë të parë
 Lamtumirë armë
 Three Stories and Ten Poems
 The Torrents of Spring
 In Our Time
 The Sun Also Rises
 Men without women
ERIH MARIA REMARK
 Erih Maria Remark ishte një
romancier gjerman që krijoi
shumë vepra rreth tmerreve të
luftës.
 Romani i tij më i njohur, "Të
gjithë te qetë në Frontin
Perëndimor " për ushtarët
gjermanë në Luftën e Parë
Botërore.
 Libri i tij e bëri atë një armik të
nazistëve, i cili djeg shumë nga
veprat e tij.
 Harku i Triumfit është një roman nga Erih
Remark botuar në 1945. Në të, ai shkruan për jetën e
refugjatëve pa shtet në Paris përpara Luftës së
Dytë Botërore
 Ky roman është bërë dy herë film: Harku i Triumfit
(1948) dhe Harku i Triumfit (1985)
PETRO MARKU
 ishte arsimtar, publicist,
gazetar, anëtar i Grupit
Komunist të
Tiranës, interbrigadist e
shkrimtar shqiptar.
 Krijimin e parë të tij e boton
në gazetën “Shqipëria e re”
 Shqyrton mundësinë të shkojë
në Bashkimin Sovjetik, ku në
atë kohë ishte dhe Sejfulla
Maleshova, Ali
Kelmendi e Tajar Zavalani,
por bie poshtë si mundësi.
 Hasta la vista
 Qyteti i fundit
 Një emër në katër rrugë
 "Ara në mal
 Nata e Ustikës
 Shpella e piratëve
 Vepra autobiografike
 "Horizont
 Fantazma dhe plani 3+4
 Çuka e shtegtarit
Musine Kokalari
 Ka qenë një veprimtare
politike e kulturore dhe
shkrimtare shqiptare e
shekullit të XIX.
 Së bashku me Selfixhe
Ciun dhe Jolanda Kodrën ka
qenë ndër shkrimtaret e para
në Shqipëri.
 E përndjekur nga pushkatimi
i vëllezërve dhe duke pasë
qenë themeluese e partisë
Social-Demokrate dhe organit
të shtypit "Zëri i lirisë" u
arrestua më 17 janar 1946 dhe
e mbajtën 17 ditë në burg.
Drita Çomo
 Lindi në Tiranë(1958). Në
moshën 2-vjeçare internohet
së bashku me familjen e saj.
Fëmijrinë e kaloi në internim
ku mbaroi shkollën e mesme.
 Për shkak të një sëmundjeje
dhe keqdashjes politike nuk e
lejuan të mbaroi maturën.
 Vdiq fare e re nga sëmundja
ne spitalin onkologjik të
Tiranës.
 Në vitin 2007 botohet vepra e
saj “ Dritë që vjen nga
humnera”.
 Vepra e saj e parë, “Siç më thotë nënua plakë” bot uar në të
përjavshmen politike e letrare “
 Seç më thotë nëna plakë,
 Rreth vatrës
 Sa u tund jeta
 Tiranë
 Botë e Re
Punoi: Fialdo Mema
Klasa: VIII
Shkolla: Rahma School
b
Të gjitha të drejtat janë të rezervuara©®

More Related Content

What's hot

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
Alush Kryeziu
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
jola cenollari
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
D. Sh
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
FialdoMema
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi
 

What's hot (20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 

Similar to shkrimtaret e brezit te humbur

SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
gabrielakambo4
 
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Mujasera Aliu
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Universiteti Politeknik Tirane
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
orestsaliu
 
Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
#MesueseAurela Elezaj
 
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Driton Nuha
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
Alush Kryeziu
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
#MesueseAurela Elezaj
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican
 
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .pptautoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
ARIMAZSTEAJ
 
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .pptautoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
ARIMAZSTEAJ
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
esipaja
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
esipaja
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
Diana Lamaj
 

Similar to shkrimtaret e brezit te humbur (20)

SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
 
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
 
Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
 
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
 
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .pptautoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
 
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .pptautoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
autoret shQIPTARE PREZANTIM ME FOTO .ppt
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
 

More from FialdoMema

aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
FialdoMema
 
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
FialdoMema
 
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
FialdoMema
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema
 
Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema
 
Zhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
FialdoMema
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
FialdoMema
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema
 

More from FialdoMema (8)

aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
 
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
 
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
 
Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
 
Zhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 

shkrimtaret e brezit te humbur

 • 2.  Emërtimi “brez i humbur” iu dha fillimisht brezit të shkrimtarëve të rinj amerikanë që u takoi të burrëroheshin në vitet e Luftës I Botërore dhe të bënin emër në letërsi gjatë viteve njëzet.
 • 3. ERNEST HEMIGUE  Ishte një novelist amerikan, shkrimtar i historve të shkurtëra dhe gazetar.  Ikonsideruar si strehë e brezit të humbur, Heminguej vazhdon të mbetet shkrimtari më i shquar amerikan.  Proza e tij e gjallë shquhet për nga thjeshtësia mahnitëse, dialogu i thjeshtë plotë jetë.  Personazhet janë gjithnjë luftëtarë të paepur, me dinjitet, përballë gjendjes së nderë që po përjetonte padrejtësisht brezi i humbur.
 • 4.  Plaku dhe deti  Dëborërat e Kilimanxharos  Për kë bien këmbanat  Të kesh e të mos kesh  Vërtetë në dritë të parë  Lamtumirë armë  Three Stories and Ten Poems  The Torrents of Spring  In Our Time  The Sun Also Rises  Men without women
 • 5. ERIH MARIA REMARK  Erih Maria Remark ishte një romancier gjerman që krijoi shumë vepra rreth tmerreve të luftës.  Romani i tij më i njohur, "Të gjithë te qetë në Frontin Perëndimor " për ushtarët gjermanë në Luftën e Parë Botërore.  Libri i tij e bëri atë një armik të nazistëve, i cili djeg shumë nga veprat e tij.
 • 6.  Harku i Triumfit është një roman nga Erih Remark botuar në 1945. Në të, ai shkruan për jetën e refugjatëve pa shtet në Paris përpara Luftës së Dytë Botërore  Ky roman është bërë dy herë film: Harku i Triumfit (1948) dhe Harku i Triumfit (1985)
 • 7. PETRO MARKU  ishte arsimtar, publicist, gazetar, anëtar i Grupit Komunist të Tiranës, interbrigadist e shkrimtar shqiptar.  Krijimin e parë të tij e boton në gazetën “Shqipëria e re”  Shqyrton mundësinë të shkojë në Bashkimin Sovjetik, ku në atë kohë ishte dhe Sejfulla Maleshova, Ali Kelmendi e Tajar Zavalani, por bie poshtë si mundësi.
 • 8.  Hasta la vista  Qyteti i fundit  Një emër në katër rrugë  "Ara në mal  Nata e Ustikës  Shpella e piratëve  Vepra autobiografike  "Horizont  Fantazma dhe plani 3+4  Çuka e shtegtarit
 • 9. Musine Kokalari  Ka qenë një veprimtare politike e kulturore dhe shkrimtare shqiptare e shekullit të XIX.  Së bashku me Selfixhe Ciun dhe Jolanda Kodrën ka qenë ndër shkrimtaret e para në Shqipëri.  E përndjekur nga pushkatimi i vëllezërve dhe duke pasë qenë themeluese e partisë Social-Demokrate dhe organit të shtypit "Zëri i lirisë" u arrestua më 17 janar 1946 dhe e mbajtën 17 ditë në burg.
 • 10. Drita Çomo  Lindi në Tiranë(1958). Në moshën 2-vjeçare internohet së bashku me familjen e saj. Fëmijrinë e kaloi në internim ku mbaroi shkollën e mesme.  Për shkak të një sëmundjeje dhe keqdashjes politike nuk e lejuan të mbaroi maturën.  Vdiq fare e re nga sëmundja ne spitalin onkologjik të Tiranës.  Në vitin 2007 botohet vepra e saj “ Dritë që vjen nga humnera”.
 • 11.  Vepra e saj e parë, “Siç më thotë nënua plakë” bot uar në të përjavshmen politike e letrare “  Seç më thotë nëna plakë,  Rreth vatrës  Sa u tund jeta  Tiranë  Botë e Re
 • 12. Punoi: Fialdo Mema Klasa: VIII Shkolla: Rahma School b Të gjitha të drejtat janë të rezervuara©®