SlideShare a Scribd company logo
Dt. .03.2015
PUNË PRAKTIKE
№ 5
Tema: kontributi I shqiptareve ne mbrojtjen e hebrejneve
gjate luftes se II boterore
-TE TREGOJME GJENDJEN E POPULLIT SHQIPTARE DHE HEBREJ GJATE LUFTES SE II BOTERORE
-TE SHPJEGOJME PERPJEKJET E HEBREJNEVE PER TE SHPETUAR NGA REGJIMI NAZIST
-TE TREGOJME KONTRIBUTIN E SHQIPTAREVE NE MBROJTJEN E HERJNEVE GJATE LUFTES II
BOTERORE
KOHA: 1 ORË MËSIMI
MATERJALET BURIMORE : INFORMACJONE NGA LIBRAT, GAZETAT, INTERNETI ETJ.
PUNOI: XHENI MARKU
PRANOI: TEFTA LALA
objektivat
Populli shqiptar gjate luftes se II boterore
Shqiperia gjate luftes se dyte Boterore Per
Shqiperine, Lufta e Dyte Boterore nisi me te
vertete kur ajo u pushtua nga Italia ne prill te
vitit 1939. Italia jo vetem thjesht pushtoi
Shqiperine, por ajo e ankesoi ate. Shqiperia
trajtohej si koloni. Lufta kunder Italise nuk ishte
thjesht nje levizje "rezistence", sikurse ne
shumicen e vendeve te pushtuara te Europes,
por nje lufte nacionalclirimtare. Vec kesaj, Italia e
perdori Shqiperine si baze per te sulmuar
Greqine me 1940. Gjate periudhes se pushtimit,
Italia e njesoi territorin e Shqiperise se sotme me
rajonin qe njihet si Kosova (tani gjendet ne
Jugosllavine jugore, por shumica e popullsise
jane shqiptare etnike), dhe me zonen ne Veri te
Greqise, qe quhet cameri. Ky bashkim territorial,
te cilit ndonjehere i referohen si "Shqiperia e
Madhe", ndersa respektonte kufijte e Shqiperise
etnike, shkaktonte gjithashtu probleme te
medha me dy fqinjet tokesore te Shqiperise.
Ndërkohë, grupet e ndryshme komuniste që
kishin mbirë në Shqipërinë e Zogut nen drejtimin
e dy emisarve te partise komuniste jugosllallave,
u shkrinë së bashku për të formuar Partinë
Komuniste Shqiptare dhe filluan ti luftojnë
pushtuesit si një forcë e bashkuar qëndrese. Pas
një beteje të suksesshme kundër fashistëve dhe
me pas kunder frontit nacionalist dhe
antikomunist të Ballit Kombëtar dhe atij pro-Zog
te Legalitetit, komunistët morën kontrollin mbi
vendin më 28 nëntor 1944. Enver Hoxha, i
zgjedhur nga emisaret jugosllave si sekretar i
përgjithshëm i partisë komuniste shqiptare kishte
udhëhequr luftën përballuese të forcave
komuniste. Shqipëria, e cila para luftës kishte
qënë në diktaturën vetjake të Mbretit Zog, do të
binte nën diktaturën e eger 40 vjecare te Enver
Hoxhës. Vendi qe u zyrtarizua Republika
Popullore e Shqipërisë në vitin 1946 dhe në vitin
1976 Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë,
do te binte ne nje izolim fanatik ku do te
pushkatoheshin dhe burgoseshin .Shqiprai u lirua
më 20 Nëntor 1944 dhe Forcat politike ishin:Balli
Kombëtar, Partia Komuniste dhe Legaliteti. Në
tetor te vitit 1942 u krijua Shtabi kryesor i
perkohsem i cili ne pranverë te vitit 1943 u quajt
Shtabi kryesor i Ushtrise Nacionalçlirimtare te
jugosllavise per Kosoven.
holokausti
Holokausti është inciativa më famëkeqe, për
shfarosjen e njerëzve në historinë e botës.
Hitleri në librin e tij Lufta ime shënon se
Raca gjermane është racë e pasardhëse e
racës ariane (popull që ka jetuar shumë vitë
më parë-qytetërim i zhdukur tanimë) dhe
racë e pastër, dhe si e tillë duhet ta sundojë
botën... disa popuj duhet të zhduken nga
faqja e dheut, hebrenjtë, romët dhe sllavët.
Hitleri gjatë Luftës së Dytë Botërore kishte
krijuar shumë burgje dhe kampe
përqendrimi. Kampet kishin kishin filluar të
hapen që nga viti 1940. Ndër kampet më të
njohura ishin ; Kampi i Aushvicit, i Dahaut, i
Mat'hauzenit, i Belsenit, i Firensburgut. Në
këto vende ishin vendosur njerëz nga të
gjitha vendet e pushtuara nga blloku nazi-
fashis
Torturat ne kampe
Në këto kampe, u mbytën, u torturuan,
dhe u bënë eksperimente të gjalla në
fushën medicinale. Shumë njerëz për të
mos parë skenat e tilla dhe për të mos
përjetuar torturat e tilla bënë vetëvrasje.
Mbytja e njerëzve në dhomat me gaz
Nazistët kishin tubuar shumë njerëz në
kampet e tyre. Vrasjet me bomba, armë
zjarri, pushkatimet, mbytjet me tortura...
ishin bërë të zakonshme. Tani terrori ndaj
njerëzve në kampet e përqendrimit kishte
ndërruar formën. Nazistët donin t'i
mbysnin njerëzit pa lënë gjurmë. Prandaj,
filluan asgjësimin e tyre nëpërmjet
helmimit masiv në dhomat me gaz në
shumicën e kampeve të përqendrimit.
Mbytja me gaz brenda një dite arrinte
deri në 20.000 njerëz. Trupat e pajetë të
njerëzve hidheshin në furra me
temperatura të larta, për të zhdukur çdo
gjurmë. Shumica e këtyre njerëzve ishin
hebrenj
Kontributi shqiptar ne mbrojtjen e hejbrenjve
Hebrenjtë dhe shqiptarët një lidhje që i mbrojti nga
revanshi gjerman dhe internimi në Aushvic bën
pjesë tashmë në kujtesën e popujve. Kjo mikpritje ka
marrë vlerësim përtej kufijve duke e renditur
popullin tonë përkrah mbështetësve dhe mbrojtësve
të shumë personave madje edhe familjeve që gjetën
strehë duke i shpëtuar vdekjes së sigurt. Populli
shqiptar ruajti integritetin e tij dhe çështja e
hebrenjve u cilësua si një çështje e brendshme.
Shumë vite pas, ende familjet shqiptare ruajnë
kujtimet, kanë marrë vlerësimet dhe madje
mirënjohjen e atyre që shpëtuan nën mbrojtjen e
shqiptarëve. Nuk janë shumë, madje me certifikatën
e mirënjohjes “Të drejtë midis popujve”. Një prej
këtyre familjeve është familja Nosi në Elbasan. Nipi i
kësaj familjes Skënder Kosturi sjell kujtimet e nënës
së tij Adelinës, e cila u nda nga jeta pak kohë më
parë. Në këtë familje ka jetuar një hebre, Marko
Manehami, i cili nëpërmjet një letre ka treguar
historinë e tij, por edhe vlerësimin për familjen Nosi
që e mbajti dhe e mbrojti në çdo rast. Një tjetër rast
i njohur për strehimin e hebrenjve është familja
Biçaku nga Qarrishta e Librazhdit. Nga kjo familje
nuk kanë mbetur dëshmitarë, pasi shumica prej tyre
emigruan në mundësinë e parë drejt Amerikës apo
vendeve të tjera. Një prej tyre në kujtimet e tij
tregon se si i strehuan 26 hebrenj, të cilët ruajnë
edhe kujtime të bukura nga përpjekjet për t’u
fshehur. Një prej tyre në shtëpinë e Biçakajve u bë
baba.
Gjatë Luftës së Dytë Botërore në Elbasan u strehuan
dhjetëra familje hebrenjsh. Mbiemrat e njohur
elbasanas kanë qenë edhe pritësit e familjeve hebreje,
të cilat kërkonin t’i shpëtonin genocidit nazist. Mes
familjeve që strehuan hebrenj përmenden familja e
madhe e Biçakçinjve, Shuteriqët, familja e Vasil Nosit,
Adelina Nosi, Qemal Karaosmani, Destan Kurmaku,
Besim Zyma, Niko Piluri etj. Banorët e lagjes “Kala” i
mirëpritën pasi panë tek hebrenjtë besimin dhe
respektin që kishin ata për shqiptarët. Edhe pse
pushtuesit gjermanë ishin të rrezikshëm dhe mund të
masakronin familjet e tyre, ata sërish ruajtën traditën
shqiptare të besës. Gjatë periudhës së luftës hebrenjtë
kanë qëndruar brenda katër mureve të shtëpive ku
strehoheshin. Jo vetëm familjet ku jetonin, por edhe
familjet e tjera të kësaj lagjeje ofronin ndihma materiale
dhe ushqimore për hebrenjtë. Pas përfundimit të luftës
ata u rikthyen në Elbasan duke ju ofruar ndihmë
banorëve të kësaj lagjeje. Hebrenjtë i ndihmuan më pas
familjet elbasanase me viza, bursa studimi etj.
Miqësia mes familjeve elbasanase dhe hebrenjve ka
ekzistuar deri vonë. Hebrenjtë u vlerësuan si njerëz të
zgjuar, të suksesshëm dhe të respektuar nga të gjithë.

More Related Content

What's hot

Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
shkumbin muzlijaj
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
Ulpian Allaraj
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano46
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate
 

What's hot (20)

Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 

Viewers also liked

Teatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperiTeatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperi
Xheni Marku
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Valeria Baçi
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
jola cenollari
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
Mario Merdini
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Teatri ne Shqiperi
Teatri ne ShqiperiTeatri ne Shqiperi
Teatri ne Shqiperi
Klevi Hoxha
 
P.histori
P.historiP.histori
P.histori
Tmerri Cherrave
 
Xhon kenedi
Xhon kenediXhon kenedi
Xhon kenedi
Xheni Marku
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andi
andi skorra
 
Holocaust Power Point
Holocaust Power PointHolocaust Power Point
Holocaust Power Point
atkinsonms
 
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
Xheni Marku
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
ornela rama
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimitArlinda
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si
 
projekt histori
projekt historiprojekt histori
projekt histori
xhesiona pera
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
#MesueseAurela Elezaj
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 

Viewers also liked (20)

Teatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperiTeatri ne shqiperi
Teatri ne shqiperi
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Teatri ne Shqiperi
Teatri ne ShqiperiTeatri ne Shqiperi
Teatri ne Shqiperi
 
P.histori
P.historiP.histori
P.histori
 
Xhon kenedi
Xhon kenediXhon kenedi
Xhon kenedi
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andi
 
Holocaust Power Point
Holocaust Power PointHolocaust Power Point
Holocaust Power Point
 
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
Trafikimi i Prostitucionit & Sllaveria e Koheve Moderne
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
 
projekt histori
projekt historiprojekt histori
projekt histori
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 

Similar to Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
Klarisa Klara
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
dionis dioni
 
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdfHEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
refiecehu
 
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdurprojekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
KleeviPro
 
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Ismet Azizi
 
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi ShqipniFritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Marjan DODAJ
 
Holokaust
HolokaustHolokaust
Holokaust
ENKELEDA SINJARI
 
PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI"
fisnik baliu
 
Komunikim Nderkulturor
Komunikim NderkulturorKomunikim Nderkulturor
Komunikim Nderkulturor
Suzana Muja
 
Kongresi i lipovicës
Kongresi i lipovicësKongresi i lipovicës
Kongresi i lipovicësargjen
 
Kush është kush
Kush është kushKush është kush
Kush është kush
art teacher
 
Ngjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme HistorikNgjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme Historik
Tea Sulo
 
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRONga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Marjan Dodaj
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Klodjan Hoxha
 
Dy Drinat #14
Dy Drinat #14Dy Drinat #14
Dy Drinat #14
Essat Bilali
 
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ
 
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve te
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve teShqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve te
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve teIlir Koci
 
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre ZadejaDaniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Marjan DODAJ
 
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Daniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadejaDaniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadejaMarjan DODAJ
 

Similar to Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore (20)

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
 
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdfHEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
HEBREJTE NE SHQIPERI REVISTE.pdf
 
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdurprojekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
projekt ne histori.docxuuuuumenya karinpidhdur
 
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
 
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi ShqipniFritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
 
Holokaust
HolokaustHolokaust
Holokaust
 
PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI"
 
Komunikim Nderkulturor
Komunikim NderkulturorKomunikim Nderkulturor
Komunikim Nderkulturor
 
Kongresi i lipovicës
Kongresi i lipovicësKongresi i lipovicës
Kongresi i lipovicës
 
Kush është kush
Kush është kushKush është kush
Kush është kush
 
Ngjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme HistorikNgjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme Historik
 
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRONga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
 
Dy Drinat #14
Dy Drinat #14Dy Drinat #14
Dy Drinat #14
 
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
 
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve te
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve teShqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve te
Shqiperia e 23 burgjeve dhe 48 kampeve te
 
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre ZadejaDaniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
Daniel Gazulli KANE GRI DOM NDRENE Poeti i ambelsires Dom Ndre Zadeja
 
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Daniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadejaDaniel azulli  kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
Daniel azulli kane gri dom ndrene! - poeti i ambelsires, dom ndre zadeja
 

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore

 • 1. Dt. .03.2015 PUNË PRAKTIKE № 5 Tema: kontributi I shqiptareve ne mbrojtjen e hebrejneve gjate luftes se II boterore
 • 2. -TE TREGOJME GJENDJEN E POPULLIT SHQIPTARE DHE HEBREJ GJATE LUFTES SE II BOTERORE -TE SHPJEGOJME PERPJEKJET E HEBREJNEVE PER TE SHPETUAR NGA REGJIMI NAZIST -TE TREGOJME KONTRIBUTIN E SHQIPTAREVE NE MBROJTJEN E HERJNEVE GJATE LUFTES II BOTERORE KOHA: 1 ORË MËSIMI MATERJALET BURIMORE : INFORMACJONE NGA LIBRAT, GAZETAT, INTERNETI ETJ. PUNOI: XHENI MARKU PRANOI: TEFTA LALA objektivat
 • 3. Populli shqiptar gjate luftes se II boterore Shqiperia gjate luftes se dyte Boterore Per Shqiperine, Lufta e Dyte Boterore nisi me te vertete kur ajo u pushtua nga Italia ne prill te vitit 1939. Italia jo vetem thjesht pushtoi Shqiperine, por ajo e ankesoi ate. Shqiperia trajtohej si koloni. Lufta kunder Italise nuk ishte thjesht nje levizje "rezistence", sikurse ne shumicen e vendeve te pushtuara te Europes, por nje lufte nacionalclirimtare. Vec kesaj, Italia e perdori Shqiperine si baze per te sulmuar Greqine me 1940. Gjate periudhes se pushtimit, Italia e njesoi territorin e Shqiperise se sotme me rajonin qe njihet si Kosova (tani gjendet ne Jugosllavine jugore, por shumica e popullsise jane shqiptare etnike), dhe me zonen ne Veri te Greqise, qe quhet cameri. Ky bashkim territorial, te cilit ndonjehere i referohen si "Shqiperia e Madhe", ndersa respektonte kufijte e Shqiperise etnike, shkaktonte gjithashtu probleme te medha me dy fqinjet tokesore te Shqiperise.
 • 4. Ndërkohë, grupet e ndryshme komuniste që kishin mbirë në Shqipërinë e Zogut nen drejtimin e dy emisarve te partise komuniste jugosllallave, u shkrinë së bashku për të formuar Partinë Komuniste Shqiptare dhe filluan ti luftojnë pushtuesit si një forcë e bashkuar qëndrese. Pas një beteje të suksesshme kundër fashistëve dhe me pas kunder frontit nacionalist dhe antikomunist të Ballit Kombëtar dhe atij pro-Zog te Legalitetit, komunistët morën kontrollin mbi vendin më 28 nëntor 1944. Enver Hoxha, i zgjedhur nga emisaret jugosllave si sekretar i përgjithshëm i partisë komuniste shqiptare kishte udhëhequr luftën përballuese të forcave komuniste. Shqipëria, e cila para luftës kishte qënë në diktaturën vetjake të Mbretit Zog, do të binte nën diktaturën e eger 40 vjecare te Enver Hoxhës. Vendi qe u zyrtarizua Republika Popullore e Shqipërisë në vitin 1946 dhe në vitin 1976 Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë, do te binte ne nje izolim fanatik ku do te pushkatoheshin dhe burgoseshin .Shqiprai u lirua më 20 Nëntor 1944 dhe Forcat politike ishin:Balli Kombëtar, Partia Komuniste dhe Legaliteti. Në tetor te vitit 1942 u krijua Shtabi kryesor i perkohsem i cili ne pranverë te vitit 1943 u quajt Shtabi kryesor i Ushtrise Nacionalçlirimtare te jugosllavise per Kosoven.
 • 5. holokausti Holokausti është inciativa më famëkeqe, për shfarosjen e njerëzve në historinë e botës. Hitleri në librin e tij Lufta ime shënon se Raca gjermane është racë e pasardhëse e racës ariane (popull që ka jetuar shumë vitë më parë-qytetërim i zhdukur tanimë) dhe racë e pastër, dhe si e tillë duhet ta sundojë botën... disa popuj duhet të zhduken nga faqja e dheut, hebrenjtë, romët dhe sllavët. Hitleri gjatë Luftës së Dytë Botërore kishte krijuar shumë burgje dhe kampe përqendrimi. Kampet kishin kishin filluar të hapen që nga viti 1940. Ndër kampet më të njohura ishin ; Kampi i Aushvicit, i Dahaut, i Mat'hauzenit, i Belsenit, i Firensburgut. Në këto vende ishin vendosur njerëz nga të gjitha vendet e pushtuara nga blloku nazi- fashis
 • 6. Torturat ne kampe Në këto kampe, u mbytën, u torturuan, dhe u bënë eksperimente të gjalla në fushën medicinale. Shumë njerëz për të mos parë skenat e tilla dhe për të mos përjetuar torturat e tilla bënë vetëvrasje. Mbytja e njerëzve në dhomat me gaz Nazistët kishin tubuar shumë njerëz në kampet e tyre. Vrasjet me bomba, armë zjarri, pushkatimet, mbytjet me tortura... ishin bërë të zakonshme. Tani terrori ndaj njerëzve në kampet e përqendrimit kishte ndërruar formën. Nazistët donin t'i mbysnin njerëzit pa lënë gjurmë. Prandaj, filluan asgjësimin e tyre nëpërmjet helmimit masiv në dhomat me gaz në shumicën e kampeve të përqendrimit. Mbytja me gaz brenda një dite arrinte deri në 20.000 njerëz. Trupat e pajetë të njerëzve hidheshin në furra me temperatura të larta, për të zhdukur çdo gjurmë. Shumica e këtyre njerëzve ishin hebrenj
 • 7.
 • 8. Kontributi shqiptar ne mbrojtjen e hejbrenjve Hebrenjtë dhe shqiptarët një lidhje që i mbrojti nga revanshi gjerman dhe internimi në Aushvic bën pjesë tashmë në kujtesën e popujve. Kjo mikpritje ka marrë vlerësim përtej kufijve duke e renditur popullin tonë përkrah mbështetësve dhe mbrojtësve të shumë personave madje edhe familjeve që gjetën strehë duke i shpëtuar vdekjes së sigurt. Populli shqiptar ruajti integritetin e tij dhe çështja e hebrenjve u cilësua si një çështje e brendshme. Shumë vite pas, ende familjet shqiptare ruajnë kujtimet, kanë marrë vlerësimet dhe madje mirënjohjen e atyre që shpëtuan nën mbrojtjen e shqiptarëve. Nuk janë shumë, madje me certifikatën e mirënjohjes “Të drejtë midis popujve”. Një prej këtyre familjeve është familja Nosi në Elbasan. Nipi i kësaj familjes Skënder Kosturi sjell kujtimet e nënës së tij Adelinës, e cila u nda nga jeta pak kohë më parë. Në këtë familje ka jetuar një hebre, Marko Manehami, i cili nëpërmjet një letre ka treguar historinë e tij, por edhe vlerësimin për familjen Nosi që e mbajti dhe e mbrojti në çdo rast. Një tjetër rast i njohur për strehimin e hebrenjve është familja Biçaku nga Qarrishta e Librazhdit. Nga kjo familje nuk kanë mbetur dëshmitarë, pasi shumica prej tyre emigruan në mundësinë e parë drejt Amerikës apo vendeve të tjera. Një prej tyre në kujtimet e tij tregon se si i strehuan 26 hebrenj, të cilët ruajnë edhe kujtime të bukura nga përpjekjet për t’u fshehur. Një prej tyre në shtëpinë e Biçakajve u bë baba.
 • 9. Gjatë Luftës së Dytë Botërore në Elbasan u strehuan dhjetëra familje hebrenjsh. Mbiemrat e njohur elbasanas kanë qenë edhe pritësit e familjeve hebreje, të cilat kërkonin t’i shpëtonin genocidit nazist. Mes familjeve që strehuan hebrenj përmenden familja e madhe e Biçakçinjve, Shuteriqët, familja e Vasil Nosit, Adelina Nosi, Qemal Karaosmani, Destan Kurmaku, Besim Zyma, Niko Piluri etj. Banorët e lagjes “Kala” i mirëpritën pasi panë tek hebrenjtë besimin dhe respektin që kishin ata për shqiptarët. Edhe pse pushtuesit gjermanë ishin të rrezikshëm dhe mund të masakronin familjet e tyre, ata sërish ruajtën traditën shqiptare të besës. Gjatë periudhës së luftës hebrenjtë kanë qëndruar brenda katër mureve të shtëpive ku strehoheshin. Jo vetëm familjet ku jetonin, por edhe familjet e tjera të kësaj lagjeje ofronin ndihma materiale dhe ushqimore për hebrenjtë. Pas përfundimit të luftës ata u rikthyen në Elbasan duke ju ofruar ndihmë banorëve të kësaj lagjeje. Hebrenjtë i ndihmuan më pas familjet elbasanase me viza, bursa studimi etj. Miqësia mes familjeve elbasanase dhe hebrenjve ka ekzistuar deri vonë. Hebrenjtë u vlerësuan si njerëz të zgjuar, të suksesshëm dhe të respektuar nga të gjithë.