SlideShare a Scribd company logo
Veprimtari Praktike
Figura e
Skendebeut
Lenda: Histori
Skënderbeu (emri i vërtetë: Gjergj Kastrioti) lindi në 6 Maj në
vitin 1405 dhe vdiq më 17 janar të vitit 1468. Është Heroi Kombëtar i
shqiptarëve, figura më e shquar në historinë e shqiptarëve.
Boigrafia
Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i
princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave.
Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Mat. U mor peng si nizamë pas
thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin
e Sulltanit nëAdrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e çuan
Gjergjin në shkollën e sulltanit që përgatiste komandantë e nëpunës.
Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori
emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti
"(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke
u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë
princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik.
Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të
kthehej në tokën që e lindi. Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte
vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave
shqiptare. Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në
Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis
kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria
osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të
zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e
me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si
çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin
osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë
shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u
shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën
e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.
 Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u
ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u
spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e
kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të
cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të
bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij
me principatat e tjera.
Në janar të
vitit 1468 Skënderbeu u sëmur
gjatë zhvillimit të një Kuvendi të
thirrur nga ai, në të cilin ishin të
ftuar të gjithë princat shqiptarë.
Vdiq me 17
Janar 1468në Lezhë. I mbuluar
me lavdi, ai u varros në Lezhë.
Shqiptarët humbën prijësin e
lavdishëm që i udhëhoqi për 25
vjet rresht. E shoqja me të birin
emigruan, sikurse edhe një
pjesë e parisë shqiptare, për
në Itali. Rreth përkrenares
ekziston ideja se e ka mbajtur
për nder të Pirros së Epirit, pasi
edhe ai ka mbajtur po të njëjtën
përkrenare.
HERO KOMBETAR
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu (6 maj 1405- 17 janar 1468)
sintetizon një epokë të tërë historike që mori emrin e tij: luftën
njëshekullore kundër pushtimit osman (fundi i shek. XIV -
fundi i shek. XV). Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u
ngrit në një shkallë më të lartë e më të organizuar dhe shënoi
një kthesë vendimtare në zhvillimin politik të Shqipërisë.
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më
konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që
udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve
kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të parin bashkim të
shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e
krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai
vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së
burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet
lufta. Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në
jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin
një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i
kushtoi vëmendje çlirimit të viseve të
pushtuara që ndikoi në formimin e
mëtejshëm të lidhjeve më banorët e këtyre
viseve dhe në forcimin e bashkimin e të
gjithë popullit shqiptar. Aftësitë e
Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe
në marrëdhëniet me vendet e tjera. Duke
pasur të qartë së rrezikut osman mund t’i
bëhej ballë vetëm më sukses vetëm me
forca të bashkuara, Skënderbeu kërkoi
pareshtur pjesëmarrjen e vendeve
evropiane në luftë kundër armikut të
përbashkët.
 Në kushtet e pabarazisë së theksuar
ndërmjet forcave osmane dhe atyre
shqiptare, Skënderbeu përpunoi
strategjinë dhe taktikën e tij luftarake, në
bazë të së cilës qëndronte mendimi se
fitorja nuk mund të varej nga numri i
ushtarëve. Ai mbante armikun në alarm të
përhershëm, i priste rrugën e fuqizimet
dhe, pasi e kishte futur në kurth, e godiste
me sulme të fuqishme e të befasishme
 Skënderbeu u shndërrua në simbol
të luftës për liri e pavarësi. Ai mbeti
një figurë e dashur për shqiptarët
edhe pas vdekjes së tij. Kujtimi i tij
mbeti gjithnjë i gjallë nëpër këngët,
gojëdhënat e tregimet e shumta
popullore që i dhanë atij tiparet e një
figure legjendare.
 Vepra dhe figura e Skënderbeut
kishte përmasa dhe rëndësi
evropiane. Ai u vlerësua lart nga
personalitetet e shquara evropiane
të kohës. Këtë e dëshmon edhe
fakti së për Skënderbeun është
shkruar një literaturë e
shumëllojshme, prej qindra
vëllimesh, të botuara në shumë
gjuhë, dhe në të katër anët e botës.
Ndër autorët shqiptarë janë Marin
Barleti, Fan Noli, Sabri Godo, Fatos
Legjenda rreth Skenderbeut
• Në një rast Ballaban Pasha i
dërgoi Skënderbeut një
dhuratë: katër kuaj arab së
bashku me një pajisje të
shkëlqyer për të nderuar
Skënderbeut si një komandant,
ndërsa Skënderbeu si përgjigje
ìa kthen me një dhuratë të e
përbërë nga një shkop bariu
dhe një gunë, duke i dhënë të
kuptoj Ballaban pashës se do të
kishte qenë më shumë i nderuar
të ishte një bari i thjeshtë në
fshatin e tij, sesa të tradhtonte
vendin e tij.
 Për popullin shqiptar Skënderbeu bënte mrekulli me
shpatën e tij. Ishte menduar se duheshin tre burra të
ngrinin shpatën e tij dhe se ai mund të copëtonte
shkëmbinj ose shponte male me të. Në një ngjarje
tjetër popullore është thënë gjatë negociatave për
paqe Sulltan Mehmedin II, që kishte dëgjuar për
shpatën e Skënderbeut i kërkoi atë si një nder
Skënderbeut. Skënderbeu pranoi dhe dërgoi shpatën
e tij si një dhuratë për sulltanin. Njerëzit e
Skënderbeut pas dëgjimit të lajmeve ishin të
shqetësuar. Ata i dolën Skënderbeut në lidhje me
frikën e tyre se ai i dorëzoi shpatën e tij legjendare,
por Skënderbeu qeshi dhe u përgjigj se ai i dorëzoi
shpatën e tij, por jo krahun e tij.
• Gjatë një betejë të furishme kundër
turqve që zgjati përtej muzgut,
Skënderbeu urdhëroi disa nga
ushtarët e tij të gjenin një tufë me dhi,
e u lidhën pishtarë të ndezur brirëve të
tyre dhe dërgohen në drejtim të
rreshtave të ushtarëve turq gjatë
natës. Turqit besuan se u sulmuan nga
trupa të shumta shqiptare dhe u
larguan me mendimin se u mundën
që në numër. Për shërbimin e
rëndësishëm të marrë nga ana e
këtyre kafshëve, heroin ynë vendosi të
përvetësojë imazhin e kafshës si
emblemë të tijën, në përkrenaren e tij.
• Skënderbeu në shtrat të vdekjes
së tij urdhëroi djalin e tij për t'i
shpëtuar hakmarrjes turke të
largoheshin për në Itali, tha se
sa më shpejt të zbarkojë në
ranishte të gjente një pemë ku
të lidhë kalin e tij dhe shpatën e
tij, dhe sa herë që të frynte era
turqit të dëgjonin shpatën e tij
në ajër dhe hingëllimën e kalit
të tij dhe nga frika se nuk do t'a
ndiqnin.
• Me të përhapur lajmin e vdekjes së
Skënderbeut, Turqit vendosën të
sulmonin forcat shqiptare sa më
shpejt që të përfitonin nga morali i
ulët që ngjarja kishte prodhuar.
Komandantët shqiptar vendosën
të përdornin një dredhi të
pazakontë: morën nga shtrati i
vdekjes trupin e pajetë të kreut të
tyre dhe e hypën mbi kalin e tij,
nxitur në luftë me të gjithë ushtrinë
e tij prapa. Turqit, u ndien të
mashtruar me lajmin e rremë rreth
vdekjes së tij dhe u tërhoqën.

More Related Content

What's hot

nentori 28-29
nentori 28-29nentori 28-29
nentori 28-29
Klodjan Hoxha
 
Kosova
KosovaKosova
Kosova
Ylli Duva
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
#MesueseAurela Elezaj
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Egi Zenelaj
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Erdi Dibra
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
Kristina Xani
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 

What's hot (20)

nentori 28-29
nentori 28-29nentori 28-29
nentori 28-29
 
Kosova
KosovaKosova
Kosova
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 

Viewers also liked

Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
irena kotobelli
 
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Valbona Imeraj
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Kurrikula me baze kompetencat
Kurrikula me baze kompetencatKurrikula me baze kompetencat
Kurrikula me baze kompetencat
Valbona Imeraj
 
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHOREMETODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
#MesueseAurela Elezaj
 
Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor
Valbona Imeraj
 
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
Edureka!
 

Viewers also liked (8)

Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
 
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
Plani individual i mësuesit/ Dispozitat normative, neni 74
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
 
Kurrikula me baze kompetencat
Kurrikula me baze kompetencatKurrikula me baze kompetencat
Kurrikula me baze kompetencat
 
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHOREMETODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
 
Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor
 
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
What is Artificial Intelligence | Artificial Intelligence Tutorial For Beginn...
 

Similar to Skenderbeu

Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
Rexhep Smoqi
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
Xhesika Merko
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
arlind133
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Marc Antony
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuMeriton Salihu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
JURIST
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
Altin Emiri
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvasasdfghjkl
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorAn An
 
Histori Shqiptare
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
albioni
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
arlind133
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Rexhep Smoqi
 

Similar to Skenderbeu (20)

Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Histori Shqiptare
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
 

More from Arlinda

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptareArlinda
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimitArlinda
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterikeArlinda
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-seArlinda
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitArlinda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetArlinda
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In VitroArlinda
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutArlinda
 

More from Arlinda (17)

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterike
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Ciklistet
CiklistetCiklistet
Ciklistet
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
 

Skenderbeu

 • 2. Skënderbeu (emri i vërtetë: Gjergj Kastrioti) lindi në 6 Maj në vitin 1405 dhe vdiq më 17 janar të vitit 1468. Është Heroi Kombëtar i shqiptarëve, figura më e shquar në historinë e shqiptarëve.
 • 3. Boigrafia Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Mat. U mor peng si nizamë pas thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit nëAdrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e çuan Gjergjin në shkollën e sulltanit që përgatiste komandantë e nëpunës. Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi. Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare. Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 • 4.  Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.  Kryengritja u përhap shpejt në viset e tjera dhe feudalët e tjerë u ngritën gjithashtu. Gjatë dhjetorit, Shqipëria e Mesme dhe e Veriut u spastruan nga forcat osmane, u çliruan njëra pas tjetrës kështjellat e kësaj zone. Skënderbeu ishte organizatori i Kuvendit të Arbërit, në të cilin u zgjodh si prijës i Lidhjes Shqiptare të Lezhës. Ai u martua me të bijën e Gjergj Arianitit me Donika Arianitin për të forcuar lidhjet e tij me principatat e tjera.
 • 5. Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. Vdiq me 17 Janar 1468në Lezhë. I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë. Shqiptarët humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht. E shoqja me të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për në Itali. Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit, pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrenare.
 • 6. HERO KOMBETAR  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu (6 maj 1405- 17 janar 1468) sintetizon një epokë të tërë historike që mori emrin e tij: luftën njëshekullore kundër pushtimit osman (fundi i shek. XIV - fundi i shek. XV). Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një shkallë më të lartë e më të organizuar dhe shënoi një kthesë vendimtare në zhvillimin politik të Shqipërisë.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta. Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 • 7.  Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i kushtoi vëmendje çlirimit të viseve të pushtuara që ndikoi në formimin e mëtejshëm të lidhjeve më banorët e këtyre viseve dhe në forcimin e bashkimin e të gjithë popullit shqiptar. Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera. Duke pasur të qartë së rrezikut osman mund t’i bëhej ballë vetëm më sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu kërkoi pareshtur pjesëmarrjen e vendeve evropiane në luftë kundër armikut të përbashkët.  Në kushtet e pabarazisë së theksuar ndërmjet forcave osmane dhe atyre shqiptare, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij luftarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri i ushtarëve. Ai mbante armikun në alarm të përhershëm, i priste rrugën e fuqizimet dhe, pasi e kishte futur në kurth, e godiste me sulme të fuqishme e të befasishme
 • 8.  Skënderbeu u shndërrua në simbol të luftës për liri e pavarësi. Ai mbeti një figurë e dashur për shqiptarët edhe pas vdekjes së tij. Kujtimi i tij mbeti gjithnjë i gjallë nëpër këngët, gojëdhënat e tregimet e shumta popullore që i dhanë atij tiparet e një figure legjendare.  Vepra dhe figura e Skënderbeut kishte përmasa dhe rëndësi evropiane. Ai u vlerësua lart nga personalitetet e shquara evropiane të kohës. Këtë e dëshmon edhe fakti së për Skënderbeun është shkruar një literaturë e shumëllojshme, prej qindra vëllimesh, të botuara në shumë gjuhë, dhe në të katër anët e botës. Ndër autorët shqiptarë janë Marin Barleti, Fan Noli, Sabri Godo, Fatos
 • 9. Legjenda rreth Skenderbeut • Në një rast Ballaban Pasha i dërgoi Skënderbeut një dhuratë: katër kuaj arab së bashku me një pajisje të shkëlqyer për të nderuar Skënderbeut si një komandant, ndërsa Skënderbeu si përgjigje ìa kthen me një dhuratë të e përbërë nga një shkop bariu dhe një gunë, duke i dhënë të kuptoj Ballaban pashës se do të kishte qenë më shumë i nderuar të ishte një bari i thjeshtë në fshatin e tij, sesa të tradhtonte vendin e tij.
 • 10.
 • 11.  Për popullin shqiptar Skënderbeu bënte mrekulli me shpatën e tij. Ishte menduar se duheshin tre burra të ngrinin shpatën e tij dhe se ai mund të copëtonte shkëmbinj ose shponte male me të. Në një ngjarje tjetër popullore është thënë gjatë negociatave për paqe Sulltan Mehmedin II, që kishte dëgjuar për shpatën e Skënderbeut i kërkoi atë si një nder Skënderbeut. Skënderbeu pranoi dhe dërgoi shpatën e tij si një dhuratë për sulltanin. Njerëzit e Skënderbeut pas dëgjimit të lajmeve ishin të shqetësuar. Ata i dolën Skënderbeut në lidhje me frikën e tyre se ai i dorëzoi shpatën e tij legjendare, por Skënderbeu qeshi dhe u përgjigj se ai i dorëzoi shpatën e tij, por jo krahun e tij.
 • 12.
 • 13. • Gjatë një betejë të furishme kundër turqve që zgjati përtej muzgut, Skënderbeu urdhëroi disa nga ushtarët e tij të gjenin një tufë me dhi, e u lidhën pishtarë të ndezur brirëve të tyre dhe dërgohen në drejtim të rreshtave të ushtarëve turq gjatë natës. Turqit besuan se u sulmuan nga trupa të shumta shqiptare dhe u larguan me mendimin se u mundën që në numër. Për shërbimin e rëndësishëm të marrë nga ana e këtyre kafshëve, heroin ynë vendosi të përvetësojë imazhin e kafshës si emblemë të tijën, në përkrenaren e tij.
 • 14.
 • 15. • Skënderbeu në shtrat të vdekjes së tij urdhëroi djalin e tij për t'i shpëtuar hakmarrjes turke të largoheshin për në Itali, tha se sa më shpejt të zbarkojë në ranishte të gjente një pemë ku të lidhë kalin e tij dhe shpatën e tij, dhe sa herë që të frynte era turqit të dëgjonin shpatën e tij në ajër dhe hingëllimën e kalit të tij dhe nga frika se nuk do t'a ndiqnin.
 • 16.
 • 17. • Me të përhapur lajmin e vdekjes së Skënderbeut, Turqit vendosën të sulmonin forcat shqiptare sa më shpejt që të përfitonin nga morali i ulët që ngjarja kishte prodhuar. Komandantët shqiptar vendosën të përdornin një dredhi të pazakontë: morën nga shtrati i vdekjes trupin e pajetë të kreut të tyre dhe e hypën mbi kalin e tij, nxitur në luftë me të gjithë ushtrinë e tij prapa. Turqit, u ndien të mashtruar me lajmin e rremë rreth vdekjes së tij dhe u tërhoqën.