SlideShare a Scribd company logo
SKENDERBEU SI
STRATEG
USHTARAK
Punoi:Adea , Agert, Alesia ,
Ardiana ,Antonela, Armela,
Brando
Luftrat e Skënderbeut
Ndër shekuj Shqipëria ka kaluar shumë luftra. Periudha kur udhëhiqej
nga Gjergj Kastriot Skëndërbeu (1443 – 1468) është padyshim një nga
periudhat më të rëndësishme të vendit tonë, gjatë të cilës janë luftuar
shumë luftra e beteja. 4 nga luftrat e rëndësishme të asaj periudhe
janë:
1. Lufta me Osmanët
2. Lufta me Venedikun
3. Lufta në Napoli
4. Lufta me Serbinë
5. Pushtimi i Krujes
1444-1447 Fitoret e para te
Skënderbeut
Çlirimi i rajoneve të tëra në Shqipërinë e Mesme e Veriore dhe bashkimi i
forcave politike shqiptare ishin ngjarje të rëndësishme edhe në plan
ndërkombëtar dhe shkaktuan shqetësim të veçantë në oborrin osman.
Sulltan Murati II ngarkoi Ali Pashën, një nga komandantët e tij më të shquar,
që të rivendoste pushtetin osman në ato rajone. Në krye të 25 mijë vetave,
Ali Pasha iu drejtua viseve të lira shqiptare. Skënderbeu përgatiti një ushtri
prej afro 8mijë kalorësish e 7mijë këmbësorësh. Beteja u zhvillua në verë të
vitit 1444, në një fushë të Dibrës së Poshtme të palokalizuar ende, që
konvencionalisht është cilësuar si Beteja e Torviollit. Ajo filloi me sulmin e
shqiptarëve, të cilët luftuan heroikisht dhe arritën një fitore të shkëlqyer.
Fitorja e Torviollit pati jehonë të thellë në Shqipëri dhe në vendet e tjera. Ajo
përforcoi besimin e shqiptarëve të Skënderbeu dhe tek ushtria e Lidhjes. Në
vjeshtën e vitit 1445, kundër Shqipërisë erdhën njëra pas tjetrës dy ushtri
osmane, të cilat u shpartalluan në luginën e ngushtë të Mokrës së Dibrës. Në
vitin 1447 shqiptarët shpartalluan një ushtri tjetër osmane në Oranik të
Dibrës. Këto fitore ushtarake e rritën më tej autoritetin e Skënderbeut dhe në
rrafsh ndërkombëtar e bënë Shqipërinë një fuqi antiosmane të dorës së parë.
Lufta me osmanët
Më 28 Nentorë 1443, Skëndëbeu u kthye në atdhe, çliroi Krujën dhe ngriti flamurin e
kuq me shqiponjën e zezë dy krenare,që ishte edhe simbol ilir.Brenda vitit 1443 ai
çliroi Kalanë e Petrelës,Gurit të bardhë,Stelushit dhe Sfetigradit.
Në vitin 1450,Sulltani i zemëruar niset me një ushtri prej 160.000 ushtarësh,me
destinacion Krujën që historia e njeh si Rrethimi i parë i Krujës.Pas pesë muajsh
rrethim dhe luftë,ushtria Osmane u kthye kokëulur e dëshpëruar,pasi kishte humbur
40 mijë trupa.
Pas rrethimit të Krujës ,Skënderbeu lidhi aleancë me Perandorin e
Napolit,Alfonson.Ata i lidhte armiqësia me Perandorinë Osmane dhe Venedikase.Pas
disa betejave mes aleancës me Napolin ,mbreti Alfonso vdiq.Pushtetin e mori djali I tij
Ferdiandi.Gjatë vitit 1462 ,Sulltani Mehmeti dërgoi tre herë trupa pushtuese në
Shqipëri dhe u mund tri herë brenda një muaji.
Lufta me osmanët
Osmanet në qershor 1466 organizuan një fushatë me 150.000 trupa
me synimin “Spastrimin etnik te shqiptarëve” ky ishte rrethimi I dytë I
Krujës. Skëndërbeu i vetdijshëm për fuqinë Osmae,më 2 Mars 1444
organizoj Kuvendin e Lezhëz me kete rast unifikoj princat
shqiptarë.Pas kësaj në qershor 1444, forcat osmane në krye me Ali
Pashën u nisën me një ushtri të madhe,por u kthyen me kokën
ulur.Jehona e kësaj fitoreje pushtoi Europën.Skëndërbeu lidhi
marrveshje Hungarinë për një betejë antiosmane në pjesën afër Detit
të Zi,Skëndërbeu nuk arriti në betejë,Hungaria u mund pasi Mbreti i
Sërbis nuk lejoi ushtrinë Shqiptare të kalonte nëpër territorin e tij.Si
hakmarrje Skëndëbeu sulmoi territorin Serb.Në korrik 1448 Venediku
alarmohet për fuqinë e Skëndëbeut dhe pushton një kështjellë
shqiptare buzë lumit Drin,si kundër përgjigjje Skëndërbeu në betjën e
Drinit ,masakroi ushtrinë Veneciane.Venediku lidhi marrëveshje me
Osmanët por edhe ata u shpratalluan.Si pasojë e këtyre humbjeve
Beteja e Ujëbardhës
Beteja e Ujëbardhës, e njohur edhe si Beteja e Albulenës, u
zhvillua me 2 shtator, 1457 midis forcave shqiptare te drejtuara
nga Skënderbeu dhe një force ekspedite te forcave
te perandorisë osmane. Ajo ishte një ndër fitoret më të
rëndësishme të Skënderbeut kundër osmanëve në fushë të
hapur.Ushtria osmane kishte përafërsisht 80.000
ushtarë.ndersa forcat shqiptare që numëronin rreth 20 mijë
vetë u përballën me ato osmane në fushën e Ujëbardhës në mes
të Krujës dhe Lezhës.Në pranverën e vitit 1457, sultan Mehmeti
II dergoi një ushtri prej 40,000 vetash të drejtuar nga Isa Bej
Evernozi dhe Hamza Kastrioti, nipi i Skënderbeut.Plani turk
ishte që ta vrisnin Skënderbeun sepse ata e dinin se pa të
rezistenca shqiptare do të thyhej shpejt.
Beteja e Ujëbardhës
Evernozi hyri në luginën e Matit e depërtoi ngadalë drejt Krujës.
Pasuan disa përleshje të vogla, pas të cilave Skënderbeu i tërhoqi
forcat. Të lirë, osmanët plaçkitën zonën duke mbledhur informata.
Pas disa javëve dhe asnjë shenje nga Skënderbeu, Evrenozi e Hamza
filluan të mendonin se Skënderbeu ishte arratisur. Në gusht pozita e
osmanëve në Shqipëri dukej solide, 20,000 ushtarë ruanin rrugët e
furnizimeve duke mbajtur nën rrethim fortesat në Cidhna, Dibra, Guri
i Bardhe. 15.000 të tjerë mbanin nën rrethim fortesat në Mat, Rodon
dhe ne Petrelë. Pjesa tjetër e ushtrisë, rreth 30.000 lëvizën nga gryka
e Matit për në Ujëbardhë, në veriperëndim të Krujës dhe në jug të
Lezhës kështu që, të dy qytetet mund të mbaheshin nën vrojtim.
BETEJA E
UJËBARDHËS
Me 2 shtator Skënderbeu vendosi që të kalonte në ofensivë. Atij i
duhej që të bënte një goditje të fuqishme dhe të befasishme ndaj
pjesës kryesore të ushtrisë osmane dhe ta shkatërronte atë para se të
vinin forcat e tjera.Në mesditë, trupat osmane u zgjuan nga gjumi i
mesditës duke e gjetur armikun në kamp.Shumë shpejt çoroditja u
shndërrua në panik kur komandantët osmanë nuk arritën të merrnin
situatën nën kontroll. Një përpjekje për mbrojtje u bë nga Hamza, por
Skënderbeu i kishte kushtuar rëndësi shkatërrimit të Hamzait dhe
Spahinjve të tij së pari, duke dërguar gardën e tij personale prej
2.000 kalorësish.Brenda dy orëve kampi osman ishte i tëri në duart e
shqiptarëve, përderisa pjesa e mbetur e ushtrisë së shpartalluar
osmane u arratis në drejtim të Tiranës për në Elbasan. Humbjet nga
ana e osmanëve duhet të kenë qenë nga 15.000 deri në 30.000. Këtij
numri duhet t'i shtohen edhe 15.000 robër, ndërsa tërë plaçka e
kampit ra në duart e shqiptarëve.Hamza Kastrioti u zu i gjallë dhe u
internua në Napoli me akuzën për tradhti.
SKËNDERBEU DHE
NAPOLI
Mbreti i Napolit, Alfonsi V, ne pranvere te vitit
1451, nenshkroi me Skenderbeun nje traktat
bashkepunimi per lirimin e Shqiperise se Jugut
dhe per kete dergoi prane Skenderbeut trupa
luftarake prej 500 ushtaresh. Edhe pas vdekjes se
mbretit Alfonsi V ne vitin 1458, Skenderbeu
kerkoi qe t’i forconte marredheniet me djalin e tij,
Ferdinandin I. Ne shtator te vitit 1460 Skenderbeu
dergoi ne Itali grupin e pare te luftetareve te
drejtuar nga nipi i tij, Kojko Balsha. Zbarkimi i
trupave shqiptare ne Itali shkaktoi tronditje te
thelle ne radhet e kundershtareve te mbretit
Ferdinand. Ai vendosi qe t’i jepte ndihme
ushtarake mbretit Ferdinand ne luften qe kishte
shperthyer midis tij dhe kundershtareve te vet
politike, qe ishin barone te Italise se Jugut. Keta te
fundit ishin bashkuar me princin francez Rene te Portret i
Alfonsit V
Triumfi ndaj armikëve të mbretit
Ferdinand
Skenderbeu organizoi sulme te njepasnjeshme per te shtene
ne dore qendrat e fortifikuara qe mbaheshin nga
kundershtaret e mbretit Ferdinand. Pasi la nje pjese te trupave
per te ruajtur Barleten, me pjesen tjeter te ushtrise Skenderbeu
marshoi ne veri te saj, liroi Sant Anxhelon dhe San Xhovani
Rotondon dhe u rikthye ne Barlete. Me pas, te perforcuar edhe
me reparte italiane, luftetaret shqiptare i ndoqen forcat
kundershtare, zbriten deri ne jugperendim te Barit, ne
Altamura, dhe u futen ne zoterimet e princit te Tarantit. Duke
qene ne gjendje shume te veshtire ushtarake, Xhovani Antonio
de Orsini hyri ne bisedime me Skenderbeun dhe kerkoi prej tij
qe te ndermjetesonte te mbreti Ferdinand per te bere paqe. Ne
ate kohe Skenderbeu organizoi arrestimin e komandantit te
qytetit te Tranit. Pas arrestimit te tij i gjithe garnizoni i qytetit
u dorezua.
Luftetaret shqiptare e ndihmuan ushtarakisht mbretit
Ferdinand per te mposhtur kundershtaret e vet. Keto veprime
ndikuan ne forcimin e marredhenieve te Skenderbeut me
Mbreterine e Napolit dhe me aleatet e saj. Ne shenje
mirenjohjeje per kete ndihme mbreti i Napolit, Ferdinandi I, i
akordoi Skenderbeut nje shperblim te pervitshem prej 1200
dukatesh dhe i dhuroi ne Pulje feudet shume te rendesishme
te Monte Sant Angelos dhe te San Xhovani Rotondos.
Udhetimin e fundit ne Itali Skenderbeu e beri gjate dimrit te
viteve 1466-67, kur sulltan Mehmeti II, i cilesuar si "pushtuesi
i botes", si kurre ndonjehere me pare kishte intensifikuar
veprimet luftarake per te mposhtur qendresen shqiptare. Ne
vitin 1465 ai ndermori pese fushata luftarake te pasuksesshme
kunder Shqiperise dhe ne pranvere te vitit 1466 rrethoi per se
dyti kryeqytetin e saj, Krujen. Per te perballuar veshtiresite e
shumta te shkaktuara prej luftimeve te panderprera te
shqiptareve me ushtrite osmane, Skenderbeu kerkoi ndihme
prej shteteve italiane. Ne Venedik ai dergoi djalin e tij, Gjonin,
kurse vete u nis per ne Napoli e ne Rome.
SKËNDERBEU DHE HUNGARIA
Deri më 1456, kur vdiq Janosh Huniadi, Hungaria luftoi me vendosmëri kundër
pushtuesve osmanë dhe ishte kështu aleati më i rëndësishëm i shqiptarëve. Të
dyja palët, duke goditur të njëjtin armik, secila në sektorin e vet, lehtësonin
barrën e njëra-tjetrës. Bashkëpunimin ndërmjet tyre Skënderbeu dhe Huniadi u
përpoqën ta shtrinin deri në organizimin e fushatave ushtarake të përbashkëta,
me gjithë vështirësitë që rridhnin nga largësia e madhe që ishte midis vendeve të
tyre. Kështu ndodhi më 1448, me ekspeditën ushtarake të Huniadit në Fushë-
Dardani dhe më 1456 me atë të Beogradit. Burimet historike të kohës tregojnë se
Skënderbeu ndërmori masa energjike për të marrë pjesë në ato dy beteja përkrah
Huniadit, respektivisht me 20 mijë dhe 30 mijë luftëtarë. Por vështirësitë që vinin
nga largësia e madhe ndërmjet vendeve të tyre dhe nga qëndrimi i sundimtarëve
fqinjë, vasalë të sulltanit, që nuk e lejuan ushtrinë e Skënderbeut të kalonte nëpër
rrugët e zotërimeve të tyre, penguan realizimin e këtyre projekteve. Pas vdekjes
së Huniadit, Hungaria përkohësisht u tërhoq nga veprimtaria aktive ushtarake dhe
rrjedhimisht u dobësuan lidhjet e saj me Shqipërinë. Ato u rigjallëruan në mesin e
viteve 60, kur trupat hungareze arritën të çlironin Bosnjën Veriore.
Skënderbeu dhe Serbia
Marrëdhëniet e Skënderbeut me sundimtarët sllavë të shteteve fqinjë qenë më të
kufizuara se me Hungarinë. Një bashkëpunim pati me ta kryesisht gjatë luftës
kundër Venedikut në vitin 1448, kur krahas shqiptarëve vepruan edhe reparte
ushtarake të mbretit të Bosnjës, Stefan Tomasheviqit. Kundër rrezikut kryesor,
pushtuesve osmanë, nuk u arrit ndonjë bashkëpunim i shqiptarëve me ta, sepse
synonin të ruanin vasalitetin e tyre me sulltanët osmanë. Despoti serb, Gjergj
Brankoviçi, pengoi kalimin nëpër zotërimet e tij të luftëtarëve të Skënderbeut që të
bashkoheshin me forcat hungareze. Pas betejës që trupat hungareze zhvilluan më 18
tetor 1448 në Fushë-Dardani, despoti serb përndoqi ushtrinë e shpartalluar
hungareze dhe arrestoi Huniadin. Kurse mbreti i Bosnjës, Stefan Tomasheviqi,
bashkoi trupat e veta me ushtrinë osmane, që në prill të vitit 1456 u dërgua kundër
Skënderbeut. Nuk do të vononte që vetë ata, më parë se të tjerët, t'i ndienin pasojat
negative të vasalitetit nënshtrues të tyre. Megjithëkëtë duke vlerësuar rrjedhimet
negative që sillte zgjerimi i pushtimit osman, Skënderbeu i ndihmoi ata në çastet më
të vështira. Me rënien e plotë të Despotatit të Rashës në duart e osmanëve, despoti i
saj, Stefani, djalë i Gjergj Brankoviçit, erdhi në vitin 1459 në Shqipëri dhe u strehua
disa vjet pranë Skënderbeut, me të cilin u bë edhe baxhanak, duke u martuar me
vajzën e Gjergj Arianitit, Angjelinën. Vendosja e tij në Krujë dhe lidhjet martesore që
krijoi me drejtuesin kryesor të qëndresës shqiptare dëshmojnë më së miri se lufta e
shqiptarëve i mbante të gjalla shpresat e ballkanasve për dëbimin e osmanëve nga
viset e tyre. Në pranverë të vitit 1463, kur ushtritë osmane filluan pushtimin e
PUSHTIMI I KRUJËS
Ne Shqiperi, nderkohe qe njerezit vuanin nga tirania mberrinte fama e te riut
luftetar, Gjergj Kastriotit dhe filluan te shpresonin ne nje rikthim te tij ne
atdhe.Edhe pse ishte I ikur, pak shanse kishte per t’I ndihmuar bashkepatriotet e
vet ne ato kushte, pasi:
•Turqit ishin teper te fuqishem
•Garnizoret e Krujes e te Sfetigradit ishin te fortifikuara mire
•Kryesisht nevojiteshin pjese te renda, artileri e topa, per te patur nje mundesi reale
suksesi e per te shmangur kunderveprimin edhe me te ashper te sulltanit kunder
shqiptareve.
Ai priste castin e pershtatshem per te vepruar. Kjo ndodhi fill pas fitores se
krishtereve ne Nish, ku me 1443 Murati u thye nga kryetrimi hungarez Janosh
Humadi. Skenderbeu sajoi nje zgjidhje per te ripushtuar qyetetin e tij. Vuri njerezit e
vet ne mbrojtje te vendkalimeve, burra qe te nihnin mire shtigjet dhe I fshehu gjate
nates ne shkorretin afer forteses. Ne kete pike hyri ne valle fermani qe nuk I qe
marre vulembajtesit te sulltanit, por ishte fryt I nje falsifikimi. Perpara se te ngrihej
hena, Skenderbeu u nis shpejt drejt Krujes, se bashku me ushtaret e tij. Fortesa I’u
dorezua Skenderbeut. Pasi ra erresira, futi ne fortese shoket e fshehur. Mbylli portat
ANALIZË E SKËNDERBEUT SI
STRATEG USHTARAK
1. Forma me kryesore e luftes u konsiderua mesymja. Ajo realizohej ne
shkalle strategjike, duke kryer beteja massive dhe ne shkalle taktike,
nepermjet sulmeve e goditjeve te befasishme
2. Mbrojtja ishte apozicionale, e cila u realizua me sukses ne mbrotjten e
keshtjellave.
3. Krijimi e perdorimi I rezerves. Ai mbajti parasysh nevojen e ruajtjes dhe te
riperteritjes se forcave per te perballuar lufterat e pareshtura. Synimi ishte
qe forca te pakta te mundnin nje armik me te madh ne numer.
4. U vleresua drejt sasia dhe cilesia e ushtrise.Ai rriti efektivat e ushtrise.
5. Kaloresia e lehte I dha shpejtesi dhe levizshmeri ushtrise. Keshtu u be e
mundur qe ushtria shqiptare te realizoje me sukses manovra te thella
strategjike, sic ishte beteja e Albulenes.
6. Strategji e perdorur nga Skenderbeu ishte dhe terreni, pasi karakteristikat
e terrenit malor, natyra e pyllezuar I krijoi shume te papritura ushtrise

More Related Content

What's hot

"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drDonalda Kellezi
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Adi Hoxha
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
Klevi Hoxha
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla
 

What's hot (20)

"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 

Similar to Luftrat e skenderbeut (1)

Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuArlinda
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuMeriton Salihu
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutLibra Islame
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Anja Cami
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeutguest41e4e
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeutguest41e4e
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Marc Antony
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut
 
Kalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKe Keiss
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Orven Bregu
 
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
#MesueseAurela Elezaj
 

Similar to Luftrat e skenderbeut (1) (20)

Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
Kalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKalaja e Krujes
Kalaja e Krujes
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
“Kush ka vizituar Krujen, ka vizituar Shqiperine”
 

Luftrat e skenderbeut (1)

 • 1. SKENDERBEU SI STRATEG USHTARAK Punoi:Adea , Agert, Alesia , Ardiana ,Antonela, Armela, Brando
 • 2. Luftrat e Skënderbeut Ndër shekuj Shqipëria ka kaluar shumë luftra. Periudha kur udhëhiqej nga Gjergj Kastriot Skëndërbeu (1443 – 1468) është padyshim një nga periudhat më të rëndësishme të vendit tonë, gjatë të cilës janë luftuar shumë luftra e beteja. 4 nga luftrat e rëndësishme të asaj periudhe janë: 1. Lufta me Osmanët 2. Lufta me Venedikun 3. Lufta në Napoli 4. Lufta me Serbinë 5. Pushtimi i Krujes
 • 3. 1444-1447 Fitoret e para te Skënderbeut Çlirimi i rajoneve të tëra në Shqipërinë e Mesme e Veriore dhe bashkimi i forcave politike shqiptare ishin ngjarje të rëndësishme edhe në plan ndërkombëtar dhe shkaktuan shqetësim të veçantë në oborrin osman. Sulltan Murati II ngarkoi Ali Pashën, një nga komandantët e tij më të shquar, që të rivendoste pushtetin osman në ato rajone. Në krye të 25 mijë vetave, Ali Pasha iu drejtua viseve të lira shqiptare. Skënderbeu përgatiti një ushtri prej afro 8mijë kalorësish e 7mijë këmbësorësh. Beteja u zhvillua në verë të vitit 1444, në një fushë të Dibrës së Poshtme të palokalizuar ende, që konvencionalisht është cilësuar si Beteja e Torviollit. Ajo filloi me sulmin e shqiptarëve, të cilët luftuan heroikisht dhe arritën një fitore të shkëlqyer. Fitorja e Torviollit pati jehonë të thellë në Shqipëri dhe në vendet e tjera. Ajo përforcoi besimin e shqiptarëve të Skënderbeu dhe tek ushtria e Lidhjes. Në vjeshtën e vitit 1445, kundër Shqipërisë erdhën njëra pas tjetrës dy ushtri osmane, të cilat u shpartalluan në luginën e ngushtë të Mokrës së Dibrës. Në vitin 1447 shqiptarët shpartalluan një ushtri tjetër osmane në Oranik të Dibrës. Këto fitore ushtarake e rritën më tej autoritetin e Skënderbeut dhe në rrafsh ndërkombëtar e bënë Shqipërinë një fuqi antiosmane të dorës së parë.
 • 4. Lufta me osmanët Më 28 Nentorë 1443, Skëndëbeu u kthye në atdhe, çliroi Krujën dhe ngriti flamurin e kuq me shqiponjën e zezë dy krenare,që ishte edhe simbol ilir.Brenda vitit 1443 ai çliroi Kalanë e Petrelës,Gurit të bardhë,Stelushit dhe Sfetigradit. Në vitin 1450,Sulltani i zemëruar niset me një ushtri prej 160.000 ushtarësh,me destinacion Krujën që historia e njeh si Rrethimi i parë i Krujës.Pas pesë muajsh rrethim dhe luftë,ushtria Osmane u kthye kokëulur e dëshpëruar,pasi kishte humbur 40 mijë trupa. Pas rrethimit të Krujës ,Skënderbeu lidhi aleancë me Perandorin e Napolit,Alfonson.Ata i lidhte armiqësia me Perandorinë Osmane dhe Venedikase.Pas disa betejave mes aleancës me Napolin ,mbreti Alfonso vdiq.Pushtetin e mori djali I tij Ferdiandi.Gjatë vitit 1462 ,Sulltani Mehmeti dërgoi tre herë trupa pushtuese në Shqipëri dhe u mund tri herë brenda një muaji.
 • 5. Lufta me osmanët Osmanet në qershor 1466 organizuan një fushatë me 150.000 trupa me synimin “Spastrimin etnik te shqiptarëve” ky ishte rrethimi I dytë I Krujës. Skëndërbeu i vetdijshëm për fuqinë Osmae,më 2 Mars 1444 organizoj Kuvendin e Lezhëz me kete rast unifikoj princat shqiptarë.Pas kësaj në qershor 1444, forcat osmane në krye me Ali Pashën u nisën me një ushtri të madhe,por u kthyen me kokën ulur.Jehona e kësaj fitoreje pushtoi Europën.Skëndërbeu lidhi marrveshje Hungarinë për një betejë antiosmane në pjesën afër Detit të Zi,Skëndërbeu nuk arriti në betejë,Hungaria u mund pasi Mbreti i Sërbis nuk lejoi ushtrinë Shqiptare të kalonte nëpër territorin e tij.Si hakmarrje Skëndëbeu sulmoi territorin Serb.Në korrik 1448 Venediku alarmohet për fuqinë e Skëndëbeut dhe pushton një kështjellë shqiptare buzë lumit Drin,si kundër përgjigjje Skëndërbeu në betjën e Drinit ,masakroi ushtrinë Veneciane.Venediku lidhi marrëveshje me Osmanët por edhe ata u shpratalluan.Si pasojë e këtyre humbjeve
 • 6. Beteja e Ujëbardhës Beteja e Ujëbardhës, e njohur edhe si Beteja e Albulenës, u zhvillua me 2 shtator, 1457 midis forcave shqiptare te drejtuara nga Skënderbeu dhe një force ekspedite te forcave te perandorisë osmane. Ajo ishte një ndër fitoret më të rëndësishme të Skënderbeut kundër osmanëve në fushë të hapur.Ushtria osmane kishte përafërsisht 80.000 ushtarë.ndersa forcat shqiptare që numëronin rreth 20 mijë vetë u përballën me ato osmane në fushën e Ujëbardhës në mes të Krujës dhe Lezhës.Në pranverën e vitit 1457, sultan Mehmeti II dergoi një ushtri prej 40,000 vetash të drejtuar nga Isa Bej Evernozi dhe Hamza Kastrioti, nipi i Skënderbeut.Plani turk ishte që ta vrisnin Skënderbeun sepse ata e dinin se pa të rezistenca shqiptare do të thyhej shpejt.
 • 7. Beteja e Ujëbardhës Evernozi hyri në luginën e Matit e depërtoi ngadalë drejt Krujës. Pasuan disa përleshje të vogla, pas të cilave Skënderbeu i tërhoqi forcat. Të lirë, osmanët plaçkitën zonën duke mbledhur informata. Pas disa javëve dhe asnjë shenje nga Skënderbeu, Evrenozi e Hamza filluan të mendonin se Skënderbeu ishte arratisur. Në gusht pozita e osmanëve në Shqipëri dukej solide, 20,000 ushtarë ruanin rrugët e furnizimeve duke mbajtur nën rrethim fortesat në Cidhna, Dibra, Guri i Bardhe. 15.000 të tjerë mbanin nën rrethim fortesat në Mat, Rodon dhe ne Petrelë. Pjesa tjetër e ushtrisë, rreth 30.000 lëvizën nga gryka e Matit për në Ujëbardhë, në veriperëndim të Krujës dhe në jug të Lezhës kështu që, të dy qytetet mund të mbaheshin nën vrojtim.
 • 8.
 • 9. BETEJA E UJËBARDHËS Me 2 shtator Skënderbeu vendosi që të kalonte në ofensivë. Atij i duhej që të bënte një goditje të fuqishme dhe të befasishme ndaj pjesës kryesore të ushtrisë osmane dhe ta shkatërronte atë para se të vinin forcat e tjera.Në mesditë, trupat osmane u zgjuan nga gjumi i mesditës duke e gjetur armikun në kamp.Shumë shpejt çoroditja u shndërrua në panik kur komandantët osmanë nuk arritën të merrnin situatën nën kontroll. Një përpjekje për mbrojtje u bë nga Hamza, por Skënderbeu i kishte kushtuar rëndësi shkatërrimit të Hamzait dhe Spahinjve të tij së pari, duke dërguar gardën e tij personale prej 2.000 kalorësish.Brenda dy orëve kampi osman ishte i tëri në duart e shqiptarëve, përderisa pjesa e mbetur e ushtrisë së shpartalluar osmane u arratis në drejtim të Tiranës për në Elbasan. Humbjet nga ana e osmanëve duhet të kenë qenë nga 15.000 deri në 30.000. Këtij numri duhet t'i shtohen edhe 15.000 robër, ndërsa tërë plaçka e kampit ra në duart e shqiptarëve.Hamza Kastrioti u zu i gjallë dhe u internua në Napoli me akuzën për tradhti.
 • 10. SKËNDERBEU DHE NAPOLI Mbreti i Napolit, Alfonsi V, ne pranvere te vitit 1451, nenshkroi me Skenderbeun nje traktat bashkepunimi per lirimin e Shqiperise se Jugut dhe per kete dergoi prane Skenderbeut trupa luftarake prej 500 ushtaresh. Edhe pas vdekjes se mbretit Alfonsi V ne vitin 1458, Skenderbeu kerkoi qe t’i forconte marredheniet me djalin e tij, Ferdinandin I. Ne shtator te vitit 1460 Skenderbeu dergoi ne Itali grupin e pare te luftetareve te drejtuar nga nipi i tij, Kojko Balsha. Zbarkimi i trupave shqiptare ne Itali shkaktoi tronditje te thelle ne radhet e kundershtareve te mbretit Ferdinand. Ai vendosi qe t’i jepte ndihme ushtarake mbretit Ferdinand ne luften qe kishte shperthyer midis tij dhe kundershtareve te vet politike, qe ishin barone te Italise se Jugut. Keta te fundit ishin bashkuar me princin francez Rene te Portret i Alfonsit V
 • 11. Triumfi ndaj armikëve të mbretit Ferdinand Skenderbeu organizoi sulme te njepasnjeshme per te shtene ne dore qendrat e fortifikuara qe mbaheshin nga kundershtaret e mbretit Ferdinand. Pasi la nje pjese te trupave per te ruajtur Barleten, me pjesen tjeter te ushtrise Skenderbeu marshoi ne veri te saj, liroi Sant Anxhelon dhe San Xhovani Rotondon dhe u rikthye ne Barlete. Me pas, te perforcuar edhe me reparte italiane, luftetaret shqiptare i ndoqen forcat kundershtare, zbriten deri ne jugperendim te Barit, ne Altamura, dhe u futen ne zoterimet e princit te Tarantit. Duke qene ne gjendje shume te veshtire ushtarake, Xhovani Antonio de Orsini hyri ne bisedime me Skenderbeun dhe kerkoi prej tij qe te ndermjetesonte te mbreti Ferdinand per te bere paqe. Ne ate kohe Skenderbeu organizoi arrestimin e komandantit te qytetit te Tranit. Pas arrestimit te tij i gjithe garnizoni i qytetit u dorezua.
 • 12. Luftetaret shqiptare e ndihmuan ushtarakisht mbretit Ferdinand per te mposhtur kundershtaret e vet. Keto veprime ndikuan ne forcimin e marredhenieve te Skenderbeut me Mbreterine e Napolit dhe me aleatet e saj. Ne shenje mirenjohjeje per kete ndihme mbreti i Napolit, Ferdinandi I, i akordoi Skenderbeut nje shperblim te pervitshem prej 1200 dukatesh dhe i dhuroi ne Pulje feudet shume te rendesishme te Monte Sant Angelos dhe te San Xhovani Rotondos. Udhetimin e fundit ne Itali Skenderbeu e beri gjate dimrit te viteve 1466-67, kur sulltan Mehmeti II, i cilesuar si "pushtuesi i botes", si kurre ndonjehere me pare kishte intensifikuar veprimet luftarake per te mposhtur qendresen shqiptare. Ne vitin 1465 ai ndermori pese fushata luftarake te pasuksesshme kunder Shqiperise dhe ne pranvere te vitit 1466 rrethoi per se dyti kryeqytetin e saj, Krujen. Per te perballuar veshtiresite e shumta te shkaktuara prej luftimeve te panderprera te shqiptareve me ushtrite osmane, Skenderbeu kerkoi ndihme prej shteteve italiane. Ne Venedik ai dergoi djalin e tij, Gjonin, kurse vete u nis per ne Napoli e ne Rome.
 • 13. SKËNDERBEU DHE HUNGARIA Deri më 1456, kur vdiq Janosh Huniadi, Hungaria luftoi me vendosmëri kundër pushtuesve osmanë dhe ishte kështu aleati më i rëndësishëm i shqiptarëve. Të dyja palët, duke goditur të njëjtin armik, secila në sektorin e vet, lehtësonin barrën e njëra-tjetrës. Bashkëpunimin ndërmjet tyre Skënderbeu dhe Huniadi u përpoqën ta shtrinin deri në organizimin e fushatave ushtarake të përbashkëta, me gjithë vështirësitë që rridhnin nga largësia e madhe që ishte midis vendeve të tyre. Kështu ndodhi më 1448, me ekspeditën ushtarake të Huniadit në Fushë- Dardani dhe më 1456 me atë të Beogradit. Burimet historike të kohës tregojnë se Skënderbeu ndërmori masa energjike për të marrë pjesë në ato dy beteja përkrah Huniadit, respektivisht me 20 mijë dhe 30 mijë luftëtarë. Por vështirësitë që vinin nga largësia e madhe ndërmjet vendeve të tyre dhe nga qëndrimi i sundimtarëve fqinjë, vasalë të sulltanit, që nuk e lejuan ushtrinë e Skënderbeut të kalonte nëpër rrugët e zotërimeve të tyre, penguan realizimin e këtyre projekteve. Pas vdekjes së Huniadit, Hungaria përkohësisht u tërhoq nga veprimtaria aktive ushtarake dhe rrjedhimisht u dobësuan lidhjet e saj me Shqipërinë. Ato u rigjallëruan në mesin e viteve 60, kur trupat hungareze arritën të çlironin Bosnjën Veriore.
 • 14.
 • 15. Skënderbeu dhe Serbia Marrëdhëniet e Skënderbeut me sundimtarët sllavë të shteteve fqinjë qenë më të kufizuara se me Hungarinë. Një bashkëpunim pati me ta kryesisht gjatë luftës kundër Venedikut në vitin 1448, kur krahas shqiptarëve vepruan edhe reparte ushtarake të mbretit të Bosnjës, Stefan Tomasheviqit. Kundër rrezikut kryesor, pushtuesve osmanë, nuk u arrit ndonjë bashkëpunim i shqiptarëve me ta, sepse synonin të ruanin vasalitetin e tyre me sulltanët osmanë. Despoti serb, Gjergj Brankoviçi, pengoi kalimin nëpër zotërimet e tij të luftëtarëve të Skënderbeut që të bashkoheshin me forcat hungareze. Pas betejës që trupat hungareze zhvilluan më 18 tetor 1448 në Fushë-Dardani, despoti serb përndoqi ushtrinë e shpartalluar hungareze dhe arrestoi Huniadin. Kurse mbreti i Bosnjës, Stefan Tomasheviqi, bashkoi trupat e veta me ushtrinë osmane, që në prill të vitit 1456 u dërgua kundër Skënderbeut. Nuk do të vononte që vetë ata, më parë se të tjerët, t'i ndienin pasojat negative të vasalitetit nënshtrues të tyre. Megjithëkëtë duke vlerësuar rrjedhimet negative që sillte zgjerimi i pushtimit osman, Skënderbeu i ndihmoi ata në çastet më të vështira. Me rënien e plotë të Despotatit të Rashës në duart e osmanëve, despoti i saj, Stefani, djalë i Gjergj Brankoviçit, erdhi në vitin 1459 në Shqipëri dhe u strehua disa vjet pranë Skënderbeut, me të cilin u bë edhe baxhanak, duke u martuar me vajzën e Gjergj Arianitit, Angjelinën. Vendosja e tij në Krujë dhe lidhjet martesore që krijoi me drejtuesin kryesor të qëndresës shqiptare dëshmojnë më së miri se lufta e shqiptarëve i mbante të gjalla shpresat e ballkanasve për dëbimin e osmanëve nga viset e tyre. Në pranverë të vitit 1463, kur ushtritë osmane filluan pushtimin e
 • 16. PUSHTIMI I KRUJËS Ne Shqiperi, nderkohe qe njerezit vuanin nga tirania mberrinte fama e te riut luftetar, Gjergj Kastriotit dhe filluan te shpresonin ne nje rikthim te tij ne atdhe.Edhe pse ishte I ikur, pak shanse kishte per t’I ndihmuar bashkepatriotet e vet ne ato kushte, pasi: •Turqit ishin teper te fuqishem •Garnizoret e Krujes e te Sfetigradit ishin te fortifikuara mire •Kryesisht nevojiteshin pjese te renda, artileri e topa, per te patur nje mundesi reale suksesi e per te shmangur kunderveprimin edhe me te ashper te sulltanit kunder shqiptareve. Ai priste castin e pershtatshem per te vepruar. Kjo ndodhi fill pas fitores se krishtereve ne Nish, ku me 1443 Murati u thye nga kryetrimi hungarez Janosh Humadi. Skenderbeu sajoi nje zgjidhje per te ripushtuar qyetetin e tij. Vuri njerezit e vet ne mbrojtje te vendkalimeve, burra qe te nihnin mire shtigjet dhe I fshehu gjate nates ne shkorretin afer forteses. Ne kete pike hyri ne valle fermani qe nuk I qe marre vulembajtesit te sulltanit, por ishte fryt I nje falsifikimi. Perpara se te ngrihej hena, Skenderbeu u nis shpejt drejt Krujes, se bashku me ushtaret e tij. Fortesa I’u dorezua Skenderbeut. Pasi ra erresira, futi ne fortese shoket e fshehur. Mbylli portat
 • 17. ANALIZË E SKËNDERBEUT SI STRATEG USHTARAK 1. Forma me kryesore e luftes u konsiderua mesymja. Ajo realizohej ne shkalle strategjike, duke kryer beteja massive dhe ne shkalle taktike, nepermjet sulmeve e goditjeve te befasishme 2. Mbrojtja ishte apozicionale, e cila u realizua me sukses ne mbrotjten e keshtjellave. 3. Krijimi e perdorimi I rezerves. Ai mbajti parasysh nevojen e ruajtjes dhe te riperteritjes se forcave per te perballuar lufterat e pareshtura. Synimi ishte qe forca te pakta te mundnin nje armik me te madh ne numer. 4. U vleresua drejt sasia dhe cilesia e ushtrise.Ai rriti efektivat e ushtrise. 5. Kaloresia e lehte I dha shpejtesi dhe levizshmeri ushtrise. Keshtu u be e mundur qe ushtria shqiptare te realizoje me sukses manovra te thella strategjike, sic ishte beteja e Albulenes. 6. Strategji e perdorur nga Skenderbeu ishte dhe terreni, pasi karakteristikat e terrenit malor, natyra e pyllezuar I krijoi shume te papritura ushtrise