SlideShare a Scribd company logo
Punoi: IX-A
 Lenda: Histori
 Qellimi: Të realizojmë një projekt teorik- praktik që të informojë
bashkëmoshataret dhe publikun mbi rëndësinë e Skenderbeut.
 Objektivat:
1. Të realizohet një projekt individual ose në grup dhe të mblidhen
informacione për jetën e tij si ushtarak dhe udhëheqës shteti.
2. Të vlerësojë figurën e Skënderbeut në rrafshin shqiptar dhe atë
ndërkombetar
skenderbeu
 Skënderbeu pas mbarimit të shkollës, I njohtur tashme me emrin
"(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u
dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë
princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik.
 Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të
kthehej në tokën që e lindi.
 Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e
emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.
 Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri në
fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër Janosh Huniadit
nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
skenderbeu
skenderbeu
• Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u
shpartallua dhe u tërhoq në panik.
• Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës
shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si
çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe
prej andej iu drejtua Krujës.
• Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28
nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve.
• Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i
Kastriotëve.
skenderbeu
skenderbeu
• Më 2 mars të vitit 1444, në Katedralen e Shënkollit të qytetit të Lezhës u
mbajt i pari Kuvend Kombëtar i princërve dhe i fisnikëve shqiptarë të
shek. XV, disa prej të cilëve kishin udhëhequr kryengritjet e viteve ‘30.
• Në kuvend morën pjesë: Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andrea Topia.Si
kryetar i saj u zgjodh Skënderbeu.Për të përballuar shpenzimet e ushtrisë,
të armatimit të saj etj.,
• Kuvendi vendosi gjithashtu të krijohej një arkë të përbashkët që do të
administrohej nga Skënderbeu. Të ardhurat e saj do të vinin nga kuotat që
do të jepnin anëtarët e Lidhjes.
• Me vendimet e Kuvendit të Lezhës u bë një hap i madh e vendimtar
drejt bashkimit politik të vendit dhe krijimit të një pushteti qëndror të
përfaqësuar nga Gjergj Kastrioti - Skënderbeu, të cilin ai e fuqizoi gjithnjë
e më shumë për të bashkuar sa më organikisht shqiptarët e viseve të lira
shqiptare.
skenderbeu
skenderbeu
• Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të
thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë.
• Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë. I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë.
Shqiptarët humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht.
• E shoqja me të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për
në Itali.
• Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit,
pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrenare.
skenderbeu
skenderbeu

More Related Content

What's hot

PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Marc Antony
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Orven Bregu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 06
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Kuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhes
Xhesika Merko
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
JURIST
 
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtimProgramet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
izjadin olluri
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili
 
Pashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodresPashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodres
GencRashiti
 
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj PashalleqetArdit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj
 

What's hot (19)

PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Kuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhes
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
 
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtimProgramet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
 
Pashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodresPashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodres
 
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj PashalleqetArdit Rexhmataj Pashalleqet
Ardit Rexhmataj Pashalleqet
 

Similar to skenderbeu

Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
Altin Emiri
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..daniela
Daniela Muhaj
 
Vendlindja iime
Vendlindja iimeVendlindja iime
Vendlindja iime
Genti Germizi
 
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
EGLI TAFA
 
Plisi
PlisiPlisi
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
Marjan DODAJ
 
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
Marjan DODAJ
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Adelina Dani
 
Ahmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan NoliAhmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan Noli
Hektor Jalasi
 
Projekt letersi Humanistet shqipetar
Projekt letersi Humanistet shqipetarProjekt letersi Humanistet shqipetar
Projekt letersi Humanistet shqipetar
Marjo Xhani
 

Similar to skenderbeu (17)

Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Lek Dukagjini
Lek DukagjiniLek Dukagjini
Lek Dukagjini
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 
Histori 9
Histori 9Histori 9
Histori 9
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Rilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..daniela
 
Vendlindja iime
Vendlindja iimeVendlindja iime
Vendlindja iime
 
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
 
Plisi
PlisiPlisi
Plisi
 
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
 
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
 
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
 
Ahmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan NoliAhmed Zogu vs Fan Noli
Ahmed Zogu vs Fan Noli
 
Projekt letersi Humanistet shqipetar
Projekt letersi Humanistet shqipetarProjekt letersi Humanistet shqipetar
Projekt letersi Humanistet shqipetar
 

skenderbeu

 • 2.  Lenda: Histori  Qellimi: Të realizojmë një projekt teorik- praktik që të informojë bashkëmoshataret dhe publikun mbi rëndësinë e Skenderbeut.  Objektivat: 1. Të realizohet një projekt individual ose në grup dhe të mblidhen informacione për jetën e tij si ushtarak dhe udhëheqës shteti. 2. Të vlerësojë figurën e Skënderbeut në rrafshin shqiptar dhe atë ndërkombetar
 • 4.  Skënderbeu pas mbarimit të shkollës, I njohtur tashme me emrin "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik.  Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.  Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.  Skënderbeu nuk hoqi dorë nga ideja për t'u kthyer në Shqipëri në fronin e të atit, deri në vitin 1443 kur ai u nis kundër Janosh Huniadit nën komandën e bejlerbeut të Rumelisë.
 • 7. • Më 3 nëntor 1443 në afërsi të Nishit, u ndeshën dy ushtritë. Ushtria osmane u shpartallua dhe u tërhoq në panik. • Skënderbeu filloi të zbatonte planin e kryengritjes, së bashku me 300 kalorës shqiptarë e me të nipin Hamza Kastrioti, u kthye në Dibër, ku populli e priti si çlirimtar. Mori masa për përforcimin e rrugëve nga mund të vinin osmanët, dhe prej andej iu drejtua Krujës. • Me një ferman të rremë shtiu në dorë qytetin e garnizonin dhe kështu më 28 nëntor 1443 u shpall rimëkëmbja e principatës së Kastriotëve. • Mbi kështjellën e Krujës u ngrit flamuri me shkabën e zezë dykrenare i Kastriotëve.
 • 10. • Më 2 mars të vitit 1444, në Katedralen e Shënkollit të qytetit të Lezhës u mbajt i pari Kuvend Kombëtar i princërve dhe i fisnikëve shqiptarë të shek. XV, disa prej të cilëve kishin udhëhequr kryengritjet e viteve ‘30. • Në kuvend morën pjesë: Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andrea Topia.Si kryetar i saj u zgjodh Skënderbeu.Për të përballuar shpenzimet e ushtrisë, të armatimit të saj etj., • Kuvendi vendosi gjithashtu të krijohej një arkë të përbashkët që do të administrohej nga Skënderbeu. Të ardhurat e saj do të vinin nga kuotat që do të jepnin anëtarët e Lidhjes. • Me vendimet e Kuvendit të Lezhës u bë një hap i madh e vendimtar drejt bashkimit politik të vendit dhe krijimit të një pushteti qëndror të përfaqësuar nga Gjergj Kastrioti - Skënderbeu, të cilin ai e fuqizoi gjithnjë e më shumë për të bashkuar sa më organikisht shqiptarët e viseve të lira shqiptare.
 • 13. • Në janar të vitit 1468 Skënderbeu u sëmur gjatë zhvillimit të një Kuvendi të thirrur nga ai, në të cilin ishin të ftuar të gjithë princat shqiptarë. • Vdiq me 17 Janar 1468 në Lezhë. I mbuluar me lavdi, ai u varros në Lezhë. Shqiptarët humbën prijësin e lavdishëm që i udhëhoqi për 25 vjet rresht. • E shoqja me të birin emigruan, sikurse edhe një pjesë e parisë shqiptare, për në Itali. • Rreth përkrenares ekziston ideja se e ka mbajtur për nder të Pirros së Epirit, pasi edhe ai ka mbajtur po të njëjtën përkrenare.