SlideShare a Scribd company logo
SKENDERBE
U
 Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon
Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit
midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi
më 6 maj 1405 në Dibër. U mor peng si nizam pas
thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe
u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë.
Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e quan Gjergjin në
shkollën e sulltanit (içogllanëve) që përgatiste
komandantë e nëpunës.
 Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori
emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës,
Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në
Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri
dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ
ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ
ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe
priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi.
Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por
në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave
shqiptare.
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu sintetizon një epokë të tërë historike që mori
emrin e tij: luftën njëshekullore kundër pushtimit osman (fundi i shek. XIV
- fundi i shek. XV). Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një
shkallë më të lartë e më të organizuar dhe shënoi një kthesë vendimtare
në zhvillimin politik të Shqipërisë.
 Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i
shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e
luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të parin
bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e
krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë.
Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të
brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta. Duke fuqizuar
mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve
të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i kushtoi vëmendje çlirimit të
viseve të pushtuara që ndikoi në formimin e mëtejshëm të lidhjeve më
banorët e këtyre viseve dhe në forcimin e bashkimin e të gjithë popullit
shqiptar. Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në
marrëdhëniet me vendet e tjera. Duke pasur të qartë së rrezikut osman
mund t’i bëhej ballë vetëm më sukses vetëm me forca të bashkuara,
Skënderbeu kërkoi pareshtur pjesëmarrjen e vendeve evropiane në luftë
kundër armikut të përbashkët.
 Në kushtet e pabarazisë së theksuar ndërmjet forcave osmane dhe atyre
shqiptare, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij luftarake, në
bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri
i ushtarëve. Ai mbante armikun në alarm të përhershëm, i priste rrugën e
fuqizimet dhe, pasi e kishte futur në kurth, e godiste me sulme të
fuqishme e të befasishme.
Legjenda
 Në një rast Ballaban Pasha i dërgoi Skënderbeut një dhuratë: katër kuaj
arab së bashku me një pajisje të shkëlqyer për të nderuar Skënderbeut si
një komandant, ndërsa Skënderbeu si përgjigje ia kthen me një dhuratë të
e përbërë nga një shkop bariu dhe një gunë, duke i dhënë të kuptoj
Ballaban pashës se do të kishte qenë më shumë i nderuar të ishte një
bari i thjeshtë në fshatin e tij, sesa të tradhtonte vendin e tij.
 Për popullin shqiptar Skënderbeu bënte mrekulli me shpatën e tij. Ishte
menduar se duheshin tre burra të ngrinin shpatën e tij dhe se ai mund të
copëtonte shkëmbinj ose shponte male me të. Në një ngjarje tjetër
popullore është thënë gjatë negociatave për paqe se Sulltan Mehmedi i II,
që kishte dëgjuar për shpatën e Skënderbeut i kërkoi atë si një nder
Skënderbeut. Skënderbeu pranoi dhe dërgoi shpatën e tij si një dhuratë
për sulltanin. Njerëzit e Skënderbeut pas dëgjimit të lajmeve ishin të
shqetësuar. Ata i dolën Skënderbeut në lidhje me frikën e tyre se ai i
dorëzoi shpatën e tij legjendare, por Skënderbeu qeshi dhe u përgjigj se
ai i dorëzoi shpatën e tij, por jo krahun e tij.

More Related Content

What's hot

Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Anja Cami
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Adi Hoxha
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Orven Bregu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 06
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Kuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhes
Xhesika Merko
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Fizioterapeut
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
JURIST
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili
 
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtimProgramet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
izjadin olluri
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
Altin Emiri
 
presheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e duapresheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e dua
LuljetaDalipi
 

What's hot (19)

Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Kuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhesKuvendi i lezhes
Kuvendi i lezhes
 
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - SkenderbeuGjergj kastrioti - Skenderbeu
Gjergj kastrioti - Skenderbeu
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmaneShqiptaret me ndikim ne per,osmane
Shqiptaret me ndikim ne per,osmane
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
 
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtimProgramet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
Programet serbe fundi shek. XIX, fillimi shek. XX-të për pushtim
 
Vendlindja ime
Vendlindja imeVendlindja ime
Vendlindja ime
 
presheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e duapresheva qyteti qe e dua
presheva qyteti qe e dua
 

Similar to Skenderbeu

Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA
 
Histori Shqiptare
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
albioni
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
EnrikVoja
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 

Similar to Skenderbeu (8)

Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Histori Shqiptare
Histori ShqiptareHistori Shqiptare
Histori Shqiptare
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons PëR Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons PëR Sovran Histori E Skenderbeut
 
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
Jeta dhe veprimtaria e komandant Adem Jasharit në luftën kundër okupatorit se...
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 

Skenderbeu

 • 2.  Gjergj Kastrioti ishte djali më i vogël i Gjon Kastriotit dhe i princeshës Vojsava, fëmija i fundit midis 4 djemve dhe 5 vajzave. Mendohet se lindi më 6 maj 1405 në Dibër. U mor peng si nizam pas thyerjes së të atit nga Sulltan Murati më 1421 dhe u dërgua në oborrin e Sulltanit në Adrianopojë. Atje, zgjuarsia dhe shkathtësia e quan Gjergjin në shkollën e sulltanit (içogllanëve) që përgatiste komandantë e nëpunës.
 • 3.  Natyra i kishte dhënë dhunti mendore e fizike. Atje mori emrin Iskënder (Aleksandër). Pas mbarimit të shkollës, Gjergj Kastrioti "(Skënderi)" kreu detyra ushtarake në Ballkan e në Azinë e Vogël, duke u dalluar për trimëri dhe për këtë arsye iu dha titulli bej që do të thotë princ ose fisnik pra Skënderbeg do të thotë Aleksandri princ ose fisnik. Ai nuk e harroi vendin e tij të dashur dhe priste me padurim rastin të kthehej në tokën që e lindi. Me vdekjen e të atit, ai shpresonte t'i zinte vendin, por në fakt sulltani e emëroi sanxhakbej jashtë tokave shqiptare.
 • 4.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu sintetizon një epokë të tërë historike që mori emrin e tij: luftën njëshekullore kundër pushtimit osman (fundi i shek. XIV - fundi i shek. XV). Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një shkallë më të lartë e më të organizuar dhe shënoi një kthesë vendimtare në zhvillimin politik të Shqipërisë.  Gjergj Kastrioti - Skënderbeu ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptarë që udhëhoqi më vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër pushtuesve osmanë. Ai realizoi të parin bashkim të shqiptarëve, Lidhjen Shqiptare të Lezhës, e cila hapi rrugën e krijimit të shtetit të pavarur shqiptar, themeluesi i të cilit u bë ai vetë. Kujdes të veçantë Skënderbeu i kushtoi ruajtjes së burimeve të brendshme ekonomike, tek të cilat u mbështet lufta. Duke fuqizuar mbrojtjen në brezin kufitar, në lindje e në jug, ai i dha mundësi banorëve të viseve të lira të zhvillonin një veprimtari ekonomike deri diku normale.
 • 5.  Krahas mbrojtjes së vendit, Skënderbeu i kushtoi vëmendje çlirimit të viseve të pushtuara që ndikoi në formimin e mëtejshëm të lidhjeve më banorët e këtyre viseve dhe në forcimin e bashkimin e të gjithë popullit shqiptar. Aftësitë e Skënderbeut si burrë shteti spikatën edhe në marrëdhëniet me vendet e tjera. Duke pasur të qartë së rrezikut osman mund t’i bëhej ballë vetëm më sukses vetëm me forca të bashkuara, Skënderbeu kërkoi pareshtur pjesëmarrjen e vendeve evropiane në luftë kundër armikut të përbashkët.  Në kushtet e pabarazisë së theksuar ndërmjet forcave osmane dhe atyre shqiptare, Skënderbeu përpunoi strategjinë dhe taktikën e tij luftarake, në bazë të së cilës qëndronte mendimi se fitorja nuk mund të varej nga numri i ushtarëve. Ai mbante armikun në alarm të përhershëm, i priste rrugën e fuqizimet dhe, pasi e kishte futur në kurth, e godiste me sulme të fuqishme e të befasishme.
 • 6. Legjenda  Në një rast Ballaban Pasha i dërgoi Skënderbeut një dhuratë: katër kuaj arab së bashku me një pajisje të shkëlqyer për të nderuar Skënderbeut si një komandant, ndërsa Skënderbeu si përgjigje ia kthen me një dhuratë të e përbërë nga një shkop bariu dhe një gunë, duke i dhënë të kuptoj Ballaban pashës se do të kishte qenë më shumë i nderuar të ishte një bari i thjeshtë në fshatin e tij, sesa të tradhtonte vendin e tij.  Për popullin shqiptar Skënderbeu bënte mrekulli me shpatën e tij. Ishte menduar se duheshin tre burra të ngrinin shpatën e tij dhe se ai mund të copëtonte shkëmbinj ose shponte male me të. Në një ngjarje tjetër popullore është thënë gjatë negociatave për paqe se Sulltan Mehmedi i II, që kishte dëgjuar për shpatën e Skënderbeut i kërkoi atë si një nder Skënderbeut. Skënderbeu pranoi dhe dërgoi shpatën e tij si një dhuratë për sulltanin. Njerëzit e Skënderbeut pas dëgjimit të lajmeve ishin të shqetësuar. Ata i dolën Skënderbeut në lidhje me frikën e tyre se ai i dorëzoi shpatën e tij legjendare, por Skënderbeu qeshi dhe u përgjigj se ai i dorëzoi shpatën e tij, por jo krahun e tij.