SlideShare a Scribd company logo
1/30/2011
 UNIVERSITY OF
  PRIZREN
                 Ligjerata e XIV

          Shitja Personale dhe Promocioni


Ligjërues: Leonard Gjibexhi MBA
 Rishikim i konceptit                    4 elementet e
                              Promocionit Mix
Në kapitullin e kaluar ne mësuam për dy            REKLAMIMI

elementet e promocionit mix Reklamimin dhe
Mardhënjet me Publikun kurse në këtë
ligjeratë ne do të shtjellojmë rreth Shitjeve
Personale dhe Promovimit të Shitjes      PROMOVIMI   Promocioni    MARDHËNJE
                                         T ME
                        I SHITJES
                                mix       PUBLIKUN
                                 SHITJET
                                PERSONALE
                                                 1
1/30/2011
       Definimi i konceptit


     I. Shitja personale     të realizimit të shitjes.
   është qasje ndërpersonale
    dhe e drejtëpërderjtë e   II. Promovimi i shitjes
        komunikimit të     konsiston në inicjativat
     marketingut, në të cilën    afatshkurtra për të
        forca shitëse     inkurajuar blerje apo
       bashkpunon me     shitje të produkteve dhe
       konsumatorët për        shërbimeve.
    krijimin e një prespektive
       drejtë ndërtimit të
     mardhënjeve me qëllim
Shitja personale
 “Çdo njëri jeton duke
shitur diqka” (Robert
Louis Stivenson)
 Kompanitë anë-e-

 mban botës i përdorin
 forcat e tyre shitëse për
 të shitur produkte dhe shërbime tekë
 konsumatorët biznesor dhe konsumatorët final
 Pro, mjetet (forca) shitëse mund ti gjejmë
 edhe në lloje të ndryshme të organizarave si:
 universitete, kolegje, muze, qeveri etj.
                                     2
1/30/2011
Hapat kryesor të menaxhimit të forces
shitëse
                Dizajnimin e starategjisë dhe
                 strukturës së forcës shitëse


                                Selektimin dhe
         Vlerësimin                    rekrutimin e
                                individëve për
                                   shitje
        Mbikqyrjene e                  Trajnimin e
          stafit                     tyre                   Kompenzimin e
                    stafit shitës
Natyra e shitjeve personale
  Shitja personale është njëra ndër profesionet më të
  vjetra në botë; njerëzit që bëjnë shitje paraqitem
  me emra të ndryshëm si: salespeople, reprezantues
  të shitjes, menaxher i qarkut, konsulen i shitje, agjent
  shitëje etj.
  Personat për shitje (agjentët)- janë individë të cilët
  prezantojhnë një kompanie tek konsumatorët duke
  performuar këto aktivitete:
                     Mbledhjes     Krijimin e
   Shitjes     Shërbimit       së      mardhënjeve
                     informatave
                                            3
1/30/2011
     Fazat e procesit të Shitjes Personale


                                       Vendosjes
               Hulumtimit          Zgjedhjes
                                        Për
         Kontaktit  të nevojave Prezantimit     Së
Pergaditore                                  Blerje
         të parë   të      të produktit   Vërejtjeve
                                       Dhe vizita
               Konsumatorve        (kundërshtimeve)
                                       plotesuese
                   Gazeta        Mediumet
                             Revistat
         e reja                   Mediumet
                  reklamuese


        Reklama e
                             Televizioni
       drejtpërdrejt
                   Radio
                                                 4
1/30/2011
    Si njerëzit e shitjes e shpenzojnë kohën               Shitjet direkte
    Takimet
                         Të përzieara                        Udhëtime
   Punët administrative
                 Kordinimin i mardhënjeve me
                     konsumatorët
       C’eshte promocioni?

  Njeri nga nga 4 instrumente e MM
  Kotleri ka dhënë një përkufizim në të cilin thot që
  “Promocioni përfshin të gjitha mjetet e sistemit të
  marketingut , detyrë e të cilave është komunikimi me
  blerësit potencial”.
                                    5
1/30/2011
       Sistemi Komunikues I Promocionit
      Format e             Format e
      Promocionit :          promocionit :
                                       Komunikimi  Opinioni
Ndermarja
      -Reklama              -Reklama    Kosnumatoret
      -Përp,i shitjes
               Ndermjetsit  -Përp,i shitjes   (tregu)    gojor   (publiku)
      -Publiciteti           -Publiciteti
      -Shit.personale         -Shit.personale
  Vazhdim …..
                                                       6

More Related Content

What's hot

Samsung
SamsungSamsung
Samsung
Diana Rama
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Zana Agushi
 
Punim Seminarik
Punim SeminarikPunim Seminarik
Punim Seminarik
Ermirë Redenica
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
Zana Agushi
 
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre KursiBeiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
KetiGjipali
 
2.politika e promocionit_ui_re
2.politika e promocionit_ui_re2.politika e promocionit_ui_re
2.politika e promocionit_ui_reGashi Besnik
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
Sabir Asipi
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
Sabir Asipi
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
Menaxherat
 
Planifikimi i marketingut
Planifikimi i marketingutPlanifikimi i marketingut
Planifikimi i marketingut
Valdet Shala
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
Veton Sopjani
 
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1
 
Marketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
Jozef Nokaj
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitsebi044
 
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Zana Agushi
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Atlantida Marketing Club
 
Menaxhment - Permbledhje
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
Jozef Nokaj
 
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
drilon emini
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
Veton Sopjani
 

What's hot (20)

Samsung
SamsungSamsung
Samsung
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
 
Punim Seminarik
Punim SeminarikPunim Seminarik
Punim Seminarik
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
 
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre KursiBeiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
Beiersdorf AG (NIVEA) Detyre Kursi
 
2.politika e promocionit_ui_re
2.politika e promocionit_ui_re2.politika e promocionit_ui_re
2.politika e promocionit_ui_re
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
 
Planifikimi i marketingut
Planifikimi i marketingutPlanifikimi i marketingut
Planifikimi i marketingut
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
 
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
 
Marketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
 
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Menaxhment - Permbledhje
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
 
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
menaxhimi i operacioneve - vehbi rama
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 

Viewers also liked

Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
Sabir Asipi
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
 
Procesi i shitjes!
Procesi i shitjes!Procesi i shitjes!
Procesi i shitjes!Delfina Ukaj
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
bujar30
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
Sabir Asipi
 
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Valdet Shala
 
Metoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetit
Valdet Shala
 
Reklama
ReklamaReklama
Reklama
Monika Pahumi
 
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
guest59df372
 
L. plani i biznesit
L. plani i biznesitL. plani i biznesit
L. plani i biznesit
Lulzim Lani
 
Pyetsorë Statistikë
Pyetsorë StatistikëPyetsorë Statistikë
Pyetsorë StatistikëDelfina Ukaj
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Sabir Asipi
 
2 tranzicioni dhe ndryshimet
2 tranzicioni dhe ndryshimet2 tranzicioni dhe ndryshimet
2 tranzicioni dhe ndryshimetValdet Shala
 
Tregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-CommerceTregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-Commerce
beharjs
 
Burimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalitBurimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalit
LidijeRapaj
 
Punim seminarik hyrje ne sigurime
Punim seminarik hyrje ne sigurimePunim seminarik hyrje ne sigurime
Punim seminarik hyrje ne sigurimeBekim Bajrami
 

Viewers also liked (18)

Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
 
Procesi i shitjes!
Procesi i shitjes!Procesi i shitjes!
Procesi i shitjes!
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimi
 
Metoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetit
 
Reklama
ReklamaReklama
Reklama
 
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
1 Tema 1 Domosdoshmeri E Biznesit Nderkombetar
 
L. plani i biznesit
L. plani i biznesitL. plani i biznesit
L. plani i biznesit
 
Pyetsorë Statistikë
Pyetsorë StatistikëPyetsorë Statistikë
Pyetsorë Statistikë
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 
2 tranzicioni dhe ndryshimet
2 tranzicioni dhe ndryshimet2 tranzicioni dhe ndryshimet
2 tranzicioni dhe ndryshimet
 
Tregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-CommerceTregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-Commerce
 
Burimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalitBurimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalit
 
Punim seminarik hyrje ne sigurime
Punim seminarik hyrje ne sigurimePunim seminarik hyrje ne sigurime
Punim seminarik hyrje ne sigurime
 

Similar to Marketing 14 sh.personale dhe promocioni

Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e iiekonomia
 
Marketing1
Marketing1Marketing1
Marketing1
Valdet Shala
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kujtim Hameli
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoekonomia
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Diellza Haxhimehmeti
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiDuresa M. Bytyqi
 
Eleni Jarazi mikroteza MSHMR
Eleni Jarazi mikroteza MSHMREleni Jarazi mikroteza MSHMR
Eleni Jarazi mikroteza MSHMRjarazi
 
Hulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
Hulumtimet e Marketingut, Ercan GegezHulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
Hulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
Kujtim Hameli
 
Njohuribazemarketing
NjohuribazemarketingNjohuribazemarketing
NjohuribazemarketingArta Kurti
 
C00d
C00dC00d
c00d
c00dc00d
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01valmirejetishi
 
Menaxhimi strategjik
Menaxhimi strategjikMenaxhimi strategjik
Menaxhimi strategjikMenaxherat
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
Veton Sopjani
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
Duresa M. Bytyqi
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
INVA SHAHOLLI
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
Sabir Asipi
 
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingutBazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
Valdet Shala
 
Koncepti marketingut
Koncepti marketingutKoncepti marketingut
Koncepti marketingutMenaxherat
 

Similar to Marketing 14 sh.personale dhe promocioni (20)

Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
 
Marketing1
Marketing1Marketing1
Marketing1
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimi
 
Eleni Jarazi mikroteza MSHMR
Eleni Jarazi mikroteza MSHMREleni Jarazi mikroteza MSHMR
Eleni Jarazi mikroteza MSHMR
 
Hulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
Hulumtimet e Marketingut, Ercan GegezHulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
Hulumtimet e Marketingut, Ercan Gegez
 
Njohuribazemarketing
NjohuribazemarketingNjohuribazemarketing
Njohuribazemarketing
 
C00d
C00dC00d
C00d
 
c00d
c00dc00d
c00d
 
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
 
Menaxhimi strategjik
Menaxhimi strategjikMenaxhimi strategjik
Menaxhimi strategjik
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingutBazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
Bazat marketing ligj.8_kontrolli_dhe_organizimi_i_marketingut
 
Koncepti marketingut
Koncepti marketingutKoncepti marketingut
Koncepti marketingut
 

More from ekonomia

K o n t r o ll i
K o n t r o ll i K o n t r o ll i
K o n t r o ll i ekonomia
 
Struktura organizacionale
Struktura organizacionaleStruktura organizacionale
Struktura organizacionaleekonomia
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalekonomia
 
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyrave
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyraveVecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyrave
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyraveekonomia
 
Teoria e kerkeses
Teoria e kerkesesTeoria e kerkeses
Teoria e kerkesesekonomia
 
Menaxhimi i burimeve njerezore
Menaxhimi i burimeve njerezoreMenaxhimi i burimeve njerezore
Menaxhimi i burimeve njerezoreekonomia
 
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitMjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitekonomia
 
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitMjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitekonomia
 
Mjedisi organizacional
Mjedisi organizacionalMjedisi organizacional
Mjedisi organizacionalekonomia
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesekonomia
 
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrja
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrjaEkonomia, shoqeria dhe ndermarrja
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrjaekonomia
 
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistem
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistemBazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistem
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistemekonomia
 
Ndermarrja dhe ndermarresia
Ndermarrja dhe ndermarresiaNdermarrja dhe ndermarresia
Ndermarrja dhe ndermarresiaekonomia
 
Nje veshtrim mbi sh.e
Nje veshtrim mbi sh.eNje veshtrim mbi sh.e
Nje veshtrim mbi sh.eekonomia
 
7. politika monetare dhe fiskale e be
7. politika monetare dhe fiskale e be7. politika monetare dhe fiskale e be
7. politika monetare dhe fiskale e beekonomia
 
Makro 3 ligj. 4
Makro 3 ligj. 4Makro 3 ligj. 4
Makro 3 ligj. 4ekonomia
 
3. integrimi i tregut
3. integrimi i tregut3. integrimi i tregut
3. integrimi i tregutekonomia
 
2. bashk raj, mtl, cefta
2. bashk raj, mtl, cefta2. bashk raj, mtl, cefta
2. bashk raj, mtl, ceftaekonomia
 
1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrimeekonomia
 

More from ekonomia (20)

K o n t r o ll i
K o n t r o ll i K o n t r o ll i
K o n t r o ll i
 
Struktura organizacionale
Struktura organizacionaleStruktura organizacionale
Struktura organizacionale
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
 
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyrave
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyraveVecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyrave
Vecorite fundamentale te shpenzimeve dhe te hyrave
 
Teoria e kerkeses
Teoria e kerkesesTeoria e kerkeses
Teoria e kerkeses
 
Menaxhimi i burimeve njerezore
Menaxhimi i burimeve njerezoreMenaxhimi i burimeve njerezore
Menaxhimi i burimeve njerezore
 
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitMjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
 
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimitMjetet dhe teknikat e planifikimit
Mjetet dhe teknikat e planifikimit
 
Mjedisi organizacional
Mjedisi organizacionalMjedisi organizacional
Mjedisi organizacional
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjes
 
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrja
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrjaEkonomia, shoqeria dhe ndermarrja
Ekonomia, shoqeria dhe ndermarrja
 
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistem
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistemBazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistem
Bazat teorike te procesit te qeverisjes ekonomike te ndermarrjes si sistem
 
Ndermarrja dhe ndermarresia
Ndermarrja dhe ndermarresiaNdermarrja dhe ndermarresia
Ndermarrja dhe ndermarresia
 
Nje veshtrim mbi sh.e
Nje veshtrim mbi sh.eNje veshtrim mbi sh.e
Nje veshtrim mbi sh.e
 
7. politika monetare dhe fiskale e be
7. politika monetare dhe fiskale e be7. politika monetare dhe fiskale e be
7. politika monetare dhe fiskale e be
 
Vb
VbVb
Vb
 
Makro 3 ligj. 4
Makro 3 ligj. 4Makro 3 ligj. 4
Makro 3 ligj. 4
 
3. integrimi i tregut
3. integrimi i tregut3. integrimi i tregut
3. integrimi i tregut
 
2. bashk raj, mtl, cefta
2. bashk raj, mtl, cefta2. bashk raj, mtl, cefta
2. bashk raj, mtl, cefta
 
1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime
 

Marketing 14 sh.personale dhe promocioni

 • 1. 1/30/2011 UNIVERSITY OF PRIZREN Ligjerata e XIV Shitja Personale dhe Promocioni Ligjërues: Leonard Gjibexhi MBA Rishikim i konceptit 4 elementet e Promocionit Mix Në kapitullin e kaluar ne mësuam për dy REKLAMIMI elementet e promocionit mix Reklamimin dhe Mardhënjet me Publikun kurse në këtë ligjeratë ne do të shtjellojmë rreth Shitjeve Personale dhe Promovimit të Shitjes PROMOVIMI Promocioni MARDHËNJE T ME I SHITJES mix PUBLIKUN SHITJET PERSONALE 1
 • 2. 1/30/2011 Definimi i konceptit I. Shitja personale të realizimit të shitjes. është qasje ndërpersonale dhe e drejtëpërderjtë e II. Promovimi i shitjes komunikimit të konsiston në inicjativat marketingut, në të cilën afatshkurtra për të forca shitëse inkurajuar blerje apo bashkpunon me shitje të produkteve dhe konsumatorët për shërbimeve. krijimin e një prespektive drejtë ndërtimit të mardhënjeve me qëllim Shitja personale  “Çdo njëri jeton duke shitur diqka” (Robert Louis Stivenson)  Kompanitë anë-e- mban botës i përdorin forcat e tyre shitëse për të shitur produkte dhe shërbime tekë konsumatorët biznesor dhe konsumatorët final  Pro, mjetet (forca) shitëse mund ti gjejmë edhe në lloje të ndryshme të organizarave si: universitete, kolegje, muze, qeveri etj. 2
 • 3. 1/30/2011 Hapat kryesor të menaxhimit të forces shitëse Dizajnimin e starategjisë dhe strukturës së forcës shitëse Selektimin dhe Vlerësimin rekrutimin e individëve për shitje Mbikqyrjene e Trajnimin e stafit tyre Kompenzimin e stafit shitës Natyra e shitjeve personale  Shitja personale është njëra ndër profesionet më të vjetra në botë; njerëzit që bëjnë shitje paraqitem me emra të ndryshëm si: salespeople, reprezantues të shitjes, menaxher i qarkut, konsulen i shitje, agjent shitëje etj.  Personat për shitje (agjentët)- janë individë të cilët prezantojhnë një kompanie tek konsumatorët duke performuar këto aktivitete: Mbledhjes Krijimin e Shitjes Shërbimit së mardhënjeve informatave 3
 • 4. 1/30/2011 Fazat e procesit të Shitjes Personale Vendosjes Hulumtimit Zgjedhjes Për Kontaktit të nevojave Prezantimit Së Pergaditore Blerje të parë të të produktit Vërejtjeve Dhe vizita Konsumatorve (kundërshtimeve) plotesuese Gazeta Mediumet Revistat e reja Mediumet reklamuese Reklama e Televizioni drejtpërdrejt Radio 4
 • 5. 1/30/2011 Si njerëzit e shitjes e shpenzojnë kohën Shitjet direkte Takimet Të përzieara Udhëtime Punët administrative Kordinimin i mardhënjeve me konsumatorët C’eshte promocioni?  Njeri nga nga 4 instrumente e MM  Kotleri ka dhënë një përkufizim në të cilin thot që “Promocioni përfshin të gjitha mjetet e sistemit të marketingut , detyrë e të cilave është komunikimi me blerësit potencial”. 5
 • 6. 1/30/2011 Sistemi Komunikues I Promocionit Format e Format e Promocionit : promocionit : Komunikimi Opinioni Ndermarja -Reklama -Reklama Kosnumatoret -Përp,i shitjes Ndermjetsit -Përp,i shitjes (tregu) gojor (publiku) -Publiciteti -Publiciteti -Shit.personale -Shit.personale Vazhdim ….. 6