SlideShare a Scribd company logo
Kapitulli 4 Cikli I jetes se produkteve

Jeta e nje produkti kalon ne 4 faza:
1) Faza e hyrjes – eshte nje faze me ritje te dobet shitjesh,dhe korenspondojne me
shperndarjen progressive ne treg. Lakorja e fitimit paraqitet negative ( me humbje) per
shkak te shpenzimeve te larta te nisjes. Gjate kesaj faze ndermarja mund te zgjedh se si
do te jete promocioni dhe cmimi I produktit.
  a. strategjia e ajkes se shpejt – produkti me cmim te larte, promocion te larte
  b. strategjia e ajkes progressive – produkt me cmim te larte, promocion te ulet
  c. strategjia e ajkes se depertimit masiv – cmim te ulet, promocion te larte
  d. strategjia e depertimit progresiv- cmim te ulet, promocion te ulet
2) Faza e ritjes - shitja ritet hovshem, bleresit e pare e riblejn produktit, nderkaq
konsumatore te rij paraqiten nen ndikimin e thashethemeve te favorshme. Konkurente te
rij hyjne ne treg. Ne kete faze produktit I shtohen karakteristikat dhe
perfekcionimi.Marzhet dhe fitimtimet jane ne maximum per shkak se shpenzimet e
prodhimit ulen me shpejt.ndermarja perpiqet qe kete faze ta mbeshtet sa me gjate qe te
jete e mundur. Kete e realizon nepermjet disa menyrave :
  a. permisimin te cilesise se produktit ose shtimit te modeleve te tjera karakteristike
  b. goditjes se segmenteve te reja
  c. bindjes permes publicitetit dhe jo vetem te realizimit te njohjes
  d. publiciteti per krijim parapelqimesh
  e. ulje progressive te cmimeve me qellim qe te terhiqen ne treg konsumatoret me te
ardhura me te pakta,pra ata qe jane me te ndjeshem dnaj cmimit.
  f. perdorimi I kananaleve te reja ne shperndarje.
3) Faza e pjekurise – paraqet fazen kur ngadalsohet ritja e shitjeve per shkak se produkti
tash me esht pranuar nga tregu.fitimi arin nivelin maximal pastaj fillon te bjer per shkak
te shpenzimeve te marketingut qe behet per te mbeshtet produktin perball
konkurencec.kjo faze permban 3 periudha:
A} Pjekuria ritese-nenkupton fazen kur kemi shitje mirpo me ritem renes pershkak te
ngopjes se shpendarjes.
 B}Pjekuria e qenderueshme-shitjet qendrojne ne nje nivel constant
 C}Pjekuria me renje-niveli I shitjeve ne vler absolute fillon te bjer,disa konsumator u
drejtohen produkteve te tjera ose zevendesuesve te tyre.gjate fazes se pjekuris ndermarjet
perdorin 3 strategji:
a}Modifikimi I tregut
b.Modifikimi I produktit{permisim ne cilesi,karakteristika dhe kerkim stili}
c}Modifikimi I marketingut mix{cmimit,shperndarjes,publicitetit,promocionit}
 4}Faza e renies-gjate kesaj faze shitjet nuk pushojne se renuari, poashtu edhe
fitimet.shitjet bien per shum arsye si:
 a.progresi teknologjik chon ne lindjen e produkteve te reja qe zevendsojn ekzistuesin
 b.modefikimet ne shitje dhe ne mod provojne ne largimin e clienteles
c.importimi I produkteve nga jasht con ne mohimin e atyre te tregut te mbrendshem

 Evoluimi I nje tregu
 -tregu mund te evuloj me paraqitjen e nevojave te reja, te veprimit te konkurences, te
teknologjis si dhe faktoreve te tjer.
-tregu teorik I profesionit
 -jo konsumator relative-keta konsumator mund ta blejn produktin por aktualish jo,sepse
cmimi I duket I shtrejt

More Related Content

What's hot

MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
fatonbajrami1
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tijMenaxherat
 
Menaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikMenaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikcoupletea
 
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibriTema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
Valdet Shala
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiHekuran Zogaj
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Sabir Asipi
 
Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
Ermon Cërvadiku
 
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiElasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiMenaxherat
 
Biznes Ndërkombëtar
Biznes NdërkombëtarBiznes Ndërkombëtar
Biznes Ndërkombëtar
Ermon Cërvadiku
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
Zana Agushi
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Zana Agushi
 
Menaxhimi i operacioneve all slides vehbi rama
Menaxhimi i operacioneve  all slides vehbi ramaMenaxhimi i operacioneve  all slides vehbi rama
Menaxhimi i operacioneve all slides vehbi rama
drilon emini
 
Makroekonomi
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
Ermon Cërvadiku
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveShpejtim Rudi
 
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
Sabir Asipi
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
 
Menaxhim i projekteteve
Menaxhim i projekteteveMenaxhim i projekteteve
Menaxhim i projekteteve
ArdiBucaj
 

What's hot (20)

MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
 
Menaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikMenaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjik
 
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibriTema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
Tema 2 kërkesa oferat dhe ekuilibri
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
 
Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
 
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiElasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
 
Monopoli
MonopoliMonopoli
Monopoli
 
Biznes Ndërkombëtar
Biznes NdërkombëtarBiznes Ndërkombëtar
Biznes Ndërkombëtar
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
 
Menaxhimi i operacioneve all slides vehbi rama
Menaxhimi i operacioneve  all slides vehbi ramaMenaxhimi i operacioneve  all slides vehbi rama
Menaxhimi i operacioneve all slides vehbi rama
 
Makroekonomi
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeve
 
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
 
Dobia Marxhinale
Dobia MarxhinaleDobia Marxhinale
Dobia Marxhinale
 
Menaxhim i projekteteve
Menaxhim i projekteteveMenaxhim i projekteteve
Menaxhim i projekteteve
 

More from Sabir Asipi

Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Sabir Asipi
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Sabir Asipi
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
Sabir Asipi
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
Sabir Asipi
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
Sabir Asipi
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
Sabir Asipi
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Sabir Asipi
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Sabir Asipi
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Sabir Asipi
 

More from Sabir Asipi (9)

Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 

Cikli i jetes se produktit ( marketing )

 • 1. Kapitulli 4 Cikli I jetes se produkteve Jeta e nje produkti kalon ne 4 faza: 1) Faza e hyrjes – eshte nje faze me ritje te dobet shitjesh,dhe korenspondojne me shperndarjen progressive ne treg. Lakorja e fitimit paraqitet negative ( me humbje) per shkak te shpenzimeve te larta te nisjes. Gjate kesaj faze ndermarja mund te zgjedh se si do te jete promocioni dhe cmimi I produktit. a. strategjia e ajkes se shpejt – produkti me cmim te larte, promocion te larte b. strategjia e ajkes progressive – produkt me cmim te larte, promocion te ulet c. strategjia e ajkes se depertimit masiv – cmim te ulet, promocion te larte d. strategjia e depertimit progresiv- cmim te ulet, promocion te ulet 2) Faza e ritjes - shitja ritet hovshem, bleresit e pare e riblejn produktit, nderkaq konsumatore te rij paraqiten nen ndikimin e thashethemeve te favorshme. Konkurente te rij hyjne ne treg. Ne kete faze produktit I shtohen karakteristikat dhe perfekcionimi.Marzhet dhe fitimtimet jane ne maximum per shkak se shpenzimet e prodhimit ulen me shpejt.ndermarja perpiqet qe kete faze ta mbeshtet sa me gjate qe te jete e mundur. Kete e realizon nepermjet disa menyrave : a. permisimin te cilesise se produktit ose shtimit te modeleve te tjera karakteristike b. goditjes se segmenteve te reja c. bindjes permes publicitetit dhe jo vetem te realizimit te njohjes d. publiciteti per krijim parapelqimesh e. ulje progressive te cmimeve me qellim qe te terhiqen ne treg konsumatoret me te ardhura me te pakta,pra ata qe jane me te ndjeshem dnaj cmimit. f. perdorimi I kananaleve te reja ne shperndarje. 3) Faza e pjekurise – paraqet fazen kur ngadalsohet ritja e shitjeve per shkak se produkti tash me esht pranuar nga tregu.fitimi arin nivelin maximal pastaj fillon te bjer per shkak te shpenzimeve te marketingut qe behet per te mbeshtet produktin perball konkurencec.kjo faze permban 3 periudha: A} Pjekuria ritese-nenkupton fazen kur kemi shitje mirpo me ritem renes pershkak te ngopjes se shpendarjes. B}Pjekuria e qenderueshme-shitjet qendrojne ne nje nivel constant C}Pjekuria me renje-niveli I shitjeve ne vler absolute fillon te bjer,disa konsumator u drejtohen produkteve te tjera ose zevendesuesve te tyre.gjate fazes se pjekuris ndermarjet perdorin 3 strategji: a}Modifikimi I tregut b.Modifikimi I produktit{permisim ne cilesi,karakteristika dhe kerkim stili} c}Modifikimi I marketingut mix{cmimit,shperndarjes,publicitetit,promocionit} 4}Faza e renies-gjate kesaj faze shitjet nuk pushojne se renuari, poashtu edhe fitimet.shitjet bien per shum arsye si: a.progresi teknologjik chon ne lindjen e produkteve te reja qe zevendsojn ekzistuesin b.modefikimet ne shitje dhe ne mod provojne ne largimin e clienteles c.importimi I produkteve nga jasht con ne mohimin e atyre te tregut te mbrendshem Evoluimi I nje tregu -tregu mund te evuloj me paraqitjen e nevojave te reja, te veprimit te konkurences, te teknologjis si dhe faktoreve te tjer.
 • 2. -tregu teorik I profesionit -jo konsumator relative-keta konsumator mund ta blejn produktin por aktualish jo,sepse cmimi I duket I shtrejt