adat pepatih dan temenggung karya agung

1,510 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,510
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
41
Actions
Shares
0
Downloads
63
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

adat pepatih dan temenggung karya agung

 1. 1.  Adat seperti undang-undang juga adalah seumpama kanun peliharaan dalam mewujudkan keperibadian tatasusila masyarakat terhadap bangsa dan nusa seperti lain-lainnya ia tertakluk kepada undang-undang alam mengalami perubahan. Daripada segi etimologi, perkataan adat itu berasal daripada bahasa Arab iaitu adah yang bererti kebiasaan atau sesuatu perbuatan yang dilakukan secara berulang-ulang lalu menjadi suatu kebiasaan yang tetap dan dihormati orang, maka kebiasaan itu lambat- laun menjadi adat ( Sidi Gazalba, 1967: 296)
 2. 2.  Adat juga dikatakan sebagai peraturan yang lazim dipakai semenjak dahulu kala hingga berzaman-zaman. Adat itu merupakan cara atau sistem yang sudah menjadi kebiasaan, diamalkan oelh sesuatu masyarakat manusia. Ia juga merupakan hukum-hakam dan perlembagaan sebagai pegangan atau panduan masyarakat itu. Pantang-larang dan suruh arah yang tradisional termasuk dalam adat (Muhammad ariff Ahmad, 1993:1)
 3. 3.  Adat Perpatih adalah suatu sistem sosial yang kompleks dan peraturan hidup yang sistematik berdasarkan keharmonian hidup bermasyarakat serta mempunyai konsep dan ideologi yang disedari dengan jelas.  Adat ini diamalkan oleh sebahagian besar masyarakat Melayu Negeri Sembilan dan beberapa tempat di Naning, Nyalas dan Lubuk Cina di Melaka, Beranang di Selangor, Kapung Lukut, Kota Tinggi dan Jamaluang di Johor (Norazit Selat,1993).
 4. 4.  Adat Perpatih diamalkan di Negeri Sembilan dan Naning di Melaka. Nama Adat Perpatih diambil sempena mengambil nama Datuk Perpatih Nan Sebatang iaitu orang yang dikatakan bertanggungjawab menyusun dan membuat peraturan-peraturan dalam adat tersebut.  Mengikut sejarah awalnya, di Minangkabau terdapat dua orang adik beradik yang melaksanakan pemerintahan yang berlainan iaitu Datuk Ketemenggungan yang melaksanakan pemerintahan secara bertitah dan Datuk Pepatih Nan Sebatang pula melaksanakan pemerintahan secara bermuafakat.
 5. 5.  Adat perpatih berasal daripada Pagar Ruyung, Minangkabau pada ratusan tahun dahulu.Adat perpatih dibawa oleh orang Minangkabau pada awal abad ke 10 dan semakin rancak pada abad ke 19 sehinggalah sekarang.  Budaya merantau menjadi salah satu daripada ciri sosial masayarakat di Minangkabau.Demi keselamatan dan keselesaan, mereka yang datang merantau ke Negeri Sembilan masuk jauh ke kawasan pendalaman bagi menjauhi perompak dan lanun.
 6. 6. Apam Johol Pulut mangga bersambal & lemang : Kuala Pilah
 7. 7. Prinsip- prinsip Adat Perpatih Tempat Kediaman adalah di kawasan ibu isteri Perkahwinan seperut atau sesuku adalah dilarang Orang luar boleh menjadi ahli sesuatu suku: Perempuan mewarisi pusaka, lelaki menyandang saka (jawatan) Keturunan dikira melalui nasab ibu http://pmr.penerangan.gov.my/
 8. 8.  Dalam struktur masyarakatnya, terdiri daripada dua golongan iaitu pemimpin dan golongan anak buah ( Husin Kasah, 1985 : 34 )  Walaupun terdapat perbezaan status, namun mereka masih lagi memerlukan antara satu sma lain.
 9. 9. Syahadan apabila raja berangkat hari raya berusung, Penghulu Bendahari memegang kepala usungan yang di kanan, dan yang di kiri Laksamana, dan di belkang itu Menteri keduanya memegang dia, dan pada rantai dekat kaki raja..bermula jika raja bergajah, Temenggung di kepala gajah, Laksamana atau seri Bija Diraja di buntut, bentara memikul pedang kerajaan. (Susunan Tertib Adat Istiadat Diraja dalam Sulalatus salatin)
 10. 10.  Anak buah merupakan golongan majoriti dalam masyarakat adat Pepatih. Taat setia dan kepatuhan terhadap pemimpin merupakan nilai yang dimiliki oleh anak-anak buah. Mereka yang ingkar kepada arahan pemimpin akan dikenakan hukuman yang setimpal dengan kesalahannya.
 11. 11.  Seperti yang dipaparkan dalam Pertarungan Hang Tuah dan Hang Jebat dimana Hang Tuah telah diarahkan untuk bertarung dengan Hang Jebat kerana mendapat tahu dia telah menderhaka kepada Sultan Mansyur Shah. Setelah datang ke bawah tangga itu, maka Hang Tuah pun menyeru Hang Jebat, disuruhnya turun itu, maka dipandangnya ke bawah, dilihatnya Hang Tuah memanggil dia. ( Sulalatus Salatin : 140)
 12. 12.  Menurut Peletz ( 1988:18), selain membawa tradisi Adat pepatih yang berteraskan teromba, perantau Minagkabau turut membawa bersama ajaran islam. Kemudian orang Minangkabaujuga melihat persamaan Islam dan adat yang mementingkan budi, akhlak dan muafakat. Misalnya dalam Sulalatus Salatin
 13. 13.  Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin, hlm. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin, hlm.186-187). Melalui wasiat, banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis.
 14. 14.  Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. (Sulalatus Salatin, hlm. 268-269)
 15. 15.  Wanita dalam karya agung Melayu sering dikaitkan dengan ketangkasan, kebijaksaan, kecantikan dan kejelitaan. Peranan wanita dalam karya-karya agung Melayu tidak boleh dinafikan lagi. Mereka ini menjadi pendokong atau pendorong kepada watak utama. Banyak karya yang memperlihatkan peranan dan kedudukan wanita yang boleh dijadikan panduan kepada wanita zaman sekarang seperti watak Puteri Gunung Ledang, Tun Fatimah, Tun Teja, Siti Denar, dan Raja Aishah Sulaiman.
 16. 16.  Perempuan dalam hikayat Melayu Klasik mempunyai kedudukan mereka sendiri. Hal ini sama dengan wanita Adat Perpatih yang mempunyai kedudukan yang tinggi daripada lelaki. Jika keseimbangan dan kedudukan mereka terganggu, perempuan Melayu tidak akan duduk diam sebaliknya mencuba mendapatkan tempatnya semula. Perempuan pada zaman tersebut sentiasa beringat dan mengambil cara yang sederhana agar dapat didengar dan difahami. Kelakuan seperti ini ditonjolkan oleh Tun Fatimah, Tun Teja dan Puteri Gunung Ledang (PGL) yang berani memprotes perkara yang tidak menyebelahi dirinya.  Hal ini dapat dilihat apabila Tun Fatimah melakukan protes dengan menggugurkan kandungan dan tindakannya itu mirip dengan Siti Zubaidah dalam Syair Siti Zubaida Perang Cina Cik Apung dalam Hikayat Siak. Perlawanan PGL terhadap Sultan Mansur Shah/Sultan Mahmud yang sedia terkenal sebagai penentang kepada Sultan Mansur Shah juga turut memperlihatkan protes seorang wanita terhadap lelaki. Pelbagai perkara yang dilakukan oleh PGL untuk menentang dan menolak pinangan Sultan.
 17. 17.  Tanggapan yang mengatakan bahawa wanita tidak mempunyai peranan dalam mengubah atau mempengaruhi sistem politik dan geopolitik dalam kalangan masyarakat pada zaman lampau adalah salah sama sekali. Hal ini dapat dilihat pada karya Sejarah Melayu yang menunjukkan kepintaran seorang wanita dalam merebut jawatan dan menguasai sistem politik di Melaka iaitu seperti yang ditunjukkan oleh saudara perempuan Raja Rekan yang merupakan seorang wanita telah dilantik oleh Raja Ibrahim sebagai pengganti baginda. Saudara perempuan Raja Rekan ini menunjukkan bahawa wanita juga mampu memerintah Melaka di sebalik tabir pada zaman yang hanya dikuasai oleh lelaki.
 18. 18.  Dalam Sejarah Melayu juga memperlihatkan peranan wanita dalam soal pemerintahan. Hal ini dalam dilihat pada bab keempat belas iaitu peranan yang ditunjukkan oleh Raja Tua iaitu nenda Sultan Alauddin Syah untuk membunuh Sultan Mahmud Syah yang masih kecil dan gering sewaktu dijaga oleh Bendahara Tun Perak dan Laksamana Tun Perak.  Hal ini menunjukkan bahawa wanita berperanan dalam merancang pengganti Sultan Melaka dan hal ini menggambarkan bahawa wanita mempunyai kuasa yang menyebabkan berlakunya peralihan kuasa atau perancangan teliti agar calon tertentu menjadi pemerintah menggantikan seseorang raja.
 19. 19. Adat Temenggung dapat dikategorikan sebagai hukum adat di negeri-negeri Melayu. Adat ini berasal dari utara sumatera dan dikembangkan oleh Datuk Ketemenggungan yang kemudiannya berkuasa di Palembang. Adat Temenggung diamalkan di semua negeri kecuali Negeri Sembilan dan daerah Naning di Melaka. Hukum adat ini meliputi segala aspek kehidupan, peraturan hidup, adatistiadat dan hidup masyarakat. Hukum adat ini dipercayai dibawa masuk sekitar abad ke- 15 Masihi dan kemudiannya berkembang di negeri-negeri taklukan Melaka. Sebagai contoh, Undang-undang Johor yang diamalkan di Johor dan Kedah, Undang-undang Pahang dan Undang-undang 99 Perak di Perak. Adat Temenggung kemudiannya diresapi dengan pengaruh Islam dan hukum syarak bermazhab Shafie
 20. 20. Negeri Sembilan dan daerah Naning mengamalkan adat Pepatih Adat Temenggung telah dilaksanakan di seluruh negeri kecuali Negeri Sembilan dan daerah Naning
 21. 21. Bersifat Patriachal Perundangan Perkahwinan Pembahagian harta Pentadbiran
 22. 22.  Adat Temenggung, mementingkan kaum lelaki. Hal ini demikian kerana, mereka mempunyai kedudukan penting dalam keluarga. Anak lelaki mempunyai hak dalam perwarisan harta. Oleh itu, susur galur keturunan yang mengikut adat Temenggung akan dikira dari sebelah lelaki. Kaum lelaki juga berperanan sebagai ketua keluarga.
 23. 23.  Maka anak cucu bagindalah kerajaan turun-temurun sampailah kepada anak cucu baginda yana bernama Tersi Berderas naik raja. Akan baginda itu anak Raja Zaman, cucu Syah Tersi, cicit Raja Dermanus, piut Raja Ardis Mikan anak Raja Kudar Zakuhun, cucu Raja Amtabus, cicit Raja Sabur, piut Raja Aftus, anak Raja Aristun Syah, anak Raja Iskandar Zulkarnain. (Sulalatus Salatin : 9) Petikan di atas menunjukkan bahawa terdapat pengaruh adat Temenggung dalam sistem yang bersifat patriachal. Kaum lelaki menjadi keutamaan bahkan berkepentingan dalam mentadbir negara. Mereka mewarisi takhta dari satu generasi ke satu generasi.
 24. 24.  Berdasarkan adat Temenggung selepas perkahwinan isteri mesti mengikut suami dan boleh tinggal bersama keluarga suami.  Selain itu, perkahwinan dalam adat Temenggung dibenarkan untuk menjalinkan hubungan dengan sesiapa sahaja selagi tidak melanggar hukum syarak.
 25. 25. Kemudian dari itu, maka berhentilah Raja Iskandar di kenaikan sepuluh hari, setelah datang kepada sebelas harinya, maka berangkatlah Raja Iskandar seperti adat dahulukala,dan tuan puteri anak Raja Kida Hindi pun dibawa baginda; maka baginda pun berjalanlah, lalu ke matahari hidup, seperti yang tersebut dalam hikayatnya yang masyhur itu. (Sulalatus Salatin: 7) Maka Sultan Mansur Syah pun hairan melihat baik paras puteri anak raja China itu, disebut-sebut baginda Tabarakal‟llahu ahsanul khaliqin Allahu Rabbul „alamin. Maka Puteri Hang Liu dengan segala anak menteri China lelaki dan perempuan sekalian pun, semuanya diislamkan bagindalah. Setelah itu maka Sultan Mansur Syah pun kahwinlah dengan anak raja China, Puteri Liu itu. (Sulalatus Salatin: 134)
 26. 26.  Adat Temenggung bersifat autokrasi atau berkuasa mutlak. Berdasarkan adat ini, sultan mempunyai hak istimewa dalam memperkukuhkan kuasanya. Misalnya, warna kuning dianggap sebagai warna diraja dan hanya golongan raja sahaja yang boleh memakai pakaian daripada warna ini.  Selain itu pentadbiran dikuasai oleh raja atau sultan dan dibantu oleh pembesar. Sultan berkuasa melantik pembesar. Kebiasaannya, sultan akan melantik orang yang dekat dengannya untuk menjawat jawatan tertinggi kerajaan.  Di samping itu, jika sultan mangkat anak lelaki sultan ialah pewaris takhta. Sekiranya tiada anak lelaki, adik lelaki sultan akan mewarisi takhta.
 27. 27.  Hatta berapa lamanya, maka Bendahara Putih pun kembalilah ke rahmat Allah: Setelah sudah ditanamkan, maka Sultan Mahmud menyuruh kampungkan segala anak buahnya, barang yang patut jadi Bendahara. Pada masa itu ada sembilan orang yang patut jadi bendahara; pertama Paduka Tuan, keduaTun Zainal Abidin, ketiga Tun Telanai, keempat Seri Nara Diraja, kelima Seri Maharaja, keenam Seri Wak Raja, ketujuh Tun Abu Syahid, kedelapan Tun Abdul dan kesembilan Tun Bijaya Maha Menteri. Maka berdirilah berbanjar di hadapan istana Sultan Mahmud. Maka titah baginda, “Siapa di antara Orang Kaya-kaya ini yang akan jadi Bendahara?” Maka sembah Paduka Tuan, “Patik yang sembilan orang ini semuanya patut jadi Bendahara; barang siapa yang dikehendaki duli Yang Dipertuan, itulah jadikan Bendahara.” Adapun bonda Sultan Mahmud, saudara Tun Mutahir itu, ada menegok-nengok dari balik pintu. Maka kata bonda baginda itu, “Tuan, Mutahirlah kata, jadi Bendahara,” kerana sangat kasihkan baginda akan saudaranya itu. Maka titah Sultan Mahmud, Pak Mutahirlah jadi Bendahara.
 28. 28.  Adat Temenggung mengetengahkan unsur pembalasan dan undang-undangnya lebih tegas. Hukuman terhadap pembunuhan ialah balasan bunuh, manakala bagi yang mencuri akan dipotong tangan dan seterusnya. Hanya raja atau sultan yang akan menjatuhkan hukuman bunuh. Hal-hal tersebut telah diselenggarakan dalam Undang-undang Laut Melaka.
 29. 29. Setelah Sultan Mansur Syah melihat Hang Tuah datanglah maka dianugerahi baginda ayapan. Setelah Hang Tuah makan, maka oleh Sultan Mansur Syah diambil keris daripada pinggang baginda dianugerahi pada Hang Tuah; maka titah baginda, “ Basuhkan arag di muka aku.” Maka sembah Hang Tuah, “Insya-Allah Taala, baiklah tuanku.” Maka Hang Tuah pun menjunjung duli, lalu pergi mendapatkan Hang Jebat. (Sulalatus Salatin :140) Setelah itu maka Hang Jebat mati, maka Hang Tuah pun turunlah dari istana itu, pergi menghadap Sultan Mansur Syah. Terlalu sukacita baginda, maka segala pakaian yang dipakai baginda itu, semuanya dianugerahkan baginda kepada Hang Tuah. Maka bangkai Hang Jebat pun ditarik oranglah, dibuangkan ke laut, maka segala anak bininya semuanya habis diumbut, datang kepada kaki tiang dan tanah bekas rumah pun habis digali dibuangkan ke laut. (Sulalatus Salatin: 142)
 30. 30.  Adat Temenggung menyifatkan pemilikan harta secara individu. Undang-undang yang dipraktikkan ialah undang-undang Islam dan kesannya dapat memberikan keadilan kepada semua pihak. Pembahagian harta mengikut adat Temenggung ialah anak lelaki berhak mewarisi harta pusaka dengan kadar 2/3 berbanding anak perempuan kerana berdasarkan tanggungjawab anak lelaki yang lebih besar dalam keluarga. Manakala anak perempuan hanya berhak mewarisi sebahagian kecil daripada harta pusaka 1/3 bahagian.
 31. 31. Alkisah maka tersebutlah perkataan ada sebuah negeri di benua Kelling, Pahili namanya; Nizamu‟l Muluk Akhbar Syah nama rajanya. Adapun raja itu Islam dalam agama Nabi Muhammad Rasulullah salla „Illahu „alaihi wa- sallam, maka baginda beranak tiga orang, dua lelaki dan seorang perempuan; yang tua Mani purindan namanya, dan yang tengah Raja Akhbar Muluk Kud Syah namanya, yang perempuan, Damia Seri Wandi namanya. Maka Raja Nizamu‟l Muluk Akhbar Syah pun sudah hilang, maka anakanda baginda Raja Akhbar Muluk Kud Syah kerajaan, menggantikan ayahanda baginda. Maka baginda berbagi pusaka tiga bersaudara seperti dalam hukum Allah demikianlah diturutnya. Datang kepada papan cuki emas bertatahkan permata, buahnya permata merah sebelah, permata hijau sebelah. Maka kata baginda Mani Purindam kepada adiknya, Raja Akhbar Muluk Kud Syah , “ Cuki ini berikan kepada saudara kita yang perempuan, kerana bukan layak kita memakai dia.” Maka kata Raja Akhbar Muluk Kud Syah , “Tiada hamba mau memberikan, yang kehendak hamba kita nilaikan cuki ini: jika saudara kita itu hendakkan dia, diberikannya harga pada kita.” Maka baginda Mani Purindam pun malu rasanya oleh katanya tiada diturut oleh saudaranya itu. (Sulalatus Salatin : 80 &81)
 32. 32. * Syarat-syarat bagi melantik atau menabalkan Sultan serta menetapkan wang perbelanjaan dan peraturan bagi menggantikan Sultan Johor itu hingga berketurunan. * Peraturan-peraturan dan kewajipan- kewajipan Majlis Mesyuarat Menteri- Menteri dan Majlis Mesyuarat Negeri. * Peraturan-peraturan berkenaan dengan agama dalam negeri Johor. * Menetapkan asas hukuman undang- undang yang akan dijalankan dalam mahkamah-mahkamah keadilan; dan * Mengenai perjanjian-perjanjian dengan negara-negara asing.
 33. 33. Pakaian wanita yang dipengaruhi oleh Adat Temenggung
 34. 34. Pakaian lelaki yang dipengaruhi oleh Adat Temenggung
 35. 35. Seni bina istana Istana Seri Menanti Istana Kenangan
 36. 36. Rumah Melaka Rumah Pulau PinangRumah Kelantan Rumah Johor Seni bina rumah Adat Temenggung
 37. 37. Kuih-muih warisan Adat Temenggung Putu Perak: Perak Buah Tanjung & Tapai Pulut: Kelantan
 38. 38. Telur Pindang & Pendaram Udang :Johor Kuih bakar berlauk & dodol: Melaka
 39. 39.  Karya Sulalatus Salatin ada menyisipkan unsur- unsur penting yang berkaitan dengan adat perpatih dan adat temenggung. Meskipun unsur- unsur tersebut berasal dari daerah yang sama tetapi masing-masing mempunyai kepentingan tersendiri yang wajib diikuti oleh penyandang adat itu sendiri. Misalnya, adat perpatih mementingkan jurai sebelah ibu manakala adat temenggung lebih memfokuskan jurai sebelah bapa. Sulalatus Salatin mengandung banyak perkaitan tentang unsur kedua-dua adat ini. Oleh itu, adat-adat tersebut harus menjadi tradisi yang perlu kita jaga dan warisi demi menjaga ketuanan
 40. 40. Bibliografi  http://malaycivilization.blogspot.com/2013/07/senibina-negeri-sembilan.html  http://baca-blogspot.blogspot.com/2013/06/info-rahsia-rumah-melayu- lama.html  http://teratakmestika.blogspot.com/p/tiang-seri_20.html  http://savingmemoir.wordpress.com/2009/12/29/kuih-tradisi-kelantan-kuih- tradisi-makkah/  http://nuruhuda329.blogspot.com/2011/06/kuala-kangsar-bandar-dirajamy- hometown.html  http://chefbiskut.blogspot.com/2014/01/diy-resepi-pendaram-udang- masakan-johor_8927.html  http://www.johordt.gov.my/pelancongan/page/makanan_dan_hidangan  http://kenalimelaka.blogspot.com/p/makanan.html  http://malaysiaaktif.my/v2/index.php/Features/Apam-Johol-Terkenal-Di- Negeri-Sembilan.html http://www.homestay- malaysia.com.my/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=56:makan an-tradisio nal&Itemid=60

×