adat perkahwinan masyarakat cina

63,164 views

Published on

0 Comments
17 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
63,164
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
1,057
Comments
0
Likes
17
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

adat perkahwinan masyarakat cina

 1. 1. UTA 1062 HUBUNGAN ETNIKPROF MADYA PAIMAH ATOMA
 2. 2. AHMAD FITRI BIN MAHAMAD NAPIAH 1110319 MUHD SHAHRUL NURUL AIN BINTE NIZAM BIN ABDMOHAMAD JURAIMI RASHID 1110445 1110326 NUR AIN BINTI SYAZANA BINTI HASSAN NORDIN 1112051 1112049 AISHAH BINTI YUSOF 1112047
 3. 3. MALAYSIA KAYA DENGAN PELBAGAI ADAT DAN UPACARA KEAGAMAAN YANG DIMILIKI OLEH PELBAGAI KAUM. PILIH SATU DARIPADA ADAT ATAU UPACARA KEAGAMAAN BAGI KAUMTERTENTU DAN BINCANGKAN APAKAH TUJUAN DAN KEPENTINGAN ADAT ATAU UPACARA ITU DILAKUKAN.
 4. 4. ADAT PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA
 5. 5. Definisi adat Menurut Kamus Dewan ,Adat bermaksud suatuperaturan yang diamalkan secara turun temurun (sejakdahulu kala) di dalam masyarakat sehingga merupakanhukum dan peraturan yang harus dipatuhi.Adat jugadidefinasikan sebagai suatu cara yang sudah menjadikebiasaan.
 6. 6. Defini perkahwinanPerkahwinan adalah hubungan sah di sisi undang-undang yang disempurnakan melalui upacara sivil atau keagamaan antara dua individu yang ingin tinggal bersama sebagai pasangan seksual dan serumah.
 7. 7. Pengenalan Perkahwinan dalam masyarakat Cina merupakan satu titik tolak yang membawa perubahan besar dalam kehidupan mereka. Perkahwinan penting untuk mengekalkan institusi keluarga dan melaluinya keturunan nenek moyang dapat diteruskan daripada satu generasi kepada generasi yang lain. Dalam masyarakat Cina, sesuatu perkahwinan itu dirancang dan diatur sebaik-baiknya. Mengikut kepercayaan mereka juga, pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. Terdapat dua bentuk perkahwinan yang diamalkan oleh mereka iaitu eksplisit dan implisit.
 8. 8. merisik meminang bertunang Majlisperkahwinan
 9. 9. dijalankan untuk mengetahui latar belakang gadis yang dihajati. Masyarakat Cina terlalu mengambil berat tentang nama , keturunan, peribadi, watak dan tingkah laku si gadisCara merisik terpulang kepada ibu bapa kerana pada lazimnya ibu bapa pihaklelaki akan menanyakan kenalan dan rakan taulan yang mengenali keluarga si gadis. Sebahagian masyarakat Cina lebih gemar mengadakan perbincangan tersebut di restoran-restoran dengan disertai saudara mara lain. Perbincangan ketika merisik adalah berkenaan perkara-perkara umum terutama tentang latar belakang keluarga dan asal keturunan.
 10. 10. MEMINANG Seorang wakil dipilih untuk berkunjung ke rumah si gadis bagi membincangkan perkara-perkara berkaitan perkahwinanIbu pengantin pengantin perempuan pula akan berbincang dengan wakil tersebut berkenaan jumlah mas kahwin, peruntukan meja dalam jamuan makan dan memilih hari yang paling sesuai.Pihak lelaki tidak akan tawar menawar kerana bimbang akan menjatuhkan maruah. Ibu bapa pihak lelaki akan berbincang dengan anaknya untuk menyediakan segala permintaan daripada pihak perempuan Setelah kedua-dua pihak sudah saling mengenal dan bersetuju untuk berkahwin, barulah adat bertunang dijalankan.
 11. 11. BERTUNANGHari pertunangan dilakukan berdasarkan kalendar Cina dan ia hendaklah bersesuaian dengan bintang kelahiran kedua pasangan tersebut. Khidmat tukang tilik digunakan untuk penetapan tarikh tersebut berpandukan kepada sebuah buku iaitu TOONG-SU. Pada masa inilah bakal pengantin lelaki berkunjung ke rumah perempuan untuk menunaikan permintaan. Upacara bertukar cincin dilakukan mengikut masa yang ditetapkanBagi membukitkan persetujuan, gadis berkenaan akan menyerahkan sekeping kertas merah atau nyen-sang Tukang tilik akan menghitung hari dan masa yang sesuai berdasarkan kedua-dua nyen-sang dan dicatat pada sehelai kertas merah yang dinamakan NYIK-KOR
 12. 12. duit penanda yang dibalut dengan sampul bewarna merah Pada hari teh,pertunangan, keluarga "kek menambahpihak lelaki kebahagiaan", akanmemberikan sepasang binatang "Hadiah ternakan, Besar"kepada pihak manisan dan gula, keluarga perempuan arak tembakau
 13. 13. o setelah setahun bertunang atau mengikut tempoh yang dipersetujui oleh kedua belah pihak o Sebelum tiba hari perkahwinan sekiranya terdapat kematian di kalangan ahli keluarga bakal pengantin, perkahwinan itu mesti ditangguhkan pada tahun hadapan ataupun selama seratus hari. o Beberapa hari sebelum hari perkahwinan, keluarga pengantin perempuan akan menghantar hantaran kepada keluarga pengantin lelaki atau rumah baru pasangan terbabit. o budak lelaki yang belum berkahwin akan dijemput untuk tidur di atas katil pengantin pada malam sebelum hari perkahwinan
 14. 14. pengantin lelaki pengantin akanakan bertandang menandatangani dua pucuk surat perkahwinan iaitu ke rumah Keat Foon Ching Su di pengantin hadapan beberapa orang saksi. perempuan pada sebelah malampasangan pengantin , jamuan makan.akan didudukkan di secara besar-besaran atas pelamin yang samada ditelah disediakan di rumah, dewan, atau ruang tamu. restoran.dibawa bertemu upacara meminum ahli keluarga teh masing-masing
 15. 15. • Dihias oleh wanita yang dianggap mempunyai nasib yang baik, bersama-sama wanita yang masih mempunyai keluarga• mengucapkan kata-kata yang baik ketika mengikat sanggul pengantin perempuan• dilakukan di rumah keluarga pengantin lelaki• bapa pengantin akan meletakkan topi yang dihias dengan daun pokok saru di atas kepala pengantin lelaki.• Pengantin lelaki tersebut akan membawa tandu• berasal daripada zaman nenek moyang masyarakat Cina• menggambarkan bahawa pengantin perempuan merupakan wanita yang cantik dan keluarga serta kawan-kawannya tidak sanggup berpisah dengannya.• pihak lelaki akan cuba membayar pihak perempuan dengan memberikan Li Shi
 16. 16. Sehari Tiga hariselepas selepas
 17. 17. semasa pertunangan, keluarga pengantin lelaki akan mempersembahkan seekorangsa hidup kepada keluarga pengantin perempuan. pengantin perempuan memasuki rumah pengantin lelaki, mentua dan kakak iparnya tidak seharusnya mengadap pintu memerhatikan pengantin perempuan masuk.
 18. 18. HIDANGAN PERKAHWINAN AYAM UDANIKA G "KEK MINYA KEBAHAGIAA N K GALA N" dikenali sebagai kek MERA PAU H naga dan H burung phoenixkekayaan kebahagiaan Keserasian
 19. 19. BajupengantinTandatangankainLilin naga danpheonixTandakebahagiaandan sampulmerah
 20. 20. BAJU PENGANTIN Kebiasaannya warna merah dipilih bagi menggambarkan nasib yang baik. Pakaian ini akan disulam dengan benang emas dan perak Kwa atau Cheongsam yang juga disulam dengan jahitan berbentuk naga dan burung Pheonix. dilarang memakai baju hitam, biru dan kelabu kerana dipercayai warna-warna tersebut melambangkan kematian dan kesedihan.
 21. 21. Kebiasaannya dipakai oleh pengantin lelaki Samfoo membawa maksud baju dan seluar dalam dialek kantonis Baju yang longgar , terbelah di depan, Dan berkolar tinggi serta Dipakai bersama seluar atau kain longgar. Diperbuat daripada kain lembut seperti kain sutera.
 22. 22. BANNER KAINdisimpan oleh pasangan dibentangkan di atas meja dipengantin sebagai pintu masuk, di mana tetamukenangan seperti juga akan menandatangan namabunga dan baju mereka dan menulis restupengantin. mereka.
 23. 23. LILIN NAGA & PHOENIX Lilin bewarna merah yang diukir menyerupai naga dan burung Phoenix melambangkan penyatuan terhadap keluarga baru Turut dipercayai digunakan pada malam perkahwinan bagi menghalau roh-roh jahat dengan cahayanya. turut menambahkan suasana romantik bagi pasangan pengantin
 24. 24. Sampul Merah Warna merah melambangkan Jumlah wang Salah satu tuah. Jumlah wang diberi pada majlis konteks angpau terkandung perkahwinan dikenali sebagai lazimnya bermula untuk meliputi YASUL QIAN dengan angka genap kerana angka perbelanjaan(duit ditekan atau ganjil dikaitkan keluarga duit menahan dengan wang yg pasangan umur ) diberi ketika majlis pengantin baru. pengebumian.
 25. 25. Kesimpulan
 26. 26. 6 1 mengenali adat dan budaya tidak akan menjatuhkan 2 masyarakat Cina jati diri kita sebagai dengan lebih seorang yang berbangsamemahami bahawa mendalam Melayu. Malah, ia setiap yang menunjukkan bahawa dilakukan oleh kita adalah kaum yang masyarakat ini mampu bersifatmempunyai tujuan toleransi terhadap masing-masing. kaum yang lain3 menunjukkan 4 5 bahawa bangsa secara tidak Cina mempunyai tidak menjadi satu lansung dapat kepercayaan kesalahan untuk membuat kita terhadap kita mengenali dan lebih pembawa tuah mempelajari adat bertamadun istiadat budaya dengan dan agama lain kumpulan etnik yang lain.
 27. 27. sekian..terima kasih

×