Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dsf 102

690 views

Published on

Menilai gambaran masyarakat Salalatus Salatin (Tun Fatimah) dari sudut ekstrinsik

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Dsf 102

 1. 1. “Pengertian kebudayaan ialah rangkuman segala aspek hidup manusia, baik dalam bentuk fikiran, kepercayaan, perlakuan ataupun penghasilan dalam sesuatu masyarakat yang diterima oleh sebahagian besar anggotanya dan mewarisinya turun temurun. Dengan perkataan lain, kebudayaan termasuklah bentuk sosial, politik, adat dan istiadat serta ekonomi sesebuah negara masyarakat” (Haron Daud, Sejarah Melayu, Satu Kajian Daripada aspek pensejarahan Budaya DBP., 1989, hal. 8)
 2. 2. Struktur Kedudukan Wanita c Sosial Mobiliti Sosial
 3. 3. Memiliki Menduduki hiraki kuasa mutlak Golongan Raja paling tinggi. (Sultan Mahmud Syah) Golongan Bangsawan/ Menjalankan tugas yang Pembesar negeri diserahkan Sultan (Bendahara Seri Maharaja) Golongan Rakyat Biasa pedagang (Nina Sura Dewana) Golongan Hamba
 4. 4. Mobiliti Sosial •Taraf dan kedudukan seseorang berubah melalui perkahwinan, tawanan perang, kekayaan dan bakti. Contoh: Tun Fatimah anak perempuan Bendahara Seri Maharaja terpaksa berkahwin dengan Sultan Mahmud Syah dan dijadikan Raja Perempuan Melaka.
 5. 5. Kedudukan Wanita •Wanita memainkan peranan dalam menentukan bakal pengganti sesebuah kerajaan (takhta) Contoh: Sebagai pernyataan balas dendam di atas perbuatan kejam Sultan yang telah membunuh suami dan keluarganya, Tun Fatimah dengan berani menggugurkan kandungannya setiap kali mendapati dirinya mengandung. Dia hanya berhenti berbuat demikian apabila Sultan Mahmud berjanji akan melantik anak Tun Fatimah sebagai pengganti takhta Melaka sekiranya anak yang dilahirkan itu lelaki.
 6. 6. Perbezaan raut wajah Tun Fatimah sewaktu perkahwinan dengan Tun Ali dan Sultan Mahmud http://www.youtube.com/watch?v=ijLOeMMd89k&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=-0bNMR7dVCU&feature=related
 7. 7. Politik itu sebagai orang atau organisasi yang berkuasa dalam sesebuah negara, khususnya dalm hal-hal yang berkaitan dengan pemerintahan (Haron Daud, Sejarah Melayu, Satu Kajian Daripada aspek pensejarahan Budaya DBP., 1989)
 8. 8. Konsep Raja • orang dan institusi terpenting dalam pemerintahan - Bendahara disuruh menunjukkan Tun Fatimah kepada Yang Dipertuan kerana sudah menjadi adat Melaka - Bendahara memaki hamun Raja Mendaliar kerana tidak menjunjung duli pada Yang Dipertuan •Paling berkuasa - Tun Fatimah diambil sebagai isteri. Semua harta Bendahara dirampas.
 9. 9. Konsep Daulat dan Derhaka • mendapat padah apabila derhaka contoh dari petikan teks: “Datuk Bendahara hendak derhaka. Orang kaya persembahkanlah ke bawah Duli Yang Dipertuan, sudah ia berbuat takhta kerajaan, menempah ciu emas dan kaus emas; kasadnya hendak naik raja dalam negeri Melaka ini.” -
 10. 10. Sistem Pemerintahan • beraja secara mutlak - Sultan Mahmud Syah tidak meminta nasihat dari sesiapa • keputusan raja muktamad/tiada terbatas -Walaupun hukuman tidak setimpal dengan kesalahan - raja membunuh 3 orang besar negara yang dilihat sebagai penghalang niat jahatnya
 11. 11. Kuasa Politik Melaka : Tahap kejatuhan (disebabkan faktor peribadi Sultan M.S) • rasuah : pengikut tun hassan temenggung menerima rasuah daripada pekedai •Sifat kejam: tidak teragak-agak membunuh orang yang menjadi penghalang niat jahatnya •Fitnah dan hasad dengki: kepentingan peribadi mengatasi kepentingan negeri, seseorang sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai hajat. – dendam sultan kepada bendahara kerana tidak dikenalkan kepada anak gadisnya
 12. 12. Maksud pensejarahan ekonomi merupakan segala kegiatan atau pekerjaan yang dijalankan oleh setiap anggota masyarakat untuk mendapatkan hasil bagi keperluan hidup mereka sama ada dalam bentuk makanan atau barangan lain. (Haron Daud, Sejarah Melayu, Satu Kajian Daripada aspek pensejarahan Budaya DBP., 1989, hal 185)
 13. 13. Sara Perdagangan Diri
 14. 14. Aktiviti Sara Diri •Contoh-contoh aktiviti sara diri golongan rakyat biasa: -berhuma atau menanam padi -menanam pokok buah-buahan -menangkap ikan •Contoh-contoh aktiviti sara diri golongan istana: -memburu Diceritakan bahawa anak buah Seri Maharaja berburu kerbau liar dan rusa. Sekiranya, tidak dapat apa-apa hasil, anak-anak buah Bendahara ke ladang ternakan kerbau milik Bendahara Seri Maharaja menyembelih kerbau atau lembu.
 15. 15. Aktiviti Perdagangan Digambarkan oleh watak biaperi Ali Manu sebagai seorang yang terlalu kaya di Melaka. Contoh: “…apabila ada orang datang ke rumahnya, maka diberi kain, atau emas, atau barang benda yang ghahrib-gharib”

×