Pengajian Am Hak Asasi

1,939 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,939
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
60
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengajian Am Hak Asasi

  1. 1.  Seseorang tidak boleh diambil nyawanya, kecuali menyalahi undang-undang.  Sesorang yang ditangkap perlu diberitahu sebab dia ditangkap dan membenarkannya berunding dengan peguam dan kesalahan jenayahnya perlu dibawa ke majistret dalam tempoh 24 jam.  Dibicarakan di mahkamah syariah, persekutuan, atau mahkamah seksyen.  Tetapi jika seseorang itu ditangkap di bawah undang-undang imigresen, maka perlu dibawa dalam tempoh 14 hari.
  2. 2.  Seseorang itu dihukum atas kesalahan undang-undang.  Tidak boleh didakwa atas kesalahan yang sama selepas dibebaskan oleh mahkamah.  Tetapi, dia boleh dibicarakan semula jika rayuan pihak pendakwa diterima berdasarkan bukti dan saksi baharu.
  3. 3.  Bebas memberikan pendapat  Boleh berhimpun secara aman jika melebihi lima orang dan mendapat permit polis  Parlimen boleh membuat sekatan jika kebebasan tersebut melampaui batas dan menjejaskan keselamatan negara  Dilarang mempersoalkan hak, tarf, kedudukan, keistimewaan, kadaulatan atau hak kedaulatan
  4. 4.  Bebas menguruskan hal ehwal agama sendiri.  Berumur 21 tahun ke atas bebas memilih agama yang disukainya.  Menyelenggara yayasan bagi maksud agama.  Memegang harta tanah dan bangunan tempat beribadat mengikut undang-undang.  Menyekat penyebaran agama kepada orang Islam(Pindaan Akta A1095)  Tidak dibenarkan mengamalkan agama sesat.
  5. 5.  Seseorang itu tidak boleh ditahan sebagai hamba abdi.  Hukuman penjara dengan kawalan pihak berkuasa awam tidak dianggap sebagai kerja paksa(Pindaan Akta A1130).  Parlimen boleh mengerah tenaga rakyat.
  6. 6.  Seseorang itu tidak boleh dibezakan hanya kerana berlainan agama, kaum, keturunan, tempat lahir atau jantina(Pindaan Akta A1130).  Semua rakyat mendapat faedah yang sama tanpa mengira negeri kelahirannya.  Tiada sesiapa pun boleh dianaktirikan disebabkan kedudukan, politik, ekonomi dan sosialnya.
  7. 7.  Rakyat Malaysia boleh bergerak bebas di mana-mananegeri dan Wilayah Persekutuan atau bermastautin di situ.  Hanya dihalang oleh parlimen daripadabergerak bebas jika keselamatan dan ketenteraman negara terjejas.
  8. 8.  Berhak mendapat pendidikan.  Pengendalian institusi Islam.  Peruntukan bantuan kewangan.
  9. 9.  Harta seseorang tidak boleh diambil dengan sewenang-wenang atau dilucutkan status pemilikan hartanya, kecuali melalui undang-undang.  Tidak ada mana-mana pihak yang boleh mengambil harta pihak lain secara paksa tanpa pampasan dan kebenaran empunya harta sama ada secara wasiat atau pemberitahuan.

×