Isgr 6 9 nätvandring

409 views
296 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
409
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Barn löser det själva eller...
 • Vi måste helt enkelt vänja barnen vid hur umgänget på nätet fungerar och hur de ska möta och hantera de hinder och problem som de möter. Elza Dunkels har uttryckt det på ett bra sätt: När ett barn ska lära sig cykla, ser vi till att cykeln har stödhjul; vi följer med i början och låter dem långsamt vänja sig vid det nya sättet att ta sig fram. Vi börjar inte med att kasta dem rakt ut i trafiken! Samma sak borde gälla på nätet. Här har vi vuxna ett stort och viktigt ansvar att finnas tillhands och att ge hjälp och stöd när det behövs.
 • Isgr 6 9 nätvandring

  1. 1. Nätvandring ISGR 29 januari 2014
  2. 2. bloggar vloggar funktion? åldergränser?
  3. 3. Internet en del av ungas värld Bland förskolebarnen är omkring 25 procent dagliga användare. Redan vid 6-7 års ålder är nio av tio användare av internet. Vid 11 års ålder är 90 procent dagliga användare. Så gott som alla tonåringar är internetanvändare. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
  4. 4. 4 faser Den första fasen: 2–6 år - surfplatta, spel, film, pussel Den andra fasen: 7–11 år - spel och video fortfarande det mest, börjar söka främst You Tube, Skype, textmeddelande t ex KiK medlemmar i sociala nätverk t ex MSP, minecraft (fb 9 år flickor) Den tredje fasen: 12–15 år - fb, KiK, ask.fm, spel, You Tube film, pojkar och flickor mer olika. Internet viktigt för skolarbetet Den fjärde fasen: 16–19 år sms dagligen, skolarbetet, sociala medier (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
  5. 5. Fakta; lite äldre barn och unga 85,9 % av (14–18 år) har lagt upp bilder av sig själv på Internet. Man har cirka 18 vänner på nätet som man aldrig träffat IRL. 61 % uppger att det första de gör när de kommer hem från skolan eller är att koppla upp sig på Internet. 55 % säger att de vågar prata mer om saker via digital kommunikation. 42% håller med om påståendet: ”Att kolla mobilen är det sista jag gör på kvällen och det första jag gör på morgonen.” 23%: Föräldrarna har koll på vad jag gör på nätet 46% döljer medvetet något de gör på Internet för föräldrarna. kompiskollen ökar (Datainspektionen, 2011)
  6. 6. upplevelser av internet Enligt foraldrarna ar det 13 procent av forskolebarnen 3-7 år som ̈ ̈ ̈ ̈ upplevt nagot på internet som gjort dem upprorda eller oroade. ̊ ̈ Denna andel okar under de forsta skolaren (7-11 år) till 20 procent. ̈ ̈ ̊ 9-10 år minskar till 10 procent 25 procent de aldre (15–16 ar). De som upprepade ganger, minst en ̈ ̊ ̊ gang i manaden, kant sig besvarade eller upprorda. ̊ ̊ ̈ ̈ ̈ Föräldrars största oro är mobbing - Barns största problem är att man ofrivilligt råkar få se mycket grovt våld i bild eller video. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se) .
  7. 7. Nätkränkningar • 9 procent har varit med om att en bild eller film på dem har spridits mot deras vilja. • 30 procent har ingen vuxen att prata med om de skulle råka ut för något på nätet. Friendsrapporten 2013
  8. 8. Vad behöver vi rusta våra barn med? med? Tillit och trygghet i att våga berätta engagemang- visa att vi vill veta lyssna men också Källkritiskt förhållningssätt Integritet på nätet
  9. 9. Hur källkritisk är du när du läser? ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Allt fler borstar tänderna med färgad tandkräm visar en rundringning. Experter anser att den färgade tandkrämen kan ge upphov till tandköttscancer. Detta har dock folktandvården velat hålla tyst om, uppger initierade källor. När detta blev känt bland föräldrar blev det en folkstorm.” Hur många gånger behöver du vara källkritisk? ( Mediekompass.se)
  10. 10. ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Allt fler borstar tänderna med färgad tandkräm visar en rundringning. Experter anser att den färgade tandkrämen kan ge upphov till tandköttscancer. Detta har dock folktandvården velat hålla tyst om, uppger initierade källor. När detta blev känt bland föräldrar blev det en folkstorm.” (Mediekompass.se)
  11. 11. källkritik mer än faktakoll • Trovärdighet i sms, mejl • Spelsajter • Grooming
  12. 12. Det är inte Internet fel det som händer, vårt förhållande till det.
  13. 13. UMO
  14. 14. Det blir det väldigt fel ibland… Uthängd på nätet Facerape 15 svt.se
  15. 15. ”Istället för att oroa sig för nätet krävs att föräldrar pratar med sina barn. Om vad de gör på internet, visst, men då internet är en integrerad del av barnens liv blir den frågan i sig betydligt större. Det som krävs för att bli en del av barnens vardag är tillit och nyfikenhet, inte misstänksamhet. Varje gång vi befäster rädsla, vare sig det är hos oss själva eller hos våra barn, tar vi ett steg bort från en vettig lösning på de problem som dyker upp. Istället behöver barnen känna trygghet i att de kan komma och berätta när det väl händer något som de behöver hjälp med, vare sig det är på internet eller inte. Barn som skrämts eller gjorts rädda berättar väldigt lite.” Elsa Dunkel i SvD 7 november kl. 09.46 2010 lärare och forskare vid Umeå universitet, projektledare Net Nanny http://netnanny.wordpress.com
  16. 16. Var en förebild Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du varnar dina barn mycket för att de inte ska chatta med okända människor, så bör du tänka på hur du själv gör. Det finns barn som är oroliga för sina föräldrars nätbeteende. Till exempel kan det vara svårt för ett barn att förstå hur nätdejting skiljer sig ifrån de chattrum där dom själva befinner sig. Våga säga ifrån, även på nätet. Föregå med gott exempel. Ser du kränkande bilder, filmer eller texter på nätet så anmäl det och sprid inte vidare.
  17. 17. Lär dig själv Närvaro- Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika barn- och ungdomssidor. Du får en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för unga. Lär av experterna - barnen Läs de texter som handlar OM vilka som äger sidorna, samt hur du gör om du behöver anmäla. Du kan då vara mer förberedd om något skulle gå snett. Lär dig skärmdumpa Dagliga samtal - Attityden från oss vuxna- ej fördöma. Istället ”Visa mej” och ta kontakt med den som ligger bakom, blogg, kontot. Samtala med andra vuxna. Samverka med skolan. Sätt regler tillsammans med barnen. Åldersgränser, utgå inte i från att Internet är dåligt! (hur länge, vad är okej att publicera om sig själv, det är inte farligt att lägga upp bilder man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.)
  18. 18. Frågor man kan ställa Vad har du gjort på nätet idag? Kan du inte visa mig nåt kul ställe? Alternativt: Visa mig den läskigaste film du sett på YouTube...? Känner du någon som råkat illa ut eller kontaktats av någon som sagt något dumt? Hur brukar du göra när du presenterar dig på nätet? Vilka har du på din kompislista? Brukar du tro på allt du läser och hör? Om inte, varför? Får man sprida falska rykten? Får man sprida sanna då? När du lägger ut en bild eller film, vem vill du ska se dem? Och, har du tänkt på vad som kan hända med dina bilder och filmer? Brukar du skicka eller lägga ut bilder på andra? Om så, brukar du fråga om lov? Du vet väl att det aldrig är okej att bli kränkt? Du vet väl att man ska säga ifrån om något känns fel? Skulle du prata med mig om det händer ”nåt knas” på nätet?
  19. 19. Bra sidor för omvärldsbevakning http://ask.fm/ungaonline http://mediebarn.se/ http://surfalugnt.se/ http://www.statensmedierad.se/upload/Broschyrer_PDF/Checklista http://www.kulturer.net/ http://www.statensmedierad.se http://www.internetstatistik.se/amnen/barn-ungdomar/ http://www.krankt.se http://www.svt.se/15/amnen/ http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Ha-koll-pa-liv http://www.umo.se/Karlek--vanskap/Bildspel---knepiga-situationer-
  20. 20. Tack för mig! http://www.youtube.com/watch?v=TtXWWRyJLPw
  21. 21. Diskussionsfrågor: Känns det lätt eller svårt att prata om Internet med ditt/dina barn? Vad är du som förälder mest orolig för när det gäller ditt/dina barn och Internet? Vilka regler eller förhållningssätt har ni hemma som du tycker fungerar bra? Har du något bra tips du skulle vilja berätta för de andra?

  ×