Unga och nätet
22 april Bleketskolan
Linnéafilmen
bloggar
vloggar
åldergränser?
funktion?
moviestarplanet
Framtida kompetenser
Moralisk
kompass, civilkurage, självkän
sla ansvar för stora
frågor, hälsa, hållbar
utveckling…
Läsa,...
Framtidsyrken enligt VA
DNA-snickare Som att snickra ihop hus - fast på molekylnivå. Det svenska tillväxtföretaget Olink, ...
(Eleverna och internet 2013 ii.se)
(Eleverna och internet 2013 ii.se)
Internet en del av ungas värld
Bland förskolebarnen är omkring 25 procent dagliga användare.
Redan vid 6-7 års ålder är ni...
4 faser
Den första fasen: 2–6 år - surfplatta, spel, film, pussel
Den andra fasen: 7–11 år - spel och video fortfarande de...
85,9 % av (14–18 år) har lagt upp bilder av sig själv på Internet.
Man har cirka 18 vänner på nätet som man aldrig träffat...
Oroande och upprörande
upplevelser av internet
Enligt föräldrarna är det 13 procent av förskolebarnen 3-7 år som upple...
Mobbning på nätet skiljer sig egentligen inte från annan mobbing. Det är platsen som är skillnaden, den följer med
hela vä...
Vad behöver vi rusta våra elever med?
Tillit och trygghet i att våga berätta
engagemang- visa att vi vill veta lyssna
men ...
Åldersgränser på spel
källkritik mer än faktakoll
• Trovärdighet i sms, mejl
• Grooming
• Spelsajter
• mm
Integritet på nätet
• Vem är jag?
Hur ger jag bilden av mig själv.
• Vem bjuder jag in?
Vem vill jag tala med och varför v...
Det blir det väldigt fel ibland…
uthängd på nätet
15 svt.se
Facerape
UMO
I undervisningen
Jag <3 internet - dina rättigheter och skyldigheter online:
känslobarometet
Nätkonvention
Informationssäk...
Diskussionsfrågor:
• Kan jag som lärare/pedagog möta och hjälpa en elev som blivit utsatt för sexuella
trakasserier via In...
Föräldrar:
Var en förebild
Försök att leva som du lär när det gäller internet.
Om du varnar dina barn mycket för att de inte ska chat...
Vad göra som vuxen
• Lär av experterna - barnen
• Närvaro -vuxenvandra
• Vara förebild - föregå med gott exempel
• Dagliga...
Frågor man kan ställa
Vad har du gjort på nätet idag?
Kan du inte visa mig nåt kul ställe? Alternativt: Visa mig den äckli...
Bra sidor för omvärldsbevakning
http://ask.fm/ungaonline
http://mediebarn.se/
http://surfalugnt.se/
http://www.statensmedi...
Det är inte Internet fel det som händer, vårt förhållande till
det.
Elsa Dunkel
Tips på omdefinierat lärande
Kärlekstema - filmfestival
http://rakelsbloggochtankar.blogspot.se/sea
rch/label/Processdokum...
Kontakt
ingela.lundh@grkom.se
Twitter: ingelalundh1
Skype:ingelalundh1
0709-70 93 12
Unga på nätet bleket
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Unga på nätet bleket

253 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
253
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unga på nätet bleket

 1. 1. Unga och nätet 22 april Bleketskolan
 2. 2. Linnéafilmen
 3. 3. bloggar vloggar åldergränser? funktion? moviestarplanet
 4. 4. Framtida kompetenser Moralisk kompass, civilkurage, självkän sla ansvar för stora frågor, hälsa, hållbar utveckling… Läsa, räkna, skriva... Nätsmart, hantera information, kommunicera, vä rdera… Kreativ och nyskapande, nyfikenhet, experi mentlusta och en vilja till utveckling. kunna omsätta tanke till handling… (Källa: Rektorsakademin)
 5. 5. Framtidsyrken enligt VA DNA-snickare Som att snickra ihop hus - fast på molekylnivå. Det svenska tillväxtföretaget Olink, som använder sig av DNA-snickeri, hamnar på Affärsvärldens lista över Sveriges 33 hetaste företag. Twitterspökskrivare- Twitter blir ett allt viktigare instrument för företag, organisationer och politiker att bygga relationer med sina kunder, väljare och andra målgrupper. Behovet av professionella twittrare som kan formulera sig kärnfullt, intresseväckande och empatiskt ökar. I USA är det relativt vanligt med spökskrivare. Solljusspecialist- Genom att koncentrera solljus med hjälp av reflektorer kan både el och uppvärmning av vatten produceras. Förnyelsebar energi är en bransch som utvecklas mycket åren fram-över, och kommer att skapa många yrkesgrupper som hittills inte existerat. Nanognuggare- Genom att gnugga på en film med nanopartiklar kan friktion halveras, vilket på ett enkelt och billigt sätt ger bättre glid åt ytor som rör sig mot varandra. Applied Nano Surfaces är ett företag som sysslar med det här, och ligger trea på Affärsvärldens lista över snabbväxande företag. Elitutbildare- På Singularity University i USA ska gräddan av unga forskare ta sig de stora utmaningarna som bland annat fattigdom och hunger under ledning av nobelpristagare, företagsledare och entreprenörer. Är det starten på en ny trend där ”elitutbildare” leder kvalificerade personer att uppnå extraordinära resultat? Bekräftare- Bekräftelse och berömmelse har på många håll blivit en lika stark drivkraft som ekonomisk ersättning. Detta märks på internet, där skickliga personer delar med sig av sitt kunnande i utvecklingen av exempelvis företagsprodukter. Bekräftelse blir en så viktig ingrediens i denna att den utvecklas nytt yrke. (källa: Veckans affärer)
 6. 6. (Eleverna och internet 2013 ii.se)
 7. 7. (Eleverna och internet 2013 ii.se)
 8. 8. Internet en del av ungas värld Bland förskolebarnen är omkring 25 procent dagliga användare. Redan vid 6-7 års ålder är nio av tio användare av internet. Vid 11 års ålder är 90 procent dagliga användare. Så gott som alla tonåringar är internetanvändare. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
 9. 9. 4 faser Den första fasen: 2–6 år - surfplatta, spel, film, pussel Den andra fasen: 7–11 år - spel och video fortfarande det mest, börjar söka främst You Tube, Skype, textmeddelande t ex KiK medlemmar i sociala nätverk t ex MSP, minecraft (fb 9 år flickor) Den tredje fasen: 12–15 år - fb, KiK, ask.fm, spel, You Tube film, pojkar och flickor mer olika. Internet viktigt för skolarbetet Den fjärde fasen: 16–19 år sms dagligen, skolarbetet, sociala medier (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
 10. 10. 85,9 % av (14–18 år) har lagt upp bilder av sig själv på Internet. Man har cirka 18 vänner på nätet som man aldrig träffat IRL. 61 % uppger att det första de gör när de kommer hem från skolan eller är att koppla upp sig på Internet. 55 % säger att de vågar prata mer om saker via digital kommunikation. 42% håller med om påståendet: ”Att kolla mobilen är det sista jag gör på kvällen och det första jag gör på morgonen.” 23%: Föräldrarna har koll på vad jag gör på nätet 46% döljer medvetet något de gör på Internet för föräldrarna. kompiskollen ökar (Datainspektionen, 2011) Fakta; lite äldre barn och unga
 11. 11. Oroande och upprörande upplevelser av internet Enligt föräldrarna är det 13 procent av förskolebarnen 3-7 år som upplevt något på internet som gjort dem upprörda eller oroade. Denna andel ökar under de första skolåren (7-11 år) till 20 procent. 9-10 år minskar till 10 procent 25 procent de äldre (15–16 år). De som upprepade gånger, minst en gång i månaden, känt sig besvärade eller upprörda. Föräldrars största oro är mobbing - Barns största problem är att man ofrivilligt råkar få se mycket grovt våld i bild eller video. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se) .
 12. 12. Mobbning på nätet skiljer sig egentligen inte från annan mobbing. Det är platsen som är skillnaden, den följer med hela vägen hem. • 9 procent har varit med om att en bild eller film på dem har spridits mot deras vilja. • 30 procent har ingen vuxen att prata med om de skulle råka ut för något på nätet. Friendsrapporten 2013 Nätkränkningar
 13. 13. Vad behöver vi rusta våra elever med? Tillit och trygghet i att våga berätta engagemang- visa att vi vill veta lyssna men också Källkritiskt förhållningssätt Integritet på nätet
 14. 14. Åldersgränser på spel
 15. 15. källkritik mer än faktakoll • Trovärdighet i sms, mejl • Grooming • Spelsajter • mm
 16. 16. Integritet på nätet • Vem är jag? Hur ger jag bilden av mig själv. • Vem bjuder jag in? Vem vill jag tala med och varför vill jag tala med den. Om det blir fel…vem vänder sig barnen till då?
 17. 17. Det blir det väldigt fel ibland… uthängd på nätet 15 svt.se Facerape
 18. 18. UMO
 19. 19. I undervisningen Jag <3 internet - dina rättigheter och skyldigheter online: känslobarometet Nätkonvention Informationssäkerhetsskolan: http://isa.msb.se/
 20. 20. Diskussionsfrågor: • Kan jag som lärare/pedagog möta och hjälpa en elev som blivit utsatt för sexuella trakasserier via Internet? •Kan vi som arbetslag tala med våra elever om en vanlig dag på nätet, då inget dåligt har hänt? • Känner jag mig trygg i hur man anmäler kränkande bilder, filmer och/eller texter om en av mina elever skulle ha hittat det? • Känner vi att vi vet hur Personuppgiftslagen (PUL) fungerar? •Vet jag vem jag ska tala med om jag skulle hitta kränkande eller olagligt material på skolans datorer?
 21. 21. Föräldrar:
 22. 22. Var en förebild Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du varnar dina barn mycket för att de inte ska chatta med okända människor, så bör du tänka på hur du själv gör. Det finns barn som är oroliga för sina föräldrars nätbeteende. Till exempel kan det vara svårt för ett barn att förstå hur nätdejting skiljer sig ifrån de chattrum där dom själva befinner sig. Våga säga ifrån, även på nätet. Föregå med gott exempel. Ser du kränkande bilder, filmer eller texter på nätet så anmäl det och sprid inte vidare.
 23. 23. Vad göra som vuxen • Lär av experterna - barnen • Närvaro -vuxenvandra • Vara förebild - föregå med gott exempel • Dagliga samtal- Attityden från oss vuxna- ej fördöma. Istället ”Visa mej” och ta kontakt med den som ligger bakom, blogg, kontot . • Samtala med andra vuxna • Samverka med skolan • Gränsättning - ja du är den vuxna • Skaffa kunskap om ditt barns Internet • Lär hur man anmäler en olämplig sida • Lär dig skärmdumpa
 24. 24. Frågor man kan ställa Vad har du gjort på nätet idag? Kan du inte visa mig nåt kul ställe? Alternativt: Visa mig den äckligaste film du sett på YouTube...? Känner du någon som råkat illa ut eller kontaktats av någon som sagt något dumt? Hur brukar du göra när du presenterar dig på nätet? Vilka har du på din kompislista? Brukar du tro på allt du läser och hör? Om inte, varför? När du lägger ut en bild eller film, vem vill du ska se dem? Och, har du tänkt på vad som kan hända med dina bilder och filmer? Brukar du skicka eller lägga ut bilder på andra? Om så, brukar du fråga om lov? Du vet väl att det aldrig är okej att bli kränkt? Du vet väl att man ska säga ifrån om något känns fel? Skulle du prata med mig om det händer ”nåt knas” på nätet?
 25. 25. Bra sidor för omvärldsbevakning http://ask.fm/ungaonline http://mediebarn.se/ http://surfalugnt.se/ http://www.statensmedierad.se/upload/Broschyrer_PDF/C hecklista_motesplatser.pdf http://www.kulturer.net/ http://www.statensmedierad.se http://www.internetstatistik.se/amnen/barn-ungdomar/ http://www.krankt.se http://www.svt.se/15/amnen/ http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Ha- koll-pa-livet-pa-natet/ http://www.umo.se/Karlek--vanskap/Bildspel---knepiga-
 26. 26. Det är inte Internet fel det som händer, vårt förhållande till det. Elsa Dunkel
 27. 27. Tips på omdefinierat lärande Kärlekstema - filmfestival http://rakelsbloggochtankar.blogspot.se/sea rch/label/Processdokumentation Omdefiniera rätt UnosUno Omvärldsbloggen
 28. 28. Kontakt ingela.lundh@grkom.se Twitter: ingelalundh1 Skype:ingelalundh1 0709-70 93 12

×