SlideShare a Scribd company logo
Content en conversie: cut the crapKarl Gilis, de 'G' in AGConsultWeb usability & InformatiearchitectuurTwitter: @AGConsultE-mail: karl.gilis@agconsult.be
Deze slidesondersteunen een lezing die ik gaf bij Digipoint.Deze tekstballonnen duiken op om mensen die er niet bij waren op de lezing, duidelijk te maken wat het verhaal bij de slides is.
"Content wordtbeheerd door mensen, niet door eencms."Een content management systeem is leuk. En een noodzaak.Maar het lost de fundamentele vraag 'wat zetten we waar op onze website' niet op.Lees ook: http://usability-blog.be/web-content-management-mens/
Mijn tips zijn voor je core website!
Je 'core website' is dat deel van je website waar het uiteindelijk om draait: producten, diensten, supportpagina's, …Dat deel moet 100% gericht zijn op de doelen van je bezoekers. Elke hindernis in dat deel van je site kost je geld.Wat je doet in omkaderende rubrieken zoals je blog, je tips en tricks-rubriek, … is best ook efficiënt. Maar daar kan en moet je meer de afweging maken tussen eigen doelen (beter scoren in Google, je positionering als kennisdeler, het lokken van bezoekers naar je productpagina's, …) en de doelen van je bezoekers.
1. Meer conversie: waarom en hoe?© AGConsult
Het resultaat van meer bezoekers© AGConsult
Het resultaat van meer conversie© AGConsult
Zorg dat bezoekers hun doel kunnen bereiken
Dat goed gevoel komt in de eerste plaats doordat ze snel vinden wat ze zoeken.Het design speelt een vrij kleine rol in dat gevoel.En dat ze een goed gevoel hebben bij jouw website
Is onze bekommernisecht die tevreden bezoeker?
Hoofddoel: meer verkoop, minder kostenJa, we willen tevreden bezoekers die zich niet ergeren.Maar de hoofdredenen waarom we tevreden bezoekers willen zijn  - Meer verkoop  - Grote gemiddelde prijs per bestelling  - Minder kosten via telefonische support  - …Gebruiksvriendelijkheid omwille van de gebruiksvriendelijkheid mag nooit het doel zijn.
Het kernwoord om dat te bereiken: eenvoud.Maak het eenvoudiger, als het eenvoudiger kan.
Dit blijft de basis van een goede website.Lees er alles over op http://usability-blog.be/informatiearchitectuur-wat-waarom-hoe/ De juiste informatie Op de juiste plaats Op het juiste moment In de juiste bewoordingen
2. Geen meningen, maar feitenIntern heeft iedereen heeft wel een mening over je website.Als lid van een webteam is het je taak om feiten te verzamelen. En op basis van die feiten de meningen weg te blazen.
Websites en webpagina's mogen niet gebaseerd zijn op meningen.Ze moeten gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Of om zijn minst gevalideerd worden door onderzoek achteraf. Om te zien of die op buikgevoel gebaseerd verandering effectief positieve gevolgen heeft.Je mening is onbelangrijk
De klant staat centraalJe moet de puzzel zo leggen dat de klant zijn doel kan bereiken.En niet van je website een puzzel maken waarin je enkel met veel geduld het juiste stukje vindt.
‘Klant is koning’. Het klinkt mooi.Maar op internet is de klant meer dan dat…  Klant is koning ?
Op internet is de klant dictator.  Klant is koningdictator
Het klinkt vreemd maar het is de klant die bepaalt doe je website er moet uitzien en moet werken.Hij bepaalt wat er op de homepage, een keuzepagina, een productpagina etc. moet staan.Wat als hij binnen enkele seconden niet overtuigd is van je aanbod (door de mix van design en inhoud), is hij alweer vertrokken.Naar een van die 10.000en andere resultaten in Google.Speel in op zijn noden en verwachtingen, vul die aan met verkoops- en overtuigingstrucs en bingo!
Deze homepage is een mooi voorbeeld van een ego-centric in plaats van een user-centricapproach.Pure egotripperij. Dit interesseert de bezoeker absoluut niet.
Nog zo'n voorbeeld. Want bezoekers komen naar de website van een hotelketen om lachende madammen te zien. Toch niet om een hotel te boeken zeker?"Ja maar, dit is onze corporate website." is dan vaak het argument. En dan? Hoe moet de surfer dat weten???
"Offline marketing is about getting attention. Web marketing is about paying attention."GerryMcGovern
3. Op feiten gebaseerde websites: hoe beginnen?
 Luister naar je klantenDoe onderzoek naar wat je klanten doen en willen. Bedek je oren niet.
Content en conversie: cut the crap
GebruikerstestKwalitatieve methode waarbij je individuele gebruikers observeert terwijl ze typische taken uitvoeren op je website.LogfileanalyseZeer interessant, toch als je verder gaat dan de aantallen bezoekers. Focus op conversie, verschillen tussen gebruikerssegmenten, van waar bezoekers komen etc.EnquêtesLogfiles zeggen niets over wat mensen niet (kunnen) doen. En ze zeggen ook niet of wat ze gedaan hebben wel datgene is wat ze wouden doen.Daarom polsen wij altijd via een zeer, zeer korte enquête naar de toptaken van de bezoekers. Hoofddoel: achterhalen waarom ze naar de website komen en hoe ze dat zelf omschrijven. (zie straks tip 10…)
 Surf naar www.enquete-online.be
Uit zo'n vrij invulveld kan je via een tagcloud al snel wat toptaken identificeren. Een meer diepgaande (lees: manuele) analyse blijft echter sterk aangeraden.
Hier zie je waarvoor mensen naar de website van een ziekenhuis komen.Informatie over ziektebeelden? Neen, daarvoor komt niemand. Jammer voor de communicatiedienst die vooral die piste wou bewandelen.
"Sellyourproducts the waycustomers wants to buythem,not the wayyou want to sellthem."Lynda Lybert
4. Focus op toptaken
© Gerry McGovern: The Long NeckAls je zo'n analyse van toptaken doet, zal je vaak zien dat 80% van de bezoekers voor dezelfde 5 à 20% 'dingen' naar je website komt.
Een voorbeeld van een overheidswebsite. 2 gigantische toptaken, daarna nog 4 taken die wel wat volk trekken. En daarna geen enkele taak die meer dan 0,5% volk trekt.Meer over toptaken: http://usability-blog.be/top-taken-website/
VraagWatzijnvolgensjullie de top taken voor de websites van Esso, Fina, Shell, Q8 or Lukoil?
Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’.Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2.Maar wat doet Esso?
Niets van dat. Op Esso.be staat het logo van ExxonMobil en veel supersaai nieuws dat bij niemand in de top 3 staat van wat hij verwacht van Esso.Diplomatisch gezegd, is dit dus gewoon crap.Vergelijk dat eens met Lukoil (op de volgende slide).
Veel beter. De toptaken in the picture. En onderaan, uit het zicht, 1 nieuwsheadline.
5. Bouw je navigatie rond toptaken of thema’sPlaats wat belangrijk is voor de bezoeker, vooraan.Uw interne keuken interesseert niemand.
De homepage van Google focust heel hard op 1 taak: zoeken.Dat lijkt logisch. Maar eigenlijk is het straf. Want Google als bedrijf doet gigantisch veel meer dan enkel dat…
Die andere zaken staan in de vrij onopvallende topnavigatie. Die eindigt met de keuze 'meer'. En de producten en diensten die procentueel weinig gebruikt worden staan nog verder weg onder 'en nog veel meer'.Benieuwd hoe Google er zou uitzien als jij het had gemaakt?Surf naar http://usability-blog.be/google-door-marketingmanager/
De termen in je navigatie moeten duidelijk maken wat je doet.Zo ziet elke bezoeker op elke pagina van je website wat hem te bieden hebt.De meeste bedrijven hebben nietszeggende navigaties die onderling inwisselbaar zijn.Raad op de volgende slide maar eens wat die bedrijven doen (ik heb hun logo’s weggelaten).
Content en conversie: cut the crap
Jawel, een schoenwinkel.En als schoenwinkel is het natuurlijk belangrijk om het 'concept' van je winkel uit te leggen of een 'speelhoek' voor kindjes te voorzien.Want wie zou nu termen als 'mannenschoenen', 'vrouwenschoenen', kinderschoenen', 'sportschoenen', 'handtassen' etc. willen? Dat zou veel te duidelijk zijn. En wie weet verkopen we dan wel schoenen online. Help.
2 consultingbedrijven met een navigatie die het imago van consultants alleen maar versterkt: nietszeggend en vaag.Miljoenen bedrijven kunnen dezelfde termen in hun navigatie hebben staan.Zeg wat je doet. Bij Deloitte bijvoorbeeld 'Accounting', 'Tax services', 'Auditing,'Financial Advice' etc.En in godsnaam: denk je dat een klant weet wat het verschil is tussen een solution en een service?
Een kledingmerk dat in hetzelfde bedje ziek is.Dat waar het echt om draait, verstoppen achter het nietszeggende 'Products'. Zo is er plaats voor wat je zelf wil vertellen maar waar waarschijnlijk niemand in geïnteresseerd is. Je 'Technology', je wereldschokkend 'News' en die oh zo fantastische 'Downloads'.Want die screensaver die je hebt gemaakt is toch minstens even belangrijk als je broeken, hemden en vesten?
Mobistar vroegerVeel keuzes die vaak onduidelijk zijn. Wat is het verschil tussen 'mobistar aanbod' en 'online shop'. En wat staat er in 'uw gsm' dat niet in de klantenzone staat? En wat is info? En fun?Mobistar nuMinder keuzes die duidelijk maken wat Mobistar doet en inspelen op de toptaken. Befrijfsinfo en vacatures? Die staan ergans onderaan in een footer.
Nog een mooi voorbeeld van hoe het moet.Hier zie je meteen wat het bedrijf je te bieden heeft.Lees meer over duidelijke navigaties op:http://usability-blog.be/website-menu-focus-op-aanbod/Bij AGConsult helpen we je graag om de inhoud en navigatie van je website af te stemmen op de bezoeker. Mail karl.gilis@agconsult.be of bel +32 3 293 39 96 voor meer info.
6. Behandel je homepage als uitvalsbasis
Focus op de toptaken
Duidelijke blokken sturen bezoekers meteen naar dat deel van de site dat voor hen belangrijk is.
Door focus op toptaken is meteen duidelijk wat u doet.
Meer dan 55 links en toch geen overladen gevoel.
7. Keuzepagina's dienen om keuzes te makenEen keuzepagina of categoriepagina is een pagina waarop de bezoeker nog verdere keuzes heeft.Het gaat om elke pagina tussen de homepage en een detailpagina.Het enige doel van zo'n pagina's: de bezoeker helpen met zijn keuze en hem naar zijn doel brengen.
Hoe het niet moetMensen gaan naar Deloitte omdat ze hulp nodig hebben met hun internationale fiscaliteit. Die weten dat dat complex is.Die willen weten hoe Deloitte hen kan helpen.Schrap de zever en zeg hoe je hen kan helpen!Nu vallen de keuzes bijna buiten beeld (onder de groene tussentitel).
Mogelijkheid 1: Blokjes met links
Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat.Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten.
Mogelijkheid 2: Visueel overzicht productaanbodOp de linkerbalk na, eigenlijk een geniale pagina.Eenvoudig en het lijkt zeer vanzelfsprekend. Maar hoeveel bedrijven hebben zo’n zuivere keuzepagina’s?
Hetzelfde basisprincipe.Zet bij productkeuzepagina's ook de belangrijkste kenmerken en beslissingscriteria erbij. Help de surfer kiezen!
Mogelijkheid 3: Vergelijkende tabelAls je producten hebt die vergelijkbaar zijn, maak het vergelijken dan zo eenvoudig mogelijk. Lees er alles over op http://usability-blog.be/productkeuzepagina-voorbeelden/ ?
8. Detailpagina's die onmiddellijk overtuigen
Waar het uiteindelijk om draait, is je detailpagina. De pagina waarop je een bepaald product of een dienst aanprijst. Of waar je een antwoord geeft op een vraag van de bezoeker.Zo'n pagina moet een instant overtuigingskracht hebben. Zeker voor bezoekers die rechtstreeks via Google op zo'n pagina terechtkomen.Voor hen is die pagina de eerste kennismaking met je website. Zij beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet.Zo'n detailpagina moet de surfer dus binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen.
Deze pagina staat boordevol tekst en bevat geen ankerpunten.
Ethias doet het iets beter. Je ziet zaken als '10% korting' en enkele calls-to-action zoals 'offerte aanvragen' en 'hulp nodig'.Jammer dat zoveel plaats verloren gaat aan navigatie.
Vergelijk dat met Amazon. De productinfo staat hoog op de pagina. En je ziet alles wat je nodig hebt zonder te scrollen (type, model, prijs, bestelknop…)
Nog straffer aan Amazon is dat de pagina's zelf vaak heel lang zijn.Als ik de afbeelding hiernaast aan mensen toon, is iedereen overtuigd dat het gaat om een barslechte website.?
Het is nochtans een typische productpagina op Amazon. Maar zij slagen er in om de belangrijkste zaken op een redelijk rustige manier op de pagina te zetten.
Focus bovenaan je pagina op je boodschap en stuur de mensen naar richting (de actieknop)
De pagina zelf is wel lang, bevat alle info en herhaalt onderaan de actie.
Begin dus met eensoort executive summary
Zelfdeprincipebijpuurinformatievepagina's:begin met het besluit
Altijdduidelijketussentitels
Tussentitels en springlinks op langere pagina's.
9. Maak je call-to-action duidelijk© Bifsniff.com
Het doel van de meeste websites is dat bezoekers iets kopen. Online of offline. Of dat ze je bellen.Elke detailpagina moet dan ook een duidelijke call-to-action hebben die bezoekers aanzet tot wat jij wilt dat ze doen.Wees daar vooral niet bescheiden in.
De enige acties op deze detailpagina zijn 'delen op faceboek' en 'je vrienden iets vertellen'.Yes baby!Waar je de schoen kan kopen? Ja zeg, er staat toch een link 'Winkels' in de navigatie.Da's niet goed genoeg.
Zorg voor 1 duidelijke hoofdactie.En wees daarin niet bescheiden. 'Boek nu?' is te aarzelend en te klein.
Asjeblieft. Dat is een call-to-action.Misschien niet mooi.Maar wel efficiënt.
10. Spreek de taal van je publiekAls jij niet de woordenschat van je klanten gebruikt, kunnen ze jou niet vinden via Google.Zelfs als ze al op je website zijn, kan het zijn dat ze door het gebruik van jargon en ambtelijke taal niet vinden wat ze zoeken.
Ik hoor de champagnekurken al knallen, daar bij 'Natuur en Bos'. 4 vermeldingen bij de eerste 5 voor 'visverlof aanvragen'.
Jammer wel dat er op internet dubbel zoveel mensen zoeken naar visvergunning.
En dat voor 'visvergunning aanvragen' de site niet op de eerste pagina staat.Berg de champagne maar weer op en spreek de taal van de burger!
Bij BMW waren ze erg blij dat ze op 1 stonden met 'bmw concessiehouder'.
Jammer wel dat niemand dat zoekt op Google.
Want ook mensen met een BMW gaan naar een garage en niet naar een concessiehouder. Ook al gebruikt BMW dat woord al 100 jaar.Gebruik dus de woorden van je klant. Woorden die je o.a. ontdekt via die enquête (van onze tip nummer 3)
11. Huur een specialist inWe zijn een klein, gespecialiseerd team dat op basis van onderzoek en feiten concreet advies geeft hoe je website beter kan. Veel beter.AGConsult03 293 39 96karl.gilis@agconsult.bewww.agconsult.bewww.usability-blog.beTwitter: @agconsult
Enkele klanten

More Related Content

What's hot

20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
AGConsult
 
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
AGConsult
 
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
AGConsult
 
De directheid van online marketing
De directheid van online marketingDe directheid van online marketing
De directheid van online marketing
AGConsult
 
Conversion rate optimisation
Conversion rate optimisationConversion rate optimisation
Conversion rate optimisation
Soliday das Sonnensegel
 
10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability
AGConsult
 
Overheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werkenOverheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werken
Karl Gilis
 
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
Annemarie Helms
 
Usability AGConsult
Usability AGConsultUsability AGConsult
Usability AGConsult
anaXis
 
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBSPresentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
NMBS
 
Slimmere Website
Slimmere WebsiteSlimmere Website
Slimmere Website
Michiel Verheij
 
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil SaldenTribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal Internet Marketing
 
Tips voor een betere logieswebsite
Tips voor een betere logieswebsiteTips voor een betere logieswebsite
Tips voor een betere logieswebsite
Karl Gilis
 
Score with internet
Score with internetScore with internet
Score with internet
Hans van der Mey
 
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaertWehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
Mimi Steijaert
 
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningenHoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Soliday das Sonnensegel
 
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappenWhitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Piet van den Boer
 
Slimmere Website Metaalunie
Slimmere Website MetaalunieSlimmere Website Metaalunie
Slimmere Website Metaalunie
Michiel Verheij
 

What's hot (19)

20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
 
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
 
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden
 
De directheid van online marketing
De directheid van online marketingDe directheid van online marketing
De directheid van online marketing
 
Conversion rate optimisation
Conversion rate optimisationConversion rate optimisation
Conversion rate optimisation
 
Contentmanagement
ContentmanagementContentmanagement
Contentmanagement
 
10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability
 
Overheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werkenOverheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werken
 
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
 
Usability AGConsult
Usability AGConsultUsability AGConsult
Usability AGConsult
 
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBSPresentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
 
Slimmere Website
Slimmere WebsiteSlimmere Website
Slimmere Website
 
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil SaldenTribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
 
Tips voor een betere logieswebsite
Tips voor een betere logieswebsiteTips voor een betere logieswebsite
Tips voor een betere logieswebsite
 
Score with internet
Score with internetScore with internet
Score with internet
 
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaertWehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
Wehkamp_CaseStudy_MimiSteijaert
 
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningenHoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
 
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappenWhitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
 
Slimmere Website Metaalunie
Slimmere Website MetaalunieSlimmere Website Metaalunie
Slimmere Website Metaalunie
 

Viewers also liked

Traffic builders shirley van haalem
Traffic builders shirley van haalemTraffic builders shirley van haalem
Traffic builders shirley van haalem
webwinkelvakdag
 
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&bTips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
AGConsult
 
From Cultuurweb To UiTinVlaanderen
From Cultuurweb To UiTinVlaanderenFrom Cultuurweb To UiTinVlaanderen
From Cultuurweb To UiTinVlaanderen
AGConsult
 
Usability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websitesUsability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websites
AGConsult
 
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing casesOptimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
AGConsult
 
10 Contactpagina's Ontleed
10 Contactpagina's Ontleed10 Contactpagina's Ontleed
10 Contactpagina's Ontleed
AGConsult
 
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemenGeld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
AGConsult
 

Viewers also liked (7)

Traffic builders shirley van haalem
Traffic builders shirley van haalemTraffic builders shirley van haalem
Traffic builders shirley van haalem
 
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&bTips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
 
From Cultuurweb To UiTinVlaanderen
From Cultuurweb To UiTinVlaanderenFrom Cultuurweb To UiTinVlaanderen
From Cultuurweb To UiTinVlaanderen
 
Usability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websitesUsability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websites
 
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing casesOptimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
 
10 Contactpagina's Ontleed
10 Contactpagina's Ontleed10 Contactpagina's Ontleed
10 Contactpagina's Ontleed
 
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemenGeld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
Geld verdienen met je hobby's = zorgeloos ondernemen
 

Similar to Content en conversie: cut the crap

Tips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheidTips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheid
AGConsult
 
Fundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatieFundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatie
AGConsult
 
Google Adword Tips
Google Adword TipsGoogle Adword Tips
Google Adword Tips
Gezondheid Acties
 
Microsoft Word Adverteren Via Internet
Microsoft Word  Adverteren Via InternetMicrosoft Word  Adverteren Via Internet
Microsoft Word Adverteren Via Internet
BeSocialOnline
 
NHTV - Gastcollege Internet
NHTV - Gastcollege InternetNHTV - Gastcollege Internet
NHTV - Gastcollege Internet
Martin van kranenburg
 
Rapport Usability en conversie optimalisatie
Rapport Usability en conversie optimalisatieRapport Usability en conversie optimalisatie
Rapport Usability en conversie optimalisatie
Piet van den Boer
 
Industrie Online
Industrie OnlineIndustrie Online
Industrie Online
Sander Appel 
 
Een Goede Website
Een Goede WebsiteEen Goede Website
Een Goede Website
Martin van kranenburg
 
art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15
noabenneheij
 
Een webshop starten stappenplan
Een webshop starten stappenplanEen webshop starten stappenplan
Een webshop starten stappenplan
Nadja Desmet
 
E Commerce
E CommerceE Commerce
E Commerce
Laura van den Boom
 
Whitepaper digital engagement 2014
Whitepaper digital engagement 2014Whitepaper digital engagement 2014
Whitepaper digital engagement 2014
Ernst Kruize
 
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
brightONE IT Services
 
Applic group dimitri huyge
Applic group dimitri huygeApplic group dimitri huyge
Applic group dimitri huyge
shoppinginnovationexpo
 
De 10 vitale communicatie trends van 2016
De 10 vitale communicatie trends van 2016De 10 vitale communicatie trends van 2016
De 10 vitale communicatie trends van 2016
zomerinhuis.nl / communicatie+
 
Zoekmachinewaanzin
ZoekmachinewaanzinZoekmachinewaanzin
Zoekmachinewaanzin
srprs.me
 
Online adverteren: hier 4 slimme tips
Online adverteren: hier 4 slimme tipsOnline adverteren: hier 4 slimme tips
Online adverteren: hier 4 slimme tips
Ve Interactive Benelux B.V.
 
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
Online Boswachters
 

Similar to Content en conversie: cut the crap (20)

Tips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheidTips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheid
 
Fundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatieFundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatie
 
Google Adword Tips
Google Adword TipsGoogle Adword Tips
Google Adword Tips
 
Microsoft Word Adverteren Via Internet
Microsoft Word  Adverteren Via InternetMicrosoft Word  Adverteren Via Internet
Microsoft Word Adverteren Via Internet
 
NHTV - Gastcollege Internet
NHTV - Gastcollege InternetNHTV - Gastcollege Internet
NHTV - Gastcollege Internet
 
Rapport Usability en conversie optimalisatie
Rapport Usability en conversie optimalisatieRapport Usability en conversie optimalisatie
Rapport Usability en conversie optimalisatie
 
Industrie Online
Industrie OnlineIndustrie Online
Industrie Online
 
Een Goede Website
Een Goede WebsiteEen Goede Website
Een Goede Website
 
art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15
 
Een webshop starten stappenplan
Een webshop starten stappenplanEen webshop starten stappenplan
Een webshop starten stappenplan
 
Gastcollege NHTV 17 I 09 I 2008
Gastcollege NHTV 17 I 09 I 2008Gastcollege NHTV 17 I 09 I 2008
Gastcollege NHTV 17 I 09 I 2008
 
E Commerce
E CommerceE Commerce
E Commerce
 
Whitepaper digital engagement 2014
Whitepaper digital engagement 2014Whitepaper digital engagement 2014
Whitepaper digital engagement 2014
 
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
Digital engagement benut de kracht van online klantcontact
 
Applic group dimitri huyge
Applic group dimitri huygeApplic group dimitri huyge
Applic group dimitri huyge
 
Whitepaper regioleads
Whitepaper regioleadsWhitepaper regioleads
Whitepaper regioleads
 
De 10 vitale communicatie trends van 2016
De 10 vitale communicatie trends van 2016De 10 vitale communicatie trends van 2016
De 10 vitale communicatie trends van 2016
 
Zoekmachinewaanzin
ZoekmachinewaanzinZoekmachinewaanzin
Zoekmachinewaanzin
 
Online adverteren: hier 4 slimme tips
Online adverteren: hier 4 slimme tipsOnline adverteren: hier 4 slimme tips
Online adverteren: hier 4 slimme tips
 
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
Onmisbare tips voor jouw Customer Experience door middel van Lean Analytics |...
 

More from AGConsult

Moderated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'tsModerated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'ts
AGConsult
 
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
AGConsult
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
AGConsult
 
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best PracticesHow to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
AGConsult
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
AGConsult
 
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-TestingThe Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
AGConsult
 
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
AGConsult
 
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsultCase Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
AGConsult
 
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architectCase Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
AGConsult
 
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsultCase Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
AGConsult
 
Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015
AGConsult
 
How to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user researchHow to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user research
AGConsult
 
Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014
AGConsult
 
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
AGConsult
 
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and moreOptimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
AGConsult
 
Optimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journeyOptimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journey
AGConsult
 

More from AGConsult (16)

Moderated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'tsModerated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'ts
 
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
 
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best PracticesHow to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
 
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-TestingThe Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
 
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
 
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsultCase Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
 
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architectCase Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
 
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsultCase Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
 
Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015
 
How to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user researchHow to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user research
 
Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014
 
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
 
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and moreOptimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
 
Optimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journeyOptimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journey
 

Content en conversie: cut the crap

 • 1. Content en conversie: cut the crapKarl Gilis, de 'G' in AGConsultWeb usability & InformatiearchitectuurTwitter: @AGConsultE-mail: karl.gilis@agconsult.be
 • 2. Deze slidesondersteunen een lezing die ik gaf bij Digipoint.Deze tekstballonnen duiken op om mensen die er niet bij waren op de lezing, duidelijk te maken wat het verhaal bij de slides is.
 • 3. "Content wordtbeheerd door mensen, niet door eencms."Een content management systeem is leuk. En een noodzaak.Maar het lost de fundamentele vraag 'wat zetten we waar op onze website' niet op.Lees ook: http://usability-blog.be/web-content-management-mens/
 • 4. Mijn tips zijn voor je core website!
 • 5. Je 'core website' is dat deel van je website waar het uiteindelijk om draait: producten, diensten, supportpagina's, …Dat deel moet 100% gericht zijn op de doelen van je bezoekers. Elke hindernis in dat deel van je site kost je geld.Wat je doet in omkaderende rubrieken zoals je blog, je tips en tricks-rubriek, … is best ook efficiënt. Maar daar kan en moet je meer de afweging maken tussen eigen doelen (beter scoren in Google, je positionering als kennisdeler, het lokken van bezoekers naar je productpagina's, …) en de doelen van je bezoekers.
 • 6. 1. Meer conversie: waarom en hoe?© AGConsult
 • 7. Het resultaat van meer bezoekers© AGConsult
 • 8. Het resultaat van meer conversie© AGConsult
 • 9. Zorg dat bezoekers hun doel kunnen bereiken
 • 10. Dat goed gevoel komt in de eerste plaats doordat ze snel vinden wat ze zoeken.Het design speelt een vrij kleine rol in dat gevoel.En dat ze een goed gevoel hebben bij jouw website
 • 11. Is onze bekommernisecht die tevreden bezoeker?
 • 12. Hoofddoel: meer verkoop, minder kostenJa, we willen tevreden bezoekers die zich niet ergeren.Maar de hoofdredenen waarom we tevreden bezoekers willen zijn - Meer verkoop - Grote gemiddelde prijs per bestelling - Minder kosten via telefonische support - …Gebruiksvriendelijkheid omwille van de gebruiksvriendelijkheid mag nooit het doel zijn.
 • 13. Het kernwoord om dat te bereiken: eenvoud.Maak het eenvoudiger, als het eenvoudiger kan.
 • 14. Dit blijft de basis van een goede website.Lees er alles over op http://usability-blog.be/informatiearchitectuur-wat-waarom-hoe/ De juiste informatie Op de juiste plaats Op het juiste moment In de juiste bewoordingen
 • 15. 2. Geen meningen, maar feitenIntern heeft iedereen heeft wel een mening over je website.Als lid van een webteam is het je taak om feiten te verzamelen. En op basis van die feiten de meningen weg te blazen.
 • 16. Websites en webpagina's mogen niet gebaseerd zijn op meningen.Ze moeten gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Of om zijn minst gevalideerd worden door onderzoek achteraf. Om te zien of die op buikgevoel gebaseerd verandering effectief positieve gevolgen heeft.Je mening is onbelangrijk
 • 17. De klant staat centraalJe moet de puzzel zo leggen dat de klant zijn doel kan bereiken.En niet van je website een puzzel maken waarin je enkel met veel geduld het juiste stukje vindt.
 • 18. ‘Klant is koning’. Het klinkt mooi.Maar op internet is de klant meer dan dat… Klant is koning ?
 • 19. Op internet is de klant dictator. Klant is koningdictator
 • 20. Het klinkt vreemd maar het is de klant die bepaalt doe je website er moet uitzien en moet werken.Hij bepaalt wat er op de homepage, een keuzepagina, een productpagina etc. moet staan.Wat als hij binnen enkele seconden niet overtuigd is van je aanbod (door de mix van design en inhoud), is hij alweer vertrokken.Naar een van die 10.000en andere resultaten in Google.Speel in op zijn noden en verwachtingen, vul die aan met verkoops- en overtuigingstrucs en bingo!
 • 21. Deze homepage is een mooi voorbeeld van een ego-centric in plaats van een user-centricapproach.Pure egotripperij. Dit interesseert de bezoeker absoluut niet.
 • 22. Nog zo'n voorbeeld. Want bezoekers komen naar de website van een hotelketen om lachende madammen te zien. Toch niet om een hotel te boeken zeker?"Ja maar, dit is onze corporate website." is dan vaak het argument. En dan? Hoe moet de surfer dat weten???
 • 23. "Offline marketing is about getting attention. Web marketing is about paying attention."GerryMcGovern
 • 24. 3. Op feiten gebaseerde websites: hoe beginnen?
 • 25.  Luister naar je klantenDoe onderzoek naar wat je klanten doen en willen. Bedek je oren niet.
 • 27. GebruikerstestKwalitatieve methode waarbij je individuele gebruikers observeert terwijl ze typische taken uitvoeren op je website.LogfileanalyseZeer interessant, toch als je verder gaat dan de aantallen bezoekers. Focus op conversie, verschillen tussen gebruikerssegmenten, van waar bezoekers komen etc.EnquêtesLogfiles zeggen niets over wat mensen niet (kunnen) doen. En ze zeggen ook niet of wat ze gedaan hebben wel datgene is wat ze wouden doen.Daarom polsen wij altijd via een zeer, zeer korte enquête naar de toptaken van de bezoekers. Hoofddoel: achterhalen waarom ze naar de website komen en hoe ze dat zelf omschrijven. (zie straks tip 10…)
 • 28.  Surf naar www.enquete-online.be
 • 29. Uit zo'n vrij invulveld kan je via een tagcloud al snel wat toptaken identificeren. Een meer diepgaande (lees: manuele) analyse blijft echter sterk aangeraden.
 • 30. Hier zie je waarvoor mensen naar de website van een ziekenhuis komen.Informatie over ziektebeelden? Neen, daarvoor komt niemand. Jammer voor de communicatiedienst die vooral die piste wou bewandelen.
 • 31. "Sellyourproducts the waycustomers wants to buythem,not the wayyou want to sellthem."Lynda Lybert
 • 32. 4. Focus op toptaken
 • 33. © Gerry McGovern: The Long NeckAls je zo'n analyse van toptaken doet, zal je vaak zien dat 80% van de bezoekers voor dezelfde 5 à 20% 'dingen' naar je website komt.
 • 34. Een voorbeeld van een overheidswebsite. 2 gigantische toptaken, daarna nog 4 taken die wel wat volk trekken. En daarna geen enkele taak die meer dan 0,5% volk trekt.Meer over toptaken: http://usability-blog.be/top-taken-website/
 • 35. VraagWatzijnvolgensjullie de top taken voor de websites van Esso, Fina, Shell, Q8 or Lukoil?
 • 36. Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’.Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2.Maar wat doet Esso?
 • 37. Niets van dat. Op Esso.be staat het logo van ExxonMobil en veel supersaai nieuws dat bij niemand in de top 3 staat van wat hij verwacht van Esso.Diplomatisch gezegd, is dit dus gewoon crap.Vergelijk dat eens met Lukoil (op de volgende slide).
 • 38. Veel beter. De toptaken in the picture. En onderaan, uit het zicht, 1 nieuwsheadline.
 • 39. 5. Bouw je navigatie rond toptaken of thema’sPlaats wat belangrijk is voor de bezoeker, vooraan.Uw interne keuken interesseert niemand.
 • 40. De homepage van Google focust heel hard op 1 taak: zoeken.Dat lijkt logisch. Maar eigenlijk is het straf. Want Google als bedrijf doet gigantisch veel meer dan enkel dat…
 • 41. Die andere zaken staan in de vrij onopvallende topnavigatie. Die eindigt met de keuze 'meer'. En de producten en diensten die procentueel weinig gebruikt worden staan nog verder weg onder 'en nog veel meer'.Benieuwd hoe Google er zou uitzien als jij het had gemaakt?Surf naar http://usability-blog.be/google-door-marketingmanager/
 • 42. De termen in je navigatie moeten duidelijk maken wat je doet.Zo ziet elke bezoeker op elke pagina van je website wat hem te bieden hebt.De meeste bedrijven hebben nietszeggende navigaties die onderling inwisselbaar zijn.Raad op de volgende slide maar eens wat die bedrijven doen (ik heb hun logo’s weggelaten).
 • 44. Jawel, een schoenwinkel.En als schoenwinkel is het natuurlijk belangrijk om het 'concept' van je winkel uit te leggen of een 'speelhoek' voor kindjes te voorzien.Want wie zou nu termen als 'mannenschoenen', 'vrouwenschoenen', kinderschoenen', 'sportschoenen', 'handtassen' etc. willen? Dat zou veel te duidelijk zijn. En wie weet verkopen we dan wel schoenen online. Help.
 • 45. 2 consultingbedrijven met een navigatie die het imago van consultants alleen maar versterkt: nietszeggend en vaag.Miljoenen bedrijven kunnen dezelfde termen in hun navigatie hebben staan.Zeg wat je doet. Bij Deloitte bijvoorbeeld 'Accounting', 'Tax services', 'Auditing,'Financial Advice' etc.En in godsnaam: denk je dat een klant weet wat het verschil is tussen een solution en een service?
 • 46. Een kledingmerk dat in hetzelfde bedje ziek is.Dat waar het echt om draait, verstoppen achter het nietszeggende 'Products'. Zo is er plaats voor wat je zelf wil vertellen maar waar waarschijnlijk niemand in geïnteresseerd is. Je 'Technology', je wereldschokkend 'News' en die oh zo fantastische 'Downloads'.Want die screensaver die je hebt gemaakt is toch minstens even belangrijk als je broeken, hemden en vesten?
 • 47. Mobistar vroegerVeel keuzes die vaak onduidelijk zijn. Wat is het verschil tussen 'mobistar aanbod' en 'online shop'. En wat staat er in 'uw gsm' dat niet in de klantenzone staat? En wat is info? En fun?Mobistar nuMinder keuzes die duidelijk maken wat Mobistar doet en inspelen op de toptaken. Befrijfsinfo en vacatures? Die staan ergans onderaan in een footer.
 • 48. Nog een mooi voorbeeld van hoe het moet.Hier zie je meteen wat het bedrijf je te bieden heeft.Lees meer over duidelijke navigaties op:http://usability-blog.be/website-menu-focus-op-aanbod/Bij AGConsult helpen we je graag om de inhoud en navigatie van je website af te stemmen op de bezoeker. Mail karl.gilis@agconsult.be of bel +32 3 293 39 96 voor meer info.
 • 49. 6. Behandel je homepage als uitvalsbasis
 • 50. Focus op de toptaken
 • 51. Duidelijke blokken sturen bezoekers meteen naar dat deel van de site dat voor hen belangrijk is.
 • 52. Door focus op toptaken is meteen duidelijk wat u doet.
 • 53. Meer dan 55 links en toch geen overladen gevoel.
 • 54. 7. Keuzepagina's dienen om keuzes te makenEen keuzepagina of categoriepagina is een pagina waarop de bezoeker nog verdere keuzes heeft.Het gaat om elke pagina tussen de homepage en een detailpagina.Het enige doel van zo'n pagina's: de bezoeker helpen met zijn keuze en hem naar zijn doel brengen.
 • 55. Hoe het niet moetMensen gaan naar Deloitte omdat ze hulp nodig hebben met hun internationale fiscaliteit. Die weten dat dat complex is.Die willen weten hoe Deloitte hen kan helpen.Schrap de zever en zeg hoe je hen kan helpen!Nu vallen de keuzes bijna buiten beeld (onder de groene tussentitel).
 • 57. Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat.Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten.
 • 58. Mogelijkheid 2: Visueel overzicht productaanbodOp de linkerbalk na, eigenlijk een geniale pagina.Eenvoudig en het lijkt zeer vanzelfsprekend. Maar hoeveel bedrijven hebben zo’n zuivere keuzepagina’s?
 • 59. Hetzelfde basisprincipe.Zet bij productkeuzepagina's ook de belangrijkste kenmerken en beslissingscriteria erbij. Help de surfer kiezen!
 • 60. Mogelijkheid 3: Vergelijkende tabelAls je producten hebt die vergelijkbaar zijn, maak het vergelijken dan zo eenvoudig mogelijk. Lees er alles over op http://usability-blog.be/productkeuzepagina-voorbeelden/ ?
 • 61. 8. Detailpagina's die onmiddellijk overtuigen
 • 62. Waar het uiteindelijk om draait, is je detailpagina. De pagina waarop je een bepaald product of een dienst aanprijst. Of waar je een antwoord geeft op een vraag van de bezoeker.Zo'n pagina moet een instant overtuigingskracht hebben. Zeker voor bezoekers die rechtstreeks via Google op zo'n pagina terechtkomen.Voor hen is die pagina de eerste kennismaking met je website. Zij beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet.Zo'n detailpagina moet de surfer dus binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen.
 • 63. Deze pagina staat boordevol tekst en bevat geen ankerpunten.
 • 64. Ethias doet het iets beter. Je ziet zaken als '10% korting' en enkele calls-to-action zoals 'offerte aanvragen' en 'hulp nodig'.Jammer dat zoveel plaats verloren gaat aan navigatie.
 • 65. Vergelijk dat met Amazon. De productinfo staat hoog op de pagina. En je ziet alles wat je nodig hebt zonder te scrollen (type, model, prijs, bestelknop…)
 • 66. Nog straffer aan Amazon is dat de pagina's zelf vaak heel lang zijn.Als ik de afbeelding hiernaast aan mensen toon, is iedereen overtuigd dat het gaat om een barslechte website.?
 • 67. Het is nochtans een typische productpagina op Amazon. Maar zij slagen er in om de belangrijkste zaken op een redelijk rustige manier op de pagina te zetten.
 • 68. Focus bovenaan je pagina op je boodschap en stuur de mensen naar richting (de actieknop)
 • 69. De pagina zelf is wel lang, bevat alle info en herhaalt onderaan de actie.
 • 70. Begin dus met eensoort executive summary
 • 73. Tussentitels en springlinks op langere pagina's.
 • 74. 9. Maak je call-to-action duidelijk© Bifsniff.com
 • 75. Het doel van de meeste websites is dat bezoekers iets kopen. Online of offline. Of dat ze je bellen.Elke detailpagina moet dan ook een duidelijke call-to-action hebben die bezoekers aanzet tot wat jij wilt dat ze doen.Wees daar vooral niet bescheiden in.
 • 76. De enige acties op deze detailpagina zijn 'delen op faceboek' en 'je vrienden iets vertellen'.Yes baby!Waar je de schoen kan kopen? Ja zeg, er staat toch een link 'Winkels' in de navigatie.Da's niet goed genoeg.
 • 77. Zorg voor 1 duidelijke hoofdactie.En wees daarin niet bescheiden. 'Boek nu?' is te aarzelend en te klein.
 • 78. Asjeblieft. Dat is een call-to-action.Misschien niet mooi.Maar wel efficiënt.
 • 79. 10. Spreek de taal van je publiekAls jij niet de woordenschat van je klanten gebruikt, kunnen ze jou niet vinden via Google.Zelfs als ze al op je website zijn, kan het zijn dat ze door het gebruik van jargon en ambtelijke taal niet vinden wat ze zoeken.
 • 80. Ik hoor de champagnekurken al knallen, daar bij 'Natuur en Bos'. 4 vermeldingen bij de eerste 5 voor 'visverlof aanvragen'.
 • 81. Jammer wel dat er op internet dubbel zoveel mensen zoeken naar visvergunning.
 • 82. En dat voor 'visvergunning aanvragen' de site niet op de eerste pagina staat.Berg de champagne maar weer op en spreek de taal van de burger!
 • 83. Bij BMW waren ze erg blij dat ze op 1 stonden met 'bmw concessiehouder'.
 • 84. Jammer wel dat niemand dat zoekt op Google.
 • 85. Want ook mensen met een BMW gaan naar een garage en niet naar een concessiehouder. Ook al gebruikt BMW dat woord al 100 jaar.Gebruik dus de woorden van je klant. Woorden die je o.a. ontdekt via die enquête (van onze tip nummer 3)
 • 86. 11. Huur een specialist inWe zijn een klein, gespecialiseerd team dat op basis van onderzoek en feiten concreet advies geeft hoe je website beter kan. Veel beter.AGConsult03 293 39 96karl.gilis@agconsult.bewww.agconsult.bewww.usability-blog.beTwitter: @agconsult