SlideShare a Scribd company logo
20 tips voor bruikbare overheidswebsitesKarl Gilis – De 'G' in AGConsultWeb usability & InformatiearchitectuurTwitter: @AGConsultE-mail: karl.gilis@agconsult.be
Omdat slides zonder de presentatie vaak mooi zijn om naar te kijken, maar moeilijk om te begrijpen, zal je af en toe deze tekstballonnen zien opduiken.Hopelijk wordt het verhaal zo iets duidelijker.
Welke versie had de voorkeur van gebruikers?
Welke versie had de voorkeur van gebruikers?De kale versie scoorde beter. Dat is voor de meeste toehoorders altijd even schrikken.Maar wel logisch. Deze versie is cleaner. Ze speelt meer in op wat mensen komen doen: iets zoeken om te doen.Stel je voor dat Google op zijn homepage zou zeggen ‘Bezoek ook eens deze websites’. Dat zou toch een geweldig slecht idee zijn?
1. Laat je ego thuisVeel websites zijn slecht door een egocentrische aanpak.Webmasters, informatie-ambtenaren, designers en programmeurs die denken dat ze alles weten en graag hun eigen zin doen.Maar ook het ego van de organisatie waardoor de eigen visie primeert op wat de klant/burger verwacht en komt doen.En dan zwijgen we nog over de ego's van directeurs, kabinetchefs en ministers… Mensen die zich beter niet zouden moeien met de website.© Wharton Internet Marketing
Jouw mening is onbelangrijk
Jouw mening over de website is onbelangrijk. Net als mijn mening.Ook de mening van je directie, de directeur-generaal, het kabinet en zelfs de minister is onbelangrijk.Uiteraard mogen ze een mening hebben. Maar jouw website mag daar niet op gebaseerd zijn.De website is er voor de burgers en bezoekers.Niet voor de directie.Ze moet gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Niet op meningen.Meningen zijn goed voor op café.
‘Klant is koning’. Het klinkt mooi.Maar op internet is de klant meer dan dat…2. Klant is koning
Op internet is de klant dictator.2. Klant is koningdictator
Het wereldbeeld van een heel slimmemens: Aristoteles.Hij had het helemaalmis.Het verhaaltje op deze en volgende slides komt van GerryMcGovern.Lees zijn artikels op http://www.gerrymcgovern.com/new_thinking.htm
Mijn wereldbeeld tot ik 30 jaar was.Ik had het helemaal mis.Karl Gilis
De visie van heel watcommunicatiemensen, informatie-ambtenaren en directies.Zijhebben het helemaalmis.Mijnwebsite
De bitterewaarheid over internet.De bezoekerstaatcentraal.Hijdicteert hoe je website moetzijn.Alshijnietvindtwathijnodigheeft, is je website slecht.Alshij je tekstennietsnapt, is het jouwfout.En danzalhijzijnoplossing elders zoeken. Of het antwoord via anderekanalengaanzoeken.En danheeft je website haardoelgemist...De bezoeker
3. Begin elke dag met een mantra
Deze leuze zorgt ervoor dat je niet gaat zweven.Wij zijn niet het middelpunt van de wereldDe bezoeker is.
Als je deze eerste 3 tips negeert, krijg je websites zoals dit."Maar, Karl, zo'n achterlijke toestanden kom je vandaag toch niet meer tegen?"
Inderdaad, de tijd van homepages met foto's en speeches van de minister ligt achter ons.Maar een homepage opgebouwd rond een foto van het gebouw, nieuws en beleidsprut, is eigenlijk niet veel beter.Dat is egocentrisme. Niemand komt daarvoor naar je website.
Zelfs binnen het tabblad 'Afval en materialen' wordt er eerst over het beleid gepraat.Het is nochtans niet zo moeilijk. Zet op de homepage de thema's ('afval' en 'bodem') centraal en daarbij de zaken die het belangrijkst zijn voor de bezoeker.
Nog zo'n voorbeeld van egocentrisme. 'Over ons' als eerste in de navigatie en voor de rest de eigen projecten en realisaties in de kijker. Naast wat nieuws en andere onzin.Waar ik moet zijn voor mijn visvergunning? Whocares!
4. Het gaat om dienstverlening, niet om de dienstEen subtiel maar essentieel verschil!Mensen komen naar je website om iets te doen, niet om te lezen wat jij doet.
Een beetje hetzelfde als bij 'Natuur en bos'. 'Over de VLM' als eerste in de navigatie en dan op de pagina 'Diensten' vertellen over wat ze allemaal doen.Leuk. Maar what's in itfor me?
5. Geef het volk wat het volk vraagtVoor mij de kern van overheidscommunicatie.Waarom komen mensen naar jouw website? Onderzoek dat en beantwoord die vragen.Dat is de basis.Het is wat populistisch geformuleerd, maar uiteindelijk komt het daar wel op neer.
Hoe onderzoek je dat? Analyse logfiles (= Google Analytics)
 Korte, online enquête
 Waarvoor nemen mensen contact op?
 Wat zijn hun vragen?
 Ga zelf eens luisterenDeze enquête heeft een responsratio van 10 tot 25%. Ze geeft je inzicht in wie je bezoekers zijn en wat ze komen doen (in hun bewoordingen).Contacteer karl.gilis@agconsult.be om ze te bestellen. Ze kost amper 500 euro. (Oh ja, kopieer ze niet of allerlei onheil zal je overkomen…)500 euro
6. Spreek de taal van je publiekAls jij niet de woordenschat van je klanten gebruikt, kunnen ze je niet vinden via Google.Zelfs als ze al op je website zijn, kan het zijn dat ze door het gebruik van jargon en ambtelijke taal niet vinden wat ze zoeken.
Ik hoor de champagnekurken al knallen, daar bij 'Natuur en Bos'. 4 vermeldingen bij de eerste 5 voor 'visverlof aanvragen'.
Jammer wel dat er op internet dubbel zoveel mensen zoeken naar visvergunning.
En dat voor 'visvergunning aanvragen' de site niet op de eerste pagina staat.Berg de champagne maar weer op en spreek de taal van de burger!
De politiek correcte term is ‘noord-zuidsamenwerking’. Maar buiten mensen uit die sector gebruikt niemand die term.Dit soort gegevens kan je zelf opvragen via Google Insightsfor Search.Ook via de Google Keyword Tool kan je veel te weten komen.
7. Zet je website op dieet Pagina’s met verouderde info  weg ermee
 Pagina’s die zelden bezocht worden  bye bye
 Blablateksten  schrappen
 Ban pagina’s die ‘moeten’ naar de krochten van uw websiteJe website moet niet alle informatie bevatten die er is. Dat maakt de structuur alleen maar zwaarder. Zo wordt het voor de bezoeker moeilijker om te vinden wat hij nodig heeft.Daarom moet je website vooral inspelen op de toptaken van je bezoekers.Onlangs ontdekten we dat op een overheidswebsite van 10.000 pagina’s meer dan 80% van de pagina’s in een periode van 6 maanden tijd minder dan 50 keer bekeken werd. Daar liggen kansen voor optimalisatie.Over hoe je weinig bezochte pagina’s kan opsporen en wat je ermee moet doen, lees je alles in het artikel ‘Zet je website op dieet’.
Ga dit eens na voor je website. En kijk dan hoe je website fitter kan maken.Zo kan je ze beter onderhouden en zullen de bezoekers meer tevreden zijn.
De 5 minuten die werden besteed aan de inleidende paragraaf zijn verloren moeite.Pure bladvulling, die niemand leest.Spendeer die 5 minuten aan het nog beter beschrijven van de 4 keuzemogelijkheden.
Titels en subtitels als 'Algemene informatie' en 'Inleiding' maken al duidelijk dat wat volgt overbodig is.Op internet heb je geen inleidingen nodig. Dit is geen boek. Het is een website. Op internet moet je met de deur in huis vallen.
8. Maak procedures zo simpel mogelijkNiet alleen je structuur en je pagina's moeten eenvoudig zijn, ook procedures moeten zo makkelijk mogelijk zijn.Op de volgende pagina's een voorbeeld van hoe het niet moet.De volledige beschrijving staat op http://usability-blog.be/screenshot-vrijdag-meldpunt-wegen/
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
Dit waren al 4 schermen om gewoon te zeggen: op die plaats is er een probleem!
Jan Fabre kan er een puntje aan zuigen.
Heb jij ook zo'n zin om dit in te vullen?
Jammer dat ze geen Telex-nummer vragen…
Met een goed gebruik van Google Maps had je dit op 1 of 2 schermen kunnen doen.Door het gebruik van kaarten kan de gebruiker trouwens zien of het probleem al werd gemeld door iemand anders.Handiger voor de bezoeker én minder werk voor de administratie (wegens mindere dubbele meldingen).Maar om dat te doen moet je wel even verder kijken dan je eigen systeem en je eigen neus. Je ego thuis laten dus…
9. Focus op toptakenDé basis van goede online communicatie: focus op wat belangrijk is voor de bezoeker. Op zijn toptaken. Niet op wat jij wil vertellen. Lees ook: Hoe toptaken opsporen?
VraagWaarvoorzoujijnaar de website van bedrijvenalsEsso, Fina, Shell, Q8 or Lukoilgaan?
Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’.Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2.Maar wat doet Esso?
Niets van dat. Op Esso.be staat het logo van ExxonMobil en veel supersaai nieuws dat bij niemand in de top 3 staat van wat hij verwacht van Esso.Diplomatisch gezegd, is dit dus gewoon crap.Vergelijk dat eens met Lukoil (op de volgende slide).
Veel beter. De toptaken in the picture. En onderaan, uit het zicht, 1 nieuwsheadline.
De focus van de homepage van Google is de zoekfunctie.Nochtans verdient Google haar geld met advertenties en software. Maar omdat 99% van de mensen naar deze pagina komt om te zoeken, ligt de focus op zoeken.
Op de volgende slide toon ik hoe Google er volgens mij zou uitzien als jij hun homepage had gemaakt.Meer uitleg krijg je in een filmpje dat ik hierover maakte op http://usability-blog.be/google-door-marketingmanager/Mijn uitwerking is wat overdreven, maar kijk eens naar de homepage van je website. Staan daar alleen zaken op die essentieel zijn? Kan er echt niets weg?Oh ja, het idee voor deze alternatieve versie van Google kreeg ik op een lezing van GerryMcGovern.
About us | News | Research | Advertise with us | Tools | Software | World Wide Search | Blog | JobsIn the pictureOn June 5th Google launched an even better search.What's new?More pages indexed.
Improved algorythm.
Faster results
Read more.
Try the searchWelcome to GoogleSince 1998 Google is the world leader in global web search solutions. Our sophisticated bots are crawling over 8 billion pages. We index those pages with an algorithm created by our founders Larry Page and Sergey Brin.Read more. Much more.Google hot newsGoogle still the biggest.Google does not fear Wolfram.Six Degrees of Google Search Appliance: now searching billions of documentsGoogle Launches New, Data-Rich Dashboard in Local Business CenterMore news
Even more very exciting news.Discover our tools Orkut Google Talk. Google Docs Picasa Gmail Google PackMore toolsFree newsletterSubscribe now! It's free!Click here
10. De homepage is een uitvalsbasis, geen gazet
Wij doen veel onderzoek via online enquêtes naar de toptaken van bezoekers.Daaruit blijkt dat ongeveer 1% van de bezoekers komt om het nieuws te lezen of voor 'nieuwtjes'.Een verwaarloosbaar aantal dus. Zeker als je weet dat ongeveer de helft van hen ex-werknemers of concurrenten zijn. Mensen die dus niet tot je doelgroep behoren.(Als je denkt dat het doel van je website is om ex-collega's op de hoogte te houden, zoek je best een andere job.)
Deze website draait rond het idee 'doe mee'.Veel plaats om mee te doen is er echter niet.60% van de homepage wordt ingenomen door 'kijk eens wat wij doen'. Nieuws. Nieuws. Nieuws.
Een homepage moet duidelijk maken wat je doet en inspelen op wat een bezoeker komt doen. Persberichten (linksonder) en nieuws lezen (midden) zijn geen toptaken. Net zomin als het kiezen van 'wie ben ik' (links).
Rechts op deze homepage staat trouwens wat de toptaken van de bezoekers zijn.Ze komen voor subsidies en premies en om energie te besparen.In plaats van het lijstje 'meest bezocht' op je homepage te zetten, moet je je homepage opbouwen rond die toptaken.
Leg de focus op wat je doet.Niet door lange teksten, maar door blokjes met duidelijke titels en links.(En plaats het nieuws ergens onderaan.)
Als je superveel taken hebt, dan heb je ook veel links. Dat is niet erg. Op deze pagina met meer dan 55 links vinden mensen zeer snel hun weg.(Het nieuws rechts mag iets minder prominent…)
Nog een voorbeeld van een homepage als gazet. Ik vermoed dat het gaat om artikels die ook in het gelijknamige tijdschrift stonden. Veel bezoekers hebben die artikels dus waarschijnlijk net gelezen…Maar geen wegwijzers naar de toptaken van de bezoekers.
In de rubriek 'dossiers' staat goed verborgen een pagina met alle dossiers.Kleed dit een beetje aan, zet het op de homepage en je homepage wordt een pak nuttiger voor de bezoeker.
Qua design een erg goed voorbeeld, met duidelijke blokjes. (Wel jammer dat de titels archeologie, bouwkundig erfgoed etc. niet aanklikbaar zijn.)
Ook jammer dat die blokjes geen toptaken vertegenwoordigen. Als je er op klikt, krijg je een pagina zoals dit. Interessant, maar als ik wil weten wat archeologie is, dan zoek ik dat wel op via Google of ga ik naar Wikipedia.Voor de bezoekers is dat geen toptaak. Zij willen weten welke projecten er rond archeologie zijn.
11. Bouw je navigatie rond toptaken of thema’sPlaats wat belangrijk is voor de bezoeker, vooraan.Je interne keuken is jouw probleem.
Een navigatie moet mensen de weg wijzen.Ze moet makkelijk leesbaar zijn. Een navigatie op 2 lijnen en met woorden in enkel hoofdletters is geen goed idee.De termen moeten ook duidelijk zijn. Wat is dat 'materie'? Geven jullie echt het antwoord op die fundamentele vraag? Waar is dan de anti-materie?Kan het nog vager dan 'aanbod'? En wat is het verschil tussen 'blog', 'nieuws' en 'agenda'? Moeten dat echt aparte rubrieken zijn?
Niets is makkelijker dan je content organisatorisch indelen.Het kan bezoekers niet schelen of iets gemonitord, onderzocht of via een enquête bestudeerd wordt.Bezoekers van deze website willen weten hoe het zit met de werkloosheid, de armoede, etc. Ze willen de informatie thematisch ontsluiten.(En we weten dat 100% zeker. We hebben op deze website al eens gebruikerstesten gedaan.)
Ook hier weer zo'n organisatorische navigatie. Forum, dossiers, test, …En als je dan via 'Dossiers' naar 'ADHD' krijg, je deze zielige pagina met 1 artikel.
Als je zoekt naar 'adhd' krijg je nochtans meer dan 10 pagina's resultaten.Er wordt ook over adhd gesproken in het forum, er is een test etc.Als je je website thematisch organiseert, staat alles over 1 onderwerp tezamen. Mensen vinden makkelijker hun weg en jij kan je content beter beheren.
Met een navigatie bovenaan en een zeer lange navigatie links, kan je moeilijk zeggen dat de navigatie de surfer meteen op weg helpt.Bovendien is er ook in het middendeel nog wat navigatie met 'informatie per thema' en nog wat 'informatie voor doelgroepen'.
12. Laat bezoekers geen doelgroep kiezenDit is een zeer oud voorbeeld van Vlaanderen.be.Wat doe je als je een jonge, lesbische vrouw bent met een handicap die op een ambassade werkt in het buitenland en ‘s avonds naar de Aldi wilt gaan?En waar klik ik als mannelijke, zelfstandige 40'er?
Mensen hun doelgroep laten kiezen is zelden een goed idee. Ook hier weer: waar klik ik als zelfstandige?Waar haal je het idee vandaan dat mensen naar je website komen om te kiezen wie ze zijn? Hou je bezig met de toptaken en het opstellen van een goede thematische navigatie. Dat is al moeilijk genoeg om goed te doen.
Dit is mogelijk een uitzondering. Al ben ik niet 100% zeker. Het gevaar van doelgroepen is dat je content moet herhalen of dat je anders het gevaar loopt dat je doelgroepen info ontzegt. Denk aan het voorbeeld van adhd: dat moet toch bij zowat alle doelgroepen terugkomen?Oh ja, 'ik wil filmpjes' is niet echt een doelgroep.
13. Keuzepagina's dienen om keuzes te makenHet enige doel van een rubriek- of subrubriekpagina is bezoekers sturen naar die pagina die de info bevat die ze nodig hebben. De pagina die hun vraag beantwoordt.Die keuzepagina's moet je zo zuiver mogelijk houden. Ze moeten volledig toegespitst zijn op het maken van die keuzes.Geen inleidingen. Geen overbodige foto's of teksten.
Mogelijkheid 1: Blokjes, al dan niet met keuzesEen uitstekend voorbeeld van hoe het moet.Duidelijke blokjes en duidelijke links. 30 duidelijke keuzes
Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat.Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten.
En val op zo'n pagina de mensen asjeblieft niet lastig met je nieuws. Deze pagina moet hen helpen met vinden wat ze zoeken!Leg de volledige focus op die keuzes (en doe potverdekke die stomme achtergrondfoto weg).
Mogelijkheid 2: links onder elkaar, gegroepeerdHeb geen schrik van pagina's die niet volgepropt zijn.Als er weinig keuzes zijn, dan zijn er weinig keuzes.
Als je heel veel keuzes hebt, zet ze dan mooi gegroepeerd onder elkaar.Hier heeft de linkernavigatie wel zin, omdat ze het hogere niveau toont.
Uiteraard zijn er nog meer mogelijkhedenOok een goed voorbeeld van een keuzepagina.Geen blabla. Gewoon: kiezen!
Hoe het niet moet 1Dit is een ramp. Een contentdeel met blabla-tekst en zonder links.Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen op zo'n pagina naar het middendeel kijkt en dus de subnavigatie niet ziet.
Hoe het niet moet 2Zo mogelijk nog erger.Centraal andere links dan in de subnavigatie. Verwarring verzekerd!
Hoe het niet moet 3Ook niet goed: de keuzes helemaal onderaan plaatsen. Op keuzepagina's is er geen plaats voor (lange) inleidingen. Val met de deur in huis!
Hoe het niet moet 4Ook dit is slecht. Keuzes bovenaan, maar op de pagina zelf toch ook uitleg geven.Als die uitleg blabla is, schrappen.Als de uitleg belangrijk genoeg is, is het een aparte pagina en dus een extra keuze.
14. Detailpagina's die onmiddellijk overtuigen
Surfers hebben weinig geduld.Ze beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet.Elke webpagina moet de surfer binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen.Een detailpagina moet de belangrijkste zaken onmiddellijk duidelijk maken.De informatie en lay-out moet meteen duidelijk maken waarover de pagina gaat. Ze moet de bezoeker duidelijk maken dat hij het antwoord op zijn vraag zal vinden. Dat het de moeite waard is om even op deze pagina te blijven.
Bekijk volgende pagina’s eens gedurende 4 seconden.Het zijn pagina’s van verzekeringsmaatschappijen over een woningverzekering.Dat weet je dus al. Je was daarnaar op zoek in Google.En schrijf eens op wat je in die 4 seconden gezien hebt. En op welke pagina je zou blijven.
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
Waarschijnlijk vond je AXA de slechtste pagina. Dat komt door de massa's tekst en het ontbreken van calls-to-action.Ethias vinden sommige mensen goed, anderen slecht. Goed omdat er enkele zaken in het oog springen die aanzetten tot actie (10% korting, offerte aanvragen). Een pak surfers ziet die acties niet omdat hun ogen in de bovenste helft van de pagina blijven hangen bij de grote navigatie die om aandacht schreeuwt. Een navigatie die op een detailpagina gerust heel bescheiden mag zijn.De meeste mensen vinden KBC het beste omdat die pagina een antwoord biedt op hun vragen. Beter gezegd: in die 4 seconden hebben ze het idee dat ze op die pagina duidelijke antwoorden gaan vinden.De pagina ziet er door het gebruik van opsommingen en witruimte ook makkelijk verteerbaar uit
Bekijk nu ook eens een detailpagina van Amazon op de volgende slide.En verbaas jezelf over hoe snel je alles vindt wat echt belangrijk is (welk merk, welk model, de prijs en of je het nu kan kopen).
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
Ook bij Bol.com zie je meteen waarover de pagina gaat en wat de belangrijkste kenmerken zijn van het product.
Datzelfde basisprincipe kan je ook hanteren bij meer inhoudsgerichte pagina's. Begin met een executivesummary.Vergelijk deze bestaande pagina eens met mijn supersnelle herwerking op de volgende slide.
Betertoch?Begin dus met soort executive summary
Werkaltijd met duidelijketussentitels
Springlinksop langerepagina's
15. De rechterbalk is doodWij schreven er al in 2003 een artikel over. JakobNielsen bewees het via eyetracking in 2007 en gaf nog meer cijfers in 2010.En we zien het bij elke gebruikerstest opnieuw. Op detailpagina’s kijken mensen amper naar de rechterbalk.Op keuzepagina’s valt de situatie best mee (al hangt veel af van het design).Op de volgende pagina zie je het resultaat van het eyetracking onderzoek van Nielsen. De rode zones geven aan waar meer dan 80% van de mensen naar kijkt. Donkerblauw is nog 20 tot 40%.Geen kleur = niemand.
20 tips voor bruikbare overheidswebsites
Belangrijke links, contactinfo etc. in de rechterbalk plaatsen is dus een heel slecht idee.Even effectief als olie blussen met water.
Plaats die zaken (ook) onderaan je pagina.Daar verwachten surfers dat.Dat is de plaats waar ze die zaken nodig hebben. Na het kort scannen van de info op de pagina.
16. Stop met volzinnen te schrijvenOnaangenaam om te lezen. Te veel ballast.
Bullets: het geheim van online copywritingBeter scanbaar. Aangepast aan hoe mensen lezen op internet.
Een voorstel dat ik ooit binnenkreeg voor een tekst van een toeristische website.Geeuw. Tegen dat je dit allemaal hebt gelezen kan je niet meer gaan wandelen want is het al weer aan het regenen in ons landje.
Een zeer snelle herwerking van het vorige.Sneller scanbaar. Je kan de tekst absorberen zonder dat je moeite moet doen.Dat is mijn basisadvies. Als je een hersenscan doet bij iemand die een webpagina ‘leest’, zou er nauwelijks activiteit mogen zijn. Als copywriter ben je dan geslaagd in je opdracht.
17. Gebruik altijd je gezond verstandMijn tips in deze presentatie zijn niet meteen wereldschokkend.Het gaat eigenlijk gewoon om gezond verstand. Maar de realiteit leert dat het vaak aan dat gezond verstand ontbreekt. Anders zou ik nooit op elke website binnen de 5 minuten verschillende zo'n grote tekortkomingen vinden.
Dat gezond verstand moet je niet alleen gebruiken bij het maken van de structuur van je website en bij het schrijven van je pagina's.Je moet het ook gebruiken bij het testen van je website. Het is niet omdat je webbouwer of it-dienst zegt dat de formulieren en de zoekfunctie klaar zijn, dat ze ook goed zijn.Test alles. Grondig.

More Related Content

What's hot

Tips voor ecommerce websites
Tips voor ecommerce websitesTips voor ecommerce websites
Tips voor ecommerce websites
AGConsult
 
Meer omzet met je hotelwebsite
Meer omzet met je hotelwebsiteMeer omzet met je hotelwebsite
Meer omzet met je hotelwebsite
AGConsult
 
De directheid van online marketing
De directheid van online marketingDe directheid van online marketing
De directheid van online marketing
AGConsult
 
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
AGConsult
 
10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability
AGConsult
 
Overheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werkenOverheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werken
Karl Gilis
 
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBSPresentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
NMBS
 
Conversion rate optimisation
Conversion rate optimisationConversion rate optimisation
Conversion rate optimisation
Soliday das Sonnensegel
 
Slimmere Website Metaalunie
Slimmere Website MetaalunieSlimmere Website Metaalunie
Slimmere Website Metaalunie
Michiel Verheij
 
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningenHoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Soliday das Sonnensegel
 
Slimmere Website
Slimmere WebsiteSlimmere Website
Slimmere Website
Michiel Verheij
 
Snelcursus Webmarketing Een Overzicht In 45 Minuten
Snelcursus Webmarketing  Een Overzicht In 45 MinutenSnelcursus Webmarketing  Een Overzicht In 45 Minuten
Snelcursus Webmarketing Een Overzicht In 45 Minuten
Michel Willems
 
Google slap
Google slapGoogle slap
Google slap
Gezondheid Acties
 
Score with internet
Score with internetScore with internet
Score with internet
Hans van der Mey
 
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 200930 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
Horeca Ondernemers Academie & Adviseurs
 
(web)Usability
(web)Usability(web)Usability
(web)Usability
Boite Witte
 
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil SaldenTribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal Internet Marketing
 
Usability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websitesUsability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websites
AGConsult
 

What's hot (20)

Tips voor ecommerce websites
Tips voor ecommerce websitesTips voor ecommerce websites
Tips voor ecommerce websites
 
Meer omzet met je hotelwebsite
Meer omzet met je hotelwebsiteMeer omzet met je hotelwebsite
Meer omzet met je hotelwebsite
 
De directheid van online marketing
De directheid van online marketingDe directheid van online marketing
De directheid van online marketing
 
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website
 
Contentmanagement
ContentmanagementContentmanagement
Contentmanagement
 
10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability10 keer een pleidooi voor meer usability
10 keer een pleidooi voor meer usability
 
Overheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werkenOverheidswebsites die werken
Overheidswebsites die werken
 
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBSPresentatie Kortom: Social Media @ NMBS
Presentatie Kortom: Social Media @ NMBS
 
Conversion rate optimisation
Conversion rate optimisationConversion rate optimisation
Conversion rate optimisation
 
Slimmere Website Metaalunie
Slimmere Website MetaalunieSlimmere Website Metaalunie
Slimmere Website Metaalunie
 
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningenHoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
Hoe verhoog ik de conversie op mijn internetinspanningen
 
Slimmere Website
Slimmere WebsiteSlimmere Website
Slimmere Website
 
Snelcursus Webmarketing Een Overzicht In 45 Minuten
Snelcursus Webmarketing  Een Overzicht In 45 MinutenSnelcursus Webmarketing  Een Overzicht In 45 Minuten
Snelcursus Webmarketing Een Overzicht In 45 Minuten
 
Google slap
Google slapGoogle slap
Google slap
 
Score with internet
Score with internetScore with internet
Score with internet
 
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 200930 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
30 Juni 2009 Vakgroep Zaalbedrijven Zh Khn Presentatie Marketing 2.0 30 06 2009
 
(web)Usability
(web)Usability(web)Usability
(web)Usability
 
Opleiding Emailing Unizo
Opleiding Emailing UnizoOpleiding Emailing Unizo
Opleiding Emailing Unizo
 
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil SaldenTribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
Tribal mini PMU kennisevent mobile presentatie Wil Salden
 
Usability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websitesUsability tips voor toeristische websites
Usability tips voor toeristische websites
 

Viewers also liked

Estrategias de porter
Estrategias de porterEstrategias de porter
Estrategias de porter
Victorino Redondo Fidalgo
 
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer..."Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
Organización Panamericana de la Salud - Organización Mundial de la Salud, Representación en Chile.
 
De Reis van de Heldin december 2015
De Reis van de Heldin december 2015De Reis van de Heldin december 2015
De Reis van de Heldin december 2015
Peter de Kuster
 
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
Geohistoria23
 
Portafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
Portafolio de Evidencias de mi Práctica DocentePortafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
Portafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
Norma Vega
 
Geheugen verbeteren
Geheugen verbeterenGeheugen verbeteren
Geheugen verbeteren
Gezondheid Acties
 
De impact van adhd
De impact van adhdDe impact van adhd
De impact van adhd
Gezondheid Acties
 
PMP Sonora Saludable 2010 2015
PMP Sonora Saludable 2010  2015 PMP Sonora Saludable 2010  2015
El emprendedor y el empresario profesional cert
El emprendedor y el empresario profesional certEl emprendedor y el empresario profesional cert
El emprendedor y el empresario profesional cert
Maestros Online
 
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpiGfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
lisbet bravo
 
Organización
OrganizaciónOrganización
Organización
Vilma Carpio
 
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
Geohistoria23
 
Tears In The Rain
Tears In The RainTears In The Rain
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitiefOnderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
rloggen
 
Como hacer un plan de negocios
Como hacer un plan de negociosComo hacer un plan de negocios
Como hacer un plan de negocios
XPINNERPablo
 
Estructura del sistema nacional de salud en
Estructura del sistema nacional de salud enEstructura del sistema nacional de salud en
Estructura del sistema nacional de salud en
El Barto
 
Schrijven voor het web
Schrijven voor het webSchrijven voor het web
Schrijven voor het web
Simone Levie
 
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
.. ..
 
Estrategias competitivas básicas
Estrategias competitivas básicasEstrategias competitivas básicas
Estrategias competitivas básicas
LarryJimenez
 
Cápsula 1. estudios de mercado
Cápsula 1. estudios de mercadoCápsula 1. estudios de mercado
Cápsula 1. estudios de mercado
Audias Torres Coronel
 

Viewers also liked (20)

Estrategias de porter
Estrategias de porterEstrategias de porter
Estrategias de porter
 
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer..."Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
"Protección de la salud mental luego del terremoto y tsunami del 27 de febrer...
 
De Reis van de Heldin december 2015
De Reis van de Heldin december 2015De Reis van de Heldin december 2015
De Reis van de Heldin december 2015
 
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
1ºBACH ECONOMÍA Repaso temas 5 6-7 (gh23)
 
Portafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
Portafolio de Evidencias de mi Práctica DocentePortafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
Portafolio de Evidencias de mi Práctica Docente
 
Geheugen verbeteren
Geheugen verbeterenGeheugen verbeteren
Geheugen verbeteren
 
De impact van adhd
De impact van adhdDe impact van adhd
De impact van adhd
 
PMP Sonora Saludable 2010 2015
PMP Sonora Saludable 2010  2015 PMP Sonora Saludable 2010  2015
PMP Sonora Saludable 2010 2015
 
El emprendedor y el empresario profesional cert
El emprendedor y el empresario profesional certEl emprendedor y el empresario profesional cert
El emprendedor y el empresario profesional cert
 
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpiGfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
Gfpi f-019 guia de aprendizaje 01 tda orientar fpi
 
Organización
OrganizaciónOrganización
Organización
 
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
1ºBACH Economía Tema 5 Oferta y demanda
 
Tears In The Rain
Tears In The RainTears In The Rain
Tears In The Rain
 
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitiefOnderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
Onderzoeksrapport acrs v3.0_definitief
 
Como hacer un plan de negocios
Como hacer un plan de negociosComo hacer un plan de negocios
Como hacer un plan de negocios
 
Estructura del sistema nacional de salud en
Estructura del sistema nacional de salud enEstructura del sistema nacional de salud en
Estructura del sistema nacional de salud en
 
Schrijven voor het web
Schrijven voor het webSchrijven voor het web
Schrijven voor het web
 
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
Evidence: Describing my kitchen. ENGLISH DOT WORKS 2. SENA.
 
Estrategias competitivas básicas
Estrategias competitivas básicasEstrategias competitivas básicas
Estrategias competitivas básicas
 
Cápsula 1. estudios de mercado
Cápsula 1. estudios de mercadoCápsula 1. estudios de mercado
Cápsula 1. estudios de mercado
 

Similar to 20 tips voor bruikbare overheidswebsites

Tips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheidTips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheid
AGConsult
 
Usability AGConsult
Usability AGConsultUsability AGConsult
Usability AGConsult
anaXis
 
Zoekmachinewaanzin
ZoekmachinewaanzinZoekmachinewaanzin
Zoekmachinewaanzin
srprs.me
 
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele LandbouwOndernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
Michiel Verheij
 
Usabiity is je gezonde verstand gebruiken
Usabiity is je gezonde verstand gebruikenUsabiity is je gezonde verstand gebruiken
Usabiity is je gezonde verstand gebruiken
srprs.me
 
HOTEL13- AGConsult Karl Gilis
HOTEL13- AGConsult Karl GilisHOTEL13- AGConsult Karl Gilis
HOTEL13- AGConsult Karl Gilis
Travel 360°
 
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
Joost de Valk
 
Fundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatieFundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatie
AGConsult
 
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
Annemarie Helms
 
Een Goede Website
Een Goede WebsiteEen Goede Website
Een Goede Website
Martin van kranenburg
 
De people factor in e-commerce (uittreksel)
De people factor in e-commerce (uittreksel)De people factor in e-commerce (uittreksel)
De people factor in e-commerce (uittreksel)
CIS-COMMERCE.BE
 
Google Adword Tips
Google Adword TipsGoogle Adword Tips
Google Adword Tips
Gezondheid Acties
 
Applic group dimitri huyge
Applic group dimitri huygeApplic group dimitri huyge
Applic group dimitri huyge
shoppinginnovationexpo
 
Microsoft Word Adverteren Via Internet
Microsoft Word  Adverteren Via InternetMicrosoft Word  Adverteren Via Internet
Microsoft Word Adverteren Via Internet
BeSocialOnline
 
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
Angelique Feitsema
 
art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15
noabenneheij
 
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappenWhitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Piet van den Boer
 
Karl Gilis AGConsult
Karl Gilis AGConsultKarl Gilis AGConsult
Karl Gilis AGConsult
Travel 360°
 
My Online Trends For 2010 Netlash report
My Online Trends For 2010 Netlash reportMy Online Trends For 2010 Netlash report
My Online Trends For 2010 Netlash report
Koen Peeters
 
Veel gestelde internet marketing vragen
Veel gestelde internet marketing vragenVeel gestelde internet marketing vragen
Veel gestelde internet marketing vragen
Gezondheid Acties
 

Similar to 20 tips voor bruikbare overheidswebsites (20)

Tips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheidTips voor een goede digitale overheid
Tips voor een goede digitale overheid
 
Usability AGConsult
Usability AGConsultUsability AGConsult
Usability AGConsult
 
Zoekmachinewaanzin
ZoekmachinewaanzinZoekmachinewaanzin
Zoekmachinewaanzin
 
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele LandbouwOndernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
Ondernemersdag Taskforce Multifunctionele Landbouw
 
Usabiity is je gezonde verstand gebruiken
Usabiity is je gezonde verstand gebruikenUsabiity is je gezonde verstand gebruiken
Usabiity is je gezonde verstand gebruiken
 
HOTEL13- AGConsult Karl Gilis
HOTEL13- AGConsult Karl GilisHOTEL13- AGConsult Karl Gilis
HOTEL13- AGConsult Karl Gilis
 
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
Affiliatedag 2011 - Quality Matters (in Dutch)
 
Fundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatieFundamenten goede online communicatie
Fundamenten goede online communicatie
 
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
9 web design blunders die kleine ondernemers maken – en hoe jij ze kunt voork...
 
Een Goede Website
Een Goede WebsiteEen Goede Website
Een Goede Website
 
De people factor in e-commerce (uittreksel)
De people factor in e-commerce (uittreksel)De people factor in e-commerce (uittreksel)
De people factor in e-commerce (uittreksel)
 
Google Adword Tips
Google Adword TipsGoogle Adword Tips
Google Adword Tips
 
Applic group dimitri huyge
Applic group dimitri huygeApplic group dimitri huyge
Applic group dimitri huyge
 
Microsoft Word Adverteren Via Internet
Microsoft Word  Adverteren Via InternetMicrosoft Word  Adverteren Via Internet
Microsoft Word Adverteren Via Internet
 
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
Huisstijlbrochure t.b.v. huisstijldag 2006
 
art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15art joris benneheij Mk special sept 15
art joris benneheij Mk special sept 15
 
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappenWhitepaper website optimalisatie in 6 stappen
Whitepaper website optimalisatie in 6 stappen
 
Karl Gilis AGConsult
Karl Gilis AGConsultKarl Gilis AGConsult
Karl Gilis AGConsult
 
My Online Trends For 2010 Netlash report
My Online Trends For 2010 Netlash reportMy Online Trends For 2010 Netlash report
My Online Trends For 2010 Netlash report
 
Veel gestelde internet marketing vragen
Veel gestelde internet marketing vragenVeel gestelde internet marketing vragen
Veel gestelde internet marketing vragen
 

More from AGConsult

Moderated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'tsModerated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'ts
AGConsult
 
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
AGConsult
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
AGConsult
 
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best PracticesHow to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
AGConsult
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
AGConsult
 
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-TestingThe Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
AGConsult
 
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
AGConsult
 
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsultCase Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
AGConsult
 
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architectCase Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
AGConsult
 
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsultCase Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
AGConsult
 
Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015
AGConsult
 
How to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user researchHow to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user research
AGConsult
 
Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014
AGConsult
 
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
AGConsult
 
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and moreOptimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
AGConsult
 
Optimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journeyOptimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journey
AGConsult
 
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing casesOptimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
AGConsult
 
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&bTips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
AGConsult
 

More from AGConsult (18)

Moderated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'tsModerated user testing: do's and don'ts
Moderated user testing: do's and don'ts
 
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
How to make sure your new website won't be a failure? - Digital Elite Camp 2016
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
 
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best PracticesHow to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
How to Create Better A/B Tests and Why You Shouldn’t Bank on Best Practices
 
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first dateDon't do anything on your website you wouldn't do on a first date
Don't do anything on your website you wouldn't do on a first date
 
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-TestingThe Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
The Truth Is Out There - User Research Based AB-Testing
 
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
Smartphone bezoekers converteren: hoe doe je dat?
 
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsultCase Enfocus - Partnership met AGConsult
Case Enfocus - Partnership met AGConsult
 
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architectCase Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
Case Flanders Investment & Trade - AGConsult als architect
 
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsultCase Suzuki - Voor en na AGConsult
Case Suzuki - Voor en na AGConsult
 
Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015Conversie & usability event 9/05/2015
Conversie & usability event 9/05/2015
 
How to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user researchHow to create better A/B tests based on user research
How to create better A/B tests based on user research
 
Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014Klanten AGConsult in 2014
Klanten AGConsult in 2014
 
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
B2B websites: hoe klanten maken van je bezoekers?
 
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and moreOptimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
Optimizing the funnel of Suzuki Belgium - and more
 
Optimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journeyOptimizing every page of the customer journey
Optimizing every page of the customer journey
 
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing casesOptimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
Optimizing the customer-journey - Website AB-testing cases
 
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&bTips voor een betere website van je hotel of b&b
Tips voor een betere website van je hotel of b&b
 

20 tips voor bruikbare overheidswebsites

 • 1. 20 tips voor bruikbare overheidswebsitesKarl Gilis – De 'G' in AGConsultWeb usability & InformatiearchitectuurTwitter: @AGConsultE-mail: karl.gilis@agconsult.be
 • 2. Omdat slides zonder de presentatie vaak mooi zijn om naar te kijken, maar moeilijk om te begrijpen, zal je af en toe deze tekstballonnen zien opduiken.Hopelijk wordt het verhaal zo iets duidelijker.
 • 3. Welke versie had de voorkeur van gebruikers?
 • 4. Welke versie had de voorkeur van gebruikers?De kale versie scoorde beter. Dat is voor de meeste toehoorders altijd even schrikken.Maar wel logisch. Deze versie is cleaner. Ze speelt meer in op wat mensen komen doen: iets zoeken om te doen.Stel je voor dat Google op zijn homepage zou zeggen ‘Bezoek ook eens deze websites’. Dat zou toch een geweldig slecht idee zijn?
 • 5. 1. Laat je ego thuisVeel websites zijn slecht door een egocentrische aanpak.Webmasters, informatie-ambtenaren, designers en programmeurs die denken dat ze alles weten en graag hun eigen zin doen.Maar ook het ego van de organisatie waardoor de eigen visie primeert op wat de klant/burger verwacht en komt doen.En dan zwijgen we nog over de ego's van directeurs, kabinetchefs en ministers… Mensen die zich beter niet zouden moeien met de website.© Wharton Internet Marketing
 • 6. Jouw mening is onbelangrijk
 • 7. Jouw mening over de website is onbelangrijk. Net als mijn mening.Ook de mening van je directie, de directeur-generaal, het kabinet en zelfs de minister is onbelangrijk.Uiteraard mogen ze een mening hebben. Maar jouw website mag daar niet op gebaseerd zijn.De website is er voor de burgers en bezoekers.Niet voor de directie.Ze moet gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Niet op meningen.Meningen zijn goed voor op café.
 • 8. ‘Klant is koning’. Het klinkt mooi.Maar op internet is de klant meer dan dat…2. Klant is koning
 • 9. Op internet is de klant dictator.2. Klant is koningdictator
 • 10. Het wereldbeeld van een heel slimmemens: Aristoteles.Hij had het helemaalmis.Het verhaaltje op deze en volgende slides komt van GerryMcGovern.Lees zijn artikels op http://www.gerrymcgovern.com/new_thinking.htm
 • 11. Mijn wereldbeeld tot ik 30 jaar was.Ik had het helemaal mis.Karl Gilis
 • 12. De visie van heel watcommunicatiemensen, informatie-ambtenaren en directies.Zijhebben het helemaalmis.Mijnwebsite
 • 13. De bitterewaarheid over internet.De bezoekerstaatcentraal.Hijdicteert hoe je website moetzijn.Alshijnietvindtwathijnodigheeft, is je website slecht.Alshij je tekstennietsnapt, is het jouwfout.En danzalhijzijnoplossing elders zoeken. Of het antwoord via anderekanalengaanzoeken.En danheeft je website haardoelgemist...De bezoeker
 • 14. 3. Begin elke dag met een mantra
 • 15. Deze leuze zorgt ervoor dat je niet gaat zweven.Wij zijn niet het middelpunt van de wereldDe bezoeker is.
 • 16. Als je deze eerste 3 tips negeert, krijg je websites zoals dit."Maar, Karl, zo'n achterlijke toestanden kom je vandaag toch niet meer tegen?"
 • 17. Inderdaad, de tijd van homepages met foto's en speeches van de minister ligt achter ons.Maar een homepage opgebouwd rond een foto van het gebouw, nieuws en beleidsprut, is eigenlijk niet veel beter.Dat is egocentrisme. Niemand komt daarvoor naar je website.
 • 18. Zelfs binnen het tabblad 'Afval en materialen' wordt er eerst over het beleid gepraat.Het is nochtans niet zo moeilijk. Zet op de homepage de thema's ('afval' en 'bodem') centraal en daarbij de zaken die het belangrijkst zijn voor de bezoeker.
 • 19. Nog zo'n voorbeeld van egocentrisme. 'Over ons' als eerste in de navigatie en voor de rest de eigen projecten en realisaties in de kijker. Naast wat nieuws en andere onzin.Waar ik moet zijn voor mijn visvergunning? Whocares!
 • 20. 4. Het gaat om dienstverlening, niet om de dienstEen subtiel maar essentieel verschil!Mensen komen naar je website om iets te doen, niet om te lezen wat jij doet.
 • 21. Een beetje hetzelfde als bij 'Natuur en bos'. 'Over de VLM' als eerste in de navigatie en dan op de pagina 'Diensten' vertellen over wat ze allemaal doen.Leuk. Maar what's in itfor me?
 • 22. 5. Geef het volk wat het volk vraagtVoor mij de kern van overheidscommunicatie.Waarom komen mensen naar jouw website? Onderzoek dat en beantwoord die vragen.Dat is de basis.Het is wat populistisch geformuleerd, maar uiteindelijk komt het daar wel op neer.
 • 23. Hoe onderzoek je dat? Analyse logfiles (= Google Analytics)
 • 24. Korte, online enquête
 • 25. Waarvoor nemen mensen contact op?
 • 26. Wat zijn hun vragen?
 • 27. Ga zelf eens luisterenDeze enquête heeft een responsratio van 10 tot 25%. Ze geeft je inzicht in wie je bezoekers zijn en wat ze komen doen (in hun bewoordingen).Contacteer karl.gilis@agconsult.be om ze te bestellen. Ze kost amper 500 euro. (Oh ja, kopieer ze niet of allerlei onheil zal je overkomen…)500 euro
 • 28. 6. Spreek de taal van je publiekAls jij niet de woordenschat van je klanten gebruikt, kunnen ze je niet vinden via Google.Zelfs als ze al op je website zijn, kan het zijn dat ze door het gebruik van jargon en ambtelijke taal niet vinden wat ze zoeken.
 • 29. Ik hoor de champagnekurken al knallen, daar bij 'Natuur en Bos'. 4 vermeldingen bij de eerste 5 voor 'visverlof aanvragen'.
 • 30. Jammer wel dat er op internet dubbel zoveel mensen zoeken naar visvergunning.
 • 31. En dat voor 'visvergunning aanvragen' de site niet op de eerste pagina staat.Berg de champagne maar weer op en spreek de taal van de burger!
 • 32. De politiek correcte term is ‘noord-zuidsamenwerking’. Maar buiten mensen uit die sector gebruikt niemand die term.Dit soort gegevens kan je zelf opvragen via Google Insightsfor Search.Ook via de Google Keyword Tool kan je veel te weten komen.
 • 33. 7. Zet je website op dieet Pagina’s met verouderde info  weg ermee
 • 34. Pagina’s die zelden bezocht worden  bye bye
 • 36. Ban pagina’s die ‘moeten’ naar de krochten van uw websiteJe website moet niet alle informatie bevatten die er is. Dat maakt de structuur alleen maar zwaarder. Zo wordt het voor de bezoeker moeilijker om te vinden wat hij nodig heeft.Daarom moet je website vooral inspelen op de toptaken van je bezoekers.Onlangs ontdekten we dat op een overheidswebsite van 10.000 pagina’s meer dan 80% van de pagina’s in een periode van 6 maanden tijd minder dan 50 keer bekeken werd. Daar liggen kansen voor optimalisatie.Over hoe je weinig bezochte pagina’s kan opsporen en wat je ermee moet doen, lees je alles in het artikel ‘Zet je website op dieet’.
 • 37. Ga dit eens na voor je website. En kijk dan hoe je website fitter kan maken.Zo kan je ze beter onderhouden en zullen de bezoekers meer tevreden zijn.
 • 38. De 5 minuten die werden besteed aan de inleidende paragraaf zijn verloren moeite.Pure bladvulling, die niemand leest.Spendeer die 5 minuten aan het nog beter beschrijven van de 4 keuzemogelijkheden.
 • 39. Titels en subtitels als 'Algemene informatie' en 'Inleiding' maken al duidelijk dat wat volgt overbodig is.Op internet heb je geen inleidingen nodig. Dit is geen boek. Het is een website. Op internet moet je met de deur in huis vallen.
 • 40. 8. Maak procedures zo simpel mogelijkNiet alleen je structuur en je pagina's moeten eenvoudig zijn, ook procedures moeten zo makkelijk mogelijk zijn.Op de volgende pagina's een voorbeeld van hoe het niet moet.De volledige beschrijving staat op http://usability-blog.be/screenshot-vrijdag-meldpunt-wegen/
 • 45. Dit waren al 4 schermen om gewoon te zeggen: op die plaats is er een probleem!
 • 46. Jan Fabre kan er een puntje aan zuigen.
 • 47. Heb jij ook zo'n zin om dit in te vullen?
 • 48. Jammer dat ze geen Telex-nummer vragen…
 • 49. Met een goed gebruik van Google Maps had je dit op 1 of 2 schermen kunnen doen.Door het gebruik van kaarten kan de gebruiker trouwens zien of het probleem al werd gemeld door iemand anders.Handiger voor de bezoeker én minder werk voor de administratie (wegens mindere dubbele meldingen).Maar om dat te doen moet je wel even verder kijken dan je eigen systeem en je eigen neus. Je ego thuis laten dus…
 • 50. 9. Focus op toptakenDé basis van goede online communicatie: focus op wat belangrijk is voor de bezoeker. Op zijn toptaken. Niet op wat jij wil vertellen. Lees ook: Hoe toptaken opsporen?
 • 51. VraagWaarvoorzoujijnaar de website van bedrijvenalsEsso, Fina, Shell, Q8 or Lukoilgaan?
 • 52. Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’.Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2.Maar wat doet Esso?
 • 53. Niets van dat. Op Esso.be staat het logo van ExxonMobil en veel supersaai nieuws dat bij niemand in de top 3 staat van wat hij verwacht van Esso.Diplomatisch gezegd, is dit dus gewoon crap.Vergelijk dat eens met Lukoil (op de volgende slide).
 • 54. Veel beter. De toptaken in the picture. En onderaan, uit het zicht, 1 nieuwsheadline.
 • 55. De focus van de homepage van Google is de zoekfunctie.Nochtans verdient Google haar geld met advertenties en software. Maar omdat 99% van de mensen naar deze pagina komt om te zoeken, ligt de focus op zoeken.
 • 56. Op de volgende slide toon ik hoe Google er volgens mij zou uitzien als jij hun homepage had gemaakt.Meer uitleg krijg je in een filmpje dat ik hierover maakte op http://usability-blog.be/google-door-marketingmanager/Mijn uitwerking is wat overdreven, maar kijk eens naar de homepage van je website. Staan daar alleen zaken op die essentieel zijn? Kan er echt niets weg?Oh ja, het idee voor deze alternatieve versie van Google kreeg ik op een lezing van GerryMcGovern.
 • 57. About us | News | Research | Advertise with us | Tools | Software | World Wide Search | Blog | JobsIn the pictureOn June 5th Google launched an even better search.What's new?More pages indexed.
 • 61. Try the searchWelcome to GoogleSince 1998 Google is the world leader in global web search solutions. Our sophisticated bots are crawling over 8 billion pages. We index those pages with an algorithm created by our founders Larry Page and Sergey Brin.Read more. Much more.Google hot newsGoogle still the biggest.Google does not fear Wolfram.Six Degrees of Google Search Appliance: now searching billions of documentsGoogle Launches New, Data-Rich Dashboard in Local Business CenterMore news
 • 62. Even more very exciting news.Discover our tools Orkut Google Talk. Google Docs Picasa Gmail Google PackMore toolsFree newsletterSubscribe now! It's free!Click here
 • 63. 10. De homepage is een uitvalsbasis, geen gazet
 • 64. Wij doen veel onderzoek via online enquêtes naar de toptaken van bezoekers.Daaruit blijkt dat ongeveer 1% van de bezoekers komt om het nieuws te lezen of voor 'nieuwtjes'.Een verwaarloosbaar aantal dus. Zeker als je weet dat ongeveer de helft van hen ex-werknemers of concurrenten zijn. Mensen die dus niet tot je doelgroep behoren.(Als je denkt dat het doel van je website is om ex-collega's op de hoogte te houden, zoek je best een andere job.)
 • 65. Deze website draait rond het idee 'doe mee'.Veel plaats om mee te doen is er echter niet.60% van de homepage wordt ingenomen door 'kijk eens wat wij doen'. Nieuws. Nieuws. Nieuws.
 • 66. Een homepage moet duidelijk maken wat je doet en inspelen op wat een bezoeker komt doen. Persberichten (linksonder) en nieuws lezen (midden) zijn geen toptaken. Net zomin als het kiezen van 'wie ben ik' (links).
 • 67. Rechts op deze homepage staat trouwens wat de toptaken van de bezoekers zijn.Ze komen voor subsidies en premies en om energie te besparen.In plaats van het lijstje 'meest bezocht' op je homepage te zetten, moet je je homepage opbouwen rond die toptaken.
 • 68. Leg de focus op wat je doet.Niet door lange teksten, maar door blokjes met duidelijke titels en links.(En plaats het nieuws ergens onderaan.)
 • 69. Als je superveel taken hebt, dan heb je ook veel links. Dat is niet erg. Op deze pagina met meer dan 55 links vinden mensen zeer snel hun weg.(Het nieuws rechts mag iets minder prominent…)
 • 70. Nog een voorbeeld van een homepage als gazet. Ik vermoed dat het gaat om artikels die ook in het gelijknamige tijdschrift stonden. Veel bezoekers hebben die artikels dus waarschijnlijk net gelezen…Maar geen wegwijzers naar de toptaken van de bezoekers.
 • 71. In de rubriek 'dossiers' staat goed verborgen een pagina met alle dossiers.Kleed dit een beetje aan, zet het op de homepage en je homepage wordt een pak nuttiger voor de bezoeker.
 • 72. Qua design een erg goed voorbeeld, met duidelijke blokjes. (Wel jammer dat de titels archeologie, bouwkundig erfgoed etc. niet aanklikbaar zijn.)
 • 73. Ook jammer dat die blokjes geen toptaken vertegenwoordigen. Als je er op klikt, krijg je een pagina zoals dit. Interessant, maar als ik wil weten wat archeologie is, dan zoek ik dat wel op via Google of ga ik naar Wikipedia.Voor de bezoekers is dat geen toptaak. Zij willen weten welke projecten er rond archeologie zijn.
 • 74. 11. Bouw je navigatie rond toptaken of thema’sPlaats wat belangrijk is voor de bezoeker, vooraan.Je interne keuken is jouw probleem.
 • 75. Een navigatie moet mensen de weg wijzen.Ze moet makkelijk leesbaar zijn. Een navigatie op 2 lijnen en met woorden in enkel hoofdletters is geen goed idee.De termen moeten ook duidelijk zijn. Wat is dat 'materie'? Geven jullie echt het antwoord op die fundamentele vraag? Waar is dan de anti-materie?Kan het nog vager dan 'aanbod'? En wat is het verschil tussen 'blog', 'nieuws' en 'agenda'? Moeten dat echt aparte rubrieken zijn?
 • 76. Niets is makkelijker dan je content organisatorisch indelen.Het kan bezoekers niet schelen of iets gemonitord, onderzocht of via een enquête bestudeerd wordt.Bezoekers van deze website willen weten hoe het zit met de werkloosheid, de armoede, etc. Ze willen de informatie thematisch ontsluiten.(En we weten dat 100% zeker. We hebben op deze website al eens gebruikerstesten gedaan.)
 • 77. Ook hier weer zo'n organisatorische navigatie. Forum, dossiers, test, …En als je dan via 'Dossiers' naar 'ADHD' krijg, je deze zielige pagina met 1 artikel.
 • 78. Als je zoekt naar 'adhd' krijg je nochtans meer dan 10 pagina's resultaten.Er wordt ook over adhd gesproken in het forum, er is een test etc.Als je je website thematisch organiseert, staat alles over 1 onderwerp tezamen. Mensen vinden makkelijker hun weg en jij kan je content beter beheren.
 • 79. Met een navigatie bovenaan en een zeer lange navigatie links, kan je moeilijk zeggen dat de navigatie de surfer meteen op weg helpt.Bovendien is er ook in het middendeel nog wat navigatie met 'informatie per thema' en nog wat 'informatie voor doelgroepen'.
 • 80. 12. Laat bezoekers geen doelgroep kiezenDit is een zeer oud voorbeeld van Vlaanderen.be.Wat doe je als je een jonge, lesbische vrouw bent met een handicap die op een ambassade werkt in het buitenland en ‘s avonds naar de Aldi wilt gaan?En waar klik ik als mannelijke, zelfstandige 40'er?
 • 81. Mensen hun doelgroep laten kiezen is zelden een goed idee. Ook hier weer: waar klik ik als zelfstandige?Waar haal je het idee vandaan dat mensen naar je website komen om te kiezen wie ze zijn? Hou je bezig met de toptaken en het opstellen van een goede thematische navigatie. Dat is al moeilijk genoeg om goed te doen.
 • 82. Dit is mogelijk een uitzondering. Al ben ik niet 100% zeker. Het gevaar van doelgroepen is dat je content moet herhalen of dat je anders het gevaar loopt dat je doelgroepen info ontzegt. Denk aan het voorbeeld van adhd: dat moet toch bij zowat alle doelgroepen terugkomen?Oh ja, 'ik wil filmpjes' is niet echt een doelgroep.
 • 83. 13. Keuzepagina's dienen om keuzes te makenHet enige doel van een rubriek- of subrubriekpagina is bezoekers sturen naar die pagina die de info bevat die ze nodig hebben. De pagina die hun vraag beantwoordt.Die keuzepagina's moet je zo zuiver mogelijk houden. Ze moeten volledig toegespitst zijn op het maken van die keuzes.Geen inleidingen. Geen overbodige foto's of teksten.
 • 84. Mogelijkheid 1: Blokjes, al dan niet met keuzesEen uitstekend voorbeeld van hoe het moet.Duidelijke blokjes en duidelijke links. 30 duidelijke keuzes
 • 85. Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat.Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten.
 • 86. En val op zo'n pagina de mensen asjeblieft niet lastig met je nieuws. Deze pagina moet hen helpen met vinden wat ze zoeken!Leg de volledige focus op die keuzes (en doe potverdekke die stomme achtergrondfoto weg).
 • 87. Mogelijkheid 2: links onder elkaar, gegroepeerdHeb geen schrik van pagina's die niet volgepropt zijn.Als er weinig keuzes zijn, dan zijn er weinig keuzes.
 • 88. Als je heel veel keuzes hebt, zet ze dan mooi gegroepeerd onder elkaar.Hier heeft de linkernavigatie wel zin, omdat ze het hogere niveau toont.
 • 89. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkhedenOok een goed voorbeeld van een keuzepagina.Geen blabla. Gewoon: kiezen!
 • 90. Hoe het niet moet 1Dit is een ramp. Een contentdeel met blabla-tekst en zonder links.Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen op zo'n pagina naar het middendeel kijkt en dus de subnavigatie niet ziet.
 • 91. Hoe het niet moet 2Zo mogelijk nog erger.Centraal andere links dan in de subnavigatie. Verwarring verzekerd!
 • 92. Hoe het niet moet 3Ook niet goed: de keuzes helemaal onderaan plaatsen. Op keuzepagina's is er geen plaats voor (lange) inleidingen. Val met de deur in huis!
 • 93. Hoe het niet moet 4Ook dit is slecht. Keuzes bovenaan, maar op de pagina zelf toch ook uitleg geven.Als die uitleg blabla is, schrappen.Als de uitleg belangrijk genoeg is, is het een aparte pagina en dus een extra keuze.
 • 94. 14. Detailpagina's die onmiddellijk overtuigen
 • 95. Surfers hebben weinig geduld.Ze beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet.Elke webpagina moet de surfer binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen.Een detailpagina moet de belangrijkste zaken onmiddellijk duidelijk maken.De informatie en lay-out moet meteen duidelijk maken waarover de pagina gaat. Ze moet de bezoeker duidelijk maken dat hij het antwoord op zijn vraag zal vinden. Dat het de moeite waard is om even op deze pagina te blijven.
 • 96. Bekijk volgende pagina’s eens gedurende 4 seconden.Het zijn pagina’s van verzekeringsmaatschappijen over een woningverzekering.Dat weet je dus al. Je was daarnaar op zoek in Google.En schrijf eens op wat je in die 4 seconden gezien hebt. En op welke pagina je zou blijven.
 • 100. Waarschijnlijk vond je AXA de slechtste pagina. Dat komt door de massa's tekst en het ontbreken van calls-to-action.Ethias vinden sommige mensen goed, anderen slecht. Goed omdat er enkele zaken in het oog springen die aanzetten tot actie (10% korting, offerte aanvragen). Een pak surfers ziet die acties niet omdat hun ogen in de bovenste helft van de pagina blijven hangen bij de grote navigatie die om aandacht schreeuwt. Een navigatie die op een detailpagina gerust heel bescheiden mag zijn.De meeste mensen vinden KBC het beste omdat die pagina een antwoord biedt op hun vragen. Beter gezegd: in die 4 seconden hebben ze het idee dat ze op die pagina duidelijke antwoorden gaan vinden.De pagina ziet er door het gebruik van opsommingen en witruimte ook makkelijk verteerbaar uit
 • 101. Bekijk nu ook eens een detailpagina van Amazon op de volgende slide.En verbaas jezelf over hoe snel je alles vindt wat echt belangrijk is (welk merk, welk model, de prijs en of je het nu kan kopen).
 • 103. Ook bij Bol.com zie je meteen waarover de pagina gaat en wat de belangrijkste kenmerken zijn van het product.
 • 104. Datzelfde basisprincipe kan je ook hanteren bij meer inhoudsgerichte pagina's. Begin met een executivesummary.Vergelijk deze bestaande pagina eens met mijn supersnelle herwerking op de volgende slide.
 • 105. Betertoch?Begin dus met soort executive summary
 • 108. 15. De rechterbalk is doodWij schreven er al in 2003 een artikel over. JakobNielsen bewees het via eyetracking in 2007 en gaf nog meer cijfers in 2010.En we zien het bij elke gebruikerstest opnieuw. Op detailpagina’s kijken mensen amper naar de rechterbalk.Op keuzepagina’s valt de situatie best mee (al hangt veel af van het design).Op de volgende pagina zie je het resultaat van het eyetracking onderzoek van Nielsen. De rode zones geven aan waar meer dan 80% van de mensen naar kijkt. Donkerblauw is nog 20 tot 40%.Geen kleur = niemand.
 • 110. Belangrijke links, contactinfo etc. in de rechterbalk plaatsen is dus een heel slecht idee.Even effectief als olie blussen met water.
 • 111. Plaats die zaken (ook) onderaan je pagina.Daar verwachten surfers dat.Dat is de plaats waar ze die zaken nodig hebben. Na het kort scannen van de info op de pagina.
 • 112. 16. Stop met volzinnen te schrijvenOnaangenaam om te lezen. Te veel ballast.
 • 113. Bullets: het geheim van online copywritingBeter scanbaar. Aangepast aan hoe mensen lezen op internet.
 • 114. Een voorstel dat ik ooit binnenkreeg voor een tekst van een toeristische website.Geeuw. Tegen dat je dit allemaal hebt gelezen kan je niet meer gaan wandelen want is het al weer aan het regenen in ons landje.
 • 115. Een zeer snelle herwerking van het vorige.Sneller scanbaar. Je kan de tekst absorberen zonder dat je moeite moet doen.Dat is mijn basisadvies. Als je een hersenscan doet bij iemand die een webpagina ‘leest’, zou er nauwelijks activiteit mogen zijn. Als copywriter ben je dan geslaagd in je opdracht.
 • 116. 17. Gebruik altijd je gezond verstandMijn tips in deze presentatie zijn niet meteen wereldschokkend.Het gaat eigenlijk gewoon om gezond verstand. Maar de realiteit leert dat het vaak aan dat gezond verstand ontbreekt. Anders zou ik nooit op elke website binnen de 5 minuten verschillende zo'n grote tekortkomingen vinden.
 • 117. Dat gezond verstand moet je niet alleen gebruiken bij het maken van de structuur van je website en bij het schrijven van je pagina's.Je moet het ook gebruiken bij het testen van je website. Het is niet omdat je webbouwer of it-dienst zegt dat de formulieren en de zoekfunctie klaar zijn, dat ze ook goed zijn.Test alles. Grondig.
 • 118. Deze partij liet de regering vallen over BHV. Eens benieuwd wat zij dan denken over BHV…
 • 120. Denk een klein beetje naIk zocht naar ei. Niet naar madeleines, allesreiniger of een beige panty.
 • 121. Een klein beetje maarIk zocht naar prei. Niet naar een geurverspreider. Die nog leeg is ook.
 • 122. En maak jezelf niet belachelijkEen leuke synoniemenlijst daar op de website van de Belgische Senaat.
 • 123. 18. Bezint eer ge begintVeel problemen op websites zijn het gevolg van een slechte voorbereiding.Vaak moet via 1 aanbesteding 1 externe partij de structuur van de nieuwe website uitdenken én de website maken.Dat is hetzelfde als naar een aannemer stappen met de vraag eens te zeggen wat voor een huis jij nodig hebt, dit uit te tekenen en hem dat huis te laten bouwen.Waanzin. Een garantie op mislukking.
 • 124. Net zoals bij het bouwen van een huis, zijn er 2 afgescheiden fases.De architectuurfase waarin op basis van de noden van de gebruikers een grondplan wordt gemaakt.Daarna de bouwfase waarbij de plannen worden verwezenlijkt.En daarna moet je je huis inrichten en onderhouden. Zodat het na 4 jaar geen krot is en je opnieuw moet plannen en bouwen.
 • 125. 18. Bezint eer ge begintIk ben ervan overtuigd dat je die 2 fases door 2 verschillende bedrijven moet laten doen. Volgens mij kan niemand én een briljante architect zijn én een fantastische aannemer met topvakmannen.De realiteit maakt dat ook duidelijk, trouwens.Maar zelfs als je dat niet vindt, hoop ik dat je snapt dat het 2 fases zijn. Al is het maar om de eenvoudige reden dat niemand een deftige offerte kan maken voor de bouwfase als hij nog niet weet wat het grondplan is. Als je nog niet weet hoeveel verdiepingen (navigatieniveaus), kamers (templates) en nutsvoorzieningen (datababankkoppelingen) er nodig zijn.Zonder deftig lastenboek, zijn offertes puur gokwerk. En is het resultaat dat wat we elke dag zien. Slechte websites!
 • 126. 19. Lees de usability blog http://usability-blog.be Surf naar http://usability-blog.be en schrijf je in op de nieuwsbrief. Elke week praktische artikels over hoe je website beter kan.
 • 127. 20. Schakel een specialist inAGConsult03 293 39 96karl.gilis@agconsult.bewww.agconsult.beTwitter.com/agconsultIk ben architect. Geen bouwer. Omdat ik niet de pretentie heb alles te kunnen.