SlideShare a Scribd company logo
Projekt
Lenda :Gjeografi
Tema : Bashkimi Evropian
Nentema :Sfidat e Shqiperise
per t‘u bere pjese e bashkimit
evropian.
Klasa :7b
Grupi I pare
Historiku I krijimit te BE-se
• MinistratejashtëmtëvendevetëKomunitetitEvropiantë
QymyritdheÇelikut utakuannëItalinë1955.Atamiratuan
njëpropozimngavendeteBeneluksitpërtëpunuarpër
ngritjenenjëEvropetëbashkuardukekrijuarinstitucionetë
përbashkëta,shkrirjaprogresiveeekonomivekombëtare,
vendosjenenjëtregutëpërbashkët,dheharmonizimit
progresivtëpolitikavesociale.
• TraktatiiKomunitetitEkonomikEvropianiangazhoitë
gjashtëvendetpërkrijiminenjëtregutëpërbashkët,duke
zhvilluarkeshtupolitikatëpërbashkëtabujqësoredhe
transportale.
Vendet anetare ne BE
• Deri ne ditet e sotme ne Bashkimin
Evropian jane anetaresuar 28 vende.
• Bisedimet per anetaresimin ne BE
vazhdojne me Turqine dhe Maqedonine.
• Vendet e para qe u bashkuan ne nje
organizem ndershteteror
ishin;Gjermania,Franca,Italia,Belgjika,
Holanda dhe Luksemburgu.
Vendet e BE
28 vendet e anetaresuara ne BE
• Gjermani
• France
• Itali
• Belgjika
• Holanda
• Luksemburg
• Mberteria e
bashkuar
• Danimarka
• Irlanda
• Greqia
• Spanja
• Portugalia
• Estoni
• Letoni
• Lituani
• Poloni
• Ceki
• Sllovaki
• Hungari
• Slloveni
• Malte
• Qipro
• Rumani
• Bullgaria
• Kroaci
• Austri
• Finlande
• Suedi
Flamujte e shteteve anetare ne BE
Gjermania ndodhet në
pjesën qendrore të
Evropës dhe kufizohet
në veri me Danimarken,
në lindje me Polonine,
në jug
me Austrine dhe Zvicren,
në perëndim me
Francen,
Luksemburgun,Belgjikë
dhe Holandën.
Gjermania ka numrin më
të madh të popullsisë
në Evropë .
Kryeqyteti dhe qyteti më
Franca eshte nje vend
shume I vecante.Ajo
kufizohet me Belgjikën në
veri, me Luksemburgun
ne veri-lindje,
me Gjermanine, Zvicrën
dhe Italinë në lindje dhe
në jug me Spanjen,
Andorrën, dhe Monakon.
.
Parisi është qyteti më i
madh dhe kryeqytet i
Francës. Parisi eshte
qyteti I artit e I kultures.
Franca është njëra nga
themelueset e Bashkimit
Evropian (BE). Ajo eshte
prodhuesja kryesore e
bujqesise se BE.
Italia është shtet në pjesën jugore të Evropës,
në Gadishullin Apenin. Pjesë e këtij vendi janë dhe
ishujt si Sicilia dhe Sardenja.Në veri të saj gjendet kufiri
me Francën, Zvicrën, Austrinë dhe në brigjet
e Adriatikut kufizohet nga Sllovenia.Në brendësi të
këtij shteti gjenden dy shtete të vogla: Vatikani dhe San
Marino.Gjithashtu edhe Italia eshte nje nga
themelueset e BE-se.
Belgjika ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës dhe kufizohet
me Holandën,Gjermaninë, Luksemburgun dhe Francën. Belgjika ka mbi
dhjetë milion banorë . Belgët flasin kryesisht dy gjuhë: gjuhën flame e
folur në veri dhe frëngjishtja në jug të Belgjikës.
Belgjika është një ndër anëtaret dhe themeluesit e
Bashkësisë Evropiane dhe në tokën e saj ka kryeqendra
organizatave të ndryshme evropiane dhe botërore, të
tilla si p.sh. NATO.
Luksemburgu kufizohet në veri-perindim nga Belgjika,
në lindje nga Gjermania dhe në jugperëndim kufizohet
nga Franca.Luksemburgu është një vend i zhvilluar, me
një ekonomi të përparuar Luksemburgu është një anëtar
i Bashkim Evropian.Ai u zgjodh si anëtar në Këshillin e
Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.
Qellimi I krijimit te ketij organizmi
ndershteteror
• Bashkimi evropian është një bashkësi e disa
shteteve evropiane.
• BE është themeluar me qëllim të lirisë së qarkullimit
të mallrave. Në fillim të themelimit përbëhej nga
një numër i vogël shtetesh. Edhe pse si organizatë
gjithë-Evropiane është Këshilli i Sigurimit të
Evropës.
• Nga shumë vende të botës edhe BE njihet si
organizatë gjithë Evropiane.
Parlamenti evropian
Flamuri I BE-se
Etapat e integrimit Evropian
 Komuniteti Evropian per Qymyrin dhe Celikun (CECA)
eshte marreveshja e pare ndershteterore.
 Traktati I Romes ishte prova e dyte drejt integrimit
evropian.
Tregu I Perbashket Evropian (TPE) realizoi heqjen e
taksave doganore per mallrat qe transportoheshin
ndermjet vendeve anetare te BE-se.
Sistemi Monetar Evropian (SME)u krijua per
garantimin e qendrueshmerise se kursit te kembimit
te monedhave te shteteve anetare.
Akti Unik synonte te realizonte nje treg te vetem
evropian.
Organizmat politike te BE
a) Keshilli I Evropes
b) Komisioni Evropian
c) Parlamenti Evropian
d) Gjykata e Bashkimit Evropian
e) Banka Qendrore Evropiane
Perfitimet e Shqiperise si anetere ne BE
1) Qytetarët shqiptarë do të mund të lëvizin mallra nga një
vend i BE-së në tjetrin pa ndonjë kufizim .
2) Konsumatorët do të kenë më shumë mundësi zgjedhjeje.
3) Do të rritet cilësia e produkteve të konsumit.
4) Do të aplikohen standarde kontrolli të njëjta si për vendet
e BE-së.
5) Do të ofrohet perspektivë më e mirë për punësim të
shqiptarëve .
6) Do të ketë shërbim shëndetësor të standardeve
evropiane.
7) Do të përmirësohen standardet mjedisore.
8) Do të rritet cilësia në arsimim.
Kriteret e Shqiperise per t’u pranuar ne BE
1.Faza e emeruar opinion .
2.Faza e hyrjes ne fuqi te MSA
3.Opinioniqe shkon 1-3 vjet
4.Fillimi I negociatave te antarsimit 1-7 vjet
5.Nenshkrimi I traktatit te antarsimit 2 muaj-5 vjet .
6.Pasaporta europiane qe perdoret ne mbreterine e
bashkuar
7.Data e antarsimit ratifikimit te MSA nga parlamentet e te
gjitha shteteve antare te BE.
Deri tani Shqiperia ka pershkruar 2 prej 7 fazave qe duhen
kaluar per tu antarsuar ne BE .
Anetaret e grupit:
Blerta Basha (Lider)
Katerina Ranxha
Daklea Bici
Sara Nezha
Sabrina Topalli
Romina Carcani
Faleminderit per vemendjen tuaj
Bashkimi Europian -BE

More Related Content

What's hot

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
istref bytyqi
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
Durim Krasniqi
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
Internet VloraAlb
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi
 

What's hot (20)

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 

Viewers also liked

Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike
Klodjan Hoxha
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeegzona1
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianAferdita Bicaku
 
Integrimet Evropiane
Integrimet EvropianeIntegrimet Evropiane
Integrimet Evropianeha 15753
 
Inegrimet Ekononike
Inegrimet EkononikeInegrimet Ekononike
Inegrimet EkononikeMenaxherat
 
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxhaEkonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
Menaxherat
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseornela rama
 
Integrimet Ekonomike Evropiane
Integrimet Ekonomike EvropianeIntegrimet Ekonomike Evropiane
Integrimet Ekonomike Evropiane
Ferit Sadullahi
 
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
fatonbajrami1
 
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomikMundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
Target
 
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami1
 
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidatIntegrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
Anita Dogani
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne beklerina
 
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
Menaxherat
 
1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrimeekonomia
 
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1
 
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
Oksana Kamberi
 

Viewers also liked (20)

Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
 
Integrimet Evropiane
Integrimet EvropianeIntegrimet Evropiane
Integrimet Evropiane
 
Inegrimet Ekononike
Inegrimet EkononikeInegrimet Ekononike
Inegrimet Ekononike
 
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxhaEkonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 1 adriatik hoxha
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
 
Bashkimi Europian
Bashkimi EuropianBashkimi Europian
Bashkimi Europian
 
Integrimet Ekonomike Evropiane
Integrimet Ekonomike EvropianeIntegrimet Ekonomike Evropiane
Integrimet Ekonomike Evropiane
 
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
 
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomikMundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
Mundësitë dhe sfidat e integrimit ekonomik
 
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Sllajdet e ligjëratave)
 
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidatIntegrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
Integrimi ekonomik, perfitimet dhe sfidat
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne be
 
Bashkimi evropian
Bashkimi evropianBashkimi evropian
Bashkimi evropian
 
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
Ekonomia e kosoves dhe be s kapitulli 2
 
Integrimi ekonomik
Integrimi ekonomikIntegrimi ekonomik
Integrimi ekonomik
 
1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime1. hyrje ne integrime
1. hyrje ne integrime
 
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
Ekonomia e Kosovës dhe BE-së - Dr. Gazmend Qorraj (Pyetje dhe përgjigje)
 
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
Gjeografi: "Aspirat e popullit shqiptar per te hyre ne Bashkimin Evropian"
 

Similar to Bashkimi Europian -BE

Integrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleIntegrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleMenaxherat
 
Integrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike EvropianeIntegrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike Evropiane
Veton Sopjani
 
EVROPA
EVROPA EVROPA
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Marjan DODAJ
 
Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)
S Gashi
 
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
Tani Len
 
’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’An An
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sqadmir93
 
Integrimet evropiane
Integrimet evropianeIntegrimet evropiane
Integrimet evropiane
drilon emini
 
Be
BeBe
Integrime ekonomike evropiane seminar
Integrime ekonomike evropiane seminarIntegrime ekonomike evropiane seminar
Integrime ekonomike evropiane seminar
Veton Sopjani
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropiankulla 2010
 
A do të mbijetojë euro zona
A do të mbijetojë euro zonaA do të mbijetojë euro zona
A do të mbijetojë euro zona
shabanh
 
prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)
ledjana shehi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Be
BeBe
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne bePunim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Jasir Z
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europianornela rama
 
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
Lorenc Gordani
 

Similar to Bashkimi Europian -BE (20)

Integrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane FinaleIntegrimet Evropiane Finale
Integrimet Evropiane Finale
 
Integrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike EvropianeIntegrime Ekonomike Evropiane
Integrime Ekonomike Evropiane
 
EVROPA
EVROPA EVROPA
EVROPA
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
 
Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)
 
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
Menaxhimi i zevendesimit te Lek me Euro. Dritan Lena.pw.point.
 
’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sq
 
Integrimet evropiane
Integrimet evropianeIntegrimet evropiane
Integrimet evropiane
 
Be
BeBe
Be
 
Integrime ekonomike evropiane seminar
Integrime ekonomike evropiane seminarIntegrime ekonomike evropiane seminar
Integrime ekonomike evropiane seminar
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
A do të mbijetojë euro zona
A do të mbijetojë euro zonaA do të mbijetojë euro zona
A do të mbijetojë euro zona
 
prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Be
BeBe
Be
 
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne bePunim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europian
 
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
Lorenc Gordani, Lecture on the European Institutions and Council of the EU (i...
 

More from koralda

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
koralda
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
koralda
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
koralda
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclage
koralda
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
koralda
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
koralda
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
koralda
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
koralda
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda
 
uji
ujiuji
uji
koralda
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda
 
informatika
informatikainformatika
informatika
koralda
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda
 
stresi
stresistresi
stresi
koralda
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la naturekoralda
 

More from koralda (20)

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclage
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
uji
ujiuji
uji
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
stresi
stresistresi
stresi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Ozoni
OzoniOzoni
Ozoni
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
 

Bashkimi Europian -BE

 • 1. Projekt Lenda :Gjeografi Tema : Bashkimi Evropian Nentema :Sfidat e Shqiperise per t‘u bere pjese e bashkimit evropian. Klasa :7b Grupi I pare
 • 2. Historiku I krijimit te BE-se • MinistratejashtëmtëvendevetëKomunitetitEvropiantë QymyritdheÇelikut utakuannëItalinë1955.Atamiratuan njëpropozimngavendeteBeneluksitpërtëpunuarpër ngritjenenjëEvropetëbashkuardukekrijuarinstitucionetë përbashkëta,shkrirjaprogresiveeekonomivekombëtare, vendosjenenjëtregutëpërbashkët,dheharmonizimit progresivtëpolitikavesociale. • TraktatiiKomunitetitEkonomikEvropianiangazhoitë gjashtëvendetpërkrijiminenjëtregutëpërbashkët,duke zhvilluarkeshtupolitikatëpërbashkëtabujqësoredhe transportale.
 • 3. Vendet anetare ne BE • Deri ne ditet e sotme ne Bashkimin Evropian jane anetaresuar 28 vende. • Bisedimet per anetaresimin ne BE vazhdojne me Turqine dhe Maqedonine. • Vendet e para qe u bashkuan ne nje organizem ndershteteror ishin;Gjermania,Franca,Italia,Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu.
 • 5. 28 vendet e anetaresuara ne BE • Gjermani • France • Itali • Belgjika • Holanda • Luksemburg • Mberteria e bashkuar • Danimarka • Irlanda • Greqia • Spanja • Portugalia • Estoni • Letoni • Lituani • Poloni • Ceki • Sllovaki • Hungari • Slloveni • Malte • Qipro • Rumani • Bullgaria • Kroaci • Austri • Finlande • Suedi
 • 6. Flamujte e shteteve anetare ne BE
 • 7. Gjermania ndodhet në pjesën qendrore të Evropës dhe kufizohet në veri me Danimarken, në lindje me Polonine, në jug me Austrine dhe Zvicren, në perëndim me Francen, Luksemburgun,Belgjikë dhe Holandën. Gjermania ka numrin më të madh të popullsisë në Evropë . Kryeqyteti dhe qyteti më
 • 8. Franca eshte nje vend shume I vecante.Ajo kufizohet me Belgjikën në veri, me Luksemburgun ne veri-lindje, me Gjermanine, Zvicrën dhe Italinë në lindje dhe në jug me Spanjen, Andorrën, dhe Monakon. . Parisi është qyteti më i madh dhe kryeqytet i Francës. Parisi eshte qyteti I artit e I kultures. Franca është njëra nga themelueset e Bashkimit Evropian (BE). Ajo eshte prodhuesja kryesore e bujqesise se BE.
 • 9. Italia është shtet në pjesën jugore të Evropës, në Gadishullin Apenin. Pjesë e këtij vendi janë dhe ishujt si Sicilia dhe Sardenja.Në veri të saj gjendet kufiri me Francën, Zvicrën, Austrinë dhe në brigjet e Adriatikut kufizohet nga Sllovenia.Në brendësi të këtij shteti gjenden dy shtete të vogla: Vatikani dhe San Marino.Gjithashtu edhe Italia eshte nje nga themelueset e BE-se.
 • 10. Belgjika ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës dhe kufizohet me Holandën,Gjermaninë, Luksemburgun dhe Francën. Belgjika ka mbi dhjetë milion banorë . Belgët flasin kryesisht dy gjuhë: gjuhën flame e folur në veri dhe frëngjishtja në jug të Belgjikës. Belgjika është një ndër anëtaret dhe themeluesit e Bashkësisë Evropiane dhe në tokën e saj ka kryeqendra organizatave të ndryshme evropiane dhe botërore, të tilla si p.sh. NATO.
 • 11. Luksemburgu kufizohet në veri-perindim nga Belgjika, në lindje nga Gjermania dhe në jugperëndim kufizohet nga Franca.Luksemburgu është një vend i zhvilluar, me një ekonomi të përparuar Luksemburgu është një anëtar i Bashkim Evropian.Ai u zgjodh si anëtar në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.
 • 12.
 • 13. Qellimi I krijimit te ketij organizmi ndershteteror • Bashkimi evropian është një bashkësi e disa shteteve evropiane. • BE është themeluar me qëllim të lirisë së qarkullimit të mallrave. Në fillim të themelimit përbëhej nga një numër i vogël shtetesh. Edhe pse si organizatë gjithë-Evropiane është Këshilli i Sigurimit të Evropës. • Nga shumë vende të botës edhe BE njihet si organizatë gjithë Evropiane.
 • 16. Etapat e integrimit Evropian  Komuniteti Evropian per Qymyrin dhe Celikun (CECA) eshte marreveshja e pare ndershteterore.  Traktati I Romes ishte prova e dyte drejt integrimit evropian. Tregu I Perbashket Evropian (TPE) realizoi heqjen e taksave doganore per mallrat qe transportoheshin ndermjet vendeve anetare te BE-se. Sistemi Monetar Evropian (SME)u krijua per garantimin e qendrueshmerise se kursit te kembimit te monedhave te shteteve anetare. Akti Unik synonte te realizonte nje treg te vetem evropian.
 • 17. Organizmat politike te BE a) Keshilli I Evropes b) Komisioni Evropian c) Parlamenti Evropian d) Gjykata e Bashkimit Evropian e) Banka Qendrore Evropiane
 • 18.
 • 19.
 • 20.
 • 21.
 • 22. Perfitimet e Shqiperise si anetere ne BE 1) Qytetarët shqiptarë do të mund të lëvizin mallra nga një vend i BE-së në tjetrin pa ndonjë kufizim . 2) Konsumatorët do të kenë më shumë mundësi zgjedhjeje. 3) Do të rritet cilësia e produkteve të konsumit. 4) Do të aplikohen standarde kontrolli të njëjta si për vendet e BE-së. 5) Do të ofrohet perspektivë më e mirë për punësim të shqiptarëve . 6) Do të ketë shërbim shëndetësor të standardeve evropiane. 7) Do të përmirësohen standardet mjedisore. 8) Do të rritet cilësia në arsimim.
 • 23. Kriteret e Shqiperise per t’u pranuar ne BE 1.Faza e emeruar opinion . 2.Faza e hyrjes ne fuqi te MSA 3.Opinioniqe shkon 1-3 vjet 4.Fillimi I negociatave te antarsimit 1-7 vjet 5.Nenshkrimi I traktatit te antarsimit 2 muaj-5 vjet . 6.Pasaporta europiane qe perdoret ne mbreterine e bashkuar 7.Data e antarsimit ratifikimit te MSA nga parlamentet e te gjitha shteteve antare te BE. Deri tani Shqiperia ka pershkruar 2 prej 7 fazave qe duhen kaluar per tu antarsuar ne BE .
 • 24. Anetaret e grupit: Blerta Basha (Lider) Katerina Ranxha Daklea Bici Sara Nezha Sabrina Topalli Romina Carcani