SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
Projekt
Tema  : „‟Drejt Bashkimit Europian‟‟.
Nentema :’’Rruga  historike e krijimit te BE‟‟.
Objektivat : Nxenesi duhet te dije :
 1)  Rrugen historike neper te cilen ka kaluar bashkimi europian.
 2)  Te rendise vendet pjesmarrese ne BE.
 3)  Te evidentoje organet,parimet,simbolet dhe sfidat e bashkimit
    europian.
Qellimi :
Secili nxenes duhet t‟u tregoje bashkemoshatereve apo opinionit public
mbi rendesine qe ka BE per integrimin dhe zhvillimin e shteteve si dhe
per mbrojtjen e stabilitetit ne Evrope.
Historiku i Bashkimit Europian
ÇFARË ËSHTË BASHKIMI EVROPIAN?
Bashkimi Evropian është një familje e madhe e vendeve demoktratike evropiane, të angazhuara të punojnë së
bashku për paqe dhe prosperitet. Nuk është një Shtet që kërkon të zërë vendin e shteteve ekzistuese, por është
më tepër se çdo organizatë tjetër ndërkombëtare. Në fakt, Bashkimi Evropian është i vetëm. Shtetet anëtare të
tij kanë ngritur institucione të përbashkëta, ku kanë deleguar një pjesë të sovranitetit të vet, me qëllim që
vendimet mbi çështje me interes të përbashkët të merren në nivel evropian dhe në mënyrë demokratike. Historia e
Bashkimit Evropian i ka rrënjët në Luftën e Dytë Botërore. Ideja e integrimit lindi nga dëshira për të parandaluar
përsëritjen e vrasjeve dhe të shkatërrimeve të luftës. Për herë të parë një ide e tillë u propozua nga Ministri i
Punëve të Jashtme të Francës, Robert Schuman gjatë një fjalimi më 9 maj 1950. Kjo datë, “ditëlindja” e atij që tani
është Bashikimi Evropian, festohet çdo vit si Dita e Evropës. Në vitet e para, bashkëpunimi midis vendeve të
Bashkimit Evropian konsistonte në fushën e tregtisë dhe të ekonomisë, por tani Bashkimi Evropian mbulon mjaft
aspekte të tjera që lidhen direkt me jetën tonë të përditshme. Evropa është një kontinent me shumë tradita dhe ku
fliten gjuhë të ndryshme, por edhe me shumë vlera të përbashkëta. Bashkimi Evropian i mbron këto vlera. Ai ushqen
bashkëpunimin midis popujve të Evropës, nxit idenë e bashkimit të tyre ndërsa ruan origjinalitetin e secilit, dhe
kujdeset që vendimet të merren sa më pranë qytetarëve evropianë. Në një botë gjithnjë e më shumë të ndërvarur
të shekullit të XXI, spikat akoma më shumë nevoja që çdo qytetar evropian të bashkëpunojë me njerëz nga vende të
tjera me një frymë njohjeje, tolerance dhe solidariteti.
          Historia e Bashkimit Europian.
1945- 1959: Një Evropë paqësore – fillimet e bashkëpunimit.
Bashkimi Evropian është krijuar duke patur si synim përfundimin e luftërave të shpeshta dhe të përgjakshme
ndërmjet fqinjëve, të cilat arritën kulmin me Luftën e Dytë Botërore.
Që prej vitit 1950, Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut shënon fillimin e bashkimit ekonomik dhe politik të
vendeve evropiane, me qëllim vendosjen e paqes së qëndrueshme. Belgjika, Franca, Gjermania, Italia, Luksemburgu
dhe Holanda ishin gjashtë themeluesit e komunitetit. Vitet 1950 u donimuan nga Lufta e Ftohtë ndërmjet lindjes
dhe perëndimit. Protestat në Hungari kundër regjimit komunist në vitin 1956 u shtypën nga tanket sovjetike, ndërsa
në vitin pasues 1957, Bashkimi Sovjetik morri rolin udhëheqës në garën hapësinore, kur lëshoi satelitin e parë
arficial hapësinor, Sputnik 1. Gjithashtu, në vitin 1957, me Traktatin e Romës krijohet Komuniteti Ekonomik
Evropian (KEE) ose “Tregu i Përbashkët”.
   1960-1969: “Vitet gjashtëdhjetë, vitet e muzikës” – periudhë e rritjes ekonomike.

Në vitet 1960 shënoi lindjen e “kulturës rinore”, kur grupet si “The Beatles” tërhiqnin turma të mëdha
simpatizantësh adoleshentë kudo që shfaqeshin, gjë që ndihmoi në nxitjen e revolucionit kulturor dhe
zgjerimin e ndarjes mes gjeneratave. Kjo ka qenë një periudhë e mirë për ekonomikë, ndihmuar edhe
nga fakti që vendet e BE-së hoqën tarifat doganore për mallrat që tregtoheshin ndërmjet tyre. Ato
gjithashtu u pajtuan të kontrollonin bashkarisht prodhimtarinë ushqimore, në mënyrë që të kishte
ushqim të mjaftueshëm për të gjithë – dhe së shpejti edhe tepricë të produkteve bujqësore. Maji i
vitit 1968 do të bëhet i njohur për trazirat studentore në Paris dhe shumë ndryshime në shoqëri e në
sjellje u lidhen me të ashtuquajturën “gjenerata 68”.            1970-1979: Komuniteti në rritje – zgjerimi i parë.
Më 1 janar 1973, Danimarka, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar hynë në Bashkimin Evropian, duke rritur numrin e
shteteve anëtare në nëntë. Lufta e shkurtër, por brutale, arabo-izraelite e tetorit të vitit 1973 rezultoi në një
krizë energjetike dhe probleme ekonomike në Evropë. Diktaturës së fundit të djathë në Evropë i erdhi fundi me
rrëzimin e regjimit të Salazarit në Portugali më 1974 dhe me vdekjen e Gjeneral Franko të Spanjës në vitin 1975.
Politika rajonale e BE-së fillon të transferojë shuma të mëdha për krijimin e vendeve të punës dhe infrastrukturës
në zonat më të varfra. Parlamenti Evropian rriti ndikimin e tij në çështjet e BE-së dhe në vitin 1979, për herë të
parë, qytetarët zgjodhën anëtarët e tyre në Parlament në mënyrë të drejtpërdrejtë.


     1980-1989: Ndryshimi i fytyrës së Evropës – rënia e Murit të BerlinitSindikata polake, Slidarnosc, dhe lideri i saj Leh Valesa, u bënë emra të njohur në gjithë Evropën dhe në botë pas
grevës në kantierin detar Gdansk në verë të vitit 1980. Greqia në vitin 1981 bëhet anëtari i 10-të i BE-së dhe pesë
vite më vonë u bashkuan edhe Spanja e Portugalia. Në vitin 1987 nënshkruhet “Akti i Vetëm Evropian”. Ky është një
traktat i cili siguron bazën për programin e madh gjashtë vjeçar që ka për synim zgjidhjen e problemeve të lëvizjes
së lirë të mallrave në kufijtë e BE-së dhe si rrjedhim krijimin e “Tregu të Përbashkët”. Një ngjarje e madhe
politike ndodhi më 9 nëntor 1989, kur ra Muri i Berlinit dhe për herë të parë pas 28 vitesh u hap kufiri ndërmjet
Gjermanisë Perëndimore dhe asaj Lindore; kjo do të rezultojë në ribashkimin e Gjermanisë pas bashkimit të
Gjermanisë Perëndimore dhe Lindore në tetor të vitit 1990.
                    1990-1999: Evropa pa kufij
Me rënien e komunizmit në Evropën Qendrore dhe Lindore, Evropianët u bënë fqinjë më të afërt. Në vitin 1993
kompletohet Tregu i Përbashkët me “katër liritë” e: lëvizjes së mallrave, shërbimeve, njerëzve dhe parave. Vitet
1990 gjithashtu njihen si dekada e dy traktateve: Traktati i Mastrihtit i vitit 1993 për Bashkimin Evropian dhe
Traktati i Amsterdamit në vitin 1999. Njerëzit janë të shqetësuar për mënyrën e mbrojtjes së mjedisit si dhe për
mënyrën se si Evropianët mund të veprojnë bashkërisht në çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes. Ne vitin 1995, BE-ja
fton edhe tre anëtarë tjerë: Austrinë, Finlandën dhe Suedinë. Emri i një fshati të vogël në Luksemburg përdoret
për marrëveshjet “Shengen”, të cilat në mënyrë graduale mundësuan njerëzit të udhëtojnë pa kontroll të
pasaportave në kufij. Miliona të rinj studiojnë në vende tjera me përkrahjen e BE-së. Komunikimi bëhet më i lehtë
dhe njerëzit fillojnë të përdorin telefonat celularë dhe internetin.
2000- sot: Dekada e zgjerimit të mëtejshëm
Euroja bëhet valuta e re për shumë evropianë. Vendet e BE-së fillojnë të bashkëpunojnë më ngushtë për të luftuar
krimin. Ndarjet politike ndërmjet Evropës lindore dhe perëndimore fillojnë të shërohen kur në vitin 2004 Evropës i
bashkohen plot 10 vende të reja. Shumë njerëz mendojnë se ka ardhur koha që Evropa të ketë një kushtetutë,
mirëpo nuk është e lehtë të bihet dakort për një kushtetutë e tillë, ndaj debati për të ardhmen e Evropës vazhdon.
Vitet                           Ngjarjet

1952      Vendet themeluese të BE: Belgjikë, Francë, Gjermani, Itali,
        Luksemburg, Holandë


1973      Zgjerimi i parë: Danimarkë, Irlandë, Mbretëri e Bashkuar

1981      Zgjerimi i dytë: Greqi

1986      Zgjerimi i tretë: Spanjë, Portugali

1985      Zgjerimi i katërt: Austri, Finlandë, Sued

2004      Zgjerimi i pestë: Qipro, Republika Çeke, Estoni, Hungari, Letoni,
        Lituani, Maltë, Poloni, Sllovaki, Slloveni
Punoi : Anisa Ramadani

Klasa : 11-2

More Related Content

What's hot

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Provimi i lirimit 2015 Anglishtja
Provimi i lirimit 2015 AnglishtjaProvimi i lirimit 2015 Anglishtja
Provimi i lirimit 2015 AnglishtjaHelio RAMOLLARI
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Rexhep Smoqi
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiKleo Jaupaj
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJHEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJirlindi
 
Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Ferdi Nuredini
 
Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)S Gashi
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianAferdita Bicaku
 
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE Xhoana Pepa
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...rekamustafa
 

What's hot (20)

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Provimi i lirimit 2015 Anglishtja
Provimi i lirimit 2015 AnglishtjaProvimi i lirimit 2015 Anglishtja
Provimi i lirimit 2015 Anglishtja
 
Bashkimi Europian
Bashkimi EuropianBashkimi Europian
Bashkimi Europian
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Naim Frasheri
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJHEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
 
Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4
 
Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)Projekt(ed.shoqerore)
Projekt(ed.shoqerore)
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
 
Zonja Bovari
Zonja BovariZonja Bovari
Zonja Bovari
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi EvropianShqiperia dhe Integrimi Evropian
Shqiperia dhe Integrimi Evropian
 
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE
Projekt gjeografi 11a SHQIPERIA DHE BE
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...
Trevat shqipetare megjithese perbejne nje trung te vetem ndodhen politikisht ...
 

Viewers also liked

Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Institucionet e be se
Institucionet e be seInstitucionet e be se
Institucionet e be seegzona1
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseornela rama
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne beklerina
 
SHQIPERIA DHE BE
SHQIPERIA DHE BE SHQIPERIA DHE BE
SHQIPERIA DHE BE Xhoana Pepa
 
Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontaneAn An
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Zana_Ana
 
sjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshentevesjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshenteveAda Add
 
Intitucionet E Be S
Intitucionet E Be SIntitucionet E Be S
Intitucionet E Be Sbaron
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagestimi0202
 
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisiSierra Francisco Justo
 
халыққа жеткіз күйімді
халыққа жеткіз күйімдіхалыққа жеткіз күйімді
халыққа жеткіз күйімдіNurlan Abilhanov
 
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...Nurlan Abilhanov
 
Ekonomika e zhvillimit
Ekonomika e zhvillimitEkonomika e zhvillimit
Ekonomika e zhvillimitshendritqoqaj
 

Viewers also liked (20)

Bashkimi evropian
Bashkimi evropianBashkimi evropian
Bashkimi evropian
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Institucionet e be se
Institucionet e be seInstitucionet e be se
Institucionet e be se
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne be
 
SHQIPERIA DHE BE
SHQIPERIA DHE BE SHQIPERIA DHE BE
SHQIPERIA DHE BE
 
Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontane
 
projekt histori
projekt historiprojekt histori
projekt histori
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
 
sjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshentevesjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshenteve
 
Target
TargetTarget
Target
 
Intitucionet E Be S
Intitucionet E Be SIntitucionet E Be S
Intitucionet E Be S
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhages
 
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi
01 fhwa 2013 beneficios aa folleto resumenfisi
 
Sfidat e be se
Sfidat e be seSfidat e be se
Sfidat e be se
 
Moldsfg
MoldsfgMoldsfg
Moldsfg
 
халыққа жеткіз күйімді
халыққа жеткіз күйімдіхалыққа жеткіз күйімді
халыққа жеткіз күйімді
 
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...
Ауданды өлшеу. Квадрат дециметр және квадрат метрБ. Алманов атындағы орта мек...
 
Ekonomika e zhvillimit
Ekonomika e zhvillimitEkonomika e zhvillimit
Ekonomika e zhvillimit
 

Similar to ’’Rruga historike e krijimit te be’’

prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)ledjana shehi
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-nëMarjan DODAJ
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sqadmir93
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MBMarjan DODAJ
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropiankulla 2010
 
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne bePunim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne beJasir Z
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA "ALBANET"
 
E ardhmja-e-bashkimit-europian
E ardhmja-e-bashkimit-europianE ardhmja-e-bashkimit-europian
E ardhmja-e-bashkimit-europianEkloidaBengu
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET"
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Jetmira Sula
 
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euro
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euroAvantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euro
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euroAlbania Energy Association
 
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...Tani Len
 

Similar to ’’Rruga historike e krijimit te be’’ (20)

prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)prj histori (ledjana)
prj histori (ledjana)
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në
 
Abc of european_law_sq
Abc of european_law_sqAbc of european_law_sq
Abc of european_law_sq
 
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf  2 MBEvropa ne 12 leksione pdf  2 MB
Evropa ne 12 leksione pdf 2 MB
 
Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)Vlerat evropiane (2)
Vlerat evropiane (2)
 
EVROPA
EVROPA EVROPA
EVROPA
 
Keshilli i evropes
Keshilli i evropesKeshilli i evropes
Keshilli i evropes
 
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne bePunim seminarik sistemi udheheqes ne be
Punim seminarik sistemi udheheqes ne be
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
 
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
 
E ardhmja-e-bashkimit-europian
E ardhmja-e-bashkimit-europianE ardhmja-e-bashkimit-europian
E ardhmja-e-bashkimit-europian
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
Evropa e bashkuar dhe identiteti europian... Shqiperia drejt integrimit europ...
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euro
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euroAvantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euro
Avantazhet dhe disavantazhet e hyrjes së Shqipërisë në monedhën euro
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Bashkimi Europian
Bashkimi EuropianBashkimi Europian
Bashkimi Europian
 
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...
Menaxhimi Zevendesimit Lek-Euro, ne Shqiperi.Versioni per t'u riperdorur.Drit...
 

More from An An

Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontaneAn An
 
Benvenuti a roma
Benvenuti a romaBenvenuti a roma
Benvenuti a romaAn An
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
 
Storia d'amore
Storia d'amoreStoria d'amore
Storia d'amoreAn An
 
Proteggere l'ambiente
Proteggere l'ambienteProteggere l'ambiente
Proteggere l'ambienteAn An
 
Associazione nazionale per la tutela dell'ambiente
Associazione nazionale per la tutela dell'ambienteAssociazione nazionale per la tutela dell'ambiente
Associazione nazionale per la tutela dell'ambienteAn An
 
Shqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinShqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinAn An
 
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotmeDemokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotmeAn An
 
Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne An An
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Veprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaVeprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaAn An
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorAn An
 
Anglisht
AnglishtAnglisht
AnglishtAn An
 
My dream <3
My dream <3My dream <3
My dream <3An An
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Muzika dhe instrumentet
Muzika dhe instrumentetMuzika dhe instrumentet
Muzika dhe instrumentetAn An
 
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëLëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëAn An
 
Evolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitEvolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitAn An
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanikeAn An
 
Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontaneAn An
 

More from An An (20)

Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontane
 
Benvenuti a roma
Benvenuti a romaBenvenuti a roma
Benvenuti a roma
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
Enzimat
 
Storia d'amore
Storia d'amoreStoria d'amore
Storia d'amore
 
Proteggere l'ambiente
Proteggere l'ambienteProteggere l'ambiente
Proteggere l'ambiente
 
Associazione nazionale per la tutela dell'ambiente
Associazione nazionale per la tutela dell'ambienteAssociazione nazionale per la tutela dell'ambiente
Associazione nazionale per la tutela dell'ambiente
 
Shqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantinShqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantin
 
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotmeDemokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
 
Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Veprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaVeprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisa
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Anglisht
AnglishtAnglisht
Anglisht
 
My dream <3
My dream <3My dream <3
My dream <3
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Muzika dhe instrumentet
Muzika dhe instrumentetMuzika dhe instrumentet
Muzika dhe instrumentet
 
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëLëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
 
Evolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmitEvolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmit
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanike
 
Piazze e fontane
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontane
 

’’Rruga historike e krijimit te be’’

 • 1. Projekt Tema : „‟Drejt Bashkimit Europian‟‟. Nentema :’’Rruga historike e krijimit te BE‟‟.
 • 2. Objektivat : Nxenesi duhet te dije : 1) Rrugen historike neper te cilen ka kaluar bashkimi europian. 2) Te rendise vendet pjesmarrese ne BE. 3) Te evidentoje organet,parimet,simbolet dhe sfidat e bashkimit europian. Qellimi : Secili nxenes duhet t‟u tregoje bashkemoshatereve apo opinionit public mbi rendesine qe ka BE per integrimin dhe zhvillimin e shteteve si dhe per mbrojtjen e stabilitetit ne Evrope.
 • 3. Historiku i Bashkimit Europian ÇFARË ËSHTË BASHKIMI EVROPIAN? Bashkimi Evropian është një familje e madhe e vendeve demoktratike evropiane, të angazhuara të punojnë së bashku për paqe dhe prosperitet. Nuk është një Shtet që kërkon të zërë vendin e shteteve ekzistuese, por është më tepër se çdo organizatë tjetër ndërkombëtare. Në fakt, Bashkimi Evropian është i vetëm. Shtetet anëtare të tij kanë ngritur institucione të përbashkëta, ku kanë deleguar një pjesë të sovranitetit të vet, me qëllim që vendimet mbi çështje me interes të përbashkët të merren në nivel evropian dhe në mënyrë demokratike. Historia e Bashkimit Evropian i ka rrënjët në Luftën e Dytë Botërore. Ideja e integrimit lindi nga dëshira për të parandaluar përsëritjen e vrasjeve dhe të shkatërrimeve të luftës. Për herë të parë një ide e tillë u propozua nga Ministri i Punëve të Jashtme të Francës, Robert Schuman gjatë një fjalimi më 9 maj 1950. Kjo datë, “ditëlindja” e atij që tani është Bashikimi Evropian, festohet çdo vit si Dita e Evropës. Në vitet e para, bashkëpunimi midis vendeve të Bashkimit Evropian konsistonte në fushën e tregtisë dhe të ekonomisë, por tani Bashkimi Evropian mbulon mjaft aspekte të tjera që lidhen direkt me jetën tonë të përditshme. Evropa është një kontinent me shumë tradita dhe ku fliten gjuhë të ndryshme, por edhe me shumë vlera të përbashkëta. Bashkimi Evropian i mbron këto vlera. Ai ushqen bashkëpunimin midis popujve të Evropës, nxit idenë e bashkimit të tyre ndërsa ruan origjinalitetin e secilit, dhe kujdeset që vendimet të merren sa më pranë qytetarëve evropianë. Në një botë gjithnjë e më shumë të ndërvarur të shekullit të XXI, spikat akoma më shumë nevoja që çdo qytetar evropian të bashkëpunojë me njerëz nga vende të tjera me një frymë njohjeje, tolerance dhe solidariteti. Historia e Bashkimit Europian.
 • 4. 1945- 1959: Një Evropë paqësore – fillimet e bashkëpunimit. Bashkimi Evropian është krijuar duke patur si synim përfundimin e luftërave të shpeshta dhe të përgjakshme ndërmjet fqinjëve, të cilat arritën kulmin me Luftën e Dytë Botërore. Që prej vitit 1950, Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut shënon fillimin e bashkimit ekonomik dhe politik të vendeve evropiane, me qëllim vendosjen e paqes së qëndrueshme. Belgjika, Franca, Gjermania, Italia, Luksemburgu dhe Holanda ishin gjashtë themeluesit e komunitetit. Vitet 1950 u donimuan nga Lufta e Ftohtë ndërmjet lindjes dhe perëndimit. Protestat në Hungari kundër regjimit komunist në vitin 1956 u shtypën nga tanket sovjetike, ndërsa në vitin pasues 1957, Bashkimi Sovjetik morri rolin udhëheqës në garën hapësinore, kur lëshoi satelitin e parë arficial hapësinor, Sputnik 1. Gjithashtu, në vitin 1957, me Traktatin e Romës krijohet Komuniteti Ekonomik Evropian (KEE) ose “Tregu i Përbashkët”. 1960-1969: “Vitet gjashtëdhjetë, vitet e muzikës” – periudhë e rritjes ekonomike. Në vitet 1960 shënoi lindjen e “kulturës rinore”, kur grupet si “The Beatles” tërhiqnin turma të mëdha simpatizantësh adoleshentë kudo që shfaqeshin, gjë që ndihmoi në nxitjen e revolucionit kulturor dhe zgjerimin e ndarjes mes gjeneratave. Kjo ka qenë një periudhë e mirë për ekonomikë, ndihmuar edhe nga fakti që vendet e BE-së hoqën tarifat doganore për mallrat që tregtoheshin ndërmjet tyre. Ato gjithashtu u pajtuan të kontrollonin bashkarisht prodhimtarinë ushqimore, në mënyrë që të kishte ushqim të mjaftueshëm për të gjithë – dhe së shpejti edhe tepricë të produkteve bujqësore. Maji i vitit 1968 do të bëhet i njohur për trazirat studentore në Paris dhe shumë ndryshime në shoqëri e në sjellje u lidhen me të ashtuquajturën “gjenerata 68”. 1970-1979: Komuniteti në rritje – zgjerimi i parë.
 • 5. Më 1 janar 1973, Danimarka, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar hynë në Bashkimin Evropian, duke rritur numrin e shteteve anëtare në nëntë. Lufta e shkurtër, por brutale, arabo-izraelite e tetorit të vitit 1973 rezultoi në një krizë energjetike dhe probleme ekonomike në Evropë. Diktaturës së fundit të djathë në Evropë i erdhi fundi me rrëzimin e regjimit të Salazarit në Portugali më 1974 dhe me vdekjen e Gjeneral Franko të Spanjës në vitin 1975. Politika rajonale e BE-së fillon të transferojë shuma të mëdha për krijimin e vendeve të punës dhe infrastrukturës në zonat më të varfra. Parlamenti Evropian rriti ndikimin e tij në çështjet e BE-së dhe në vitin 1979, për herë të parë, qytetarët zgjodhën anëtarët e tyre në Parlament në mënyrë të drejtpërdrejtë. 1980-1989: Ndryshimi i fytyrës së Evropës – rënia e Murit të Berlinit Sindikata polake, Slidarnosc, dhe lideri i saj Leh Valesa, u bënë emra të njohur në gjithë Evropën dhe në botë pas grevës në kantierin detar Gdansk në verë të vitit 1980. Greqia në vitin 1981 bëhet anëtari i 10-të i BE-së dhe pesë vite më vonë u bashkuan edhe Spanja e Portugalia. Në vitin 1987 nënshkruhet “Akti i Vetëm Evropian”. Ky është një traktat i cili siguron bazën për programin e madh gjashtë vjeçar që ka për synim zgjidhjen e problemeve të lëvizjes së lirë të mallrave në kufijtë e BE-së dhe si rrjedhim krijimin e “Tregu të Përbashkët”. Një ngjarje e madhe politike ndodhi më 9 nëntor 1989, kur ra Muri i Berlinit dhe për herë të parë pas 28 vitesh u hap kufiri ndërmjet Gjermanisë Perëndimore dhe asaj Lindore; kjo do të rezultojë në ribashkimin e Gjermanisë pas bashkimit të Gjermanisë Perëndimore dhe Lindore në tetor të vitit 1990. 1990-1999: Evropa pa kufij
 • 6. Me rënien e komunizmit në Evropën Qendrore dhe Lindore, Evropianët u bënë fqinjë më të afërt. Në vitin 1993 kompletohet Tregu i Përbashkët me “katër liritë” e: lëvizjes së mallrave, shërbimeve, njerëzve dhe parave. Vitet 1990 gjithashtu njihen si dekada e dy traktateve: Traktati i Mastrihtit i vitit 1993 për Bashkimin Evropian dhe Traktati i Amsterdamit në vitin 1999. Njerëzit janë të shqetësuar për mënyrën e mbrojtjes së mjedisit si dhe për mënyrën se si Evropianët mund të veprojnë bashkërisht në çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes. Ne vitin 1995, BE-ja fton edhe tre anëtarë tjerë: Austrinë, Finlandën dhe Suedinë. Emri i një fshati të vogël në Luksemburg përdoret për marrëveshjet “Shengen”, të cilat në mënyrë graduale mundësuan njerëzit të udhëtojnë pa kontroll të pasaportave në kufij. Miliona të rinj studiojnë në vende tjera me përkrahjen e BE-së. Komunikimi bëhet më i lehtë dhe njerëzit fillojnë të përdorin telefonat celularë dhe internetin. 2000- sot: Dekada e zgjerimit të mëtejshëm Euroja bëhet valuta e re për shumë evropianë. Vendet e BE-së fillojnë të bashkëpunojnë më ngushtë për të luftuar krimin. Ndarjet politike ndërmjet Evropës lindore dhe perëndimore fillojnë të shërohen kur në vitin 2004 Evropës i bashkohen plot 10 vende të reja. Shumë njerëz mendojnë se ka ardhur koha që Evropa të ketë një kushtetutë, mirëpo nuk është e lehtë të bihet dakort për një kushtetutë e tillë, ndaj debati për të ardhmen e Evropës vazhdon.
 • 7. Vitet Ngjarjet 1952 Vendet themeluese të BE: Belgjikë, Francë, Gjermani, Itali, Luksemburg, Holandë 1973 Zgjerimi i parë: Danimarkë, Irlandë, Mbretëri e Bashkuar 1981 Zgjerimi i dytë: Greqi 1986 Zgjerimi i tretë: Spanjë, Portugali 1985 Zgjerimi i katërt: Austri, Finlandë, Sued 2004 Zgjerimi i pestë: Qipro, Republika Çeke, Estoni, Hungari, Letoni, Lituani, Maltë, Poloni, Sllovaki, Slloveni Punoi : Anisa Ramadani Klasa : 11-2