SlideShare a Scribd company logo

Panelet diellore

Panelet diellore Llojet e tij Vendosja

1 of 8
Download to read offline
Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
Cfare eshte paneli diellor ???
 Paneli diellor eshte nje
mekanizem qe lejon
transformimin e rrezatimeve
diellore ne energji termike
(ngrohja shtepiake e uji i ngrohte)
e/o elektrike.
Sistemi normalisht eshte ndertuar
nga nje panel qe merr energjine
diellore, nga nje shkembyes e
nga nje serbator i perdorur per te
magazinuar energjine e
akumuluar.Perdorimi i paneleve
diellore ka si rrjedhoje te pare
pozitive kursimin e
energjise. Jane te shumta
dobishmerite e tij, mes te cilave
asnje çlirim te CO2, asnje çlirim te
pm10, zvogelim i shkaterrimeve
ambientale si pasoje e transportit
te hidrokarbureve (naftes).Ato
jane burime te pastra te prodhimit
Llojet e paneleve diellore
 Panelet diellore perdorin energjine e diellit dhe e
trasformojne ne energji te dobishme apo nxehtesi per
aktivitetet e njeriut.Panelet diellore ndahen ne 3
kategori:
 Panele diellore fotovoltaike : shnderrojne energjine
diellore ne energji elektrike.
 Panele diellore termik: shenderrojne energjine djellore
per nxehjen e ujit.
 Panele diellore hibrid: ku ka te dyja funksionet e
mesiperme . Panelet kane avantazh sepse lejojne
shume kursimin e energjise elektrike apo gazit per
ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here kosto e
instalimi eshte shume e larte!
Foto te llojeve te panelave
Shfrytezimi I energjise diellore per
te prodhuar rryme elektrike
 Shfrytezimi I energjise diellore eshte nje gje
shume e rendesishme per kohen tone . Dielli
leshon rreze ne te gjitha drejtimet ne hapesire
dhe vetem nje pjese e tyre vjen ne Toke . Keto
rreze zoterojne energji te rendesishme per t’u
perdorur per pune te dobishme . Rrezet e
diellit mund te shfrytezohen per ngrohje te
drejteperdrejte ose mund te shfrytezohen per
te prodhuar rryme elektrike . Kete e ben te
mundur paneli diellor .
 Nje panel diellor ndertohet edhe per per te
prodhuar rryme elektrike , qe kursen
energjine qe do te shpenzonim nga ajo
rryme qe vjen ne shtepi nga rrjeti I qytetit .
Shume panele ndertohen me materiale te
pershtatshme qe e kthejne energjine e
drites se diellit ne rryme elektrike . Rryma e
prodhuar nga panelet diellore futet ne
shtepine tone dhe perdoret si per ngrohje ,
ashtu edhe per te vene ne levizje mjete te
Ad

Recommended

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 

More Related Content

What's hot

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Anja Cami
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 

What's hot (20)

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
energjia
energjia energjia
energjia
 

Similar to Panelet diellore

Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia dielloreMaja
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxTechnoGhost
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Klea Medini
 

Similar to Panelet diellore (6)

Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 
Shtepite ekologjike
Shtepite ekologjikeShtepite ekologjike
Shtepite ekologjike
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptx
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 

More from Klarisa Klara

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Klarisa Klara
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeKlarisa Klara
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Klarisa Klara
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresKlarisa Klara
 

More from Klarisa Klara (19)

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Portugalia
PortugaliaPortugalia
Portugalia
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Lojërat olimpike
Lojërat olimpikeLojërat olimpike
Lojërat olimpike
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Tv Cinema
Tv CinemaTv Cinema
Tv Cinema
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Durrësi
DurrësiDurrësi
Durrësi
 
Dialektet e shqipes
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipes
 
Rrymat oqeanike
Rrymat oqeanikeRrymat oqeanike
Rrymat oqeanike
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 

Panelet diellore

 • 1. Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
 • 2. Cfare eshte paneli diellor ???  Paneli diellor eshte nje mekanizem qe lejon transformimin e rrezatimeve diellore ne energji termike (ngrohja shtepiake e uji i ngrohte) e/o elektrike. Sistemi normalisht eshte ndertuar nga nje panel qe merr energjine diellore, nga nje shkembyes e nga nje serbator i perdorur per te magazinuar energjine e akumuluar.Perdorimi i paneleve diellore ka si rrjedhoje te pare pozitive kursimin e energjise. Jane te shumta dobishmerite e tij, mes te cilave asnje çlirim te CO2, asnje çlirim te pm10, zvogelim i shkaterrimeve ambientale si pasoje e transportit te hidrokarbureve (naftes).Ato jane burime te pastra te prodhimit
 • 3. Llojet e paneleve diellore  Panelet diellore perdorin energjine e diellit dhe e trasformojne ne energji te dobishme apo nxehtesi per aktivitetet e njeriut.Panelet diellore ndahen ne 3 kategori:  Panele diellore fotovoltaike : shnderrojne energjine diellore ne energji elektrike.  Panele diellore termik: shenderrojne energjine djellore per nxehjen e ujit.  Panele diellore hibrid: ku ka te dyja funksionet e mesiperme . Panelet kane avantazh sepse lejojne shume kursimin e energjise elektrike apo gazit per ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here kosto e instalimi eshte shume e larte!
 • 4. Foto te llojeve te panelave
 • 5. Shfrytezimi I energjise diellore per te prodhuar rryme elektrike  Shfrytezimi I energjise diellore eshte nje gje shume e rendesishme per kohen tone . Dielli leshon rreze ne te gjitha drejtimet ne hapesire dhe vetem nje pjese e tyre vjen ne Toke . Keto rreze zoterojne energji te rendesishme per t’u perdorur per pune te dobishme . Rrezet e diellit mund te shfrytezohen per ngrohje te drejteperdrejte ose mund te shfrytezohen per te prodhuar rryme elektrike . Kete e ben te mundur paneli diellor .
 • 6.  Nje panel diellor ndertohet edhe per per te prodhuar rryme elektrike , qe kursen energjine qe do te shpenzonim nga ajo rryme qe vjen ne shtepi nga rrjeti I qytetit . Shume panele ndertohen me materiale te pershtatshme qe e kthejne energjine e drites se diellit ne rryme elektrike . Rryma e prodhuar nga panelet diellore futet ne shtepine tone dhe perdoret si per ngrohje , ashtu edhe per te vene ne levizje mjete te
 • 7. Rendesia e shfrytesizimit te paneleve diellore
 • 8. Vendosja  Për vendosjen e panelit duhet të kemi parasysh që drejtimi të jeta nga dielli dhe me patjetër në drejtim të pikut të diellit. Në rast të kundërt përvecse energjia do të jetë e reduktuar, mund të shkaktojë edhe dëme në panel. Disa pajisje të panelit këshillohet që të kenë diode të brendshme me qëllim reduktimin disi të fuqisë. Vendi më i përshtatshëm për panele është mbi cati, ose në vende të hapura ku dielli nuk ka pengesa. Por ka një problem sepse sa më e lartë temperature e diellit aq më shumë ulet eficienca e panelit, ndaj kërkohen vende të hapura me qëllim që të ketë dhe qarkullim ajëri që të ulë temperaturën e panelit. Në cdo system ka humbje energjie. Bateria dhe inverteri nuk janë 100% efficient nga faktorë të ndryshëm. Kjo humbje eficience varion nga komponenti në component dhe nga