SlideShare a Scribd company logo
PUNOI: KRISTJANA LLOLLI
KLASA: X-G
SHKOLLA: “NAIM FRASHERI”
LENDA: NJERIU DHE NDRYSHIMET
KLIMATIKE
CFARE ESHTE NGROHJA GLOBALE?
Ngrohja globale i referohet ndryshimeve te temperatures mesatare te
siperfaqes se tokes. Matjet tregojne se temperatura globale eshte rritur
me 0.78oC nga viti 1900 deri ne vitin 2005. Ngrohja globale eshte e lidhur
ngushte me nje spekter te gjere ndryshimesh klimatike sic jane rritja e
shpeshtesise se reshjeve intensive, zvogelimi i siperfaqes se mbuluar me
bore dhe i akujve detare, shpeshtesimi dhe intensifikimi i valeve te te
nxehtit, rritja e nivelit te oqeaneve dhe acidifikimi ne mase i oqeaneve.
Cikli aktual i ngrohjes globale po ndryshon ritmet klimatike mbi te cilat
mbeshteten te gjitha qeniet e gjalla.
Ngrohja globale eshte nje problem ne rritje. Rritja e numrit te popullsise
ne bote dhe rritja e konsumit con ne nje prodhim gjithnje e ne rritje te
emetimeve te karbonit. Ju mund te keni degjuar te flitet shume per
ngrohjen globale, por nese ne duam qe t’a zvogelojme ate, atehere duhet
qe te zvogelojme shume sasine e karbonit qe leshojme ne atmosfere.
CILET JANE SHKAKTARET E NGROHJES
GLOBALE?
Shkencetaret, per dekada me rradhe, kane kryer studime per te gjetur
shkaktaret e ngrohjes globale. Ata kane studiuar ciklet dhe ngjarjet
natyrore te cilat ndikojne ne ndryshimet klimatike. Kombet e Bashkuara
formuan nje prej grupeve me te specializuara te shkencetareve, te quajtur
Paneli Nderqeveritar per Ndryshimet Klimatike, te cilet u angazhuan qe te
studionin dhe te analizonin shkaqet dhe pasojat e ngrohjes globale.
1.Leshimet ne atmosfere te dioksidit te karbonit nga djegia e
karburanteve fosile me origjine bimore Varesia jone gjithnje e ne rritje
nga energjia e krijuar nga djegia e qymyrit dhe e karburanteve me
origjine bimore, ben qe sasia e dioksidit te karbonit te leshuar ne
atmosfere te jete shume e madhe.
2.Leshimet e dioksidit te karbonit nga lendet e djegshme qe perdoren per
transport. Kultura moderne e makinave dhe oreksi per te mira materiale
eshte pergjegjese per 33% te sasise se dioksidit te karbonit ne ajer. Me nje
popullsi e cila ka nje rritje alarmante, kerkesa per me shume makina dhe
per konsumim te te mirave materiale sjell rritjen e sasise se perdorimit te
lendeve djegese fosile per transport dhe prodhim industrial. Konsumi yne
eshte shume here me i madh sesa menyrat dhe zgjidhjet qe ne kemi gjetur
per te zbutur sadopak keto efekte.
3.Leshimet e metanit nga kafshet, bujqesia dhe shelfi i Arktikut. Metani
eshte nje gaz “serre” shume i fuqishem dhe renditet i dyti pas dioksidit te
karbonit. Kur lenda organike shperbehet nga bakteriet, nen veprimin e
oksigjenit (dekompozim anaerobik), si per shembull ne rastin e orizit te
paqeruar, prodhohet metani. Procesi zhvillohet gjithashtu edhe ne zorret e
kafsheve barngrenese dhe me rritjen e sasise se prodhimit te bagetive,
rritet edhe niveli i metanit te leshuar ne atmosfere. Nje tjeter burim i
prodhimit te metanit jane edhe masivet akullnajore te cilat mbajne te
mberthyer sasi te medha metani. Meqenese akulli i Arktikut po shkrin,
edhe sasia e metanit ne atmosfere rritet duke ndikuar keshtu ne ngrohjen
globale.
4.Shpyllezimi, vecanerisht pyjet tropikale te cilat perdoren per dru dhe per
hapjen e tokave bujqesore. Perdorimi i pyjeve per lende djegese (dru dhe
qymyr) eshte nje nga shkaqet e shpyllezimit por me alarmant eshte oreksi
yne per dru dhe produktet e letres apo edhe per produktet si vaji i
palmes, etj. Gjithe ky konsum i madh i drureve ka cuar ne nje dukuri
masive te shpyllezimit ne bote. Pyjet thithin karbonin qe ndodhet ne
atmosfere.
Ngrohja globale
PASOJAT E NGROHJES GLOBALE
Disa dukuri te shkaktuara nga rritja e temperatures qe po ndodhin tani
jane:
• Ndryshimet e temperatures.
• Akulli po shkrin ne te gjithe
boten, sidomos ne pole.
• Pinguinet e zones Adelie’ ne
Antarktide nga 32 000 cifte jane
reduktuar ne 11 000 cifte, brenda
nje periudhe 30 vjecare.
• Niveli i detit eshte rritur me
shpejtesi gjate shekullit te fundit.
• Disa flutura, dhelpra dhe disa
bimesi alpine jane zhvendosur drejt
zonave me te ftohta.
• Precipitimi i reshjeve te shiut
dhe te bores eshte rritur shume
ne mbare globin.
• Sasia e oksigjenit e tretur ne
ujerat oqeanike mund te
zvogelohet duke krijuar
probleme serioze per gjallesat
qe jetojne ne keto ujera.
• Qeniet njerezore jane me te
ekspozuara ndaj ndryshimeve
klimatike dhe elementeve te
motit.
Ngrohja globale

More Related Content

What's hot

Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano46
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi
 

What's hot (20)

Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 

Viewers also liked

Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Freskida
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Fjoralba Prendi
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
nuraj12
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago
 
energjia diellore
energjia dielloreenergjia diellore
energjia diellore
andi skorra
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
Gestjana
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi
 
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépressionComment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
El Haddi DRIDI
 
Aa main film industry power point
Aa main film industry power pointAa main film industry power point
Aa main film industry power point
fredwardy
 
Résumé Getting things down
Résumé Getting things downRésumé Getting things down
Résumé Getting things down
El Haddi DRIDI
 
StoreMotion Company Profile
StoreMotion Company ProfileStoreMotion Company Profile
StoreMotion Company Profile
StoreMotion | Retail Solutions
 
Social
SocialSocial
Social
Hannah Ku
 
Biologia compelta
Biologia compeltaBiologia compelta
Biologia compelta
mordecay93
 
The best holiday destination
The best holiday destination The best holiday destination
The best holiday destination
Kristjana Llolli
 
Propuesta de semilleros
Propuesta de semillerosPropuesta de semilleros
Propuesta de semilleros
Natalia Diaz
 
Paivi rasi
Paivi rasiPaivi rasi
Paivi rasi
cremit
 

Viewers also liked (19)

Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
ngrohja globale
ngrohja globalengrohja globale
ngrohja globale
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndryshimet e klimes
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimes
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
energjia diellore
energjia dielloreenergjia diellore
energjia diellore
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépressionComment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
Comment se débarrasser de l'anxiété et de la dépression
 
Aa main film industry power point
Aa main film industry power pointAa main film industry power point
Aa main film industry power point
 
Résumé Getting things down
Résumé Getting things downRésumé Getting things down
Résumé Getting things down
 
StoreMotion Company Profile
StoreMotion Company ProfileStoreMotion Company Profile
StoreMotion Company Profile
 
Social
SocialSocial
Social
 
Biologia compelta
Biologia compeltaBiologia compelta
Biologia compelta
 
The best holiday destination
The best holiday destination The best holiday destination
The best holiday destination
 
Propuesta de semilleros
Propuesta de semillerosPropuesta de semilleros
Propuesta de semilleros
 
Paivi rasi
Paivi rasiPaivi rasi
Paivi rasi
 

Similar to Ngrohja globale

Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
EstherLu3
 
Fiz
FizFiz
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Xhesika Merko
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444
 
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETITHUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
Robert Shahini
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis24
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Anja Cami
 
Ekologji humane energjia dhe resurset
Ekologji humane  energjia dhe resursetEkologji humane  energjia dhe resurset
Ekologji humane energjia dhe resurset
Valon Kryeziu
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
Anila Hasa Gashi
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
Leonard Proko
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
Denis Lezo
 
Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
alban1shabani
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
Loreta Jorgalli
 

Similar to Ngrohja globale (20)

Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
 
Ndotja termike
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Fiz
FizFiz
Fiz
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETITHUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Ekologji humane energjia dhe resurset
Ekologji humane  energjia dhe resursetEkologji humane  energjia dhe resurset
Ekologji humane energjia dhe resurset
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
 
Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
 

Ngrohja globale

 • 1. PUNOI: KRISTJANA LLOLLI KLASA: X-G SHKOLLA: “NAIM FRASHERI” LENDA: NJERIU DHE NDRYSHIMET KLIMATIKE
 • 2. CFARE ESHTE NGROHJA GLOBALE? Ngrohja globale i referohet ndryshimeve te temperatures mesatare te siperfaqes se tokes. Matjet tregojne se temperatura globale eshte rritur me 0.78oC nga viti 1900 deri ne vitin 2005. Ngrohja globale eshte e lidhur ngushte me nje spekter te gjere ndryshimesh klimatike sic jane rritja e shpeshtesise se reshjeve intensive, zvogelimi i siperfaqes se mbuluar me bore dhe i akujve detare, shpeshtesimi dhe intensifikimi i valeve te te nxehtit, rritja e nivelit te oqeaneve dhe acidifikimi ne mase i oqeaneve. Cikli aktual i ngrohjes globale po ndryshon ritmet klimatike mbi te cilat mbeshteten te gjitha qeniet e gjalla. Ngrohja globale eshte nje problem ne rritje. Rritja e numrit te popullsise ne bote dhe rritja e konsumit con ne nje prodhim gjithnje e ne rritje te emetimeve te karbonit. Ju mund te keni degjuar te flitet shume per ngrohjen globale, por nese ne duam qe t’a zvogelojme ate, atehere duhet qe te zvogelojme shume sasine e karbonit qe leshojme ne atmosfere.
 • 3. CILET JANE SHKAKTARET E NGROHJES GLOBALE? Shkencetaret, per dekada me rradhe, kane kryer studime per te gjetur shkaktaret e ngrohjes globale. Ata kane studiuar ciklet dhe ngjarjet natyrore te cilat ndikojne ne ndryshimet klimatike. Kombet e Bashkuara formuan nje prej grupeve me te specializuara te shkencetareve, te quajtur Paneli Nderqeveritar per Ndryshimet Klimatike, te cilet u angazhuan qe te studionin dhe te analizonin shkaqet dhe pasojat e ngrohjes globale. 1.Leshimet ne atmosfere te dioksidit te karbonit nga djegia e karburanteve fosile me origjine bimore Varesia jone gjithnje e ne rritje nga energjia e krijuar nga djegia e qymyrit dhe e karburanteve me origjine bimore, ben qe sasia e dioksidit te karbonit te leshuar ne atmosfere te jete shume e madhe.
 • 4. 2.Leshimet e dioksidit te karbonit nga lendet e djegshme qe perdoren per transport. Kultura moderne e makinave dhe oreksi per te mira materiale eshte pergjegjese per 33% te sasise se dioksidit te karbonit ne ajer. Me nje popullsi e cila ka nje rritje alarmante, kerkesa per me shume makina dhe per konsumim te te mirave materiale sjell rritjen e sasise se perdorimit te lendeve djegese fosile per transport dhe prodhim industrial. Konsumi yne eshte shume here me i madh sesa menyrat dhe zgjidhjet qe ne kemi gjetur per te zbutur sadopak keto efekte.
 • 5. 3.Leshimet e metanit nga kafshet, bujqesia dhe shelfi i Arktikut. Metani eshte nje gaz “serre” shume i fuqishem dhe renditet i dyti pas dioksidit te karbonit. Kur lenda organike shperbehet nga bakteriet, nen veprimin e oksigjenit (dekompozim anaerobik), si per shembull ne rastin e orizit te paqeruar, prodhohet metani. Procesi zhvillohet gjithashtu edhe ne zorret e kafsheve barngrenese dhe me rritjen e sasise se prodhimit te bagetive, rritet edhe niveli i metanit te leshuar ne atmosfere. Nje tjeter burim i prodhimit te metanit jane edhe masivet akullnajore te cilat mbajne te mberthyer sasi te medha metani. Meqenese akulli i Arktikut po shkrin, edhe sasia e metanit ne atmosfere rritet duke ndikuar keshtu ne ngrohjen globale. 4.Shpyllezimi, vecanerisht pyjet tropikale te cilat perdoren per dru dhe per hapjen e tokave bujqesore. Perdorimi i pyjeve per lende djegese (dru dhe qymyr) eshte nje nga shkaqet e shpyllezimit por me alarmant eshte oreksi yne per dru dhe produktet e letres apo edhe per produktet si vaji i palmes, etj. Gjithe ky konsum i madh i drureve ka cuar ne nje dukuri masive te shpyllezimit ne bote. Pyjet thithin karbonin qe ndodhet ne atmosfere.
 • 7. PASOJAT E NGROHJES GLOBALE Disa dukuri te shkaktuara nga rritja e temperatures qe po ndodhin tani jane: • Ndryshimet e temperatures. • Akulli po shkrin ne te gjithe boten, sidomos ne pole. • Pinguinet e zones Adelie’ ne Antarktide nga 32 000 cifte jane reduktuar ne 11 000 cifte, brenda nje periudhe 30 vjecare. • Niveli i detit eshte rritur me shpejtesi gjate shekullit te fundit. • Disa flutura, dhelpra dhe disa bimesi alpine jane zhvendosur drejt zonave me te ftohta. • Precipitimi i reshjeve te shiut dhe te bores eshte rritur shume ne mbare globin. • Sasia e oksigjenit e tretur ne ujerat oqeanike mund te zvogelohet duke krijuar probleme serioze per gjallesat qe jetojne ne keto ujera. • Qeniet njerezore jane me te ekspozuara ndaj ndryshimeve klimatike dhe elementeve te motit.