SlideShare a Scribd company logo
1 of 26
Projekt lëndor: TIK
Objektivat:
 Të aftësohemi në përdorimin e programit
Power Point.
 Të aftësohmi në shkrim, formatim,
vendosjen e Header & Footer.
 Të njohim historinë e kompjuterave.
 Të njohim gjeneratat e tyre.
 Të evidentojmë teknologjinë e ditëve të
sotme.
 Të paraqesim të rejat që priten nga
teknologjia në të ardhmen.
NËNTEMAT
•Preardhja e emrit
Informatika
•Historiku I
informatikës
•Gjeneratat e .
•TIK-u sot
•Disa nga teknologjitë
e 2014
•TIK-u nesër
•Teknologjitë që priten
Prejardhja e emrit “Informatikë”(TIK-u)
•Fjala informatikë paraqitet për herë të parë në Francë në vitin 1960.
•Fjala është nxjerrë nga fjalët informacion (information ) dhe automatikë
(Automatique).
•Shkencë mbi mbledhjen, përpunimin, bartjen, shfrytëzimin e të
dhënave/informatave me ndihmën e sistemeve për përpunimin e të dhënave.
 Mekanizmi i parë digjital -
abakusi,është zbuluar që në vitin
3000 para epokës sonë.
 Në vitin 1642 në Francë, Blez
Paskali , zbuloi makinën
digjitale e cila kishte mundësi të
kryente mbledhje dhe zbritje të
numrave, të cilën e pagëzoi me
emrin Paskalina.
Abakusi
 Në vitin 1672, Lajbnic ,konstruktoi makinën digjitale e
cila përveç mbledhjes dhe zbritjes kishte mundësi të
kryente edhe operacionin e shumëzimit dhe pjesëtimit,
si dhe të nxjerrë rrënjën katrore të çfarëdo numri.
 Më 1835, Çarls Bebixh (Charles Babbage), projektoi
makinën e re, e cila edhe pse nuk u përfundua, merret
si paraardhëse e kompjuterit bashkëkohor.
 Ky projekt kishte pajisjet për hyrje dhe dalje,vendin
për vendosjen e shënimeve - kujtesën (memorien), si
dhe procesorin.
Makina e parë për
llogaritje e realizuar në
v.1960, sipas projekteve të
Wilhelm Schickard-it.
Paskalina e Blez Paskalit
Makina e Bebeixhit
Në v.1975 Vanaver Bush e projektoi
kompjuterin analog të cilin e
pagëzoi me emrin analizatori
diferencial. Ky ishte kompjuteri i
parë me aftësi që të zhvillojë
ekuacione.
Konrad Zuse ,më 1941, përfundoi
kalkulatorin e tij bartës Z2 dhe Z3,
si dhe zhvilloi gjuhën algoritmike
PK.
Në vitin 1937 Klod Shanon dhe
Xhorxh Shtibic, duke punuar ndaras
në SHBA, arritën të zbulojnë qarqe
elektrondërprerëse të cilat punonin
sipas ligjeve të algjebrës së
Bulit.Shtatë vjetë më vonë është
prezantuar kompjuteri HARVARD
MARK 1.
KOMPJUTERI I PARË
PLOTËSISHT I ELEKTRONIZUAR
ISHTE ENIAC, TË CILIN E
PROJEKTUAN XHON MAUSHLI
DHE PRESPER EKERT. KY
KOMPJUTER U KRYE MË 1946
DHE ÇMIMI I TIJ ISHTE AFËR 10
MILION DOLLARË. KISHTE
18000 LLAMBA ELEKTRONIKE
DHE ISHTE I RËNDË 30
TONELATA.
•Në vitin 1971, kompania INTEL në
SHBA,realizoi mikroprocesorin e
parë ishte edhe njësi qendrore e
kompjuterit (CPU-Centml Proccesor
Unit) ku funksionet logjike dhe
aritmetike zhvilloheshin në të njëjtin
çip, me dimensione më të vogla se
gjysmë centimetri anash.
•Në v. 1975 kompania realizoi
kompjuterin komplet në një pllakë
të vetme.
Intel 4004, mikroprocesori I parë
Gjeneratat e kompjuterit
 GJENERATA E PARË
ndodhi në vitet 1947 deri rreth
vitit 1959. U përdorën llampat
elektronike në kompjutera,
programimi i kompjuterave
bëhej me gjuhë makine (është
me numra binar).Gjithashtu
në këtë gjeneratë për ruajtjen
e informacionit u përdoren
shiritat magnetike.
Kompjuterat ishin shumë të
mëdhenj dhe të ngadalshëm.
 GJENERATA E DYTË
filloi në fillim të viteve ‘60 dhe
zgjati deri në vitin 1965. Në këtë
gjeneratë filloi përdorimi i
tranzistori,si dhe përdorimi i
unazave të ferritit
për memeorie .Në këtë gjeneratë
filloi përdorimi i gjuhëve të
programimit të nivelit të lartë(
gjuhë që shkruhet me anë të
fjalëve).
 GJENERATA E TRETË
ishte nga viti 1965 deri ne vitin
1971.Ne kete gjenerate u ndertuan
kompjuterat e pare te vegjel
(minikompjuterat),si dhe u ndertuan
kompjuterat qe komunikonin në
distance. Ne vend te memeorive prej
ferriti u futen qarqet e integruara. U
ndertuan sistemet e shfrytezimit me
multiprogramim(time-sharing).
 GJENERATA E KATËRT ishte ne
vitet ‘70.U be e mundur prodhimi
per here te pare te mikroprocesoreve
CPU,dhe filloi perdorimi i qarqeve
me shkalle te larte.Ne kete gjenerate
filluan gjuhet e para te programimit.
 GJENERATA E PESTË filloi rreth
viteve ‘85 dhe në vazhdim.Zhvillimi
i kompjuterave pati një hov shume
te madh pasi u bë e mundur rritja e
shpejtesisë së punës me qindra
herë.U krijuan kompjuteat me
përmasa shumë më të vogla se të
mëparshmit.
Loja e parë
TIK-U SOT
iPhone 6 dhe 6 plus Blackphone
Kombinon një sistem
operativ Android të
fortifikuar me një suitë e Apps,
projektuar për të
siguruar privatësinë absolute.
Ringly Motion Savvy uni
Hartuar me3 mikron ar 18K
dhe gurë të çmuar. Unazë që
merr sms, e-maile dhe çdo gjë
tjetër që vjen në
smartphone-n tuaj
UNI përdor njohjen me anë
të gjestit.Përdor teknologji të
përparuar të quajtur ”Lëvizje e
brishtë”, kjo i lejon
përdoruesit për të parë se
si shenjat e tyre shfaqen
në kamera. (tabletë për gjuhën e
shenjave)
Microsoft Surface Pro 3 Osmo
Peshon vetëm £ 1,76, 12-
inch Surface Pro 3 ka
gjithë fuqinë dhe performancën e
një kompjuter portativ fund të
lartë në një dizajn të hollë dhe
të lehtë.
OSMO quhet fotokamera që
imiton veprimet e fëmijëve.
LUMIA 640
Lumia 640 është telefoni më i ri i cili pritet të vijë nga Microsoft.
Sipas informacioneve të paraLumia 640 do të ofrojë lidhjet për rrjetet HSDPA+,
Wi-Fi, Bluetooth 4.0, opsionet për dy sim kartela, mbështetje për TV digjital, si
dhe baterinë me 2500 mAh.
Mendohet se do të ketë dy
zmadhues të zërit – një në krye
dhe një në fund të pajisjes. Mund
të ketë një kamerë 5MGP.
Gjithashtu pajisja do të ketë edhe
veçorinë e Touch ID.
Në brendësi të pajisjes janë
vendosur 5GB RAM dhe do të
ishte i gatshëm në tre variante –
32GB, 64GB dhe 128GB dhe do
të ketë të instaluar sistemin e ri
operativ iOS 9.
Apple po punon për
krijimin e një iPad-i
shumë të madh. Mund të
quhet iPad Air Plus. Ky
iPad-i i ri do të ketë
dimensionet 305.31 x 220.8
x 7 mm.
iPadi gjigant do të vijë me
një procesor të
përmirësuar A9.Do të ketë
katër altoparlantë të
vendosur tek çdo anësore
e tabletit. Ky tablet mund
të prezantohet në
periudhën prill deri në
qershor të vitit 2015.
Health 9to5Mac është
aplikacioni menaxhues i
Apple Watch.
Apple Watch do të vijë me
një memorie të saj për
muzikë, foto dhe
aplikacione, ai mund të
kyçet me anë të një kodi
prej katër shifrash që
përdoret dhe në iPhone
dhe iPad. Pritet që ky
aplikacion të prezantohet
gjatë këtij viti. Ora do të
ofrojë një aplikacion për të
matur nivelin e sheqerit në
gjak.
Kompania Apple duket se po projekton projektin e saj më të fundit
atë të makinës Apple iCar, e cila mendohet se do të jetë makinë
vetëlëvizëse.
PJESËMARRËSIT NË PROJEKT
 Koralda Basha
 Orjeta Daja
 Sara Daja
 Adelajda Mazhi
 Tatjana Klosi
 Gejsi Toska

More Related Content

What's hot

Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
Anisa 19
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama
 
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyteMenyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Teutë Domi
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis24
 

What's hot (20)

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyteMenyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 

Viewers also liked

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu
 
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Altin Emiri
 
Informatika 1
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1
sara7991
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
ornela rama
 
Nyelvtanulás az informatika segítségével
Nyelvtanulás az informatika segítségévelNyelvtanulás az informatika segítségével
Nyelvtanulás az informatika segítségével
Kaiser Anna
 
Informatika skeneri
Informatika skeneriInformatika skeneri
Informatika skeneri
kifla
 

Viewers also liked (20)

projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
 
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
 
Informatika 1
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Informatika
InformatikaInformatika
Informatika
 
interneti
internetiinterneti
interneti
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Globalizimi
GlobalizimiGlobalizimi
Globalizimi
 
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
Internet
InternetInternet
Internet
 
Babushkina.
Babushkina.Babushkina.
Babushkina.
 
Nyelvtanulás az informatika segítségével
Nyelvtanulás az informatika segítségévelNyelvtanulás az informatika segítségével
Nyelvtanulás az informatika segítségével
 
Shkolla 9 vjecare
Shkolla 9 vjecareShkolla 9 vjecare
Shkolla 9 vjecare
 
Informatika skeneri
Informatika skeneriInformatika skeneri
Informatika skeneri
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
 

Similar to informatika

Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
Albi Muca
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200
stiunada
 
Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Informatike Biznesi
Informatike Biznesi
Faton_Mustafa
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatik
Duresa M. Bytyqi
 

Similar to informatika (20)

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
 
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
 
Teknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteri
 
Projektkevi1
Projektkevi1Projektkevi1
Projektkevi1
 
Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
 
Historiku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëve
 
Apple Inc.
Apple Inc.Apple Inc.
Apple Inc.
 
Teknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteriTeknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteri
 
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200
 
Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Informatike Biznesi
Informatike Biznesi
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatik
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 

More from koralda

Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
koralda
 

More from koralda (19)

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclage
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
uji
ujiuji
uji
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
stresi
stresistresi
stresi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Ozoni
OzoniOzoni
Ozoni
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
 

informatika

 • 1.
 • 2. Projekt lëndor: TIK Objektivat:  Të aftësohemi në përdorimin e programit Power Point.  Të aftësohmi në shkrim, formatim, vendosjen e Header & Footer.  Të njohim historinë e kompjuterave.  Të njohim gjeneratat e tyre.  Të evidentojmë teknologjinë e ditëve të sotme.  Të paraqesim të rejat që priten nga teknologjia në të ardhmen.
 • 3. NËNTEMAT •Preardhja e emrit Informatika •Historiku I informatikës •Gjeneratat e . •TIK-u sot •Disa nga teknologjitë e 2014 •TIK-u nesër •Teknologjitë që priten
 • 4. Prejardhja e emrit “Informatikë”(TIK-u) •Fjala informatikë paraqitet për herë të parë në Francë në vitin 1960. •Fjala është nxjerrë nga fjalët informacion (information ) dhe automatikë (Automatique). •Shkencë mbi mbledhjen, përpunimin, bartjen, shfrytëzimin e të dhënave/informatave me ndihmën e sistemeve për përpunimin e të dhënave.
 • 5.  Mekanizmi i parë digjital - abakusi,është zbuluar që në vitin 3000 para epokës sonë.  Në vitin 1642 në Francë, Blez Paskali , zbuloi makinën digjitale e cila kishte mundësi të kryente mbledhje dhe zbritje të numrave, të cilën e pagëzoi me emrin Paskalina. Abakusi
 • 6.  Në vitin 1672, Lajbnic ,konstruktoi makinën digjitale e cila përveç mbledhjes dhe zbritjes kishte mundësi të kryente edhe operacionin e shumëzimit dhe pjesëtimit, si dhe të nxjerrë rrënjën katrore të çfarëdo numri.  Më 1835, Çarls Bebixh (Charles Babbage), projektoi makinën e re, e cila edhe pse nuk u përfundua, merret si paraardhëse e kompjuterit bashkëkohor.  Ky projekt kishte pajisjet për hyrje dhe dalje,vendin për vendosjen e shënimeve - kujtesën (memorien), si dhe procesorin.
 • 7. Makina e parë për llogaritje e realizuar në v.1960, sipas projekteve të Wilhelm Schickard-it. Paskalina e Blez Paskalit Makina e Bebeixhit
 • 8. Në v.1975 Vanaver Bush e projektoi kompjuterin analog të cilin e pagëzoi me emrin analizatori diferencial. Ky ishte kompjuteri i parë me aftësi që të zhvillojë ekuacione. Konrad Zuse ,më 1941, përfundoi kalkulatorin e tij bartës Z2 dhe Z3, si dhe zhvilloi gjuhën algoritmike PK. Në vitin 1937 Klod Shanon dhe Xhorxh Shtibic, duke punuar ndaras në SHBA, arritën të zbulojnë qarqe elektrondërprerëse të cilat punonin sipas ligjeve të algjebrës së Bulit.Shtatë vjetë më vonë është prezantuar kompjuteri HARVARD MARK 1.
 • 9. KOMPJUTERI I PARË PLOTËSISHT I ELEKTRONIZUAR ISHTE ENIAC, TË CILIN E PROJEKTUAN XHON MAUSHLI DHE PRESPER EKERT. KY KOMPJUTER U KRYE MË 1946 DHE ÇMIMI I TIJ ISHTE AFËR 10 MILION DOLLARË. KISHTE 18000 LLAMBA ELEKTRONIKE DHE ISHTE I RËNDË 30 TONELATA.
 • 10. •Në vitin 1971, kompania INTEL në SHBA,realizoi mikroprocesorin e parë ishte edhe njësi qendrore e kompjuterit (CPU-Centml Proccesor Unit) ku funksionet logjike dhe aritmetike zhvilloheshin në të njëjtin çip, me dimensione më të vogla se gjysmë centimetri anash. •Në v. 1975 kompania realizoi kompjuterin komplet në një pllakë të vetme. Intel 4004, mikroprocesori I parë
 • 11. Gjeneratat e kompjuterit  GJENERATA E PARË ndodhi në vitet 1947 deri rreth vitit 1959. U përdorën llampat elektronike në kompjutera, programimi i kompjuterave bëhej me gjuhë makine (është me numra binar).Gjithashtu në këtë gjeneratë për ruajtjen e informacionit u përdoren shiritat magnetike. Kompjuterat ishin shumë të mëdhenj dhe të ngadalshëm.
 • 12.  GJENERATA E DYTË filloi në fillim të viteve ‘60 dhe zgjati deri në vitin 1965. Në këtë gjeneratë filloi përdorimi i tranzistori,si dhe përdorimi i unazave të ferritit për memeorie .Në këtë gjeneratë filloi përdorimi i gjuhëve të programimit të nivelit të lartë( gjuhë që shkruhet me anë të fjalëve).
 • 13.  GJENERATA E TRETË ishte nga viti 1965 deri ne vitin 1971.Ne kete gjenerate u ndertuan kompjuterat e pare te vegjel (minikompjuterat),si dhe u ndertuan kompjuterat qe komunikonin në distance. Ne vend te memeorive prej ferriti u futen qarqet e integruara. U ndertuan sistemet e shfrytezimit me multiprogramim(time-sharing).  GJENERATA E KATËRT ishte ne vitet ‘70.U be e mundur prodhimi per here te pare te mikroprocesoreve CPU,dhe filloi perdorimi i qarqeve me shkalle te larte.Ne kete gjenerate filluan gjuhet e para te programimit.  GJENERATA E PESTË filloi rreth viteve ‘85 dhe në vazhdim.Zhvillimi i kompjuterave pati një hov shume te madh pasi u bë e mundur rritja e shpejtesisë së punës me qindra herë.U krijuan kompjuteat me përmasa shumë më të vogla se të mëparshmit.
 • 14.
 • 17. iPhone 6 dhe 6 plus Blackphone Kombinon një sistem operativ Android të fortifikuar me një suitë e Apps, projektuar për të siguruar privatësinë absolute.
 • 18. Ringly Motion Savvy uni Hartuar me3 mikron ar 18K dhe gurë të çmuar. Unazë që merr sms, e-maile dhe çdo gjë tjetër që vjen në smartphone-n tuaj UNI përdor njohjen me anë të gjestit.Përdor teknologji të përparuar të quajtur ”Lëvizje e brishtë”, kjo i lejon përdoruesit për të parë se si shenjat e tyre shfaqen në kamera. (tabletë për gjuhën e shenjave)
 • 19. Microsoft Surface Pro 3 Osmo Peshon vetëm £ 1,76, 12- inch Surface Pro 3 ka gjithë fuqinë dhe performancën e një kompjuter portativ fund të lartë në një dizajn të hollë dhe të lehtë. OSMO quhet fotokamera që imiton veprimet e fëmijëve.
 • 20.
 • 21. LUMIA 640 Lumia 640 është telefoni më i ri i cili pritet të vijë nga Microsoft. Sipas informacioneve të paraLumia 640 do të ofrojë lidhjet për rrjetet HSDPA+, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, opsionet për dy sim kartela, mbështetje për TV digjital, si dhe baterinë me 2500 mAh.
 • 22. Mendohet se do të ketë dy zmadhues të zërit – një në krye dhe një në fund të pajisjes. Mund të ketë një kamerë 5MGP. Gjithashtu pajisja do të ketë edhe veçorinë e Touch ID. Në brendësi të pajisjes janë vendosur 5GB RAM dhe do të ishte i gatshëm në tre variante – 32GB, 64GB dhe 128GB dhe do të ketë të instaluar sistemin e ri operativ iOS 9.
 • 23. Apple po punon për krijimin e një iPad-i shumë të madh. Mund të quhet iPad Air Plus. Ky iPad-i i ri do të ketë dimensionet 305.31 x 220.8 x 7 mm. iPadi gjigant do të vijë me një procesor të përmirësuar A9.Do të ketë katër altoparlantë të vendosur tek çdo anësore e tabletit. Ky tablet mund të prezantohet në periudhën prill deri në qershor të vitit 2015.
 • 24. Health 9to5Mac është aplikacioni menaxhues i Apple Watch. Apple Watch do të vijë me një memorie të saj për muzikë, foto dhe aplikacione, ai mund të kyçet me anë të një kodi prej katër shifrash që përdoret dhe në iPhone dhe iPad. Pritet që ky aplikacion të prezantohet gjatë këtij viti. Ora do të ofrojë një aplikacion për të matur nivelin e sheqerit në gjak.
 • 25. Kompania Apple duket se po projekton projektin e saj më të fundit atë të makinës Apple iCar, e cila mendohet se do të jetë makinë vetëlëvizëse.
 • 26. PJESËMARRËSIT NË PROJEKT  Koralda Basha  Orjeta Daja  Sara Daja  Adelajda Mazhi  Tatjana Klosi  Gejsi Toska