SlideShare a Scribd company logo
1 of 14
Tema:Të ushqyerit
shëndetshëm
Nëntema: Crregullimet në të ngrënë,
obeziteti ,bulimia dhe anoreksia
Gjimnazi:“Dhaskal Todri”
Lënda: Aftësim Për Jetën
Klasa:Xd
Qëllimi I punës
• Të mësojmë më shumë rreth crregullimeve në të ngrënë
shkaqet dhe pasojat.
Ojektivat
• Të kuptojmë cdo të thotë crregullim në të ngrënë.
• Të njohim fazat e crregullimeve në të ngrënë.
• Të kuptojmë shkaqet dhe pasojat qe cojnë shumicën e
njerëzve në crregullime të të ngrënit.
• Të studiojmë mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë.
Anëtarët e grupit:
• Adelajda Mazhi ( Lider)
• Koralda Basha
• Enkelejda Kaliaj
• Tatjana Klosi
• Redis Idrizi
• Anxhela Idrizi
• Amarild Qosja
Përmbajtja e projektit:
• Në këtë projekt ne kemi studiuar dhe
punuar mbi crregullimet në të ngrënë.Kemi
mbledhur dhe paraqitur informacione të
ndryshme mbi obezitetin, buliminë dhe
anoreksinë nervore. Gjithashtu në këtë
projekt ne kemi paraqitur foto të ndryshme
në lidhje me këto crregullime.Pjesë e këtij
projekti është edhe një poster I cili paraqet
më së miri këto sëmundje.
Çrregullimi në të ngrënë
• Çrregullimet e të ngrënit fillojnë në moshën e
adoleshencës, dhe janë më të shpeshta tek vajzat se tek
djemtë. Numri i të rinjve me çrregullime të të ngënit është
i vogël, por personat me këto çrregullime mund të kenë
pasoja serioze në shëndet, dhe në rastet kur nuk trajtohen
pasojat mund të jenë edhe vdekjeprurëse.
Personat me çrregullime të të ngrënit, e shohin peshën e
trupit si qëndrën e identitetit dhe lumturisë.
Problemet që mund të vijnë nga të ngrënit shumë
dhe në mënyrë të pakontrolluar, janë të shumta dhe
shkaktojnë avari të ndryshme në organizëm.
Gjithashtu, të ushqyerit pa kriter është edhe një
burim sëmundjesh, një pjesë e mirë e të cilave
mund të jenë fatale për jetën. Disa prej
sëmdundjeve kryesore që vijnësi pasoje e
kequshqyerjes janë:
1.Bulimia nervore
2.Obeziteti
3.Anoreksia nervore
SËMUNDJET QË VIJNË NGA
KEQUSHQYERJA
• Bulimia është e ngjashme me
anoreksinë, por ka disa ndryshime.
Bulimikët nuk humbasin shumë në
peshë dhe në të vërtetë ata janë
pak mbipeshë.Gjithashtua ata janë
të shqetësuar për masën e tyre
trupore dhe duan të dobësohen.
Ata kanë shpesh një babëzi për të
ngrënë, konsumojnë sasi të mëdha
karbohidratesh në një periudhë të
shkurtër kohe dhe përdorin
laksative që shtojnë jashtëqitjen
për të eliminuar ushqimin që kanë
konsumuar ose provokojnë të
vjella. Bulimia nervore prek më
shumë adoleshentet.
Obeziteti konsiderohet një
situatë jonormale, ku ka
depozitim të tepërt të yndyrës
në trup. Kjo ndodh nga marrja e
tepërt e ushqimit, dmth të
energjisë te tepërt. Ndër
faktorët që lidhen me shfaqen e
sëmundjes janë : stresi, lodhja,
trishtimi,mosha,disa
ilace,çrregullime hormonale,
ndëprerja e pirjes së duhanit,
mbajta e kileve te tepërta të
shtatzanise,trashëgimia.
Për të vlerësuar gjendjen ushqyese të trupit dhe
te obezitetit, përdorim Body Mass Index ( BMI ).
BMI = Pesha / Gjatesia2 ( Kgr/m2 )
Nje person klasifikohet mbipeshe kur BMI eshte midis 25 – 30 ndersa si
obez nese eshte ≥ 30.
Per shembull nje person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI
31,3…eshte obez !
 Klasifikimi – BMI
Klasifkimi i te rriturve ne baze te BMI
 Nënpeshe (-18)
 Peshe normale (18,50 - 24,99)
 Mbipeshe (29,99 - 25,00)
 Obez (+30)
• Anoreksia - nënkupton një
dëshirë të egzagjeruar për të
qenë i dobët, duke pasur
tendencën të ruash të njëjtën
peshë trupore përkohësisht.
Personat të cilat kanë anoreksi
prezantojnë një imazh të
deformuar mbi trupin e tyre
duke e konsideruar veten
shumë më të shëndoshë se sa
janë në realitet dhe në
periudhat kur janë shumë nën
peshën normale. Këta persona
hanë shumë pak, preferojnë
frutat dhe perimet, evitojne sa
më shume sheqernat dhe
pastat, mishin dhe djathrat sic
dhe gjellën e gatuar.
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia

More Related Content

What's hot

Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikSeptic Flesh
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJEPROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJESilda Silda
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaOksana Kamberi
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet BerthamoreErgi Nushi
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
 

What's hot (20)

Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJEPROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 

Similar to crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia

Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraErvis Cara
 
Universiteti i tiranes
Universiteti i tiranesUniversiteti i tiranes
Universiteti i tiranesFreskida
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjetMarjan DODAJ
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Merkur Sinani
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 

Similar to crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia (20)

Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
 
Universiteti i tiranes
Universiteti i tiranesUniversiteti i tiranes
Universiteti i tiranes
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Leksioni nr6
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
 
Anoreksia & Bulimia
Anoreksia & BulimiaAnoreksia & Bulimia
Anoreksia & Bulimia
 
Semundjet Biologji
Semundjet BiologjiSemundjet Biologji
Semundjet Biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 

More from koralda

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaisekoralda
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diazkoralda
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitkoralda
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclagekoralda
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitkoralda
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisinekoralda
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni koralda
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmekoralda
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
 
informatika
informatikainformatika
informatikakoralda
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la naturekoralda
 

More from koralda (19)

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclage
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
uji
ujiuji
uji
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
stresi
stresistresi
stresi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Ozoni
OzoniOzoni
Ozoni
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
 

crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia

 • 1. Tema:Të ushqyerit shëndetshëm Nëntema: Crregullimet në të ngrënë, obeziteti ,bulimia dhe anoreksia Gjimnazi:“Dhaskal Todri” Lënda: Aftësim Për Jetën Klasa:Xd
 • 2. Qëllimi I punës • Të mësojmë më shumë rreth crregullimeve në të ngrënë shkaqet dhe pasojat. Ojektivat • Të kuptojmë cdo të thotë crregullim në të ngrënë. • Të njohim fazat e crregullimeve në të ngrënë. • Të kuptojmë shkaqet dhe pasojat qe cojnë shumicën e njerëzve në crregullime të të ngrënit. • Të studiojmë mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë.
 • 3. Anëtarët e grupit: • Adelajda Mazhi ( Lider) • Koralda Basha • Enkelejda Kaliaj • Tatjana Klosi • Redis Idrizi • Anxhela Idrizi • Amarild Qosja
 • 4. Përmbajtja e projektit: • Në këtë projekt ne kemi studiuar dhe punuar mbi crregullimet në të ngrënë.Kemi mbledhur dhe paraqitur informacione të ndryshme mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë nervore. Gjithashtu në këtë projekt ne kemi paraqitur foto të ndryshme në lidhje me këto crregullime.Pjesë e këtij projekti është edhe një poster I cili paraqet më së miri këto sëmundje.
 • 5. Çrregullimi në të ngrënë • Çrregullimet e të ngrënit fillojnë në moshën e adoleshencës, dhe janë më të shpeshta tek vajzat se tek djemtë. Numri i të rinjve me çrregullime të të ngënit është i vogël, por personat me këto çrregullime mund të kenë pasoja serioze në shëndet, dhe në rastet kur nuk trajtohen pasojat mund të jenë edhe vdekjeprurëse. Personat me çrregullime të të ngrënit, e shohin peshën e trupit si qëndrën e identitetit dhe lumturisë.
 • 6. Problemet që mund të vijnë nga të ngrënit shumë dhe në mënyrë të pakontrolluar, janë të shumta dhe shkaktojnë avari të ndryshme në organizëm. Gjithashtu, të ushqyerit pa kriter është edhe një burim sëmundjesh, një pjesë e mirë e të cilave mund të jenë fatale për jetën. Disa prej sëmdundjeve kryesore që vijnësi pasoje e kequshqyerjes janë: 1.Bulimia nervore 2.Obeziteti 3.Anoreksia nervore SËMUNDJET QË VIJNË NGA KEQUSHQYERJA
 • 7. • Bulimia është e ngjashme me anoreksinë, por ka disa ndryshime. Bulimikët nuk humbasin shumë në peshë dhe në të vërtetë ata janë pak mbipeshë.Gjithashtua ata janë të shqetësuar për masën e tyre trupore dhe duan të dobësohen. Ata kanë shpesh një babëzi për të ngrënë, konsumojnë sasi të mëdha karbohidratesh në një periudhë të shkurtër kohe dhe përdorin laksative që shtojnë jashtëqitjen për të eliminuar ushqimin që kanë konsumuar ose provokojnë të vjella. Bulimia nervore prek më shumë adoleshentet.
 • 8.
 • 9. Obeziteti konsiderohet një situatë jonormale, ku ka depozitim të tepërt të yndyrës në trup. Kjo ndodh nga marrja e tepërt e ushqimit, dmth të energjisë te tepërt. Ndër faktorët që lidhen me shfaqen e sëmundjes janë : stresi, lodhja, trishtimi,mosha,disa ilace,çrregullime hormonale, ndëprerja e pirjes së duhanit, mbajta e kileve te tepërta të shtatzanise,trashëgimia.
 • 10. Për të vlerësuar gjendjen ushqyese të trupit dhe te obezitetit, përdorim Body Mass Index ( BMI ). BMI = Pesha / Gjatesia2 ( Kgr/m2 ) Nje person klasifikohet mbipeshe kur BMI eshte midis 25 – 30 ndersa si obez nese eshte ≥ 30. Per shembull nje person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI 31,3…eshte obez !  Klasifikimi – BMI Klasifkimi i te rriturve ne baze te BMI  Nënpeshe (-18)  Peshe normale (18,50 - 24,99)  Mbipeshe (29,99 - 25,00)  Obez (+30)
 • 11.
 • 12. • Anoreksia - nënkupton një dëshirë të egzagjeruar për të qenë i dobët, duke pasur tendencën të ruash të njëjtën peshë trupore përkohësisht. Personat të cilat kanë anoreksi prezantojnë një imazh të deformuar mbi trupin e tyre duke e konsideruar veten shumë më të shëndoshë se sa janë në realitet dhe në periudhat kur janë shumë nën peshën normale. Këta persona hanë shumë pak, preferojnë frutat dhe perimet, evitojne sa më shume sheqernat dhe pastat, mishin dhe djathrat sic dhe gjellën e gatuar.