Mbrojtja dhe siguria e fëmijëve dhe të drejtave të tyre në internet  Ana Tërpovska Fondacioni Metamorfozis 29.11.2007 ww...
Nga hulumtimi i fundit i USAID në RM РМ ( prill 2007) : <ul><li>• 47% përdorin kompjuterin ; 32% janë shfrytëzues ...
Të dhëna nga hulumtimi i USAID nga prilli i vitit 2007:  <ul><li>Profili i shfrytëzuesve të internetit </li></ul>www.e...
Të dhëna nga hulumtimi i USAID nga prilli i vitit 2007 :  <ul><li>Profili i shfrytëzuesve të ineternetit </li></ul>www...
Interneti- burim i informatave të dobishme, por edhe i rreziqeve ! www.e-society.org.mk
Anët e mira : <ul><li>Burim i pakufishëm i informatave </li></ul><ul><li>Burim i pakufishëm i përmbajtjeve argëtuese </li>...
Anët e këqija : <ul><li>Siguron anonimitet / fshehje të identitetit ( Предатори  – keqtrajtim fizik dhe shqetësim psi...
Fakte : <ul><li>Sot rreth 15% të popullatës botërore me vetëdije përdor internetin, kurse rreth 25% me pavetëdije ( n...
Prindërit dhe kujdestarët – persona kyç në mbrojtjen e fëmijëve në internet ! www.e-society.org.mk
Si mund të ndihmojnë prindërit : <ul><li>Të informohen për shërbimet që i shfrytëzojnë fëmijët në internet </li></ul><ul><...
Problemet në Maqedoni : <ul><li>Prindërit dhe edukatorët janë të paedukuar për shfrytëzimin e internetit dhe për anët e ti...
CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected <ul><li>Fondacioni Metamorfozis në partneritet me Megjashi-...
CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected <ul><li>Aktivitete : </li></ul><ul><li>- Formimi i rrjetit...
Resurse në shqip dhe maqedonisht : <ul><li>Fletushka/ broshura </li></ul><ul><li>TIK Udhëzues për sigurinë e fëmijëve në i...
www.e-society.org.mk
Lidhje interesante dhe të dobishme : <ul><li>Childnet's Kidsmart: http://www.kidsmart.org.uk </li></ul><ul><li>ThinkYouKn...
Ju faleminderit për vemendjen ! www.e-society.org.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mbrojtja dhe siguria e fëmijëve dhe të drejtave të tyre në internet

4,667 views

Published on

Mbrojtja dhe siguria e fëmijëve dhe të drejtave të tyre në internet
Ana Tërpovska
Fondacioni Metamorfozis

Published in: Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,667
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
80
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Kakva e situacijata kaj nas (rezultati od istrazuvanjeto na USAID – april 2007 (proektot “Kompjuter za sekoe dete”, zgolemuvanje na konkurencijata pomegju internet provajderite, a so toa I poevtinuvanjeto na internetot doveduvaat do zgolemen broj na korisnici an internet I na snizhuvanje na vozrasnata granica na korisnici) Shto se sluchuva vo svetski ramki Vo zashtitata najaktivna uloga treba da imaat roditelite, vospituvachite, nastavnicite I samite deca Metamorfozis I proektot CRISP Korisni I interesni linkovi.
 • Mbrojtja dhe siguria e fëmijëve dhe të drejtave të tyre në internet

  1. 1. Mbrojtja dhe siguria e fëmijëve dhe të drejtave të tyre në internet Ana Tërpovska Fondacioni Metamorfozis 29.11.2007 www.e-society.org.mk
  2. 2. Nga hulumtimi i fundit i USAID në RM РМ ( prill 2007) : <ul><li>• 47% përdorin kompjuterin ; 32% janë shfrytëzues të internetit ( në vitin 2006: 43% kundrejt 27%) . </li></ul><ul><li>• 40% të shtëpive posedojnë kompjuter ; 17% të shtëpive janë të lidhur me internet ( në vitin 2006: 37% kundrejt 13%) . </li></ul><ul><li>• 52% nga shfrytëzuesit e përhershëm të Internetit kanë filluar ta shfrytëzojnë Internetin në dy vitet e kaluara, kurse pjesa më e madhe e tyre janë të rinj. </li></ul>www.e-society.org.mk
  3. 3. Të dhëna nga hulumtimi i USAID nga prilli i vitit 2007: <ul><li>Profili i shfrytëzuesve të internetit </li></ul>www.e-society.org.mk
  4. 4. Të dhëna nga hulumtimi i USAID nga prilli i vitit 2007 : <ul><li>Profili i shfrytëzuesve të ineternetit </li></ul>www.e-society.org.mk
  5. 5. Interneti- burim i informatave të dobishme, por edhe i rreziqeve ! www.e-society.org.mk
  6. 6. Anët e mira : <ul><li>Burim i pakufishëm i informatave </li></ul><ul><li>Burim i pakufishëm i përmbajtjeve argëtuese </li></ul><ul><li>Mundësi të mëdha komunikimi </li></ul>www.e-society.org.mk
  7. 7. Anët e këqija : <ul><li>Siguron anonimitet / fshehje të identitetit ( Предатори – keqtrajtim fizik dhe shqetësim psikik dhe frikësim/ pedofilia) </li></ul><ul><li>Nuk ekziston censurë / prani e çfarëdolloj përmbajtjesh joadekuate për fëmijët </li></ul><ul><li>Ekzistimi i viruseve dhe hakerëve </li></ul><ul><li>Rreziqe ligjore dhe finansiare ( probleme ) </li></ul>www.e-society.org.mk
  8. 8. Fakte : <ul><li>Sot rreth 15% të popullatës botërore me vetëdije përdor internetin, kurse rreth 25% me pavetëdije ( nëpërmjet instalimeve të ndryshme, telefonave, televizionit ). Gjysma e tyre janë të moshës prej 5 vjeç deri në adoleshencë. </li></ul><ul><li>Çdo i treti fëmijë në shoqërinë informatike ka sajtin ose bllogun e vet. </li></ul><ul><li>Kërkim i vrazhdët në Google në fjalën „ enciklopedia “ jep 1.700.000 rezultate, ndërsa në fjalën „ seks “ jep 26.500.000 rezultate . </li></ul><ul><li>Një prej shtatë fëmijëve, mbi moshën 10 vjeçare pranon oferta seksuale nëpërmjet internetit. </li></ul><ul><li>Sipas projekcioneve më të përafërta, duke pasur parasysh se për shumë sajte nuk dihet, në botë paraqiten rreth 20.000 sajte të reja pedofiliste në çdo vjet. </li></ul>www.e-society.org.mk
  9. 9. Prindërit dhe kujdestarët – persona kyç në mbrojtjen e fëmijëve në internet ! www.e-society.org.mk
  10. 10. Si mund të ndihmojnë prindërit : <ul><li>Të informohen për shërbimet që i shfrytëzojnë fëmijët në internet </li></ul><ul><li>Të kenë komunikim të hapur me fëmijët e vet </li></ul><ul><li>Kompjuteri i shtëpisë të jetë i vendosur në hapësirë “publike”, e jo në dhomën e fjetjes të fëmijës </li></ul><ul><li>Përpilimi i një marrëveshjeje familjare dhe të rregullores për shfrytëzimin e internetit </li></ul><ul><li>Rregulla për shfrytëzimin e sajteve për rrjetëzim social </li></ul><ul><li>Të dhënat personale duhet të mbahen fshehtë, përkatësisht, nuk duhet të jepen në vende publike. Kjo do të thotë sikur ta keni dhënë çelësin e shtëpisë suaj . </li></ul><ul><li>Të njoftohen miq të rinj – onlajn është në rregull por fëmijët duhet t’i njoftojnë prindërit e tyre me miqtë-onlajn, njëlloj si me ata të jetës reale. </li></ul><ul><li>Nëse fëmijët duan të njoftojnë ndonjë prej miqve të tyre elektronikë edhe personalisht – këtë duhet t’ua tregojnë prindërve të tyre. </li></ul>www.e-society.org.mk
  11. 11. Problemet në Maqedoni : <ul><li>Prindërit dhe edukatorët janë të paedukuar për shfrytëzimin e internetit dhe për anët e tij mira dhe të këqija. </li></ul><ul><li>Deri më tash nuk është ndërmarrë asgjë në këtë plan / nuk ekzistonin organizata ose institucione që merren me këtë problematikë </li></ul><ul><li>Mungesa e resurseve me informata dhe këshilla në këtë temë, në gjuhët lokale </li></ul>www.e-society.org.mk
  12. 12. CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected <ul><li>Fondacioni Metamorfozis në partneritet me Megjashi-n </li></ul><ul><li>Qëllimet e projektit : </li></ul><ul><li>- Ngritja e vetëdijes publike për këtë problematikë, para së gjithash te fëmijët, prindërit, mësimdhënësit, mediumet dhe te sektori joqeveritar </li></ul><ul><li>- Krijimi i resurseve me informata dhe këshilla të dobishme për tu njohur dhe për tu ballafaquar me këtë problem </li></ul>www.e-society.org.mk
  13. 13. CRISP – Children’s rights on the internet – safe and protected <ul><li>Aktivitete : </li></ul><ul><li>- Formimi i rrjetit të OJQ-ve prej 10 organizatave </li></ul><ul><li>- Trajnim/edukim i anëtarëve të rrjetit të OJQ-ve </li></ul><ul><li>- Prezentime për nxënësit, për prindërit e tyre dhe arsimtarët në shkollat fillore dhe të mesme në RM </li></ul><ul><li>- Krijimi i resurseve të dobishme me informata në gjuhët lokale </li></ul>www.e-society.org.mk
  14. 14. Resurse në shqip dhe maqedonisht : <ul><li>Fletushka/ broshura </li></ul><ul><li>TIK Udhëzues për sigurinë e fëmijëve në internet </li></ul><ul><li>Веб-сајт (www.bezbednonainternet.org.mk и www.crisp.org.mk) </li></ul><ul><li>Karta e të drejtave të fëmijëve ( Children’s Bill of Rights for the Internet) </li></ul>www.e-society.org.mk
  15. 15. www.e-society.org.mk
  16. 16. Lidhje interesante dhe të dobishme : <ul><li>Childnet's Kidsmart: http://www.kidsmart.org.uk </li></ul><ul><li>ThinkYouKnow: http://www.thinkyouknow.co.uk </li></ul><ul><li>Child Exploitation and Online Protection Centre: http://www.ceop.gov.uk </li></ul><ul><li>Cyberbullying: http://www.cyberbullying.org </li></ul><ul><li>Ins@fe: http://www.saferinternet.org </li></ul><ul><li>IKeepSafe: http://www.ikeepsafe.org </li></ul><ul><li>Cyber Angels: http://www.cyberangels.org </li></ul><ul><li>NetSmartzKids: http://www.netsmartzkids.org </li></ul><ul><li>GetNetWise: http://kids.getnetwise.org </li></ul><ul><li>Family Online Safety Institute: http://www.fosi.org </li></ul><ul><li>http://digizen.org </li></ul>www.e-society.org.mk
  17. 17. Ju faleminderit për vemendjen ! www.e-society.org.mk

  ×