Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Universiteti i Prizrenit 
Drejtimi TIT 
Punim Seminarik 
Lënda: Veglat e sigurisë në Internet 
Tema: Sulmet nga virusi Tro...
Përmbajtja 
• Virusi Trojan 
• Përhapja e virusit trojan 
• Dëmet që shkakton virusi trojan 
• Llojet e këtij virusi 
• Si...
Virusi Trojan 
- Emërtimi ‘Trojan‘ rrjedh nga historia greke e Luftës së Trojës, ku grekët i 
ofruan trojanëve një kal pre...
Si përhapet virusi Trojan? 
• Virusi Trojan mund të përhapet në shumë mënyra. 
Një nga mënyrat më të zakonshme është përme...
Përhapja e virusit përmes Skype 
• Edhe përdoruesit 
më të kujdesshëm, bien pre 
e sulmeve kibernetike, kur 
një lidhje(li...
Dëmet kryesore që shkakton virusi trojan 
• Njëherë pasi që të jetë instaluar virusi në 
kompjuterin tuaj nga hakeri, më p...
Sulmi i virusit trojan në qeverinë Japoneze 
• Qeveria Japoneze në korrik 2011 zbuloi, se kompjuterët e 
parlamentit të kë...
Linux Tsunami, virusi trojan që sulmon Mac OS X 
• Kompania softverike e sigurimit ESET, së fundmi ka zbuluar 
një virus t...
Internet Relay Chat (IRC)
Llojet e virusit Trojan 
• Backdoor 
• Exploit 
• Rootkit 
• Trojan-banker 
• Trojan-Ddos 
• Trojan-Dropper 
• Tipet tjera...
Detektimi i virusit Trojan-SMS!
Si të mbrohemi nga virusi Trojan? 
• Duke instaluar softver efektivë siq janë 
anti-malware, ne mund të mbrojmë pajisjet t...
Statistikat e përhapjes së virusëve trojan 
12/06/14
Sistemet operative më të prekura nga virusët 
12/06/14
Viruset me përhapjen më të madhe 
• Në kuadër të viruseve 
më të përhapura, 
dominojnë edhe një 
numër i viruseve trojan. ...
Shtetet më të prekura nga sulmet e virusëve
Shembull i detektimit dhe fshirjes 
së një virusi 
• Fillimisht ç‘kyqim qasjen në rrjet të kompjuterit, dhe më pas 
starto...
Ndalesa e qasjes në rrjet 
• Hapi tjetër që ndërmerret është hyrja në 
rrjetin Lan (Local Area Network) 
12/06/14
Ndalesa e qasjes në rrjet 
• Më pas do të na hapet një 
tabelë, dhe hapi i tretë që 
ne do të ndërmarrim tani 
është kliki...
Skanimi i kompjuterit nga virusët 
• Pasi ndalojmë rrjetin, fillojmë skanimin e 
kompjuterit.Skanimin e kompjuterit e real...
Shembull i detektimit dhe fshirjes 
së një virusi 
• Detektimi i virusit,nga antivirusi Avast.
Shembull i detektimit dhe fshirjes 
së një virusi 
• Hapi i dytë që ndërmarrim, ështe hapja e tabelës së skanimit dhe zgje...
12/06/14 
Mbrojtja me antivirusin Avast
Referencat: 
• http://usa.kaspersky.com/internet-security-center/ 
threats/trojans 
• http://www.tech-faq.com/trojan-virus...
Falemnderit !
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Punim seminarik sulmet nga virusi trojan

762 views

Published on

Virusi trojan,sulmet e ketij virusi si dhe masat qe duhet te ndermarrim per parandalimin e perhapjes se ketij virusi.

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Punim seminarik sulmet nga virusi trojan

 1. 1. Universiteti i Prizrenit Drejtimi TIT Punim Seminarik Lënda: Veglat e sigurisë në Internet Tema: Sulmet nga virusi Trojan Prof. Dr. Shaban Buza Studenti: Arben Sallauka
 2. 2. Përmbajtja • Virusi Trojan • Përhapja e virusit trojan • Dëmet që shkakton virusi trojan • Llojet e këtij virusi • Si të mbrohemi nga ky virus? • Statistikat e përhapjes së virusit trojan • Shembull i detektimit dhe fshirjës se virusit
 3. 3. Virusi Trojan - Emërtimi ‘Trojan‘ rrjedh nga historia greke e Luftës së Trojës, ku grekët i ofruan trojanëve një kal prej druri, si një formë paqeje.Trojanët futën kalin gjigant brenda mureve të Trojës. Ushtarët grek ishin fshehur brenda në kalin gjigant prej druri dhe pasi nata ra, ata dolën nga kali ku ishin mbyllur dhe pushtuan Trojën. - Virusi trojan është pjesë e një softveri i projektuar që të duket si një fajll apo program softverik i dobishëm, por që kryen krejtësisht tjeter funksion të keq. Virusi trojan ofron qasje të paautorizuar si dhe qasje në distancë ne kompjuterin e përdoruesit.
 4. 4. Si përhapet virusi Trojan? • Virusi Trojan mund të përhapet në shumë mënyra. Një nga mënyrat më të zakonshme është përmes e-maileve. Po ashtu bartës kryesorë të virusëve janë edhe programet softverike komunikuese si: Skype, Yahoo messenger, etj. • Virusi Trojan nuk mund të kursehet as edhe nga shkarkimi i programeve të palicencuara ose të panjofshme për përdoruesin.
 5. 5. Përhapja e virusit përmes Skype • Edhe përdoruesit më të kujdesshëm, bien pre e sulmeve kibernetike, kur një lidhje(link) qëllim keq vie nga një shok përmes Skype.
 6. 6. Dëmet kryesore që shkakton virusi trojan • Njëherë pasi që të jetë instaluar virusi në kompjuterin tuaj nga hakeri, më pas ai mund të përformojë veprime të ndryshme si: vjedhjen e të dhënave të qasjes së përdoruesit, informatat e kredit karteles, është në gjendje të instaloj më shumë softverë ‘malware‘ ose ‘keylogger‘, mund të përdorë kompjuterin tuaj në mënyrë për të sulmuar kompjuterin e ndonjë përdoruesi tjetër, të shkarkoj apo të ngarkoj të dhënat si dhe shumë sulme të tjera. 12/06/14
 7. 7. Sulmi i virusit trojan në qeverinë Japoneze • Qeveria Japoneze në korrik 2011 zbuloi, se kompjuterët e parlamentit të këtij vendi pësuan një sulm kibernetik me origjinë kineze. • Të gjithë kompjuterët dhe serverët e dhomës së parlamentit u infektuan nga virusi Trojan pasi që një politikan hapi një e-mail attachment, akorduar një raporti nga ‘Channel News Asia‘ 12/06/14
 8. 8. Linux Tsunami, virusi trojan që sulmon Mac OS X • Kompania softverike e sigurimit ESET, së fundmi ka zbuluar një virus të ri trojan të ashtuquajtur OSX/TSUNAMI i cili mund të veproj në kompjuterin tuaj duke sulmuar web faqe të tjera. • Virusi është i njëjtë me atë të lartë cekurin Linux/Tsunami i cili sulmon kompjuterin tuaj përmes IRC (Internet Relay Chat) që në shqip ka domethënjen e transmetimit të bisedave në internet. Ky virus do të ekzekutojë komanda të ndryshme të shkruara në një listë me kode të ndryshme të kanaleve te IRC, që nënkupton se dikush i panjohur po kontrollon kompjuterin dhe internetin tuaj. • Nëse jeni përdorus te Mac-it, mos mendoni se kompjuteri juaj është i sigurt siq jemi të njohur se janë më rezistues ndaj virusëve. Rifreskojeni antivirusin tuaj dhe shmanguni shkarkimeve nga web faqet të dyshimta.
 9. 9. Internet Relay Chat (IRC)
 10. 10. Llojet e virusit Trojan • Backdoor • Exploit • Rootkit • Trojan-banker • Trojan-Ddos • Trojan-Dropper • Tipet tjera të Trojanëve përfshijnë: Trojan ArcBomb, clicker, notifier, Proxy etj.. • Trojan-FakeAv • Tojan-GameThief • Trojan-IM • Trojan-Ransom • Trojan-Downloader • Trojan-SMS • Trojan-Spy • Trojan-Mailfinder
 11. 11. Detektimi i virusit Trojan-SMS!
 12. 12. Si të mbrohemi nga virusi Trojan? • Duke instaluar softver efektivë siq janë anti-malware, ne mund të mbrojmë pajisjet tona si: Pc, Macs, smartphones, tablets, etj. kundër virusëve trojan. • Një zgjidhje efektive është antivirusi Kaspersky anti-virus 2014 i cili i detekton dhe ndalon sulmet e trojanëve në PC tuaj. Lloje tjera të antivirusëve janë: Avira, Eset, Microsoft Essentials,Avast etj.
 13. 13. Statistikat e përhapjes së virusëve trojan 12/06/14
 14. 14. Sistemet operative më të prekura nga virusët 12/06/14
 15. 15. Viruset me përhapjen më të madhe • Në kuadër të viruseve më të përhapura, dominojnë edhe një numër i viruseve trojan. 12/06/14
 16. 16. Shtetet më të prekura nga sulmet e virusëve
 17. 17. Shembull i detektimit dhe fshirjes së një virusi • Fillimisht ç‘kyqim qasjen në rrjet të kompjuterit, dhe më pas startojmë skanimin e kompjuterit nga virusët.Ç’kyqjen nga rrjeti mund ta bëjmë në mënyrë direkte duke hequr kabllon nga porti LAN ose edhe në mënyrën siq do ta paraqesim në vazhdim. Së pari shkojmë dhe klikojmë mbi ikonën e rrjetit e cila gjendet tek pakoja e sistemit (System Tray), dhe më pas klikojmë Open Network and Sharing center. 12/06/14 Vërejtje: Në qoftë se jeni duke përdorur Laptop, qasja në rrjet pa tela (WiFi), mund të ndalohet fare lehtë duke shtypur tastin i cili e ndalon rrjetin.
 18. 18. Ndalesa e qasjes në rrjet • Hapi tjetër që ndërmerret është hyrja në rrjetin Lan (Local Area Network) 12/06/14
 19. 19. Ndalesa e qasjes në rrjet • Më pas do të na hapet një tabelë, dhe hapi i tretë që ne do të ndërmarrim tani është klikimi mbi komandën ‘Disable’ e cila i heq të drejtën përdoruesit të ketë qasje në rrjet. 12/06/14
 20. 20. Skanimi i kompjuterit nga virusët • Pasi ndalojmë rrjetin, fillojmë skanimin e kompjuterit.Skanimin e kompjuterit e realizojmë duke hapur antivirusin dhe më pas duke klikuar ne komanën skano (Scan). 12/06/14
 21. 21. Shembull i detektimit dhe fshirjes së një virusi • Detektimi i virusit,nga antivirusi Avast.
 22. 22. Shembull i detektimit dhe fshirjes së një virusi • Hapi i dytë që ndërmarrim, ështe hapja e tabelës së skanimit dhe zgjedhim opsionin Delete, në menyrë që të fshijmë virusin dhe më pas klikojmë opsionin APPLY. 12/06/14
 23. 23. 12/06/14 Mbrojtja me antivirusin Avast
 24. 24. Referencat: • http://usa.kaspersky.com/internet-security-center/ threats/trojans • http://www.tech-faq.com/trojan-virus.html • http://www.pctools.com/security-news/what-is-a-trojan- virus • http://blog.ziggytek.com/2011/10/27/linux-tsunami-trojan- virus-attacks-mac-os-x/
 25. 25. Falemnderit !

×