Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Matematika ne jeten e perditshme

91,870 views

Published on

si ndikon matematika ne jeten e perditshme

Published in: Education

Matematika ne jeten e perditshme

  1. 1.  Te arrij te kuptoj perdorimin e gjere te matematikes ne jeten tone te perditshme  Te zgjidh problema me probalitetin , % apo problema matjesh e siperfaqesh.  Te percaktoj frekuencen e disa shkronjave ne pjese te caktuara.  Te gjej dendurine relative te disa shkronjave ne nje tekxt te dhene. Synimi: Te rris interesin e nxenesve, prinderve, komunitetit peer lenden e matematikes.
  2. 2. Piramidat Egjiiptiane Piramida e vogël e Gizës (Menkaure): lartësia- 65 metra, brinja a- 103 m Piramida e mesme e Gizës (Khafre): lartësia- 136 metra, brinja a- 215 m Piramida e madhe e Gizës (Khufu): lartësia- 146 metra, brinja a - 230 m
  3. 3.  Edhe ne objektet me te domosdoshme te jetes se perditsheme kemi perdorim te gjeometrise si psh. Lavatricet ku veme re formen e saj prej kuboidi ,deren e saj rrethore apo te afishimi I te dhenave ku veme re numrin e rrotullimeve apo peshen e rrobave qe mund te mbaje.
  4. 4.  Ne rruge ne shohim tabela te ndryshme qe kane forma gjeometrike. Por edhe vete rruga ka nje gjeresi konstante pra vijat anash jane dy vija paralele qe nuk bashkohen.
  5. 5.  Matematika ne nevojitet per te gjetur masen , vellimin apo gjatesine. Sa ml na nevojiten?
  6. 6.  Edhe ata qe nuk kane njohuri ne numerologji, nuk jane vecse te hipnotizuar nga magjia misterioze e numrave.  a; i; j; q; y = 1  b; k; r = 2  c; g; l; s = 3  d; m; t = 4  e; h; n; x = 5  u; v; w = 6  o; z = 7  f; p = 8 Per shembull: 2+6+2+1+7+7+1+4+5+4+5 =44 = 4+4 = 8 1 - Personaliteti i atij qe ka 1 eshte i forte, here pas here egoist, i perqendruar mbi veten 2 - eshte numeri i ciftit, qe sjell lumturi dhe dashuri, sensualitet dhe pasione. 3 - Eshte numeri hyjnor ne te gjitha fete e njohura dhe karakterizon persona inteligjente 4 - Perfaqeson forcen, kapacitetin, zotesine ne te gjitha fushat, senset profesionale 5 - Mondaniteti, gezimi, zotesia e raporteve eshte e numrit 5, qe I perkasin atyre qe shpesh 6 - Numeri 6 eshte i bashkengjitur me punen, keshtu qe eshte relative me nje person sigurisht inteligjent 7 - Arti eshte shenja dalluese e keij numeri, qe te kujton ne fakt muzat, notat muzikore, ditet. Ajo i perket 8 - Eshte numeri i Karmas: kush ka kete numer shpesh e di qe po jeton nje jete tjeter 9 - Pafundesia, hapesira, aventura, rreziku, jane elementete te kujt bejne pjese ne numerin 9
  7. 7. Ja si mund te gjejme sip e hapesirave me forme trekendore. Ligji i kosinusit
  8. 8. Babi Mami Jeshile (x) Jeshile (x) Jeshile (x)Kafe (X) Xx (Kafe) xx (jeshile) xx (jeshile) Xx (Kafe) Tejcimi I ngjyres se syve
  9. 9.  "Matematika është mbretëresha e shkencave dhe teoria e numrave është mbretëresha e matematikës". Filozofia eshte nje loje qe ka objektiva por nuk ka rregulla. Matematika eshte nje loje qe ka shume rregulla por nuk ka objektiva. Pse matematicienet kane frike te ngasin makinen? -Sepse gjeresia e rruges eshte e paperfillshme ne krahasim me gjatesine e saj. Ligji i ruajtjes te veshtiresive : nuk ka asnje menyre te lehte per te vertetuar dicka te lehte. Kush di te perkufizoje dhe te pjestoje mire mund te konsiderohet si zot.(Platoni) Rregulla e arte per mesuesit e matematikes: duhet te tregoni te verteten dhe vetem te verteten, po jo gjithe te verteten. ”Ti do me shume matematiken se mua?” “Sigurisht qe jo, e dashur - ty te dua shume me shume se matematiken.” “Vertetoje kete!” “Ne rregull… Le te jete R bashkesia e te gjithe objekteve qe dua…”
  10. 10.  PUNUAR NGA: SIDORELA HALILAJ ILDA KARAFILAJ JUGERTA GURABARDHI KRISTI PJOLLAJ GERI XHAFA GERALD GERDANI

×