SlideShare a Scribd company logo
PROJEKT KUNDËR DHUNËS NË
SHOQËRI
Kuptimi dhe llojet e saj
Pjesa 1
Kuptimi
Dhuna konsiderohet çdo sjellje apo
qëndrim që dëmton mirqënien fizike,
emocionale apo edhe seksuale te një
apo disa personave dhe që ndikon në
ndërprjen e zhvillimit normal te
individit. Si e tillë dhuna klasifikohet në:
dhunë fizike, emocionale, seksuale
dhe ekonomike.
Dhuna fizike
Dhunë fizike konsiderohet sjellje të tilla
si: rrahja, godtja, perplasjet, thyerjet e
eshtrave, shkuljet e flokëve, diegiet, etj
që mund te realizohen me dorë,
shkelma apo mjete te tjera te forta.
Sjelljet qe perbejne dhunë fizike mund
të shkaktojnë plagë të lehta si
hematoma deri në plagë te rënda qe
mund te marrin edhe jeten e viktimes.
Dhuna Fizike
Dhuna emocionale
Dhunë emocionale
konsiderohen sjellje e qendrime
qe konsistojnë në fyerje,
përbuzje, etiketimin, përcmimin,
nënvlerësimin, kërcënimin deri
në jetën e viktimës.
Dhuna emocionale
Dhuna seksuale
Dhunë seksuale konsiderohen sjellje të
tilla që kanë të bëjnë me ngacmime
seksuale deri tek detyrimi për te
realizuar mardhnie seksuale më force.
Dhunë seksuale konsiderohen edhe
sjellje te tjera si: pornografia e
detyruar, pedofilia apo inçesti.
Dhuna seksuale
Dhuna ekonomike
Dhunë ekonomike konsiderohen sjelljet që
mohojnë të drejten e individit për të patur
dhe gëzuar një pavarësi ekonomike,
pavarësi që mund te krijohet nëpërmjet
punës së drejtpërdrejt, në tregun e punës
apo aktivitete dhe kontribute të tërthorta.
Izolimi i gruas, detyrimi për të mos u
punësuar apo për të ndërprerë mardheniet
e punës dhe shfytezimi i kësaj situate për te
rritur kontrollin dhe pushtetin mbi gruan jane
Dhuna ekonomike
PASOJAT E DHUNËS NE FAMILJE MBI
GRATË, FËMIJET, KOMUNITETIN
Pjesa 2
Dhuna mbi gratë
Nuk ka dyshim se viktima e parë e dhunës në familje
është vetë gruaja që e përjeton atë. Studimet mbi ketë
problem tregojnë se gruaja reagon në forma te
ndryshme ndaj dhunës në familje. Shumica prej tyre
reagojnë duke fajsuar vetveten për dhunën në shtëpi.
Ato gjithmonë besojnë se mund ta kishin shmangur
nevrikosjen e partnerit te tyre. Ato thonë “ Ah sikur ta
kisha bërë darkën me kohë; Ah, sikur të kisha folur me
zë të ulët !” Ato harrojnë ose nuk duan te besojnë se
bashkshorti do të gjeje nje arsye tjeter per t’i dhunuar
ato. Ato mbartin shume stres mbi vete duke u përpjekur
te kontrollojnë sjelljet e tyre dhe te kenaqin burrat e tyre.
Nje grup tjetër i grave të abuzuara ndjehen të pashpresa
në situatën që ndodhen, sepse ato mendojnë se dhuna
në familje është pjesë e jetës bashkshortore.
Vazhdim…
Ato kanë parë të njëjtin model me nënat e tyre dhe kanë degjuar
se edhe gjyshet e tyre nuk kane qënë më mirë. Keshtu, ato e
konsiderojnë dhunën si pjese të jetës së tyre. Grupi i trete i
grave te dhunuara fillojnë te nënvleftsojnë vetveten dhe
mendojnë se ato nuk jane te përshtatshme per partnerët e tyre,
ato besojnë se nuk kanë vlera, se ato nuk vlejnë për asgjë, nuk
janë te zonjat të bëjnë asgjë dhe e vendosin veten ne pozicion
varësie. Gra te tjera reagojnë duke u ankuar për sjelljet e
burrave te tyre, fillimisht mes familjarëve dhe me pas, në rastet
e dhunës së përsëritur, ato kërkojnë ndihmë tek specialistet. Të
tjera gra reagojnë duke u larguar nga shtepia dhe duke kerkuar
strehim tek familjarët apo në strehezat për gratë. Disa te tjera
fillojnë të kënë probleme të shëndetit mëndor dhe bëhen të
varura tek anëtarë të tjerë të familjes duke e përkeqesuar
gjëndjen e tyre akoma dhe më shumë.
DHUNA NË FAMILJE E DHUNA NDAJ
GRUAS DHE VEÇORI LIGJORE TË
TRAJTIMIT TË SAJ. RREZIQET
POTENCIALE PËR DHUNË NDAJ GRUAS
Pjesa 3
Dhuna në Shqipëri
Dhuna ndaj grave konsiderohet si shkelja më e perhapur në
botë e të drejtave të njeriut. Aktori L. Mills shprehet se “ Në
mbarë botën shkaku kryesor i vdekjes dhe i plagosjes së grave
është dhuna e ushtruar nga partnerët e tyre”. Shkalla e lartë
arsimore e gruas dhe e pjestarëve te familjes ose gjendja
ekonomike e tyre, nuk janë faktorë qe e perjashtojnë
kategorikisht atë, por janë faktorë që e rritin mundësinë e
viktimës për të reaguar me mjetet ligjore në fuqi. Rajoni i
Ballkanit shquhet për tradita patriarkale të shoqerisë, ku burri
ka marrë një rol të veçantë në familje, ndërsa ne Shqipëri e
drejta zakonore, e zhvilluar rreth shekullit te XV-të, por që ruan
ende influencën e tij në disa krahina të vendit, edhe pas krijimit
te shtetit ligjor, artikuloi norma sjellje, që jo vetëm diskriminojnë
gruan, por përligjin edhe dhunimin e të drejtave të saj.
Ligjet kundër dhunës
Karakteri tradicional i shoqerisë, për arsye që dihen, ruhet me
tepër në zonat rurale dhe për pasojë në vendin tonë, ku ajo
popullatë domonon mbi atë urbane, ky tradicionalizëm është më i
ndjeshëm. Faktorë të tjerë janë dhe niveli i ulët socal-ekonomik,
niveli i lartë i varferisë, niveli i ulët i shkollimit dhe niveli i ulët i
kulturës demokratike të shoqerisë, tranzicioni i vështirë që po kalon
vendi. Një nga angazhimet më serioze të komunitetit ndërkombëtar
është hartimi i konventës së OKB-së “ Për eliminimin e të gjitha
formave të diskriminimit ndaj gruas”. Konventa orienton në këto
drejtime
 Eliminimi i diskriminimit në drejtim institucional.
 Masa për zhdukjen e pabarazisë së mbartur historikisht.
 Masa pëer zhvillimin e gruas dhe pjesmarrjen e saj ne jetën
politike, ekonomike, shoqërore e kulturore.
Faleminderit për
vëmendjen
PUNOI: KLASA XII B

More Related Content

What's hot

Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Fleurati
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
Marinela Abedini
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
Melissa Cani
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Iliret
IliretIliret
Drogat Projekt
Drogat ProjektDrogat Projekt
Drogat Projekt
Albania Bros
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
#MesueseAurela Elezaj
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
Ermal Troksi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj113
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 

What's hot (20)

Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Drogat Projekt
Drogat ProjektDrogat Projekt
Drogat Projekt
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Zonja bovari
Zonja bovariZonja bovari
Zonja bovari
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 

More from Ergi Nushi

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
Ergi Nushi
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
Ergi Nushi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
Ergi Nushi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi
 

More from Ergi Nushi (12)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 

Stop Dhuna

 • 1. PROJEKT KUNDËR DHUNËS NË SHOQËRI
 • 2. Kuptimi dhe llojet e saj Pjesa 1
 • 3. Kuptimi Dhuna konsiderohet çdo sjellje apo qëndrim që dëmton mirqënien fizike, emocionale apo edhe seksuale te një apo disa personave dhe që ndikon në ndërprjen e zhvillimit normal te individit. Si e tillë dhuna klasifikohet në: dhunë fizike, emocionale, seksuale dhe ekonomike.
 • 4. Dhuna fizike Dhunë fizike konsiderohet sjellje të tilla si: rrahja, godtja, perplasjet, thyerjet e eshtrave, shkuljet e flokëve, diegiet, etj që mund te realizohen me dorë, shkelma apo mjete te tjera te forta. Sjelljet qe perbejne dhunë fizike mund të shkaktojnë plagë të lehta si hematoma deri në plagë te rënda qe mund te marrin edhe jeten e viktimes.
 • 6. Dhuna emocionale Dhunë emocionale konsiderohen sjellje e qendrime qe konsistojnë në fyerje, përbuzje, etiketimin, përcmimin, nënvlerësimin, kërcënimin deri në jetën e viktimës.
 • 8. Dhuna seksuale Dhunë seksuale konsiderohen sjellje të tilla që kanë të bëjnë me ngacmime seksuale deri tek detyrimi për te realizuar mardhnie seksuale më force. Dhunë seksuale konsiderohen edhe sjellje te tjera si: pornografia e detyruar, pedofilia apo inçesti.
 • 10. Dhuna ekonomike Dhunë ekonomike konsiderohen sjelljet që mohojnë të drejten e individit për të patur dhe gëzuar një pavarësi ekonomike, pavarësi që mund te krijohet nëpërmjet punës së drejtpërdrejt, në tregun e punës apo aktivitete dhe kontribute të tërthorta. Izolimi i gruas, detyrimi për të mos u punësuar apo për të ndërprerë mardheniet e punës dhe shfytezimi i kësaj situate për te rritur kontrollin dhe pushtetin mbi gruan jane
 • 12. PASOJAT E DHUNËS NE FAMILJE MBI GRATË, FËMIJET, KOMUNITETIN Pjesa 2
 • 13. Dhuna mbi gratë Nuk ka dyshim se viktima e parë e dhunës në familje është vetë gruaja që e përjeton atë. Studimet mbi ketë problem tregojnë se gruaja reagon në forma te ndryshme ndaj dhunës në familje. Shumica prej tyre reagojnë duke fajsuar vetveten për dhunën në shtëpi. Ato gjithmonë besojnë se mund ta kishin shmangur nevrikosjen e partnerit te tyre. Ato thonë “ Ah sikur ta kisha bërë darkën me kohë; Ah, sikur të kisha folur me zë të ulët !” Ato harrojnë ose nuk duan te besojnë se bashkshorti do të gjeje nje arsye tjeter per t’i dhunuar ato. Ato mbartin shume stres mbi vete duke u përpjekur te kontrollojnë sjelljet e tyre dhe te kenaqin burrat e tyre. Nje grup tjetër i grave të abuzuara ndjehen të pashpresa në situatën që ndodhen, sepse ato mendojnë se dhuna në familje është pjesë e jetës bashkshortore.
 • 14. Vazhdim… Ato kanë parë të njëjtin model me nënat e tyre dhe kanë degjuar se edhe gjyshet e tyre nuk kane qënë më mirë. Keshtu, ato e konsiderojnë dhunën si pjese të jetës së tyre. Grupi i trete i grave te dhunuara fillojnë te nënvleftsojnë vetveten dhe mendojnë se ato nuk jane te përshtatshme per partnerët e tyre, ato besojnë se nuk kanë vlera, se ato nuk vlejnë për asgjë, nuk janë te zonjat të bëjnë asgjë dhe e vendosin veten ne pozicion varësie. Gra te tjera reagojnë duke u ankuar për sjelljet e burrave te tyre, fillimisht mes familjarëve dhe me pas, në rastet e dhunës së përsëritur, ato kërkojnë ndihmë tek specialistet. Të tjera gra reagojnë duke u larguar nga shtepia dhe duke kerkuar strehim tek familjarët apo në strehezat për gratë. Disa te tjera fillojnë të kënë probleme të shëndetit mëndor dhe bëhen të varura tek anëtarë të tjerë të familjes duke e përkeqesuar gjëndjen e tyre akoma dhe më shumë.
 • 15.
 • 16. DHUNA NË FAMILJE E DHUNA NDAJ GRUAS DHE VEÇORI LIGJORE TË TRAJTIMIT TË SAJ. RREZIQET POTENCIALE PËR DHUNË NDAJ GRUAS Pjesa 3
 • 17. Dhuna në Shqipëri Dhuna ndaj grave konsiderohet si shkelja më e perhapur në botë e të drejtave të njeriut. Aktori L. Mills shprehet se “ Në mbarë botën shkaku kryesor i vdekjes dhe i plagosjes së grave është dhuna e ushtruar nga partnerët e tyre”. Shkalla e lartë arsimore e gruas dhe e pjestarëve te familjes ose gjendja ekonomike e tyre, nuk janë faktorë qe e perjashtojnë kategorikisht atë, por janë faktorë që e rritin mundësinë e viktimës për të reaguar me mjetet ligjore në fuqi. Rajoni i Ballkanit shquhet për tradita patriarkale të shoqerisë, ku burri ka marrë një rol të veçantë në familje, ndërsa ne Shqipëri e drejta zakonore, e zhvilluar rreth shekullit te XV-të, por që ruan ende influencën e tij në disa krahina të vendit, edhe pas krijimit te shtetit ligjor, artikuloi norma sjellje, që jo vetëm diskriminojnë gruan, por përligjin edhe dhunimin e të drejtave të saj.
 • 18. Ligjet kundër dhunës Karakteri tradicional i shoqerisë, për arsye që dihen, ruhet me tepër në zonat rurale dhe për pasojë në vendin tonë, ku ajo popullatë domonon mbi atë urbane, ky tradicionalizëm është më i ndjeshëm. Faktorë të tjerë janë dhe niveli i ulët socal-ekonomik, niveli i lartë i varferisë, niveli i ulët i shkollimit dhe niveli i ulët i kulturës demokratike të shoqerisë, tranzicioni i vështirë që po kalon vendi. Një nga angazhimet më serioze të komunitetit ndërkombëtar është hartimi i konventës së OKB-së “ Për eliminimin e të gjitha formave të diskriminimit ndaj gruas”. Konventa orienton në këto drejtime  Eliminimi i diskriminimit në drejtim institucional.  Masa për zhdukjen e pabarazisë së mbartur historikisht.  Masa pëer zhvillimin e gruas dhe pjesmarrjen e saj ne jetën politike, ekonomike, shoqërore e kulturore.