Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Иницијативи против говор на омраза

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Check these out next

1 of 10 Ad

Иницијативи против говор на омраза

Download to read offline

Иницијативи против говор на омраза - Презентација на Филип Стојановски

Иницијативи против говор на омраза - Презентација на Филип Стојановски

Advertisement
Advertisement

More Related Content

More from Metamorphosis (20)

Advertisement

Иницијативи против говор на омраза

 1. 1. Иницијативи против говор на омраза на Интернет nemrazi.mk #немрази mosurrej.mk #mosurrej Филип Стојановски Фондација Метаморфозис Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
 2. 2. Законски рамки Постои потреба за подигање на јавната свест за концептот на човекови права, слободата на изразување и законските основи во Р.М. •Устав на Република Македонија •Кривичен законик •Закон за спречување и заштита од дискриминација •Закон за граѓанска одговорност од навреда и клевета •Закон за медиуми? •...
 3. 3. Иницијатива против говор на омраза онлајн • Поврзаност со напорите на Совет на Европа (Council of Europe: No Hate Speech Movement - nohatespeechmovement.org) • Иницијатори: МОФ, Метаморфозис, Реактор, Центар за нови медиуми • Декември 2012 г. – дводневна средба со претставници на над 30 ентитети: НВО, медиуми, активисти • Национална кампања против говор на омраза (рак. од Агенција за млади и спорт)
 4. 4. Активности Веб-сајтот nemrazi.mk претставува ресурсен центар за борба против говор на омраза •Креирање и прибирање едукативни материјали •Библиотека на истражувања, правни документи •Вести и информации од темата – насочување кон други извори
 5. 5. Јавно укажување на говор на омраза Фронт за слобода на изразувањето (sloboda.kauza.mk) •Неформална коалиција од десет НВО од Македонија •Јавни реакции на случаи на говор на омраза •Јавни настани за промоција и одбрана на правото на слобода на изразување
 6. 6. Јавно укажување на говор на омраза • Сервис за проверка на факти од медиумите (proverkanafakti.mk) • Анализи и новинарски рецензии на појава на говор на омраза во медиумите • Граѓаните пријавуваат случаи и придонесат во маркирањето преку создавање јавен запис (public record)
 7. 7. Bezomrazno.mk • Проект на Македонскиот институт за медиуми – МИМ • Продукција на содржини во видео формат (ТВ-дебати) • Истражувања • Јавни настани
 8. 8. www.govornaomraza.mk • Проект на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија • Пријавување на случаи на говор на омраза од граѓаните и мрежа од 20 волонтери низ целата земја
 9. 9. Тековни и наредни чекори • Oснована Платформа против говорот на омраза • Понатамошна јавна едукација, истражувања, онлајн и офлајн активизам • Проширување соработка со сите заинтересирани страни
 10. 10. Ви благодарам на вниманието! www.metamorphosis.org.mk info@metamorphosis.org.mk @fmeta fb.me/metamorphosis.foundation

Editor's Notes

 • Кривичен законик
  Загрозување на сигурноста (чл. 144)
  Предизвикување омраза, раздор или нетрпеливост врз национална, расна, верска и друга дискриминаторска основа (чл. 319)
  Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем (чл. 394 г)
  Одобрување или оправдување на геноцид, злосторства против човечноста или воени злосторства (Член 407-а)
  Расна и друга дискриминација (чл. 417)

×