SlideShare a Scribd company logo
Алатки за борба против
говор на омраза
Хаштагови на Твитер #немрази  |  #mosurrej
Адријана Селмани
Фондација Метаморфозис
Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
Креирање на ресурсен центар со
информации и едукативни материјали
www.metamorphosis.org.mk
Метаморфозис се фокусираше на употребата на нови технологии
за развој, вклучувајќи ги и дигиталните права, а особено слободата
на изразување и борбата против говор на омраза на интернет.
Метаморфозис ја води веб-локацијата nemrazi.mk | mosurrej.mk –
платформа што служи како складиште за подготвените едукативни
е-содржини и врска на интернет-заедницата што се состои од
корисници на друштвени медиуми и активисти за човекови права
кои посетуваат обуки што ги оспособуваат за распространување на
знаењето во нивните локални заедници.
Веб платформа:
www.nemrazi.mk
www.metamorphosis.org.mk
Лесен и брз пристап до едукативни
ресурси
Прва мобилна апликација во
светот против говор на омраза
Фондацијата Метаморфозис ја разви првата мобилна апликација во
светот против говорот на омраза, со цел да ги донесе информациите од
оваа област до врвовите на прстите на корисниците на мобилните
телефони и да им помогне во борбата против оваа грозоморна појава на
интернет.
Апликацијата, која e прва апликација од тој вид
за паметни мобилни телефони во светот, е
достапна за бесплатно симнување за
корисниците на најпопуларните оперативни
системи Андроид и иОС (iOS, односно
корисниците на Ајфон и Ајпад) преку
линкот nemrazi.mk/app.
Ви благодарам на вниманието!
Повеќе информации се достапни на
Веб: nemrazi.mk  |  mosurrej.mk
Твитер: #немрази | #mosurrej
Метаморофозис, фондација за интернет и општество
www.metamorphosis.org.mk
@fmeta  |  fb.me/metamorphosis.foundation

More Related Content

Viewers also liked

CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
Metamorphosis
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
Metamorphosis
 
Talentirani rabotilnica 1
Talentirani   rabotilnica 1Talentirani   rabotilnica 1
Talentirani rabotilnica 1
Milena Ignjatova
 
Kритичко размислување и пишување
Kритичко размислување и пишувањеKритичко размислување и пишување
Kритичко размислување и пишувањеMetamorphosis
 
Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска
Правата на децата на интернет - Тамара РесавскаПравата на децата на интернет - Тамара Ресавска
Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска
Metamorphosis
 
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
Metamorphosis
 
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
Metamorphosis
 
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија ПировскаПријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Metamorphosis
 
Media Fact Checking
Media Fact CheckingMedia Fact Checking
Media Fact Checking
bezrabotni
 
Ana Trpovska En
Ana Trpovska EnAna Trpovska En
Ana Trpovska En
Metamorphosis
 
Fighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
Fighting Hate Speech Online - Filip StojanovskiFighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
Fighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
Metamorphosis
 
Presentation on cigarette
Presentation on cigarettePresentation on cigarette
Presentation on cigarette
IIIM
 
Identifikacija i rad sa darovitom decom
Identifikacija i rad sa darovitom decomIdentifikacija i rad sa darovitom decom
Identifikacija i rad sa darovitom decomTalenti Centar
 
Effective presentation skills
Effective presentation skillsEffective presentation skills
Effective presentation skills
Subagini Manivannan
 
Smoking Powerpoint Presentation
Smoking Powerpoint PresentationSmoking Powerpoint Presentation
Smoking Powerpoint Presentation
nmccabe
 

Viewers also liked (15)

CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
CRISP (Children’s Rights on the Internet –Safe and Protected)/DK by Ms. Ana T...
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
 
Talentirani rabotilnica 1
Talentirani   rabotilnica 1Talentirani   rabotilnica 1
Talentirani rabotilnica 1
 
Kритичко размислување и пишување
Kритичко размислување и пишувањеKритичко размислување и пишување
Kритичко размислување и пишување
 
Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска
Правата на децата на интернет - Тамара РесавскаПравата на децата на интернет - Тамара Ресавска
Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска
 
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
Проект „Час по приватност“ - Лилјана Пецова
 
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
Web Usability of e-Gov Applications by Mr. Filip Stojanovski, Metamorphosis F...
 
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија ПировскаПријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
Пријавување говор на омраза на интернет - Уранија Пировска
 
Media Fact Checking
Media Fact CheckingMedia Fact Checking
Media Fact Checking
 
Ana Trpovska En
Ana Trpovska EnAna Trpovska En
Ana Trpovska En
 
Fighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
Fighting Hate Speech Online - Filip StojanovskiFighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
Fighting Hate Speech Online - Filip Stojanovski
 
Presentation on cigarette
Presentation on cigarettePresentation on cigarette
Presentation on cigarette
 
Identifikacija i rad sa darovitom decom
Identifikacija i rad sa darovitom decomIdentifikacija i rad sa darovitom decom
Identifikacija i rad sa darovitom decom
 
Effective presentation skills
Effective presentation skillsEffective presentation skills
Effective presentation skills
 
Smoking Powerpoint Presentation
Smoking Powerpoint PresentationSmoking Powerpoint Presentation
Smoking Powerpoint Presentation
 

More from Metamorphosis

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Metamorphosis
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Metamorphosis
 
Вовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омраза
Metamorphosis
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Metamorphosis
 
IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
Metamorphosis
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
Metamorphosis
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
Metamorphosis
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
Metamorphosis
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
Metamorphosis
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
Metamorphosis
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
Metamorphosis
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
Metamorphosis
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
Metamorphosis
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Metamorphosis
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Metamorphosis
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
Metamorphosis
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
Metamorphosis
 
Податоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоциПодатоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоци
Metamorphosis
 
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираРаботење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Metamorphosis
 
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Metamorphosis
 

More from Metamorphosis (20)

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
 
Вовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омраза
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
 
IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
 
Податоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоциПодатоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоци
 
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираРаботење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
 
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
 

Алатки за борба против говор на омраза

  • 1. Алатки за борба против говор на омраза Хаштагови на Твитер #немрази  |  #mosurrej Адријана Селмани Фондација Метаморфозис Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
  • 2. Креирање на ресурсен центар со информации и едукативни материјали www.metamorphosis.org.mk Метаморфозис се фокусираше на употребата на нови технологии за развој, вклучувајќи ги и дигиталните права, а особено слободата на изразување и борбата против говор на омраза на интернет. Метаморфозис ја води веб-локацијата nemrazi.mk | mosurrej.mk – платформа што служи како складиште за подготвените едукативни е-содржини и врска на интернет-заедницата што се состои од корисници на друштвени медиуми и активисти за човекови права кои посетуваат обуки што ги оспособуваат за распространување на знаењето во нивните локални заедници.
  • 4. Лесен и брз пристап до едукативни ресурси
  • 5. Прва мобилна апликација во светот против говор на омраза Фондацијата Метаморфозис ја разви првата мобилна апликација во светот против говорот на омраза, со цел да ги донесе информациите од оваа област до врвовите на прстите на корисниците на мобилните телефони и да им помогне во борбата против оваа грозоморна појава на интернет.
  • 6. Апликацијата, која e прва апликација од тој вид за паметни мобилни телефони во светот, е достапна за бесплатно симнување за корисниците на најпопуларните оперативни системи Андроид и иОС (iOS, односно корисниците на Ајфон и Ајпад) преку линкот nemrazi.mk/app.
  • 7. Ви благодарам на вниманието! Повеќе информации се достапни на Веб: nemrazi.mk  |  mosurrej.mk Твитер: #немрази | #mosurrej Метаморофозис, фондација за интернет и општество www.metamorphosis.org.mk @fmeta  |  fb.me/metamorphosis.foundation