SlideShare a Scribd company logo
1 of 8
Општествена одговорност на
медиумите во однос
на говорот на омраза
nemrazi.mk #немрази
mosurrej.mk #mosurrej
Филип Стојановски
Фондација Метаморфозис
Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
Устав на Република Македонија, Член 16
Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата
и јавното изразување на мислата.
Се гарантира слободата на говорот, јавниот настап, јавното
информирање и слободното основање на институции за
јавно информирање.
Се гарантира слободниот пристап кон информациите,
слободата на примање и пренесување на информации.
Се гарантира правото на одговор во средствата за јавно
информирање.
Се гарантира правото на исправка во средствата за јавно
информирање.
Се гарантира правото на заштита на изворот на
информацијата во средствата за јавно информирање.
Цензурата е забранета.
Општествена одговорност на
медиумите
• Информативните веб-портали се медиуми без
разлика на тоа дали се опфатени со Законот за
медиуми (кој покрива ТВ, радио и печат)
• „Основна задача на новинарите е да ја
почитуваат вистината и правото на јавноста да
биде информирана во согласност со член 16 од
Уставот на Република Македонија.“ (Кодекс на
новинарите на Македонија)
• Однесување на онлајн медиумите и особено
провајдерите на интернет услуги (пр. Јутјуб,
Фејсбук)
Правна одговорност
• Во случајот Делфи против Естонија ЕСЧП
утврди директна одговорност на медиумот
за коментарите на неговите читатели
• Уредникот или администраторот на
портал може да влијае на видливоста на
коментарите пред да се објават (со
одобрување) и по нивното објавување (со
бришење)
Развој на политики за говор на омраза
• Интерен документ: збир на
вредности и утврдени механизми и
процедури
• Целни групи
– Уредници
– Новинари
– Читатели (user generated contents)
• Коментари на веб-сајтот
• Коментари на социјалните мрежи
Елементи на интерната политика
• Прифаќање на одреден новинарски
кодекс и механизам за саморегулација
• Градење на интерен „кодекс“ или правила
на уредувачката политика (процедури)
• Политика за приватност
• Правила за коментирање
• Механизам за предупредување и
отстранување (notice and take down
mechanism)
Дискусија
www.metamorphosis.org.mk
Ви благодарам на вниманието!
www.metamorphosis.org.mk
info@metamorphosis.org.mk
@fmeta
fb.me/metamorphosis.foundation

More Related Content

Viewers also liked

2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...
2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...
2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...Guillaume Hatt
 
BEng Mechanical Degree
BEng Mechanical DegreeBEng Mechanical Degree
BEng Mechanical DegreePieter Storm
 
Communication plan james carter 07112016
Communication plan james carter 07112016Communication plan james carter 07112016
Communication plan james carter 07112016james carter
 
Implementing Virtual Machines in Go & C
Implementing Virtual Machines in Go & CImplementing Virtual Machines in Go & C
Implementing Virtual Machines in Go & CEleanor McHugh
 
B-Tech Degree Certificate
B-Tech Degree CertificateB-Tech Degree Certificate
B-Tech Degree Certificatemasthan213
 
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENT
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENTMS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENT
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENTDharmendra Sikarwar
 
Public opinion and media politics presentation
Public opinion and media politics presentationPublic opinion and media politics presentation
Public opinion and media politics presentationMitch Herrera
 
B1 Mf Lending Procedures (1)
B1 Mf Lending Procedures (1)B1 Mf Lending Procedures (1)
B1 Mf Lending Procedures (1)MABSIV
 

Viewers also liked (11)

2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...
2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...
2015_06_17_Alcatel-Lucent Going Paperless_Enforcing global regulations while ...
 
2016年度 センター試験 数2 B 確率分布と統計的な推測の解説
2016年度 センター試験 数2 B 確率分布と統計的な推測の解説2016年度 センター試験 数2 B 確率分布と統計的な推測の解説
2016年度 センター試験 数2 B 確率分布と統計的な推測の解説
 
BEng Mechanical Degree
BEng Mechanical DegreeBEng Mechanical Degree
BEng Mechanical Degree
 
Communication plan james carter 07112016
Communication plan james carter 07112016Communication plan james carter 07112016
Communication plan james carter 07112016
 
Implementing Virtual Machines in Go & C
Implementing Virtual Machines in Go & CImplementing Virtual Machines in Go & C
Implementing Virtual Machines in Go & C
 
B-Tech Degree Certificate
B-Tech Degree CertificateB-Tech Degree Certificate
B-Tech Degree Certificate
 
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENT
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENTMS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENT
MS-23 JAN JUNE 2016 SOLVED ASSIGNMENT
 
Public opinion and media politics presentation
Public opinion and media politics presentationPublic opinion and media politics presentation
Public opinion and media politics presentation
 
B1 Mf Lending Procedures (1)
B1 Mf Lending Procedures (1)B1 Mf Lending Procedures (1)
B1 Mf Lending Procedures (1)
 
Circuito de la Comunicación
Circuito de la ComunicaciónCircuito de la Comunicación
Circuito de la Comunicación
 
Raphael CV
Raphael CVRaphael CV
Raphael CV
 

More from Metamorphosis

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Metamorphosis
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Metamorphosis
 
Вовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаMetamorphosis
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansMetamorphosis
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalMetamorphosis
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамеMetamorphosis
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаMetamorphosis
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеMetamorphosis
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникацијаMetamorphosis
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеMetamorphosis
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настаниMetamorphosis
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаMetamorphosis
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоMetamorphosis
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеMetamorphosis
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаMetamorphosis
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаMetamorphosis
 
Податоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоциПодатоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоциMetamorphosis
 
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираРаботење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираMetamorphosis
 
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Metamorphosis
 

More from Metamorphosis (20)

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
 
Вовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омразаВовед на темата говор на омраза
Вовед на темата говор на омраза
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
 
IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
 
Податоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоциПодатоци и отворени податоци
Податоци и отворени податоци
 
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементираРаботење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
 
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
Имплементација на Office 365 во СОС Детско Село Македонија - Најдобрите практ...
 

Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза

  • 1. Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза nemrazi.mk #немрази mosurrej.mk #mosurrej Филип Стојановски Фондација Метаморфозис Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
  • 2. Устав на Република Македонија, Член 16 Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата. Се гарантира слободата на говорот, јавниот настап, јавното информирање и слободното основање на институции за јавно информирање. Се гарантира слободниот пристап кон информациите, слободата на примање и пренесување на информации. Се гарантира правото на одговор во средствата за јавно информирање. Се гарантира правото на исправка во средствата за јавно информирање. Се гарантира правото на заштита на изворот на информацијата во средствата за јавно информирање. Цензурата е забранета.
  • 3. Општествена одговорност на медиумите • Информативните веб-портали се медиуми без разлика на тоа дали се опфатени со Законот за медиуми (кој покрива ТВ, радио и печат) • „Основна задача на новинарите е да ја почитуваат вистината и правото на јавноста да биде информирана во согласност со член 16 од Уставот на Република Македонија.“ (Кодекс на новинарите на Македонија) • Однесување на онлајн медиумите и особено провајдерите на интернет услуги (пр. Јутјуб, Фејсбук)
  • 4. Правна одговорност • Во случајот Делфи против Естонија ЕСЧП утврди директна одговорност на медиумот за коментарите на неговите читатели • Уредникот или администраторот на портал може да влијае на видливоста на коментарите пред да се објават (со одобрување) и по нивното објавување (со бришење)
  • 5. Развој на политики за говор на омраза • Интерен документ: збир на вредности и утврдени механизми и процедури • Целни групи – Уредници – Новинари – Читатели (user generated contents) • Коментари на веб-сајтот • Коментари на социјалните мрежи
  • 6. Елементи на интерната политика • Прифаќање на одреден новинарски кодекс и механизам за саморегулација • Градење на интерен „кодекс“ или правила на уредувачката политика (процедури) • Политика за приватност • Правила за коментирање • Механизам за предупредување и отстранување (notice and take down mechanism)
  • 8. Ви благодарам на вниманието! www.metamorphosis.org.mk info@metamorphosis.org.mk @fmeta fb.me/metamorphosis.foundation

Editor's Notes

  1. Порталите, за кои Фејсбук е примарно средство за промоција, исто така се „ранливи“ на злонамерни пријави за говор на омраза кои може да доведат до отстранување на нивни страници или постови
  2. https://www.article19.org/resources.php/resource/37287/en/european-court-strikes-serious-blow-to-free-speech-online