Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
TEMA : INTERNETI 
Punoi:
Ç'është Interneti dhe si mund të 
shfrytëzohet? 
 Interneti eshte definicion i një rrjeti 
global qe perbehet nga shume r...
Dallimi në mes World Wide Web 
(WWW) dhe Internet-it 
 Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje ...
Rrjete informative 
 LAN(Local Area Network) 
 MAN(Metropolitian Area Network) 
 Client/Server 
 Puna e kompjutereve t...
LAN(Local Area Network) 
 Eshte sistem i rrjetes kompjuterike ne te cilen 
kyqen/lidhen kompjuteret dhe pajisjet periferi...
MAN 
(Metropolitian Area Network) 
 Kur Kompjuteret qe gjenden ne distanca te medha janë 
të lidhur mes vete permes rrjet...
Client/Server 
 Nje arkitekture e rrjetit ne te cilin cdo kompjuter ne 
rrjet eshte ose klient ose server.Serveret jane 
...
Puna e kompjutereve te lidhur 
ne grup (Workgroup) 
 Disa kompjuter te lidhur ne rrjet paraqesin nje grup 
punues.Ne kete...
Funksionimi i internetit 
 Të gjithë i keni dëgjuar 
fjalët URL dheWWW. Por, ç’do të 
thonë këto fjalë? URL – Uniform 
Re...
Si ndikon në jetën e fëmijëve 
përdorimi i tepruar i internetit? 
 Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re n...
interneti
interneti
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

interneti

15,635 views

Published on

Cfare eshte interneti

Published in: Internet
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F7hN3u ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F7hN3u ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

interneti

 1. 1. TEMA : INTERNETI Punoi:
 2. 2. Ç'është Interneti dhe si mund të shfrytëzohet?  Interneti eshte definicion i një rrjeti global qe perbehet nga shume rrjeta te lidhura ne mes vete.Qeshtja unike e Internetit eshte se mund te keni qasje ne aq shume informata nepermjet tij.Sipas nevojes ju mund te kerkoni dhe te gjeni lloj-lloj informatash per tema te ndryshme,t'i ruani ato ose edhe t'i shtypni.Sherbimet kryesore te Internetit janë: WWW,FTP,E-mail, Chat,E-Commerce.
 3. 3. Dallimi në mes World Wide Web (WWW) dhe Internet-it  Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes internetit.
 4. 4. Rrjete informative  LAN(Local Area Network)  MAN(Metropolitian Area Network)  Client/Server  Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)
 5. 5. LAN(Local Area Network)  Eshte sistem i rrjetes kompjuterike ne te cilen kyqen/lidhen kompjuteret dhe pajisjet periferike te nje zyre ose kompanie.Pajisjet gjenden ne nje distance te vogel fizike.Kjo lidhje behet me qellim te shfrytezimit te perbashket te resurseve,pra ndarjes se tyre (p.sh nje printer perdoret prej disa shfrytezuesve)
 6. 6. MAN (Metropolitian Area Network)  Kur Kompjuteret qe gjenden ne distanca te medha janë të lidhur mes vete permes rrjetes kompjuterike ateher kemi te bejme me WAN.Shembull mund te jete nje kompani qe zyrat i ka ne dy qytete te largeta dhe shfrytezuesit kane mundesi qe te bejne shkembimin e informatave nga te dy zyrat.
 7. 7. Client/Server  Nje arkitekture e rrjetit ne te cilin cdo kompjuter ne rrjet eshte ose klient ose server.Serveret jane kompjuter te fuqishem te dedikuar per menaxhimin e disqeve,shtypseve ose trafikun ne rrjet.Serveret sigurojne te dhenat per te gjithe kompjuteret qe jane brenda rrjetit.Klientet ne anen tjeter jane kompjuter personale(PC),ne te cilet shfrytezuesit i perdorin programet aplikative.Klientet lidhen ne serverë me qellim te shfrytezuesit te resurseve siq jane fajllat dhe pajisjet e gjithashtu edhe per fuqi procesuese.
 8. 8. Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)  Disa kompjuter te lidhur ne rrjet paraqesin nje grup punues.Ne kete rast shfrytezuesit mund te bejne ndarjen e shtypesit,modemit,skanerit,por edhe të informatave te tyre neper kompjuter.Shfrytezuesit mund t'u japin qasje shfrytezuesve te tjere ne resurset e tyre.Workgroup i ka edhe te metat e veta,pasi qe ne rast te kyqjes se me shume shfrytezuesve ne nje kompjuter,ai do te ngadalsohet shume,pastaj siguria eshte me e vogel dhe ne rast se gabohet ne dhenien e te drejtave,mund te vjen edhe deri te keqperdorimet e ndryshme.
 9. 9. Funksionimi i internetit  Të gjithë i keni dëgjuar fjalët URL dheWWW. Por, ç’do të thonë këto fjalë? URL – Uniform Resource Locators s’është asgjë tjetër, por vetëm adresë e një faqeje në internet që përmban informacionin e shkëmbyer standard të shprehur me Http:// (HyperText Transfer Protocol), që ju e shkruani në çdo adresë që doni ta shihni ne Internet. Hypertext do të thotë një tekst i regjistruar në një forme elektronike me lidhje referative ndërmjet faqeve.
 10. 10. Si ndikon në jetën e fëmijëve përdorimi i tepruar i internetit?  Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re një lloj “ekspansioni” i internetit te fëmijët, ku një vend të rëndësishëm zënë rrjetet sociale e lojrat virtuale. Këto mbartin një rrezik të mundshëm që lidhet me varësinë e shfaqur e shpesh të pakontrolluar. Interneti është shndërruar në infrastrukturën bazë të shoqërisë moderne, duke pasur për funksion kryesor atë të komunikimit. Informacioni që qarkullon në internet, në pjesën më të madhe të rasteve, është falas. Por, ky mjet komunikimi mund të çojë edhe në ndryshime të perceptimit të fëmijëve për mjedisin shoqëror, shoqëruar edhe me rrezikun e ndryshimeve në sjelljen shoqërore. Fëmijët falë lundrimit në internet, edhe në rastet kur orientohen nga të rriturit, sërish rrezikojnë të bien pre e keqinformimit, plagjiaturës, por edhe dembelizmit, ku puna kërkimore reduktohet vetëm në një “klik”.

×