L6

1,832 views
1,691 views

Published on

LEXONEEE

Published in: Education, Business, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,832
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
30
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L6

 1. 1. SEGMENTIMI i TREGUT L6
 2. 2. Përmbajtja <ul><li>Kuptimi dhe definimi i segmentimit </li></ul><ul><li>Analiza e kërkesës konsumatore, </li></ul><ul><li>Përzgjedhja e tregut të synuar dhe </li></ul><ul><li>Përpunimi i strategjisë marketing </li></ul><ul><li>Indikatorët për segmentimin e tregut </li></ul>
 3. 3. Kuptimi <ul><li>Segmentimi i tregut - tregu përbëhet nga ndarje të vecanta të konsumatorëve që manifestojnë sjellje apo dëshira të njëjta </li></ul><ul><li>Ndarja e një tregu heterogjen në grupe homogjene klientësh për t’ju shërbyer më mirë </li></ul><ul><li>Karakteristikat e blerësve janë të ndryshme dhe si rezultat kanë edhe kërkesa të ndryshme </li></ul><ul><li>Tregu i bicikletave </li></ul>
 4. 4. Procesi i segmentimit Segmentimi Niche Market Treg Individual MAS Market
 5. 5. Mas Market <ul><li>Mas maket, prodhim masiv, distribuim masiv, promovim masiv </li></ul><ul><li>Produkti I mire e shte veten </li></ul><ul><li>Ekonomi shkale (strategjia e Fordit) </li></ul><ul><li>Perpjekje maksimale per te ulur shpenzimet, dhe mbajtur kualitetin </li></ul>
 6. 6. Mas Market <ul><li>Aplikohet ne fazen e “shafqies” tek cikli I jetes se nje produkti </li></ul><ul><li>Shembujt : produktet bujqesore, mollat, gruri, tehu I sharres, bandashet e gomave, rrmojcat </li></ul>
 7. 7. Zerat pro Tregut Masiv <ul><li>Nje numer shume I madh I klienteve potencial </li></ul><ul><li>Ekonomi shkallle </li></ul><ul><li>Diferencimi I produktit (Frank Perdue) </li></ul>
 8. 8. Zerat kunder Tregut Masiv <ul><li>Nuk mundet te trajtohet tregu si nje njesi </li></ul><ul><li>(karburanti eshte segmentuar;dizel, I thjeshte, etj..) </li></ul><ul><li>Cmimi eshte indikator I vetem qe shtyn bleresit/ mungese e shtimit te vleres per klientet </li></ul>
 9. 9. Aplikimi I strategjise se segmentimit <ul><li>Aplikimi i një strategjie për një treg të synuar kalon nëpërmes tre etapave, </li></ul><ul><li>-analiza e kërkesës konsumatore, </li></ul><ul><li>-përzgjedhja e tregut të synuar dhe </li></ul><ul><li>-përpunimi i strategjisë marketing </li></ul><ul><li>Kërkesa konsumatore – a kanë të gjithë konsumatorët potencial nevoja a dëshira të ngjajshme midis tyre?, pra përcaktohen llojet e kërkesës </li></ul><ul><li>-analiza a faktorëve gjeografik, demografik, psikografik </li></ul>
 10. 10. Analiza e kërkesës konsumatore <ul><li>Përcaktimi i llojeve të kërkesës </li></ul><ul><li>-kërkesa homogjene, dëshirat dhe nevojat e konsumatorëve në këtë rast janë unike </li></ul><ul><li>(butësia dhe niveli ëmbëlsirës së simitit) </li></ul><ul><li>-kërkesa e grupuara, nevojat e konsumatorëve për një produkt klasifikohen në dy apo më shumë grupime apo segmente </li></ul><ul><li>-kërkesa heterogjene, nevojat dhe dësëhirat e klintevë dallojnë tepër midis vete </li></ul>
 11. 12. Aplikimi strategjive marketing <ul><li>Më pas fokusohet në treg duke përdorur marketingun masiv, te përqëndruar apo diferencuar </li></ul><ul><li>Shembuj nga Coca Cola </li></ul>
 12. 13. Hapi fundit pasi te jete segmentuar tregu <ul><li>Ndërmarrja pozicionon ofertën e saj si dhe përpunon marketingun miks për pozicionin e përcaktuar </li></ul><ul><li>Mundet te zgjedhe nje ose me teper segment </li></ul><ul><li>Ne rastin e me teper segmenteve/cdo segmenti aplikohet strategji e vecante marketingu </li></ul>
 13. 14. Marrja në konsideratë e treguesve të segmentimmit <ul><li>Treguesit ndryshojnë sipas produkteve, vendeve, ndërmarrjeve </li></ul><ul><li>Treguesit kryesore jane gjeografik, sociodemografik, psikografik </li></ul><ul><li>Fillimisht duhet te perpilohen pyetesoret te cilet zbulojne nevojat e klienteve </li></ul><ul><li>Me pas vendoset se cfar treguesish jane kryesor per segmentimin e tregut </li></ul>

×