Ligji i Okunitrrezarta[1]

2,237 views

Published on

lexoneee

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,237
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
50
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ligji i Okunitrrezarta[1]

  1. 1. Makroekonomia II Ligji i Okunit Rrezarta Korbaj nëntor 2008
  2. 2. Ligji i Okunit <ul><li>Shpreh lidhjen në mes të: </li></ul><ul><li>rritjes së prodhimit (GDP-së reale) </li></ul><ul><li>ndryshimit të normës së papunësisë </li></ul><ul><li>Do të thotë si ndikon rritja e GDP-së reale në ndryshimin e normës së papunësisë </li></ul>
  3. 3. Ligji i Okunit
  4. 4. <ul><li>Rritja vjetore e prodhimit duhet të jetë më së paku 3%, që të parandaloj rrezikimin e normës së papunsisë. </li></ul><ul><li>Kjo për shkak të dy faktorëve që i kemi lënë anash : </li></ul><ul><li>- madhësia e forcës punëtore, dhe </li></ul><ul><li>- produktiviteti i rritur i punëtorëve </li></ul>
  5. 5. <ul><li>Rritja e prodhimit për 1% nga norma e rritjes normale e zvogëlon normën e papunësisë për vetëm 0.4% ngase: </li></ul><ul><li>1.Firmat i përshtaten punësimit më të vogël sesa ti përgjigjen një për një devijimeve të rritjes së prodhimit nga norma e rritjes normale. </li></ul><ul><li>Rritja e prodhimit 1% e rrit normën e punësimit për 0.6% </li></ul><ul><li>- Kërkohen punëtorë të rinj, pa marrë parasysh nivelin e prodhimit </li></ul><ul><li>- Trajnimi i punëtorve të rinj kushton shtrenjt </li></ul><ul><li>2.Një rritje në normën e punësimit nuk e zvogëlon një për një normën e papunësisë. </li></ul><ul><li>Norma e rritjes së punësimit 0.6% e zvogëlon vetëm 0.4% normën e papunësisë. </li></ul><ul><li>- Rritja e pjesëmarrjes në punë </li></ul><ul><li>- Rritja e tregut të punës për të papunët </li></ul><ul><li>Për të dy arsyet zvogëlimi i papunsisë është më i vogël sesa rritja e punësimit </li></ul>
  6. 6. <ul><li>Koeficienti β (në shembullin e mëhershëm me vlerën -0.4) në ligjin e Okunit jep efektin në normën e papunsisë të devijimeve të rritjes së prodhimit nga normalja. </li></ul><ul><li>Vlera e β prej 0.4% tregon se rritja e prodhimit prej 1% mbi normën e rritjes normale për një vit e zvogëlon normën e papunësisë për 0.4%. Kjo vlerë ndryshon nëpër vende dhe kohë. </li></ul><ul><li>Tabela 1. Koeficienti β në Ligjin e Okunit për 4 vende në periudha të ndryshme kohore </li></ul>Vendi SHBA-të Britania e madhe Gjermania Japonia <ul><li>1960 - 1980 </li></ul><ul><ul><li>β </li></ul></ul><ul><li>0.39 </li></ul><ul><li>0.15 </li></ul><ul><li>0.20 </li></ul><ul><li>0.10 </li></ul><ul><ul><li>1981 – 1998 </li></ul></ul><ul><ul><li>β </li></ul></ul><ul><ul><li>0.42 </li></ul></ul><ul><ul><li>0.51 </li></ul></ul><ul><ul><li>0.32 </li></ul></ul><ul><ul><li>0.20 </li></ul></ul>

×