SlideShare a Scribd company logo
1 of 2
Download to read offline
Kapitulli 7 Publiciteti
- Publiciteti eshte nje nga mjetet me te mira qe I krijon mundesine ndermarjes per te
transmetuar informacione te vazhdueshme drejt tregjeve te saj.
-publicitet quhet cdo forme komunikimi jointeraktiv qe perdor nje support te pagueshem,
qe vihet ne jete per llogari ten e emetuesi te identifikuar cilidoqofte ai.

Publiciteti permban 3 partnere kryesor:
A) Lajmeruesit - quhet cdo organizem qe ben publicitet. Tek lajmeruesit perfshihen
ndermarjet tregtare,organizatat e karakterit fetar,social.
B) Media – quajme support cdo vector te komunikimit publicitar dhe media bashkesine e
suporteve qe percjellin te njeten menyre komunikimi. Dallojme 5 lloje mediash:
               1. shtypin
               2. televizionin
               3. afishimin
               4. radion
               5. kinemane

C) Agjencite – eshte organizem I pavarur , I perbere nga specialiste te cilet per per
llogari te lajmeruesve realizojne kuptimin,venien ne jete dhe kontrollin e veprimeve
publicitare.

Objektivat e publicitetit
1. Publiciteti informues sherben per te :
    ● informuar tregun per ekzistencen e nje produkti te ri
    ● sugjeruar perdorime te reja
    ● njohur nje ndryshim te cmimit
    ● shpjeguar funksionimin e produktit
    ● shpjeguar sherbimet e ofruara
    ● zhdukur frigen e bleresit
    ● pasqyruar imazhin.
2. Publiciteti bindes sherben per te :
   ● krijuar nje peqlim per marken
   ● modifikuar perceptimin e attributive te prouktit nga tregu
   ● nxitur besnikerine
   ● stimuluar nje blerje te menjehershme
   ● lehtesuar nje marveshje me nje shites
3.Publiciteti kujtues sherben per te :
   ● kujtuar rastet e aferta te blerjes dhe konsumit
   ● siguruar noterimin
   ● kujtuar ekzistencen e shperndaresve


Percaktimi I buxhetit te publicitetit

Faktoret qe meren parasysh gjate hartimit te buxhetit publicitar jane :
A) Etapa ne ciklin e jetes – nje produkt I ri ka nevoje per investime publicitare qe cojne
ne noterimin e produktit
B) Pjesa e tregut – marka qe ka peshe specifike te madhe ne treg ka nevoje per me pak
investime publicitare, ne krahasim me nje marke qe kerkon te progresoje ne treg.
C) Konkurenca – ne nje tregg konkurues marka duhet te investoje ne menyre te
mjaftueshme per te bere shumen publicitare per sektorin
D) Perseritja – kur mesazhi kerkon nje numer te larte perseritjesh
DH) Produktet zevendesuese – sa me te shumta te jene ato, aq me shume investime per
publicitet duhen.

= Ndikimi I publicitetit mbi shitjen nuk eshte vetem funksioni I shumes se buxhetit te
caktuar per te , por edhe I menyres sipas se ciles eshte perdorur dhe ne vecanti nga
permbajtja dhe nga forma e mesazhit te zhgjedhur per fushate. Fazat e hartimit te
mesazhit jane : a. konceptimi         b. vleresimi      c. ekzekutimi
Konceptimi I mesazhit – nepermjet mesazhit do te tregohen epersite e produktit per
bleresin, prandaj drejtuesi I marketingut duhet te beje kujdes qe te zgjedhe ate lloj
mesazhi qe u pershtatet me teper publikut. Per sa I perket mesazhit meren ne considerate
3 faktore : Terheqja ,     Ekskluziviteti ,    Besueshmeria .
Vleresimi qe ben nje konsumator per ne mesazh publicitar nuk mund te konsiderohet
perfundimtar.
Ekzekutimi I mesazhit :
 ● stili I ekzekutimit
● toni
● fjalet ( duhet te jene te thjesht dhe qe lehte mbahen mend)
● formati ( madhesine, ngjyren dhe raportin ilustrim-tekst)

More Related Content

What's hot

Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregutekonomia
 
Paraja dhe funksionet e saj
Paraja dhe funksionet e sajParaja dhe funksionet e saj
Paraja dhe funksionet e sajbehar199004
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiMenaxherat
 
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeVeton Sopjani
 
Sjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreveSjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreveValdet Shala
 
Sistemi financiar
Sistemi financiar Sistemi financiar
Sistemi financiar Menaxherat
 
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Ajete Malaj
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutbujar30
 
marketing redbull
marketing redbullmarketing redbull
marketing redbullEgzon Deda
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
PapunesiaMaja
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiHekuran Zogaj
 
Menaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikMenaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikcoupletea
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveShpejtim Rudi
 

What's hot (20)

Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregut
 
Paraja dhe funksionet e saj
Paraja dhe funksionet e sajParaja dhe funksionet e saj
Paraja dhe funksionet e saj
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
 
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
 
Sjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreveSjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreve
 
Sistemi financiar
Sistemi financiar Sistemi financiar
Sistemi financiar
 
Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2
 
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
 
Financa Monetare
Financa MonetareFinanca Monetare
Financa Monetare
 
Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
 
marketing redbull
marketing redbullmarketing redbull
marketing redbull
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
Papunesia
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
 
Menaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjikMenaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjik
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeve
 

Viewers also liked

Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni ekonomia
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Sabir Asipi
 
Manaxhimi i një organizimi marketing holistik
Manaxhimi i një organizimi marketing holistikManaxhimi i një organizimi marketing holistik
Manaxhimi i një organizimi marketing holistikAneida Bajraktari Bicja
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Sabir Asipi
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
 
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingKuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingHekuran Zogaj
 
Pepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markesPepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markesGimi Fjolla
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMAltin Emiri
 
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti QuicksilverKomunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti QuicksilverKeti Gjipali
 
Politika e produktit
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktitGashi Besnik
 
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey companyMarket segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey companyVictoria Rock
 

Viewers also liked (17)

Tema:Reklama
Tema:ReklamaTema:Reklama
Tema:Reklama
 
Reklama
Reklama Reklama
Reklama
 
Reklama
ReklamaReklama
Reklama
 
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
 
Reklama (1)
Reklama (1)Reklama (1)
Reklama (1)
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Marketing
Marketing Marketing
Marketing
 
Manaxhimi i një organizimi marketing holistik
Manaxhimi i një organizimi marketing holistikManaxhimi i një organizimi marketing holistik
Manaxhimi i një organizimi marketing holistik
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingKuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
 
Pepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markesPepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markes
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti QuicksilverKomunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
 
Politika e produktit
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktit
 
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey companyMarket segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey company
 
Redbull
RedbullRedbull
Redbull
 

Similar to Publiciteti ( marketing )

Marketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëJozef Nokaj
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Sabir Asipi
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoekonomia
 
Sistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitSistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitBesart Krasniqi
 
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptx
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptxTema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptx
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptxlandigushi1
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Sabir Asipi
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e iiekonomia
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKujtim Hameli
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijDiellza Haxhimehmeti
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiDuresa M. Bytyqi
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitVeton Sopjani
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Sabir Asipi
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832INVA SHAHOLLI
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 

Similar to Publiciteti ( marketing ) (20)

Marketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-të
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 
Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
 
Sistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitSistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i Komunikimit
 
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptx
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptxTema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptx
Tema 4 Marrdheniet Publike dhe Mix Marketingu.pptx
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
C00d
C00dC00d
C00d
 
c00d
c00dc00d
c00d
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimi
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
 
Marketing1
Marketing1Marketing1
Marketing1
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
 
Detyra 1 [1]..
Detyra 1 [1]..Detyra 1 [1]..
Detyra 1 [1]..
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 

Publiciteti ( marketing )

 • 1. Kapitulli 7 Publiciteti - Publiciteti eshte nje nga mjetet me te mira qe I krijon mundesine ndermarjes per te transmetuar informacione te vazhdueshme drejt tregjeve te saj. -publicitet quhet cdo forme komunikimi jointeraktiv qe perdor nje support te pagueshem, qe vihet ne jete per llogari ten e emetuesi te identifikuar cilidoqofte ai. Publiciteti permban 3 partnere kryesor: A) Lajmeruesit - quhet cdo organizem qe ben publicitet. Tek lajmeruesit perfshihen ndermarjet tregtare,organizatat e karakterit fetar,social. B) Media – quajme support cdo vector te komunikimit publicitar dhe media bashkesine e suporteve qe percjellin te njeten menyre komunikimi. Dallojme 5 lloje mediash: 1. shtypin 2. televizionin 3. afishimin 4. radion 5. kinemane C) Agjencite – eshte organizem I pavarur , I perbere nga specialiste te cilet per per llogari te lajmeruesve realizojne kuptimin,venien ne jete dhe kontrollin e veprimeve publicitare. Objektivat e publicitetit 1. Publiciteti informues sherben per te : ● informuar tregun per ekzistencen e nje produkti te ri ● sugjeruar perdorime te reja ● njohur nje ndryshim te cmimit ● shpjeguar funksionimin e produktit ● shpjeguar sherbimet e ofruara ● zhdukur frigen e bleresit ● pasqyruar imazhin. 2. Publiciteti bindes sherben per te : ● krijuar nje peqlim per marken ● modifikuar perceptimin e attributive te prouktit nga tregu ● nxitur besnikerine ● stimuluar nje blerje te menjehershme ● lehtesuar nje marveshje me nje shites 3.Publiciteti kujtues sherben per te : ● kujtuar rastet e aferta te blerjes dhe konsumit ● siguruar noterimin ● kujtuar ekzistencen e shperndaresve Percaktimi I buxhetit te publicitetit Faktoret qe meren parasysh gjate hartimit te buxhetit publicitar jane :
 • 2. A) Etapa ne ciklin e jetes – nje produkt I ri ka nevoje per investime publicitare qe cojne ne noterimin e produktit B) Pjesa e tregut – marka qe ka peshe specifike te madhe ne treg ka nevoje per me pak investime publicitare, ne krahasim me nje marke qe kerkon te progresoje ne treg. C) Konkurenca – ne nje tregg konkurues marka duhet te investoje ne menyre te mjaftueshme per te bere shumen publicitare per sektorin D) Perseritja – kur mesazhi kerkon nje numer te larte perseritjesh DH) Produktet zevendesuese – sa me te shumta te jene ato, aq me shume investime per publicitet duhen. = Ndikimi I publicitetit mbi shitjen nuk eshte vetem funksioni I shumes se buxhetit te caktuar per te , por edhe I menyres sipas se ciles eshte perdorur dhe ne vecanti nga permbajtja dhe nga forma e mesazhit te zhgjedhur per fushate. Fazat e hartimit te mesazhit jane : a. konceptimi b. vleresimi c. ekzekutimi Konceptimi I mesazhit – nepermjet mesazhit do te tregohen epersite e produktit per bleresin, prandaj drejtuesi I marketingut duhet te beje kujdes qe te zgjedhe ate lloj mesazhi qe u pershtatet me teper publikut. Per sa I perket mesazhit meren ne considerate 3 faktore : Terheqja , Ekskluziviteti , Besueshmeria . Vleresimi qe ben nje konsumator per ne mesazh publicitar nuk mund te konsiderohet perfundimtar. Ekzekutimi I mesazhit : ● stili I ekzekutimit ● toni ● fjalet ( duhet te jene te thjesht dhe qe lehte mbahen mend) ● formati ( madhesine, ngjyren dhe raportin ilustrim-tekst)