1Tema: VËNIA E ÇMIMEVE TË MALLËRAVE DHE SHËRBIMEVEUNIVERSITETI I PRISHTINESFAKULTETI EKONMIKPUNIM SEMINARIKPRISHTINË, MAJ ...
VËNIA E ÇMIMEVE TË MALLËRAVE DHESHËRBIMEVEDisa nga burimet e këtyre informacioneve janë:a)Burimi i brendshëm i informimita...
BURIMI I BRENDSHEM I INFORMIMITPERFSHINE:a) Koston e prodhimit – p.sh. ç’farë e shtyn njëndërmarrje që të prodhoj një njës...
b) Të ardhurat e pritura vjetore brenda një periudhetë specifikuar kohore.c) Sygjerimet dhe rekomandimet nga shitësit dhe ...
BURIMI E JASHTME TE INFORMIMITPERFSHIJNE:a)Informacionet rreth konkurencës në treg - Kjothjesht i referohet njohjes së çmi...
Egzistojne disa metoda osestrategji te vendosjes secmimeve. Nder me terendesishmit jane:STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TË...
2. Strategjia e kostos dhe çmimeveKjo përfshinë përcaktimin e çmimit të një artikulli nëbaza të kostos së harxhuar për pro...
STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE3. Strategjia konkuruese e çmimeveKjo përfshinë përcaktimin e çm...
STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE4. Strategjia e depërtimit tëçmimeve në tregKjo përfshinë vendos...
5. Strategjia psikologjike e vendosjes së veçant tënumraveKjo përfshinë vendosjen e çmimeve të një artikulli nënivelet për...
6. Strategjia e çmimeve të shumëfishtaKjo ndodhë atëherë kur prodhime të ndryshme grupohensë bashku dhe pastaj shiten me ç...
FAKTORËT QË DUHET T’I KEMI PARASYSHME RASTIN E VENJES SË ÇMIMEVE1.Kostoja e prodhimit – Për arësye se asnjëndërmarrje nuk ...
FAKTORËT QË DUHET T’I KEM PARASYSHME RASTIN E VENJES SË ÇMIMEVE3.Konkurenca – Kjo do t’u mundësoj ndërmarrjeve qëtë vendos...
6. Niveli i kërkesës në treg – Kërkesa e lartë shpien nëngritjen e çmimeve, por nëse kërkesa për produktinështë e ulët, çm...
Për përcaktimin e çmimeve dhe të strategjive, duhet temerren parasysh efektet në vijim:•Efekte të menjëhershme:Konsumatori...
Për përcaktimin e çmimeve dhe të strategjive, duhet temerren parasysh efektet në vijim:•Efekti ndjekës:Konsumatori blen pr...
JU FALEMINDERIT
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Startegjia e marketingut

966 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
966
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Startegjia e marketingut

 1. 1. 1Tema: VËNIA E ÇMIMEVE TË MALLËRAVE DHE SHËRBIMEVEUNIVERSITETI I PRISHTINESFAKULTETI EKONMIKPUNIM SEMINARIKPRISHTINË, MAJ 2013MENTORI :NAIL RESHIDIPUNOI:FITORE ZEQIRILënda: STRATEGJIA E MARKETINGUT
 2. 2. VËNIA E ÇMIMEVE TË MALLËRAVE DHESHËRBIMEVEDisa nga burimet e këtyre informacioneve janë:a)Burimi i brendshëm i informimita)Burimet e jashtme të informimitPara se një ndërmarrje të ketë marrëvendimet lidhur me çmimet përprodhimet e saj, ajo duhet tëmbledhë dhe grumbullojinformacione që do t’a ndihmojnë nëvënien e çmimeve përkatëse
 3. 3. BURIMI I BRENDSHEM I INFORMIMITPERFSHINE:a) Koston e prodhimit – p.sh. ç’farë e shtyn njëndërmarrje që të prodhoj një njësi (ekzemplar) të njëartikulli. Kjo do të ndihmoj në vendosjen e çmimit të njëartikulli sepse ndërmarrja është e paraparë të kthejkoston (shpenzimet) e prodhimit të një artikulli meshitjen e tij dhe gjithashtu duhet të ketë disa fitime prejtij.
 4. 4. b) Të ardhurat e pritura vjetore brenda një periudhetë specifikuar kohore.c) Sygjerimet dhe rekomandimet nga shitësit dhe tëgjithë të punësuarit e tjerë, si dhe marrja parasysh edëshirës së partnerëve.BURIMI I BRENDSHEM I INFORMIMITPERFSHINE:
 5. 5. BURIMI E JASHTME TE INFORMIMITPERFSHIJNE:a)Informacionet rreth konkurencës në treg - Kjothjesht i referohet njohjes së çmimeve aktuale tëkonkurentit si dhe strategjisë së çmimeve në tëardhmen.b) Ndikimi qeveritar- Vënia e taksave nga qeveriamund të ndikoj në çmime nëpërmjet të: ngritjes sëtaksave, zvogëlimit të taksave, ndalimit të tyre etj.c) Informacionet nga institucionet për hulumtim,shoqatat tregtare, udhëtimet tregtare etj.
 6. 6. Egzistojne disa metoda osestrategji te vendosjes secmimeve. Nder me terendesishmit jane:STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE1.Strategjia e orientuar kah kërkesaKjo përfshinë vendosjen e çmimit të një artikulli nëbazë të nivelit të kërkesës në treg.
 7. 7. 2. Strategjia e kostos dhe çmimeveKjo përfshinë përcaktimin e çmimit të një artikulli nëbaza të kostos së harxhuar për prodhimin e tij, plusprofiti i dëshiruar ose diferenca.Shpenzimet e harxhuara + fitimi i dëshiruar = çmimi ishitjesSTRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE
 8. 8. STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE3. Strategjia konkuruese e çmimeveKjo përfshinë përcaktimin e çmimit të një artikulli nëbaza të çmimit të caktuar nga konkurenti. Për këtëshkak, kjo kërkon analiza të hapsirës konkuruese nëmënyrë që të krijohet mundësia e përcaktimit tëçmimeve nga ana e konkurentëve.
 9. 9. STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE4. Strategjia e depërtimit tëçmimeve në tregKjo përfshinë vendosjen e çmimevetë ulëta, në mënyrë që të ngritetshkalla e depërti-mit në treg. Kjostrategji përdoret kur konsumatorëtjanë të ndieshëm ndaj çmimit, dhegjithashtu kur një prodhimballafaqohet me konkurencën
 10. 10. 5. Strategjia psikologjike e vendosjes së veçant tënumraveKjo përfshinë vendosjen e çmimeve të një artikulli nënivelet përmes së cilave konsumuesit krijojnë ndjenjëndhe interpretimin se produkti është i lirë. Ndërmarrjet etilla normalisht vendosin çmimet si 99.90$ në vend të$100. Kjo bëhet në vendet ku konsumatorët janë tëndieshëm ndaj çmimeve.STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE
 11. 11. 6. Strategjia e çmimeve të shumëfishtaKjo ndodhë atëherë kur prodhime të ndryshme grupohensë bashku dhe pastaj shiten me çmimin e njejtë. Sirrejdhojë e kësaj, një ndërmarrje fiton me disa prodhimedhe humbë me disa të tjera. Me përdorimin e kësajstrategjie, tregëtari duhet të aplikoj me çmimin mesatartë produkteve të ndryshme të paketuara së bashku.STRATEGJITE E VËNIES SE ÇMIMEVE TËMALLËRAVE DHE SHËRBIMEVE
 12. 12. FAKTORËT QË DUHET T’I KEMI PARASYSHME RASTIN E VENJES SË ÇMIMEVE1.Kostoja e prodhimit – Për arësye se asnjëndërmarrje nuk është e prirur për të humbur, ajo është einteresuar të bëj shitje me një mbi- çmim, mbi koston eprodhimit.2.Profitet e dëshiruara – Kjo dot’u mundësoj ndërmarrjeve tëvendosin çmime të larta nëse atokanë vendosur caqet për profite tëlarta.
 13. 13. FAKTORËT QË DUHET T’I KEM PARASYSHME RASTIN E VENJES SË ÇMIMEVE3.Konkurenca – Kjo do t’u mundësoj ndërmarrjeve qëtë vendosin çmime të njejta me ato të konkurentëve.4.Niveli i të ardhurave të konsumatorëve – Kjo varetnga natyra e tregut të caktuar. Nëse konsumatorët janëmë pak të ndieshëm ndaj çmimeve, atyre nuk do t’upengoj një çmim i lartë si p.sh. konsumatorët me tëardhura të mëdha. (Elasticiteti)
 14. 14. 6. Niveli i kërkesës në treg – Kërkesa e lartë shpien nëngritjen e çmimeve, por nëse kërkesa për produktinështë e ulët, çmimet do të zvogëlohen.7. Grupet e konsumatorëve – p.sh. niveli i arsimimit,aspekti i tyre profesional, kultura e tyre, konsumatorëtme të ardhura të larta që shoqërohen me çmime të lartapër kualitete të larta etj. kanë efekt në marrejn evendimeve për çmimet.FAKTORËT QË DUHET T’I KEM PARASYSHME RASTIN E VENJES SË ÇMIMEVE
 15. 15. Për përcaktimin e çmimeve dhe të strategjive, duhet temerren parasysh efektet në vijim:•Efekte të menjëhershme:Konsumatori blen produkte të shtrenjta sepse aidëshiron që të tjerët ta shohin se ai blen gjëra tështrenjta.•Snob-efekti:Konsumatori blen produkte të shtrenjta sepsedëshiron të ketë më shumë, më të mira dhe më tështrenjta se të tjerët
 16. 16. Për përcaktimin e çmimeve dhe të strategjive, duhet temerren parasysh efektet në vijim:•Efekti ndjekës:Konsumatori blen produkte të shtrenjta sepsedëshiron të ketë të njëjtën gjë sikurse të tjerët qëkanë në shoqërinë.•Çmimi i standardit të cilësisë:Konsumatori konkludon nga çmimi për cilësinë0- çmim i lartë = cilësi e lartë.
 17. 17. JU FALEMINDERIT

×