Task 23: Guru Agen Perubahan (Masyarakat)

798 views
698 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
798
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
54
Actions
Shares
0
Downloads
46
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Task 23: Guru Agen Perubahan (Masyarakat)

  1. 1. TASK 23: GURU AGEN PERUBAHAN (MASYARAKAT)
  2. 2. 5 peranan yang sering dimainkan oleh guru dalam masyarakat sekitarnya/di tempat tinggalnya.
  3. 3. Mengikuti aktiviti yang dianjurkan oleh masyarakat. Menerapkan nilai-nilai murni dalam masyarakat. Memahami budaya yang diamalkan oleh masyarakat. Guru menjadi sumber inspirasi kepada masyarakat. Memberi pendedahan tentang kelebihan dan pentingnya kemahiran dalam diri masyarakat.
  4. 4. Masyarakat masih menghormati guru. Namun, masih terdapat masyarakat yang tidak memahami kerjaya seorang guru. Kenapa? Berikan 5 sebab kenapa masyarakat tidak menghormati guru dan kerjaya keguruan itu.
  5. 5.  Kerana terdapat segelintir guru yang tidak bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas sebagai guru.  Kerana masyarakat beranggapan kerjaya guru mudah dan tidak setanding dengan kerjaya yang lain. Masyarakat beranggapan bahawa gaji guru lebih besar daripada pekerjaan yang lain. kerana tanggapan ibu bapa terhadap didikan guru kepada anak mereka tidak berkesan.  Kerana masyarakat beranggapan tugas guru hanya memberi ilmu pengetahuan sahaja.
  6. 6. Berikan 5 cara untuk membolehkan masyarakat menghormati kerjaya keguruan.
  7. 7. Aktiviti yang melibatkan guru dan masyarakat. Mengadakan kempen untuk menghargai jasa guru. Memberi pendedahan kepada masyarakat tentang kerjaya sebagai guru. Guru perlu mempunyai kemahiran berkomunikasi yang berkesan dalam masyarakat. Menjaga nama baik profesion perguruan dengan mempunyai personaliti diri yang baik.
  8. 8. SEKIAN TERIMA KASIH...

×