SlideShare a Scribd company logo
Tema: ZBATIME TEZBATIME TE
ELEKTROSTATIKESELEKTROSTATIKES.
Lenda: Fizike.
Punoi: Brikela Uka, Eglantina
Mërzheku, Eliana Biçaku
Klasa: XI-F
Pranoi: mesuese Jorgjeta Basho.
 Fusha elektrostatike eshte rast i vecante i
fushes elektromagnetike.
 Ajo vihet ne dukje ne hapesiren rrethuese te
nje trupi ose te nje sistemi trupash te
ngarkuar elektrikisht, te palevizshem ne
lidhje me vrojtuesin, nepermjet forces qe
ushtrohet mbi ngarkesen njesi te vendosur ne
nje pike te fushes.
Elektrostatika është studimi i fenomeneve që lidhen
me trupa të ngarkuar në prehje. Siç përshkruhet nga
ligji i Kulonit, trupa të tillë aplikojnë forca mbi njëri
tjetrin. Sjellja e tyre mund të analizohet nëpërmjet
koncepteve të fushës elektrike që rrethon çdo trup të
ngarkuar, e tillë që çdo trup i ngarkuar i vendosur në
këtë fushë është subjekt i nje force në madhësi të
drejtëpërdrejtë me madhësinë e ngarkesës dhe
madhësinë e vlerës së fushës magnetike në atë pozicion.
Nëqoftëse forca është tërheqëse apo shtytëse kjo varet
nga polariteti i ngarkesës. Elektrostatika ka aplikime të
shumta, që variojnë që nga analiza e fenomeneve si
vetëtimat deri tek ndërtimi i motorave , siç është për
shembull motori elektrostatik.
Çfarë është fusha
magnetike?
Fushat magnetike
janë të padukshme
por shkencëtarët
shpesh e shprehin me
anë të vizave për të
ilustruar fushat
magnetike. Vizat
zakonisht shenohen
me shigjet që tegojnë
drejtimin e fushës.
FUSHA MAGNETIKE• Vija e fushës magnetike të
treguara nga pozicionimi i
pluhurit të hekurit. 
Permiabiliteti i larte i
thërrmijave të hekurit bën që
fusha magnetike të jetë më e
lartë në fund të vijave të
fushës. Kjo bën që thërrmijat
individuale të tërhiqen fortë
me njëra-tjetrën, duke
formuar bashkësi të zgjatura
që të japin përshtypjen e
vijave. Nuk pritet që
këto vija të jenë njësoj me
vijat e fushës për magnetin,
sepsemagnetizimi i hekurit e
ndryshon fushën.
Përdorimi i magnetit për të hequr
qelizat kanceroze
 Shkenca mjekësore ka
mësuar deri tani disa
mënyra të ndryshme
për të vrarë qelizat
kanceroze në trupin e
njeriut. Por shumë herë
këto metoda janë
treguar shumë jo-preçisjoze, duke dëmtuar
organe të tjera të trupit, dhe duke dëmtuar
gjithashtu qeliza të shëndetshme.
Përdorimi i magnetit për të hequr
qelizat kanceroze
• Prandaj shkenca ka shtyrë që të gjenden metoda të ndryshme për të
hequr qelizat kanceroze pa dëmtuar shëndetin e pacientit. Dhe duket
sikur hulumtuesit ja kanë arritur qëllimit. Disa shkencëtarë nga
Korea e Jugut kanë gjetur një mënyrë për të përdorur magnetat për të
hequr qelizat kanceroze.
• Ideja që këta shkëncëtarë kanë prezantuar është shumë e thjeshtë:
ata prezantuan në trup nanopjesëza prej hekur oksidi. Hekur oksidi i
bashkangjitet automatikisht antitrupave, të cilat më pas u
bashkangjiten receptorëve të qelizave të tumorit. Kur mbaron ky
proces, krijohet një fushë magnetike, e cila lejon që nanopjesëzat
përbrenda qelizave të tumorit të bashkohen në një tufë dhe të vetë-
shkatërrohen nëpërmjet procesit të apoptosjes.
• Si rezultat i këtij eksperimenti, më shumë se gjysma e qelizave
kanceroze në trup ishin shkëtërruar pa dëmtuar ndonjë qelizë të
shëndetshme. Deri tani, ekipi i shkencëtarëve Koreano-Jugorë e kë
testuar këtë eksperiment vetëm me peshk të llojit zebër. I vetmi
efekt që shkencëtarët vunë re ishte rritja jo-normale e bishtit të
peshkut.
• Hulumtimet dhe eksperimentet vazhdojnë akoma, dhe do të marrë
shumë kohë para se ky eksperiment të provohet në trupat e njerëzve.
NE FORCIMIN E CIMENTOS
Duke perdorur fushen
magnetike ne ujin e
cimentos
Duke perdorur ujin
normal per perftimin e
cimentos
GRAFIKU I FORTESISE SE CIMENTOS
Tregon fortesine e cimentos kur eshte trajtuar me fushe magnetike
Tregon fortesine e cimentos kur nuk eshte trajtuar me fushe magnetike.
Shihet qarte se kur uji eshte I trajtuar me fushe magnetike
kemi nje cmento me fortesi me te madhe se sa kur kemi
perdorur uje normal. Nga eksperimentet e bera rezulton se
fortesia e cimentos ne rastin e trajtimit te ujit me fushe
magnetike rritet 10-20%.
Kurse persa I perket rezistences ndaj grryerjes eshte 0-12% me
e madhe
Efekti I temperatures ne
kostrukte qe eshte perdorur
uji normal
Efekti I temperatures ne
konstrukte qe eshte perdorur
uji I trajtuar me fushe
magnetike
Ne makinat elektrike
 Makinat elektrike
perdoren gjeresisht
ne industrine ne
formen e motoreve
elektrik,
gjeneratoreve dhe
makinave te rrymes
se vazhduar.
Ne pergjithsi
perdoren per te
kthyer energjine
elektrike ne mekanike
dhe anasjelltas.
MAKINAT E RRYMES SE VAZHDUAR
• Keto makina
shfrytezojne veprimin e
fushes magnetike te
magneteve permanent
mbi percjellsat me
rryme.
Ne rastet kur kemi te
bejme me makina te
permasave te medha
magnetet permanent
percjellsa me rryme
konstante.
Perdoren tek:
1. Ventilatoret 2.
Motorinot
3. Lodrat e ndryshme
MAKINAT SINKRON Perdoren zakonisht ne formen e gjeneratoreve dhe
jane te fuqive te ndryshme.
Parimi I punes: rotori, I cili ka nje fushe magnetike
konstante, duke kryer nje levizje relative kundrejt
statorit
indukton ne
pershtjellat e
statorit rryme
alternative.
Perdoret me
shumice si
gjenerator
njefazor dhe
trefazor.
MAKINA ASINKRON
• Keto modele makinash
elektrike perdoren ne
transpondiere te
ndryshem, ne pompat te
fuqive te ndryshme, ne
ventilatore me fuqi qe
variojne nga disa vat ne
disa kilovat.
Parimi I punes bazohet
ne fushen rrotulluese qe
krijon sistemi trefazor I
rrymave.
Jane makinat me te
perdorshme ne industri.
NE INDUSTRINE E ARMEVE
Bomba elektromagnetike prodhon nje impuls shume te
fuqishem magnetik I cili bllokon cdo sistem elektromagnetik
duke perfshire dhe crregullime mendore.
NE INDUSTRINE E PERPUNIMIT
TE METALEVE
Perdoren furra me induksion te cilat bejne te mundur nxehjen
dhe perpunimin e metaleve.
Fusha magnetike ve ne levizje elektronet dhe ne kete menyre
metali do te nxehet
NE INDUSTRINE E PRODHIMIT
TE PAJISJEVE ELEKTRONIKE
 Perdoret ne shume
qarqe elektronike si
pjese e qarqeve
perforcues, si
memorizues
informacioni (HDD
shirita magnetik, CD
DVD etj.) .
Fusha magnetike ketu
perdoret ne sistemet e
trasmetimit te valeve si
psh ne radio, tv etj.
NE APARATET MATESFushen magnetike tek aparatet
mates e takojme tek tipet si:
Magneto-elektriku, elektro-
dinamiku dhe elektro-
magnetiku.
Ket aparate perdoren per te
matur tensionin,rrymen dhe
fuqine.
Parimi I punes bazohet ne
veprimin e fushes magnetike
mbi percjellsin me rryme.
Perdoren per te bere matje te
ndryshme ne fushen e
industrise te cilat ne shumicen
e rasteve jane te
domosdoshme.
TEK TRANSFORMATORET Transformatoret
perdoren se tepermi si
elemente te sistemit
energjitik per te bere
te mundur
transmetimin e
energjise ne largesi te
medha duke zvogeluar
humbjet.
Ka si parim ligjin e
induksionit
elektromagnetik.
Ka perdorim dhe ne
fushen elektronike.
INDUSTRIA E
TRANSPORTIT
 Tranvaj
 Trenat elektrik
 Teleferiket
 Makinat hibrid
 Trenat
magnetik,etj.
MUZIKE Fusha magnetike perdoret
dhe ne industrine e
muzikes psh:
 Bokset
 Veglat elektromagnetike
 Mikrofonet
 Kufjet wireless
 CD, DVD dhe kasetat, etj.
ORIENTIMI ME RADAR DHE BUSULL
Orientimi i mjeteve
lundruese
Orientimi i mjeteve
fluturuese
Keto perdorin fushen magnetike te tokes dhe
sinjalin magnetik te radarit.
ELEKTRICITETI NE KULTURA
MJEKSORE.
Elektrostatika
Elektrostatika
Elektrostatika
Elektrostatika

More Related Content

What's hot

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
Maja
 
Energjia Berthamore
Energjia Berthamore Energjia Berthamore
Energjia Berthamore
MartinGega98
 
Projekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - Magnetizmi
Marinela Abedini
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
#MesueseAurela Elezaj
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
xhesiona pera
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne An An
 
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshmeZbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Gersa_a
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 

What's hot (20)

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 
Energjia Berthamore
Energjia Berthamore Energjia Berthamore
Energjia Berthamore
 
Projekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - Magnetizmi
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
 
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshmeZbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
Zbatimet e fizikës në jetën e përditshme... Magnetizmi në jetën e përditshme
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 

Viewers also liked

Fusha Elektrostatike.
Fusha Elektrostatike.Fusha Elektrostatike.
Fusha Elektrostatike.Gen Ndoci
 
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatikeProjekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Amdi Nuredini
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
Mehmet Emiri
 
Projekt fizikë
Projekt fizikë Projekt fizikë
Projekt fizikë
Xhoana Pepa
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Fusha magnetike e magneteve të përhershme
Fusha magnetike e magneteve të përhershmeFusha magnetike e magneteve të përhershme
Fusha magnetike e magneteve të përhershme
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Magneti dhe fusha magnetike
Magneti dhe fusha magnetikeMagneti dhe fusha magnetike
Magneti dhe fusha magnetike
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Alessandra Boni 12/09/2016
Alessandra Boni 12/09/2016Alessandra Boni 12/09/2016
Alessandra Boni 12/09/2016
Redazione InnovaPuglia
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...SHKOLLA "ALBANET"
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhages
timi0202
 
Qarqet e rrymës alternative
Qarqet e rrymës alternativeQarqet e rrymës alternative
Qarqet e rrymës alternative
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternative
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternativeMbrojtja e motorëve të rrymës alternative
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternative
Vullnet Biba
 
Fizika per klasen 10, 11
Fizika per klasen 10, 11Fizika per klasen 10, 11
Fizika per klasen 10, 11Hava Lilaj
 

Viewers also liked (20)

Elektrostatika
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
 
Fusha Elektrostatike.
Fusha Elektrostatike.Fusha Elektrostatike.
Fusha Elektrostatike.
 
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatikeProjekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
 
Elektrostatika
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Fusha Magnetike
Fusha MagnetikeFusha Magnetike
Fusha Magnetike
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
 
Projekt fizikë
Projekt fizikë Projekt fizikë
Projekt fizikë
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Fusha magnetike e magneteve të përhershme
Fusha magnetike e magneteve të përhershmeFusha magnetike e magneteve të përhershme
Fusha magnetike e magneteve të përhershme
 
Magneti dhe fusha magnetike
Magneti dhe fusha magnetikeMagneti dhe fusha magnetike
Magneti dhe fusha magnetike
 
Puna
PunaPuna
Puna
 
Rryma elektrike
Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
 
Alessandra Boni 12/09/2016
Alessandra Boni 12/09/2016Alessandra Boni 12/09/2016
Alessandra Boni 12/09/2016
 
Materiali modelimi
Materiali modelimiMateriali modelimi
Materiali modelimi
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI . DETYRE :Shpikje ne Egjipt KLEA RAMA; Mesuese:lilian...
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhages
 
Qarqet e rrymës alternative
Qarqet e rrymës alternativeQarqet e rrymës alternative
Qarqet e rrymës alternative
 
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternative
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternativeMbrojtja e motorëve të rrymës alternative
Mbrojtja e motorëve të rrymës alternative
 
Fizika per klasen 10, 11
Fizika per klasen 10, 11Fizika per klasen 10, 11
Fizika per klasen 10, 11
 

Similar to Elektrostatika

Përdorimi ifushësmagnetike
Përdorimi ifushësmagnetikePërdorimi ifushësmagnetike
Përdorimi ifushësmagnetike
Fatjon Dashhana
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate
 
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Lulzim Thaçi
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
xhessiana
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni
 
Fizika moderne
Fizika moderneFizika moderne
Fizika moderne
Saimir Dine
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
Ismail Memushaj
 
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptxinduksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
haliliensar036
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife
 
Rryma elektrike
Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
flori daut
 
Ndrrimi i poleve
Ndrrimi i poleveNdrrimi i poleve
Ndrrimi i poleve
JURIST
 

Similar to Elektrostatika (13)

Përdorimi ifushësmagnetike
Përdorimi ifushësmagnetikePërdorimi ifushësmagnetike
Përdorimi ifushësmagnetike
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
 
Teknikat ne IRM
Teknikat ne IRMTeknikat ne IRM
Teknikat ne IRM
 
Fizika moderne
Fizika moderneFizika moderne
Fizika moderne
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
 
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptxinduksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
induksioni-elektromagnetik copy copy.pptx
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Rryma elektrike
Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
 
Ndrrimi i poleve
Ndrrimi i poleveNdrrimi i poleve
Ndrrimi i poleve
 

More from Egla Mërzheku

Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Egla Mërzheku
 
Sipermarrja
SipermarrjaSipermarrja
Sipermarrja
Egla Mërzheku
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Egla Mërzheku
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
Egla Mërzheku
 
Naim Frasheri (projekt)
Naim Frasheri (projekt)Naim Frasheri (projekt)
Naim Frasheri (projekt)
Egla Mërzheku
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku
 

More from Egla Mërzheku (6)

Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
 
Sipermarrja
SipermarrjaSipermarrja
Sipermarrja
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
 
Naim Frasheri (projekt)
Naim Frasheri (projekt)Naim Frasheri (projekt)
Naim Frasheri (projekt)
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
 

Elektrostatika

 • 1. Tema: ZBATIME TEZBATIME TE ELEKTROSTATIKESELEKTROSTATIKES. Lenda: Fizike. Punoi: Brikela Uka, Eglantina Mërzheku, Eliana Biçaku Klasa: XI-F Pranoi: mesuese Jorgjeta Basho.
 • 2.  Fusha elektrostatike eshte rast i vecante i fushes elektromagnetike.  Ajo vihet ne dukje ne hapesiren rrethuese te nje trupi ose te nje sistemi trupash te ngarkuar elektrikisht, te palevizshem ne lidhje me vrojtuesin, nepermjet forces qe ushtrohet mbi ngarkesen njesi te vendosur ne nje pike te fushes.
 • 3. Elektrostatika është studimi i fenomeneve që lidhen me trupa të ngarkuar në prehje. Siç përshkruhet nga ligji i Kulonit, trupa të tillë aplikojnë forca mbi njëri tjetrin. Sjellja e tyre mund të analizohet nëpërmjet koncepteve të fushës elektrike që rrethon çdo trup të ngarkuar, e tillë që çdo trup i ngarkuar i vendosur në këtë fushë është subjekt i nje force në madhësi të drejtëpërdrejtë me madhësinë e ngarkesës dhe madhësinë e vlerës së fushës magnetike në atë pozicion. Nëqoftëse forca është tërheqëse apo shtytëse kjo varet nga polariteti i ngarkesës. Elektrostatika ka aplikime të shumta, që variojnë që nga analiza e fenomeneve si vetëtimat deri tek ndërtimi i motorave , siç është për shembull motori elektrostatik.
 • 4. Çfarë është fusha magnetike? Fushat magnetike janë të padukshme por shkencëtarët shpesh e shprehin me anë të vizave për të ilustruar fushat magnetike. Vizat zakonisht shenohen me shigjet që tegojnë drejtimin e fushës.
 • 5. FUSHA MAGNETIKE• Vija e fushës magnetike të treguara nga pozicionimi i pluhurit të hekurit.  Permiabiliteti i larte i thërrmijave të hekurit bën që fusha magnetike të jetë më e lartë në fund të vijave të fushës. Kjo bën që thërrmijat individuale të tërhiqen fortë me njëra-tjetrën, duke formuar bashkësi të zgjatura që të japin përshtypjen e vijave. Nuk pritet që këto vija të jenë njësoj me vijat e fushës për magnetin, sepsemagnetizimi i hekurit e ndryshon fushën.
 • 6. Përdorimi i magnetit për të hequr qelizat kanceroze  Shkenca mjekësore ka mësuar deri tani disa mënyra të ndryshme për të vrarë qelizat kanceroze në trupin e njeriut. Por shumë herë këto metoda janë treguar shumë jo-preçisjoze, duke dëmtuar organe të tjera të trupit, dhe duke dëmtuar gjithashtu qeliza të shëndetshme.
 • 7. Përdorimi i magnetit për të hequr qelizat kanceroze • Prandaj shkenca ka shtyrë që të gjenden metoda të ndryshme për të hequr qelizat kanceroze pa dëmtuar shëndetin e pacientit. Dhe duket sikur hulumtuesit ja kanë arritur qëllimit. Disa shkencëtarë nga Korea e Jugut kanë gjetur një mënyrë për të përdorur magnetat për të hequr qelizat kanceroze. • Ideja që këta shkëncëtarë kanë prezantuar është shumë e thjeshtë: ata prezantuan në trup nanopjesëza prej hekur oksidi. Hekur oksidi i bashkangjitet automatikisht antitrupave, të cilat më pas u bashkangjiten receptorëve të qelizave të tumorit. Kur mbaron ky proces, krijohet një fushë magnetike, e cila lejon që nanopjesëzat përbrenda qelizave të tumorit të bashkohen në një tufë dhe të vetë- shkatërrohen nëpërmjet procesit të apoptosjes. • Si rezultat i këtij eksperimenti, më shumë se gjysma e qelizave kanceroze në trup ishin shkëtërruar pa dëmtuar ndonjë qelizë të shëndetshme. Deri tani, ekipi i shkencëtarëve Koreano-Jugorë e kë testuar këtë eksperiment vetëm me peshk të llojit zebër. I vetmi efekt që shkencëtarët vunë re ishte rritja jo-normale e bishtit të peshkut. • Hulumtimet dhe eksperimentet vazhdojnë akoma, dhe do të marrë shumë kohë para se ky eksperiment të provohet në trupat e njerëzve.
 • 8. NE FORCIMIN E CIMENTOS Duke perdorur fushen magnetike ne ujin e cimentos Duke perdorur ujin normal per perftimin e cimentos
 • 9. GRAFIKU I FORTESISE SE CIMENTOS Tregon fortesine e cimentos kur eshte trajtuar me fushe magnetike Tregon fortesine e cimentos kur nuk eshte trajtuar me fushe magnetike.
 • 10. Shihet qarte se kur uji eshte I trajtuar me fushe magnetike kemi nje cmento me fortesi me te madhe se sa kur kemi perdorur uje normal. Nga eksperimentet e bera rezulton se fortesia e cimentos ne rastin e trajtimit te ujit me fushe magnetike rritet 10-20%. Kurse persa I perket rezistences ndaj grryerjes eshte 0-12% me e madhe Efekti I temperatures ne kostrukte qe eshte perdorur uji normal Efekti I temperatures ne konstrukte qe eshte perdorur uji I trajtuar me fushe magnetike
 • 11. Ne makinat elektrike  Makinat elektrike perdoren gjeresisht ne industrine ne formen e motoreve elektrik, gjeneratoreve dhe makinave te rrymes se vazhduar. Ne pergjithsi perdoren per te kthyer energjine elektrike ne mekanike dhe anasjelltas.
 • 12. MAKINAT E RRYMES SE VAZHDUAR • Keto makina shfrytezojne veprimin e fushes magnetike te magneteve permanent mbi percjellsat me rryme. Ne rastet kur kemi te bejme me makina te permasave te medha magnetet permanent percjellsa me rryme konstante. Perdoren tek: 1. Ventilatoret 2. Motorinot 3. Lodrat e ndryshme
 • 13. MAKINAT SINKRON Perdoren zakonisht ne formen e gjeneratoreve dhe jane te fuqive te ndryshme. Parimi I punes: rotori, I cili ka nje fushe magnetike konstante, duke kryer nje levizje relative kundrejt statorit indukton ne pershtjellat e statorit rryme alternative. Perdoret me shumice si gjenerator njefazor dhe trefazor.
 • 14. MAKINA ASINKRON • Keto modele makinash elektrike perdoren ne transpondiere te ndryshem, ne pompat te fuqive te ndryshme, ne ventilatore me fuqi qe variojne nga disa vat ne disa kilovat. Parimi I punes bazohet ne fushen rrotulluese qe krijon sistemi trefazor I rrymave. Jane makinat me te perdorshme ne industri.
 • 15. NE INDUSTRINE E ARMEVE Bomba elektromagnetike prodhon nje impuls shume te fuqishem magnetik I cili bllokon cdo sistem elektromagnetik duke perfshire dhe crregullime mendore.
 • 16. NE INDUSTRINE E PERPUNIMIT TE METALEVE Perdoren furra me induksion te cilat bejne te mundur nxehjen dhe perpunimin e metaleve. Fusha magnetike ve ne levizje elektronet dhe ne kete menyre metali do te nxehet
 • 17. NE INDUSTRINE E PRODHIMIT TE PAJISJEVE ELEKTRONIKE  Perdoret ne shume qarqe elektronike si pjese e qarqeve perforcues, si memorizues informacioni (HDD shirita magnetik, CD DVD etj.) . Fusha magnetike ketu perdoret ne sistemet e trasmetimit te valeve si psh ne radio, tv etj.
 • 18. NE APARATET MATESFushen magnetike tek aparatet mates e takojme tek tipet si: Magneto-elektriku, elektro- dinamiku dhe elektro- magnetiku. Ket aparate perdoren per te matur tensionin,rrymen dhe fuqine. Parimi I punes bazohet ne veprimin e fushes magnetike mbi percjellsin me rryme. Perdoren per te bere matje te ndryshme ne fushen e industrise te cilat ne shumicen e rasteve jane te domosdoshme.
 • 19. TEK TRANSFORMATORET Transformatoret perdoren se tepermi si elemente te sistemit energjitik per te bere te mundur transmetimin e energjise ne largesi te medha duke zvogeluar humbjet. Ka si parim ligjin e induksionit elektromagnetik. Ka perdorim dhe ne fushen elektronike.
 • 20. INDUSTRIA E TRANSPORTIT  Tranvaj  Trenat elektrik  Teleferiket  Makinat hibrid  Trenat magnetik,etj.
 • 21. MUZIKE Fusha magnetike perdoret dhe ne industrine e muzikes psh:  Bokset  Veglat elektromagnetike  Mikrofonet  Kufjet wireless  CD, DVD dhe kasetat, etj.
 • 22. ORIENTIMI ME RADAR DHE BUSULL Orientimi i mjeteve lundruese Orientimi i mjeteve fluturuese Keto perdorin fushen magnetike te tokes dhe sinjalin magnetik te radarit.
 • 23.