SlideShare a Scribd company logo
1 of 5
DETYRE DOSJE
Elektriciteti
Punoi: Joana Facja
CESHTJET
• Rryma elektrike dhe intensiteti I
rrymes
• Rezistenca elektrike dhe
intensiteti I rrymes
• Ligji I Omit per nje pjese qarku
Ceshtjet 2
RRYMA ELEKTRIKE
Një fushë elektrike është fusha fizike që rrethon secilën ngarkesë
elektrike dhe ushtron forcë ndaj të gjitha ngarkesave të tjera në
fushë, ose duke i tërhequr ose zmbrapsur ato. Fushat elektrike e
kanë origjinën nga ngarkesat elektrike, ose nga fushat magnetike që
ndryshojnë në kohë. Fushat elektrike dhe fushat magnetike janë të
dyja manifestime të forcës elektromagnetike, një nga katër forcat
themelore (ose ndërveprimet) e natyrës.
Fushat elektrike janë të rëndësishme në shumë fusha të fizikës, dhe
shfrytëzohen praktikisht në teknologjinë elektrike. Në fizikën dhe
kiminë atomike, për shembull, fusha elektrike përdoret për të
modeluar forcën tërheqëse që mban bërthamën atomike dhe
elektronet së bashku në atome. Ai gjithashtu modelon forcat në
lidhjen kimike midis atomeve që rezultojnë në molekula.
Rryma elektrike 3
INTENSITETI I RRYMES
Rryma elektrike është një fenomen fizik i shkaktuar nga zhvendosja e
elektroneve ose joneve që nxisin fushat elektrike. Sipas konventës, rryma
konsiderohet të jetë një fluks i ngarkesave pozitive.
Intensiteti i rrymës është sasia e ngarkesës e cila kalon në një përcjellës
për njësi të kohës. Intensiteti i rrymës matet në Amper (A).
Add a Footer 4
Ligji I Omit
Ligji i Ohmit thotë se rryma përmes një përcjellësi ndërmjet
dy pikave është drejtpërdrejt proporcionale me tensionin
në të dy pikat.
Ligji i Ohmit është V = IR, ku V = tension, I = rrymë dhe R =
rezistencë. Ligji i Ohmit ju lejon të përcaktoni karakteristikat
e një qarku, siç është sasia e rrymës që rrjedh përmes tij,
nëse e dini tensionin e baterisë në qark dhe sa rezistencë
është në qark.
LIGJI I OMIT
5

More Related Content

What's hot

121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-okAmanda Ravolli
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 
Vetinduksioni - Induktiviteti II
Vetinduksioni - Induktiviteti IIVetinduksioni - Induktiviteti II
Vetinduksioni - Induktiviteti IIEra Kerliu
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIIsmail Memushaj
 
Projekt(fizike)
Projekt(fizike)Projekt(fizike)
Projekt(fizike)S Gashi
 
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatikeProjekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatikeAmdi Nuredini
 
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.#MesueseAurela Elezaj
 
Qarqet trefazore
Qarqet trefazoreQarqet trefazore
Qarqet trefazoreFatosShala3
 
Elektriciteti Hysen Doko
Elektriciteti  Hysen DokoElektriciteti  Hysen Doko
Elektriciteti Hysen DokoHysen Doko
 

What's hot (20)

projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
 
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 
Elektrostatika
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
 
Rryma Alternative
Rryma AlternativeRryma Alternative
Rryma Alternative
 
Vetinduksioni - Induktiviteti II
Vetinduksioni - Induktiviteti IIVetinduksioni - Induktiviteti II
Vetinduksioni - Induktiviteti II
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Transformatoret FIzik
Transformatoret FIzikTransformatoret FIzik
Transformatoret FIzik
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
 
Projekt(fizike)
Projekt(fizike)Projekt(fizike)
Projekt(fizike)
 
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatikeProjekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
Projekt fizike- Puna dhe energjia ne fushen elektrostatike
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Perkufizimi i rrymes trefazore
Perkufizimi i rrymes trefazorePerkufizimi i rrymes trefazore
Perkufizimi i rrymes trefazore
 
Fusha Magnetike
Fusha MagnetikeFusha Magnetike
Fusha Magnetike
 
Percuesit dhe Jopercuesit
Percuesit dhe Jopercuesit Percuesit dhe Jopercuesit
Percuesit dhe Jopercuesit
 
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
 
Qarqet trefazore
Qarqet trefazoreQarqet trefazore
Qarqet trefazore
 
Niko
Niko Niko
Niko
 
Elektriciteti Hysen Doko
Elektriciteti  Hysen DokoElektriciteti  Hysen Doko
Elektriciteti Hysen Doko
 

Similar to Elektriciteti, Fizike

Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptxScience Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptxssuser1d3249
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
3. fizika-e-materialeve
3. fizika-e-materialeve3. fizika-e-materialeve
3. fizika-e-materialeveNurten Deva
 
Transmisione elektrike
Transmisione elektrikeTransmisione elektrike
Transmisione elektrikeXhelal Bislimi
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...xhessiana
 

Similar to Elektriciteti, Fizike (9)

Elektroteknik
ElektroteknikElektroteknik
Elektroteknik
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Fizika moderne
Fizika moderneFizika moderne
Fizika moderne
 
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptxScience Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
 
Bashkeveprimet ne natyrë fushat fizike-LIRIDONA SHALA
Bashkeveprimet ne natyrë fushat fizike-LIRIDONA SHALABashkeveprimet ne natyrë fushat fizike-LIRIDONA SHALA
Bashkeveprimet ne natyrë fushat fizike-LIRIDONA SHALA
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
3. fizika-e-materialeve
3. fizika-e-materialeve3. fizika-e-materialeve
3. fizika-e-materialeve
 
Transmisione elektrike
Transmisione elektrikeTransmisione elektrike
Transmisione elektrike
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
 

More from businessforlife

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

Elektriciteti, Fizike

 • 2. CESHTJET • Rryma elektrike dhe intensiteti I rrymes • Rezistenca elektrike dhe intensiteti I rrymes • Ligji I Omit per nje pjese qarku Ceshtjet 2
 • 3. RRYMA ELEKTRIKE Një fushë elektrike është fusha fizike që rrethon secilën ngarkesë elektrike dhe ushtron forcë ndaj të gjitha ngarkesave të tjera në fushë, ose duke i tërhequr ose zmbrapsur ato. Fushat elektrike e kanë origjinën nga ngarkesat elektrike, ose nga fushat magnetike që ndryshojnë në kohë. Fushat elektrike dhe fushat magnetike janë të dyja manifestime të forcës elektromagnetike, një nga katër forcat themelore (ose ndërveprimet) e natyrës. Fushat elektrike janë të rëndësishme në shumë fusha të fizikës, dhe shfrytëzohen praktikisht në teknologjinë elektrike. Në fizikën dhe kiminë atomike, për shembull, fusha elektrike përdoret për të modeluar forcën tërheqëse që mban bërthamën atomike dhe elektronet së bashku në atome. Ai gjithashtu modelon forcat në lidhjen kimike midis atomeve që rezultojnë në molekula. Rryma elektrike 3
 • 4. INTENSITETI I RRYMES Rryma elektrike është një fenomen fizik i shkaktuar nga zhvendosja e elektroneve ose joneve që nxisin fushat elektrike. Sipas konventës, rryma konsiderohet të jetë një fluks i ngarkesave pozitive. Intensiteti i rrymës është sasia e ngarkesës e cila kalon në një përcjellës për njësi të kohës. Intensiteti i rrymës matet në Amper (A). Add a Footer 4
 • 5. Ligji I Omit Ligji i Ohmit thotë se rryma përmes një përcjellësi ndërmjet dy pikave është drejtpërdrejt proporcionale me tensionin në të dy pikat. Ligji i Ohmit është V = IR, ku V = tension, I = rrymë dhe R = rezistencë. Ligji i Ohmit ju lejon të përcaktoni karakteristikat e një qarku, siç është sasia e rrymës që rrjedh përmes tij, nëse e dini tensionin e baterisë në qark dhe sa rezistencë është në qark. LIGJI I OMIT 5