SlideShare a Scribd company logo

Energjia, llojet dhe perdorimi

Energjia llojet dhe perdorimi projekt fizike energjia ne pergjithesi energjia si koncept ne fizike ligji i ruajtjes se energjise shnderrimet e enrgjise ne hidrocentral ne panel diellor llojet e nergjise ne fizike ese rendesia e energjise ne jetet tona

1 of 7
Download to read offline
Energjia, llojet
dhe përdorimi
Punoi: Juria Muçobega
Energjia
Ka shumë lloje energjish: energji
kimike nga fosilet djegëse, energji
elektrike nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit,
energji diellore, energjia e erës, energji
termike, dhe energji bërthamore nga
ndarja e atomit. Njësia e energjisë
është xhauli me shenjë "J", për nder
të Xhejms Xhaulit. Meqënëse xhauli është
një njësi tepër e vogël, në përditshmërinë
tonë ne përdorim kiloxhaulin (kJ)
Energjia në fizikë, është aftësia e
ndërveprimit të një sistemi me një
tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me
fuqinë e kërkuar për të lëvizur apo
zhvendosur një peshë në një largësi
të caktuar. Sa më e rëndë të jetë
pesha ose sa më e gjatë largësia,
aq më shumë energji nevojitet.
▪"Energjia dhe këmbëngulja ndryshojnë gjithçka". Benjamin Franklini
▪"Energjia është e njëjtë me dëshirën dhe qëllimin.“ Sheril Adams
▪"Energjia është një kënaqësi e amshueshme, dhe kush dëshiron, por nuk vepron,
përhap murtajën." Uilliam Blejk
2
“
Ligji i ruajtjes se energjisë thotë që :
Energjia as nuk mund të krijohet as
nuk shkatërrohet, por mund të
transformohet nga një formë në një
tjetër.
3
Shndërrimet e energjisë që
ndodhin në hidrocentral
4
Prodhimi i
energjisë
elektrike nga
hidrocentralet
Faza 3
Rrjeti elektrik
shpërndan energjinë e
prodhuar elektrike
nëpër shtëpi.
Faza 1
Uji bie nga lartësia dhe
kalon në turbinat që
nisin të rrotullohen.
Faza 2
Gjeneratorët prodhojnë
energjinë elektrike
Shndërrimet e energjisë nga Dielli
deri te paneli diellor
Çdo orë dielli rrezaton në Tokë energji të mjaftueshme për të
kënaqur nevojat e energjisë globale për një vit të tërë. Energjia
diellore është teknologji e cila përdoret për të shfrytëzuar
energjinë e diellit dhe të bëjë atë te shrytëzueshme.
5
Dielli
dërgon
rreze në
Tokë
Paneli diellor i
shndërron
këto rreze në
energji
elektrike ose
termike
Paneli
diellor i
përthith
këto rreze
Energjia
elektrike ose
termike
përdoret
nga pajisjet
shtëpiake
Disa nga llojet e energjisë
Energjia kinetike
(e lëvizjes)
Kjo energji lind tek trupat që
vihen në lëvizje.
Energjia elektrike
Energjia elektrike është një formë
energjie që lind në qarqet
elektrike. Rryma eshte nje
rrjedhe grimcash shume te vogla,
qe quhen elektrone
Energjia termike
Energjia termike është një energji
që e kanë të gjithë trupat e
ngrohtë. Ajo përftohet nga djegia
e fosileve, djegia e druve,
energjia diellore etj.
6
Energjia kimike
Kjo energji gjendet në
ushqime dhe lëndë djegëse. Energjia potenciale
gravitacionale
Kjo energji është energjia e
një trupi në lartësi nga Toka.
Energjia potenciale
elastike
Kjo energji lind në trupat
elastikë si: sustat, litarët
elastikë etj.
Energjia dritore
Energjia dritore është
energjia që përçohet në
formën e valëve të dritës.
Energjia zanore
Energjia zanore është
energjia që përçohet me anë
të valëve të zërit.
Energjia bërthamore
Energjia bërthamore është energjia që përftohet nga
bashkimi I bërthamave të hidrogjenit dhe krijimi I
bërthamave të heliumit.

Recommended

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 

More Related Content

What's hot

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Joana Eltjona Ymeraj
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEneo Petoku
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialFialdoMema
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Anja Cami
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 

What's hot (20)

Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 

Similar to Energjia, llojet dhe perdorimi

Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Marjo Xhani
 
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Armando Selvija
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesIris Sakej
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeLeonard Proko
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 

Similar to Energjia, llojet dhe perdorimi (11)

Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
 
Energjia
EnergjiaEnergjia
Energjia
 
Energjia llojet
Energjia llojetEnergjia llojet
Energjia llojet
 
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
 
Niko
Niko Niko
Niko
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 

Energjia, llojet dhe perdorimi

 • 2. Energjia Ka shumë lloje energjish: energji kimike nga fosilet djegëse, energji elektrike nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit, energji diellore, energjia e erës, energji termike, dhe energji bërthamore nga ndarja e atomit. Njësia e energjisë është xhauli me shenjë "J", për nder të Xhejms Xhaulit. Meqënëse xhauli është një njësi tepër e vogël, në përditshmërinë tonë ne përdorim kiloxhaulin (kJ) Energjia në fizikë, është aftësia e ndërveprimit të një sistemi me një tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me fuqinë e kërkuar për të lëvizur apo zhvendosur një peshë në një largësi të caktuar. Sa më e rëndë të jetë pesha ose sa më e gjatë largësia, aq më shumë energji nevojitet. ▪"Energjia dhe këmbëngulja ndryshojnë gjithçka". Benjamin Franklini ▪"Energjia është e njëjtë me dëshirën dhe qëllimin.“ Sheril Adams ▪"Energjia është një kënaqësi e amshueshme, dhe kush dëshiron, por nuk vepron, përhap murtajën." Uilliam Blejk 2
 • 3. “ Ligji i ruajtjes se energjisë thotë që : Energjia as nuk mund të krijohet as nuk shkatërrohet, por mund të transformohet nga një formë në një tjetër. 3
 • 4. Shndërrimet e energjisë që ndodhin në hidrocentral 4 Prodhimi i energjisë elektrike nga hidrocentralet Faza 3 Rrjeti elektrik shpërndan energjinë e prodhuar elektrike nëpër shtëpi. Faza 1 Uji bie nga lartësia dhe kalon në turbinat që nisin të rrotullohen. Faza 2 Gjeneratorët prodhojnë energjinë elektrike
 • 5. Shndërrimet e energjisë nga Dielli deri te paneli diellor Çdo orë dielli rrezaton në Tokë energji të mjaftueshme për të kënaqur nevojat e energjisë globale për një vit të tërë. Energjia diellore është teknologji e cila përdoret për të shfrytëzuar energjinë e diellit dhe të bëjë atë te shrytëzueshme. 5 Dielli dërgon rreze në Tokë Paneli diellor i shndërron këto rreze në energji elektrike ose termike Paneli diellor i përthith këto rreze Energjia elektrike ose termike përdoret nga pajisjet shtëpiake
 • 6. Disa nga llojet e energjisë Energjia kinetike (e lëvizjes) Kjo energji lind tek trupat që vihen në lëvizje. Energjia elektrike Energjia elektrike është një formë energjie që lind në qarqet elektrike. Rryma eshte nje rrjedhe grimcash shume te vogla, qe quhen elektrone Energjia termike Energjia termike është një energji që e kanë të gjithë trupat e ngrohtë. Ajo përftohet nga djegia e fosileve, djegia e druve, energjia diellore etj. 6 Energjia kimike Kjo energji gjendet në ushqime dhe lëndë djegëse. Energjia potenciale gravitacionale Kjo energji është energjia e një trupi në lartësi nga Toka. Energjia potenciale elastike Kjo energji lind në trupat elastikë si: sustat, litarët elastikë etj. Energjia dritore Energjia dritore është energjia që përçohet në formën e valëve të dritës. Energjia zanore Energjia zanore është energjia që përçohet me anë të valëve të zërit. Energjia bërthamore Energjia bërthamore është energjia që përftohet nga bashkimi I bërthamave të hidrogjenit dhe krijimi I bërthamave të heliumit.
 • 7. 7 ESE: Të vlerësojmë rëndësinë e energjisë Energjia është shumë e rëndësishme në jetët tona. Pa të njerëzimi nuk do të ekzistonte. Një shembull i energjisë është ajo diellore. Pa të temperaturat mesatare në Tokë do të ishin nën 0° dhe errësira e përhershme do të pllakonte. Një energji tjetër shumë e rëndësishme është ajo elektrike. Njerëzimi mund të bëjë pa të, por ajo është një nga shenjat e civilizimit dhe modernizimit të përgjithshëm të saj, kështu që është vërtet shumë e rëndësishme. Edhe energjia kimike është e rëndësishme, sepse nga ajo ne marrim energjinë e nevojshme për të jetuar. Energjia dritore është një nga energjitë e domosdoshme sepse pa të nuk do të shihnim asgjë. Energjia zanore është një nga energjitë elementare për jetën sepse ajo është një nga format më të përdorura të komunikimit midis njerëzve dhe kafshëve. Energjia bërthamore është e rëndësishme gjithashtu. Ajo është arsyeja se pse dielli ndriçon dhe arsyeja se pse ka dritë dhe jetë në Tokë. Gjithkush duhet të vlerësoje rëndësine e energjive sepse pa to nuk do të kishte jetë në Tokë.