SlideShare a Scribd company logo

RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE

Fletepalosje ne lenden e fizikes per perdorimin dhe rendesine e ujit ne jeten tone.-projekt

1 of 5
UJI
 Uji është rregullatori i
temperaturës së tokës,
rregullon temperaturën e
trupit tonë dhe është
transportuesi i ushqimeve dhe
i oksigjenit në qelizat e trupit
të njeriut.
 Uji përbën 66% të organizmit,
75 % të trurit njerëzor dhe 75
% te të gjithë bimësisë së
gjallë .
 Një person mund të jetojë
rreth një muaj pa ushqim, por
vetëm disa ditë pa ujë.
XHONATAN EKMEKÇIU IX a
Përdorimi i ujit në jetën e
përditshme
97 % e ujit në të gjithë globin është
i kripur dhe vetëm 2.7 % e sasisë së
përgjithshme të ujit mund të
shfrytëzohet për pije.
 Çdo person përdor mesatarisht
160 litra ujë çdo ditë .
 Për të bërë punët e mirëmbajtjes
së shtëpisë përdoren mesatarisht
3500 litra ujë në javë.
 Sasia më e madhe e ujit të
përdorur është ajo që shkon për
tualetin e shtëpisë sonë.
 2 litra ujë, sa herë do të
mbushim një çajnik ,
 25 litra ujë, sa herë që do të
lahemi në dush ,
 60 litra ujë, sa herë vendosim në
punë makinën larëse të rrobave ,
 5 litra ujë, për të larë pjatat në
shtëpi ,
 10 litra ujë, sa herë të shtypim
butonin e shkarkimit të tualetit .
 Rubineti i cili pikon pikë-pikë, pa i
kushtuar askush vëmendje
harxhon afërsisht 283-387 litra
ujë në javë.
Çfarë mund të bëjë secili prej nesh
për të ndaluar shpërdorimin e ujit ?
Të gjithë jemi përdorues të ujit,
prandaj ne jemi edhe përgjegjës për
ta shfrytëzuar atë në mënyrë të
drejtë, duke mos e shpërdoruar.
Si ? ? ?
XHONATAN EKMEKÇIU IX a
KUJTO:
-Mos lejoni të rrjedhi ujë kot nga
rubineti.
-Mos përdorni ujin e pijshëm për të larë
makinat.
-Mos konsumoni më shumë ujë nga sa
janë nevojat tuaja.
-Mos përdorni ujin e pijshëm për
ndërtimet e shumta në qytet.
-Mos pastroni trotuaret me ujë të
pijshëm.
-Mos harroni të mbyllim çezmat pasi lani
dhëmbët.
-Mos vadisni çdo ditë lulet .
-Paguani rregullisht ujin që konsumoni .
Mos lejoni ndërhyrjet pa leje në rrjetin e
ujit.
Mos e lini rubinetin të hapur pa qënë
nevoja. Mbylleni rubinetin ndërsa jeni
duke larë dhembët tuaj, duart apo enët.
Në secilën larje të dhëmbëve ne
shpenzojmë 20 mijë pika uji në 7 litra.
Ndaleni ujin gjatë pastrimit. Në fund
të vitit do t’i keni kursyer
minimum 2555 litra ujë të pijshëm.
Mundohuni që të zgjidhni dhe të
vendosni ndonjë valvul e cila ruan në
mënyrë konstantë temperaturën e ujit
ndërkohë që ju e këni mbyllur
rubinetin.
I lani duart me ujë të ftohtë
ndërkohë që prisni që të dalë uji i
ngrohtë. Uji i ngrohtë i ruajtur në
depozita mund të ketë më shumë
sedimente apo ndryshk sesa uji i ftohtë i
depozitave dhe është i pa përshtatshëm
për t'u pirë. Në qoftë se ju përdorni
filtëra uji, pasi ta filtroni bëni mirë që
ujin e pijshën ta ruani në shishe në
frigorifer
Instaloni një kokë dushi të vogel. Sa më
i ulët presioni aq më pak ujë të ngrohtë
harxhon. Te termostati i dushit caktojeni
temperaturen në 50 grade celsius. Uji i
fortë krijon copëza të ngurta rreth
rezistences së dushit, duke e ulur
efiçencen e saj, prandaj këshillohet që
rezistenca e dushit të pastrohet çdo 6
muaj.
.
Lavatriçja.Kur të përdorni lavatriçen,
mbusheni kazanin në kapacitetin e tij të
plotë. Kini parasysh që rrobat i lan
detergjenti dhe jo uji i ngrohtë, prandaj
lajini rrobat ne ujë të ftohtë dhe
përdorni detergjent për ujë të ftohte.
Kështu edhe kurseni energji, por edhe
zgjasni jetegjatësinë e rrobave tuaja.
Mundohuni që procesin e larjes ta lini sa
më të shkurtër do të kuseni shumë ujë
dhe energji gjithashtu.
Kontrolloni paisjet hidrosanitare.
Kontrolloni hidrosanitaret në banjo herë
pas herë për ndonjë rrjedhje uji apo
qofte edhe për bllokime të ndryshe,
sidomos në WC dhe rubinet. Rregulloni
çdo gjë që rrjedh. Një rrjedhje e fshehur
në tualet mund të cojë dëm cdo ditë 30-
500 litra.
Bënji një dush të shkurtër dhe mos
përdorni vaskën.Sa herë bëjmë dush,
ne shpenzojmë 35 litra ose 700 mijë
pika uji të pijshëm. Gjatë pastrimit, kur
përdorni shampon, ndaleni ujin për të
kursyer 6124 litra ose disa miliona pika
uji të pastër. Zgjidhni dushin e jo larjet
e gjata në vaskë. Shpenzimet tuaja
gjatë larjeve në vaskë arrijnë 80 litra
ose 1 milion e 600 mijë pika uji. Kjo nuk
është e tolerueshme për dikë që ka
pasion ruajtjen e ujit pikë për pikë.
Ripërdoreni ujin “gri” të konsumuar për
në kopësht.
Do ishte mirë që më parë të blinit një
filtër dhe ta vendosnit para se të
ripërdorini ujin. Gjatë vaditjes së
kopshteve, mundohuni që ketë proces
ta bëni në kohën kur dielli është jo i
fortë. Kjo mundëson avullimin e pakët
të ujit dhe përdorimin efikas të tij.
Përdorni kaseta banjoje që të japin
mundësinë e kontrollit të fluksit të ujit,
nëpërmjet tastit të lëshimit dhe frenimit
të tij. Mundohuni që tastin të mos e
shtypni kur nuk është e panevojshme
pasi për cdo të shtypur harxhohen 10
litra uji i pastër.
XHONATAN EKMEKÇIU IX a
Uji është jetë
XHONATAN EKMEKÇIU IX a
PER CFARE E PERDORIM UJIN?
PIRJE
UJITJE
ENERGJI
LARJE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE

Recommended

Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiAlimerko Brunilda
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 

More Related Content

What's hot

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeErgi Nushi
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...xhessiana
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 

What's hot (20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 

Similar to RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE

Similar to RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE (6)

Uji
UjiUji
Uji
 
Uji
UjiUji
Uji
 
uji
ujiuji
uji
 
Uji doc,, peci
Uji doc,, peciUji doc,, peci
Uji doc,, peci
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiUji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
 

More from Edlira Ekmekciu

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresEdlira Ekmekciu
 
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeEdlira Ekmekciu
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarEdlira Ekmekciu
 
Nje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemEdlira Ekmekciu
 
Standardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitStandardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitEdlira Ekmekciu
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 

More from Edlira Ekmekciu (10)

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
 
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
 
Greqia
GreqiaGreqia
Greqia
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Roma e vjeter
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeter
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
 
Nje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshem
 
Standardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitStandardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesit
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 

RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE

  • 1. UJI  Uji është rregullatori i temperaturës së tokës, rregullon temperaturën e trupit tonë dhe është transportuesi i ushqimeve dhe i oksigjenit në qelizat e trupit të njeriut.  Uji përbën 66% të organizmit, 75 % të trurit njerëzor dhe 75 % te të gjithë bimësisë së gjallë .  Një person mund të jetojë rreth një muaj pa ushqim, por vetëm disa ditë pa ujë. XHONATAN EKMEKÇIU IX a Përdorimi i ujit në jetën e përditshme 97 % e ujit në të gjithë globin është i kripur dhe vetëm 2.7 % e sasisë së përgjithshme të ujit mund të shfrytëzohet për pije.  Çdo person përdor mesatarisht 160 litra ujë çdo ditë .  Për të bërë punët e mirëmbajtjes së shtëpisë përdoren mesatarisht 3500 litra ujë në javë.  Sasia më e madhe e ujit të përdorur është ajo që shkon për tualetin e shtëpisë sonë.  2 litra ujë, sa herë do të mbushim një çajnik ,  25 litra ujë, sa herë që do të lahemi në dush ,  60 litra ujë, sa herë vendosim në punë makinën larëse të rrobave ,  5 litra ujë, për të larë pjatat në shtëpi ,  10 litra ujë, sa herë të shtypim butonin e shkarkimit të tualetit .  Rubineti i cili pikon pikë-pikë, pa i kushtuar askush vëmendje harxhon afërsisht 283-387 litra ujë në javë.
  • 2. Çfarë mund të bëjë secili prej nesh për të ndaluar shpërdorimin e ujit ? Të gjithë jemi përdorues të ujit, prandaj ne jemi edhe përgjegjës për ta shfrytëzuar atë në mënyrë të drejtë, duke mos e shpërdoruar. Si ? ? ? XHONATAN EKMEKÇIU IX a KUJTO: -Mos lejoni të rrjedhi ujë kot nga rubineti. -Mos përdorni ujin e pijshëm për të larë makinat. -Mos konsumoni më shumë ujë nga sa janë nevojat tuaja. -Mos përdorni ujin e pijshëm për ndërtimet e shumta në qytet. -Mos pastroni trotuaret me ujë të pijshëm. -Mos harroni të mbyllim çezmat pasi lani dhëmbët. -Mos vadisni çdo ditë lulet . -Paguani rregullisht ujin që konsumoni . Mos lejoni ndërhyrjet pa leje në rrjetin e ujit.
  • 3. Mos e lini rubinetin të hapur pa qënë nevoja. Mbylleni rubinetin ndërsa jeni duke larë dhembët tuaj, duart apo enët. Në secilën larje të dhëmbëve ne shpenzojmë 20 mijë pika uji në 7 litra. Ndaleni ujin gjatë pastrimit. Në fund të vitit do t’i keni kursyer minimum 2555 litra ujë të pijshëm. Mundohuni që të zgjidhni dhe të vendosni ndonjë valvul e cila ruan në mënyrë konstantë temperaturën e ujit ndërkohë që ju e këni mbyllur rubinetin. I lani duart me ujë të ftohtë ndërkohë që prisni që të dalë uji i ngrohtë. Uji i ngrohtë i ruajtur në depozita mund të ketë më shumë sedimente apo ndryshk sesa uji i ftohtë i depozitave dhe është i pa përshtatshëm për t'u pirë. Në qoftë se ju përdorni filtëra uji, pasi ta filtroni bëni mirë që ujin e pijshën ta ruani në shishe në frigorifer Instaloni një kokë dushi të vogel. Sa më i ulët presioni aq më pak ujë të ngrohtë harxhon. Te termostati i dushit caktojeni temperaturen në 50 grade celsius. Uji i fortë krijon copëza të ngurta rreth rezistences së dushit, duke e ulur efiçencen e saj, prandaj këshillohet që rezistenca e dushit të pastrohet çdo 6 muaj. . Lavatriçja.Kur të përdorni lavatriçen, mbusheni kazanin në kapacitetin e tij të plotë. Kini parasysh që rrobat i lan detergjenti dhe jo uji i ngrohtë, prandaj lajini rrobat ne ujë të ftohtë dhe përdorni detergjent për ujë të ftohte. Kështu edhe kurseni energji, por edhe zgjasni jetegjatësinë e rrobave tuaja. Mundohuni që procesin e larjes ta lini sa më të shkurtër do të kuseni shumë ujë dhe energji gjithashtu. Kontrolloni paisjet hidrosanitare. Kontrolloni hidrosanitaret në banjo herë pas herë për ndonjë rrjedhje uji apo qofte edhe për bllokime të ndryshe, sidomos në WC dhe rubinet. Rregulloni çdo gjë që rrjedh. Një rrjedhje e fshehur në tualet mund të cojë dëm cdo ditë 30- 500 litra. Bënji një dush të shkurtër dhe mos përdorni vaskën.Sa herë bëjmë dush, ne shpenzojmë 35 litra ose 700 mijë pika uji të pijshëm. Gjatë pastrimit, kur përdorni shampon, ndaleni ujin për të kursyer 6124 litra ose disa miliona pika uji të pastër. Zgjidhni dushin e jo larjet e gjata në vaskë. Shpenzimet tuaja gjatë larjeve në vaskë arrijnë 80 litra ose 1 milion e 600 mijë pika uji. Kjo nuk është e tolerueshme për dikë që ka pasion ruajtjen e ujit pikë për pikë. Ripërdoreni ujin “gri” të konsumuar për në kopësht. Do ishte mirë që më parë të blinit një filtër dhe ta vendosnit para se të ripërdorini ujin. Gjatë vaditjes së kopshteve, mundohuni që ketë proces ta bëni në kohën kur dielli është jo i fortë. Kjo mundëson avullimin e pakët të ujit dhe përdorimin efikas të tij. Përdorni kaseta banjoje që të japin mundësinë e kontrollit të fluksit të ujit, nëpërmjet tastit të lëshimit dhe frenimit të tij. Mundohuni që tastin të mos e shtypni kur nuk është e panevojshme pasi për cdo të shtypur harxhohen 10 litra uji i pastër. XHONATAN EKMEKÇIU IX a
  • 4. Uji është jetë XHONATAN EKMEKÇIU IX a PER CFARE E PERDORIM UJIN? PIRJE UJITJE ENERGJI LARJE