Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Projekt 2013-2014
Fizika 11
Mesuesi: Teuta Haxhi
Punoi
Marinela Abedini
OBJEKTIVAT
Dobite e tij.
elektricitetit
•Te kuptojme c’eshte elektriciteti
•Te analizojme si funksionon ai
•Te shpjegojme ...
Cfare eshte elektriciteti?
Elektreciteti është nje emertim i pergjithshem per llojllojshmerin e dukurive
qe ndodhin nga prania dhe rrjedhja e ngarkes...
Konceptet baze te elektricitetit
Fusha elektrike - është një efekt i krijuar nga një ngarkesë
elektrike që ushtron një fuq...
Në fizike, hapësira që rrethon
një ngarkese elektrike ose në
prezencën e një fushe
magnetike që ndryshon në
kohë ka një ve...
Ngarkesa elektrike është një
veti themelore e konservuar e
disa thërrmijave nënatomike, e
cila përcakton bashkëveprimin
el...
Elektromagnetizmi është dega
e fizikës që studion valët
elektromagnetike, dukuritë e
fushave elektrike magnetike, si dhe
f...
Zbatime ne shtepi
Edhe mjetet e transportit
perdorin elektricitet per te
funksionuar. Ato perdorin
baterit , por edhe motorri
funksionon duk...
Pajisjet elektronike – e bejne
perdorimin e tranzistorit ,
nje nga shpikjet me te
medha te shke. XX dhe nje
bllok themelor...
Elektriciteti gjen nje
perdorim te gjere ne
industri.Gati 27% e energjis
elektrike shfrytezohet nga
dege te shumta te indu...
Radio , televizioni ,
interneti , telefoni,faksi
lidhin njerezit me gjithe
boten. Ne I telefonojme
nje miku , dergojme nje...
Elektriciteti perdoret
shume dhe ne mjekesi.
Keshtu per shembull,per
kancerin e melcis mjeket
keshillojne terapi me
impuls...
Rrufeja eshte shkendij e fuqishme
elektrike.Ajo ndodh nga takimi I dy reve
me ngarkesa te kunderta.Tensioni midis
reve , n...
1. Muskujt shtrengohen shume dhe behet I pamundur funksionimi I tyre.
2. Zemra ngushtohet,shtrengohet dhe veshtiresohet fr...
Hulumtuesit nga Holanda kanë
arritur të zbulojnë stimulim
elektrik të ndikimit të trurit dhe
kujtimeve të
njerëzve. Hulumt...
Mesuesi: Teuta Haxhi
Konkluzionet
Elektriciteti eshte nje nga gjetjet me te medha te njerezimit
dhe me ane te tij kemi arr...
Faleminderit per vemendjen!
Marinela Abedini

Projekt Fizik - Elektriciteti
You’ve finished this document.
Download and read it offline.
Upcoming SlideShare
Rryma elektrike
Next
Upcoming SlideShare
Rryma elektrike
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

Projekt Fizik - Elektriciteti

Download to read offline

1. Cfare eshte elektriciteti?
2. Konceptet baze te elektricitetit.
3.Zbatime te elektricietit
4.Rrufeja

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Projekt Fizik - Elektriciteti

 1. 1. Projekt 2013-2014 Fizika 11 Mesuesi: Teuta Haxhi
 2. 2. Punoi Marinela Abedini
 3. 3. OBJEKTIVAT Dobite e tij. elektricitetit •Te kuptojme c’eshte elektriciteti •Te analizojme si funksionon ai •Te shpjegojme zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe ne teknik
 4. 4. Cfare eshte elektriciteti?
 5. 5. Elektreciteti është nje emertim i pergjithshem per llojllojshmerin e dukurive qe ndodhin nga prania dhe rrjedhja e ngarkeses.
 6. 6. Konceptet baze te elektricitetit Fusha elektrike - është një efekt i krijuar nga një ngarkesë elektrike që ushtron një fuqi në sendet e ngarkuara në afërsinë e saj. Forca elektrike - është aftësia e një fushe elektrike për të vepruar, zakonisht matet në volt (V). Rryma elektrike - është lëvizja apo rrjedha e pjesëzave të ngarkuara elektrike, matet në amper (A). Energjia elektrike - është energjia e fituar nga rryma e ngarkesës elektrike nëpër një përçues elektrik. Fuqia elektrike - është përqindja me të cilën energjia elektrike kthehet apo ndryshohet në një formë energjie tjetër, sidrita, ngrohtësia apo energjia mekanike. Ngarkesa elektrike - është një lidhje e vetive të ruajtura të disa pjesëzave nënatomike, të cilat përcaktojnë ndërveprimine tyre elektromagnetik. Lënda e ngarkuar elektrikisht ndikohet dhe krijohet nga fushat elektromagnetike. Elektromagnetizmi- është një ndërveprim themeltar.
 7. 7. Në fizike, hapësira që rrethon një ngarkese elektrike ose në prezencën e një fushe magnetike që ndryshon në kohë ka një veti që quhet fushe elektrike (e cila mund të barazohet me densitetin e fluksit elektrik). Kjo fushe elektrike shkakton aplikimin e një force në çdo trup tjetër të ngarkuar elektrikisht. Koncepti i fushës elektrike u fut për herë të para nga Majkell Faradei. Fusha elektrike
 8. 8. Ngarkesa elektrike është një veti themelore e konservuar e disa thërrmijave nënatomike, e cila përcakton bashkëveprimin elektromagnetik. Lënda që është elektrikisht e ngarkuar, influencohet nga, dhe në të njëjtën kohë prodhon një fushë elektromagnetike. Bashkëveprimi midis një ngarkese lëvizëse dhe një fushe elektromagnetike është burimi i forcës elektromagnetike, e cila është një nga katër forcat themelore. Ngarkesat elektrike
 9. 9. Elektromagnetizmi është dega e fizikës që studion valët elektromagnetike, dukuritë e fushave elektrike magnetike, si dhe forcat midis trupave të ngarkuar me elektricitet. Fusha magnetike krijohet nga drejtimet e domeneve magnetike në një magnet. Një fushë magnetike e ndryshueshme krijon rrymë elektrike. Po ashtu, një fushë elektrike qe ndryshon ne kohe krijon një fushë magnetike. Për shkak të kësaj ndërvarjeje të fushës magnetike dhe elektrike, është e kuptueshme njohja e tyre si një fenomen i njëjtë që quhet fusha elektromagnetike. Elektromagnetizmi Fusha elektrike
 10. 10. Zbatime ne shtepi
 11. 11. Edhe mjetet e transportit perdorin elektricitet per te funksionuar. Ato perdorin baterit , por edhe motorri funksionon duke perdorur dinamon, e cila zbaton parimet e elektricitetit. PO keshtu funksionojne edhe trenat , avionet , satelitet , anijet kozmike dhe te gjitha mjetet e transportit. Zbatime ne transport
 12. 12. Pajisjet elektronike – e bejne perdorimin e tranzistorit , nje nga shpikjet me te medha te shke. XX dhe nje bllok themelor per ndertimin e te gjithe qarqeve moderne.Nje qark modern I integruar mund te permbaje disa miliarda tranzistore ne nje rajon te vetem disa cm². Pajisjet elektronike
 13. 13. Elektriciteti gjen nje perdorim te gjere ne industri.Gati 27% e energjis elektrike shfrytezohet nga dege te shumta te industris. Pothuajse ne cdo dege te industris makinerit vihen ne pune duke perdorur elektricitetin. Zbatimet ne industri
 14. 14. Radio , televizioni , interneti , telefoni,faksi lidhin njerezit me gjithe boten. Ne I telefonojme nje miku , dergojme nje email,shohim nje film,degjojme muzik ne kompjuter. Po valle nga vijne te gjitha keto? Cfare I ve ne pune? Sigurishte elektriciteti. Zbatimet ne komunikim
 15. 15. Elektriciteti perdoret shume dhe ne mjekesi. Keshtu per shembull,per kancerin e melcis mjeket keshillojne terapi me impulse elektrike per 45 sekonda.Ato krijojne boshlleqe te shumta ne membranen e qelizave kanceroze duke shkateruar tumorin. Zbatimet ne mjekesi
 16. 16. Rrufeja eshte shkendij e fuqishme elektrike.Ajo ndodh nga takimi I dy reve me ngarkesa te kunderta.Tensioni midis reve , ne momentin qe ndodh rufeja, eshte disa milion volt dhe rryma eshte shume e madhe, kurse rrufeja eshte disa te miliontat pjes te sekondes.Ajo nuk ndodh vetem ndermjet reve , por dhe reve dhe tokes.Kur nje re e ngarkuar I afrohet tokes , nen ndikimin e saj siperfaqa e tokes ngarkohet me shenj te kundert. Ngarkesa elektrike mund te jene aq te medha (sidomos ne majat e maleve te larta), saqe mund te ndodh shkarkesa ndermjet rese dhe tokes.Rrufeja eshte teper e rrezikshme , ajo mund te djeg , plagos , ndez zjarr , etj. Rrufeja
 17. 17. 1. Muskujt shtrengohen shume dhe behet I pamundur funksionimi I tyre. 2. Zemra ngushtohet,shtrengohet dhe veshtiresohet frymemarrja. 3. Rrhajet e zemres nderpriten dhe enet e gjakut ngushtohen tmerresishte shume. 4. Shkaktohet djegia kur elektriciteti arrin te kaloj neper trupin e njeriut. Cfare ndodh kur pesojme nje elektroshok?
 18. 18. Hulumtuesit nga Holanda kanë arritur të zbulojnë stimulim elektrik të ndikimit të trurit dhe kujtimeve të njerëzve. Hulumtuesit holandezë kanë gjetur një mënyrë për të shpërndarë në mënyrë strategjike ku përmes elektroshokut të fshihen kujtime të këqija të njerëzve që vuajnë nga depresioni. Teknika e re quhet electroconvulsive (TKE) apo terapi me elektroshok. Te mirat e elektroshokut
 19. 19. Mesuesi: Teuta Haxhi Konkluzionet Elektriciteti eshte nje nga gjetjet me te medha te njerezimit dhe me ane te tij kemi arritur ne kushtet e jeteses qe jemi sot!
 20. 20. Faleminderit per vemendjen! Marinela Abedini 
 • eniadavid

  May. 31, 2021
 • BalkanEgyptiansCouncil

  Sep. 1, 2020
 • EldjanMeta

  Mar. 18, 2018
 • AbasGjini

  May. 23, 2017
 • EnisaBashli

  Nov. 30, 2015
 • alkida1303

  Jun. 4, 2015
 • elzafazliu

  May. 22, 2015

1. Cfare eshte elektriciteti? 2. Konceptet baze te elektricitetit. 3.Zbatime te elektricietit 4.Rrufeja

Views

Total views

37,668

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

14

Actions

Downloads

297

Shares

0

Comments

0

Likes

7

×