SlideShare a Scribd company logo
Dielli ka prodhuar energji per miliarda vjet.
Energjia diellore eshte energjia e rrezeve
te Diellit (rrezatimi diellor) qe arrin deri
neToke. Kjo energji mund te kthehet ne
forma te tjera te energjise, te tilla si
nxehtesia dhe elektricitetit.
Electricitet nga Dielli
• Paisjet Fotovoltaike (shkurt paisjetPV) ose
“modulet diellore” e kthejne driten e diellit
drejtpersedrejti ne elektricitet.
• Modulet individuale PV (qelizat PV)grupohen ne
panele dhe ne grupe panelesh te lidhura me njeri
tjetrin,qe mund te perdoren per nje diapazon te
gjere aplikimesh qe fillojne nga modulet e
perbere nga nje qelize e vetme, e mjaftueshme
per te karikuar baterine e kalkulatorit ose ores se
dores, deri tek sistemet qe mbajne me energji nje
shtepi te tere ose impiantet e medhenj te
prodhimit te energjise qe mbulojne hektare te
tere toke.
Impiantet e Perqendrimit te Energjise Diellore. Keto impiante
gjenerojne electricitet nga nxehtesia e grumbulluar ne
kolektoret diellore termike.Nxehtesia fokusohet ne nje
pike te vetme dhe pasi i percillet nje lengu special, e ben
ate te avulloje. Me pas avulli i prodhuar kalon ne nje
gjenerator me avull per prodhimin e energjise elektrike.
Zgjidhje energjitike per shtepi bazuar tek era dhe PV
• Te kombinuara me panelet diellore fotovoltaike,mullinjte
me ere ofrojne nje zgjidhje te mire jo vetem per mbrojtjen
e mjedisit dhe shkallen e ulet te ndotjes, por gjithashtu
sepse kursejne para nga pagesa e fatures se energjise, e
cila po behet cdo dite e me teper e veshtire per tu paguar.
Pjesa më e madhe e energjisë së ripërtëritshme vjen
drejtpërdrejt ose tërthorazi nga dielli. Rrezet e diellit, ose
energjia diellore, mund të përdoret direkt për ngrohje dhe
ndriçim të shtëpive dhe ndërtesave të tjera, për prodhimin
e energjisë elektrike, dhe për ngrohje të ujit, ftohje, dhe
shumë përdorime të tjera komerciale dhe industriale.
Potenciali i Energjise diellore
Territori i Shqipërisë shtrihet ne pjesën perëndimore
te Gadishullit te Ballkanit ne bregun lindor te detit
Adriatik dhe Jon. Ajo eshte e vendosur ne mes
gjeresive 39o38’- 42o38’dhe gjatesive 19o16’-21o04’.
Fale kësaj pozite gjeografike, Shqipëria i perket
rripit te klimes mesdhetare me vere te nxehte e te
thate, me dite te gjata me diell dhe dimer te bute me
rreshje te bollshme. Nisur nga sa thamë me siper,
territori i Republikës se Shqipërisë eshte ndare ne 4
zona kryesore klimaterike, ku luhatjet e elementeve
klimatike brenda tyre jane ne kufij relativisht te
vegjël. (Harta1) Këto zona emërtohen si me poshte:
* Zona Mesdhetare Fushore; * Zona Mesdhetare
Kodrinore; * Zona mesdhetare Paramalore;* Zona
Mesdhetare Malore.
Orientimi i kolektorëve ne vendin tone
Pozicion i Shqiperise me klime mesdhetare siguron
kushte te favorshme per nje zhvillim te
qendrueshem te shfrytëzimit te energjise djellore.
Intesiteti i larte i rrezatimit diellor, kohëzgjatja e tij
e gjate dhe temperatura dhe lagështia e ajrit jane
pikërisht elementet qe kontribuojne ne kete efekt.
Kjo situate ka ndikuar ne fillimin e përdorimit te
paneleve diellore ne vendin tone si dhe ka
simuluar ne prodhimin e energjise termale ne
vendin tone, ku prodhimi i kësaj energjie ne vitin
2001 arriti ne 0.9 ktoe dhe ne vitin 2008 ne 4.7 ktoe.
Meqenese rezet e diellit gjate gjithe vitit
ndryshojne kendin e goditjes ne toke, drejtimi i
rrezatimit diellor rezulton te kete nje pjerresi, qe
arrin ne soliditet veror dhe dimëror.
Panele diellore te vendosura ne Gjirokaster
Energjia diellore përdoret për ndriçimin dekorativ të
galerisë hyrëse në Kala Projekti është i pari i këtij
lloji në Shqipëri. Ndriçimi i galerisë 50 metra të gjatë
dhe me kube të larta deri 9 metra përfundoi në
muajt e parë të vitit 2009. Panelet e vendosur në
tarracën e kalasë prodhojnë 1.7 kW, energji për 32
llambat të ndriçimit dekorativ me konsum të ulët. Në
vazhdim GCDO po kërkon fonde që të instalojë këtë
teknologji edhe për furnizimin me energji të një
galerie tjetër, ku mendohet të krijohet muzeu i ri,
duke synuar që 70% e energjisë të nevojshme të
sigurohet në këtë mënyrë. Projekti i ndriçimit me
panele diellore u bashkëfinancua nga GCDO dhe
GEF, programi i Granteve të Vogla.
Panela Diellorë = Fuqi Diellore
Çmimet e elektricitetit, gazit natyror
dhe lëndëve djegëse fosile të tjera
janë të prirur për tu rritur
vazhdimisht.Energjia diellore nga ana
tjetër vjen për përdoruesit falas.
Alternative super ekonomike për
prodhimin e energjisë, duke shmangur
shfrytëzimin e lëndës djegëse, është
energjia diellore.
Avantazhet e energjisë diellore jane:
Eshtë një burim të ripërtëritshme të energjisë. Prodhohet për aq kohë sa zgjat dielli,
dmth për miliona vitet e ardhshme. Eshte nje burim i gjatë dhe i qëndrueshëm i
energjisë.
Energia elektrike është zhvilluar direkt nga energjia diellore, e cila nuk ka mungesë
të lëndëve të para. Rrezet e diellit qe gjenden me bollëk.
Panelat diellore janë të lehtë për të instaluar në çati. Nuk është e nevojshme per
hapësirë shtesë. Gjenerimi i energjisë bëhet me kursim, mbi baza individuale të
përdoruesit.
Panelet diellore janë të qetë dhe të palëvizshëm. Kërkojnë shumë pak mirëmbajtje.
Energjia diellore mund të prodhohet veçanerisht në Shqiperi, ku rrezet e diellit janë
të bollshme dhe në dispozicion.
Eshtë një burim jo ndotës i energjisë, nuk ka clirim të dioksidit të karbonit . Nuk
paraqet kërcënim për mjedisin.
Avantazheve ekonomike të energjisë diellore, pavarësisht nga kostoja e instalimit
fillestar, gjenerimi i energjisë diellore dhe të përdorimi i saj është falas. Përdorimi i
këtij burimi nuk faturohet!
Përdoret për gatim, ngrohjen e ujit, dhe gjithashtu për të vënë në funksionim pajisje
të ndryshme të energjisë elektrike të instaluara në shtëpi ose në zyre.
Ripërtërimi i saj është i shëndetshëm, i sigurt dhe më i lehtë në përdorim.
Disavantazhet e energjisë diellore . Nuk janë
vetëm disa mangësi, apo të këqijat e energjisë
diellore.
 Kostoja fillestare e instalimit të qelizave diellore
është mjaft e lartë. Megjithatë, një nevojë për të
investuar vetëm në instalim,dhe më vonë në
energjisë elektrike është falas.
 energjia diellore nuk mund në mënyrë efektive të
punojnë në vende të ftohta për shkak të mungesës
së diellit. Gjithashtu, ajo është më pak efektive në
sezonet me shi dhe klime te ftohtë. Gjithashtu,
energjia diellore mund të prodhohet vetëm gjatë
ditës, dhe jo natën.
 Për aplikime në shkallë të madhe, investimet jane
më të mëdha dhe kostoja më e lartë,gjera të cilat
nuk mund të përmbushen lehtë.
Energjia diellore
Energjia diellore

More Related Content

What's hot

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizikebusinessforlife
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
HidrocentraletErgi Nushi
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesIris Sakej
 

What's hot (20)

Energjia llojet
Energjia llojetEnergjia llojet
Energjia llojet
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
 
Energjia
EnergjiaEnergjia
Energjia
 

Similar to Energjia diellore

energjia diellore
energjia dielloreenergjia diellore
energjia dielloreandi skorra
 
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...InxhinieriMjedisi
 
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI InxhinieriMjedisi
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Klea Medini
 
Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxTechnoGhost
 
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptx
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptxEnergjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptx
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptxfixbios2016
 
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiShfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiKristina477263
 
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin toneshfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tonebuzrakristina6
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEneo Petoku
 
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeLulzim Thaçi
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XIIDenis Lezo
 
Luka halili kl 11b
Luka halili kl 11bLuka halili kl 11b
Luka halili kl 11bLuka Halili
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreDenis Lezo
 

Similar to Energjia diellore (17)

energjia diellore
energjia dielloreenergjia diellore
energjia diellore
 
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Ener...
 
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 
Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptx
 
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptx
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptxEnergjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptx
Energjia e rinovueshme dhe Burimet e Energjisë .pptx
 
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiShfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
 
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin toneshfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
 
Shtepite ekologjike
Shtepite ekologjikeShtepite ekologjike
Shtepite ekologjike
 
Ngrohja qëndrore
Ngrohja qëndroreNgrohja qëndrore
Ngrohja qëndrore
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
 
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaikeDisa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
Disa veti fizike të sistemeve fotovoltaike
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
 
Energjia gjeotermale
Energjia gjeotermaleEnergjia gjeotermale
Energjia gjeotermale
 
Luka halili kl 11b
Luka halili kl 11bLuka halili kl 11b
Luka halili kl 11b
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika Berthamore
 

More from Maja

Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioni
Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioniMonotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioni
Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioniMaja
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
PapunesiaMaja
 
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Maja
 
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."Maja
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiMaja
 
Korca (History of our town)
Korca (History of our town)Korca (History of our town)
Korca (History of our town)Maja
 
Korca Albanie (francais)
Korca Albanie (francais)Korca Albanie (francais)
Korca Albanie (francais)Maja
 

More from Maja (7)

Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioni
Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioniMonotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioni
Monotonia, ekstremumet, perkulshmeria e nje funksioni
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
Papunesia
 
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
 
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."
Ekonomi "Probleme te konkurrences ne tregun tone."
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
 
Korca (History of our town)
Korca (History of our town)Korca (History of our town)
Korca (History of our town)
 
Korca Albanie (francais)
Korca Albanie (francais)Korca Albanie (francais)
Korca Albanie (francais)
 

Energjia diellore

 • 1.
 • 2. Dielli ka prodhuar energji per miliarda vjet. Energjia diellore eshte energjia e rrezeve te Diellit (rrezatimi diellor) qe arrin deri neToke. Kjo energji mund te kthehet ne forma te tjera te energjise, te tilla si nxehtesia dhe elektricitetit.
 • 3. Electricitet nga Dielli • Paisjet Fotovoltaike (shkurt paisjetPV) ose “modulet diellore” e kthejne driten e diellit drejtpersedrejti ne elektricitet. • Modulet individuale PV (qelizat PV)grupohen ne panele dhe ne grupe panelesh te lidhura me njeri tjetrin,qe mund te perdoren per nje diapazon te gjere aplikimesh qe fillojne nga modulet e perbere nga nje qelize e vetme, e mjaftueshme per te karikuar baterine e kalkulatorit ose ores se dores, deri tek sistemet qe mbajne me energji nje shtepi te tere ose impiantet e medhenj te prodhimit te energjise qe mbulojne hektare te tere toke.
 • 4.
 • 5. Impiantet e Perqendrimit te Energjise Diellore. Keto impiante gjenerojne electricitet nga nxehtesia e grumbulluar ne kolektoret diellore termike.Nxehtesia fokusohet ne nje pike te vetme dhe pasi i percillet nje lengu special, e ben ate te avulloje. Me pas avulli i prodhuar kalon ne nje gjenerator me avull per prodhimin e energjise elektrike. Zgjidhje energjitike per shtepi bazuar tek era dhe PV • Te kombinuara me panelet diellore fotovoltaike,mullinjte me ere ofrojne nje zgjidhje te mire jo vetem per mbrojtjen e mjedisit dhe shkallen e ulet te ndotjes, por gjithashtu sepse kursejne para nga pagesa e fatures se energjise, e cila po behet cdo dite e me teper e veshtire per tu paguar. Pjesa më e madhe e energjisë së ripërtëritshme vjen drejtpërdrejt ose tërthorazi nga dielli. Rrezet e diellit, ose energjia diellore, mund të përdoret direkt për ngrohje dhe ndriçim të shtëpive dhe ndërtesave të tjera, për prodhimin e energjisë elektrike, dhe për ngrohje të ujit, ftohje, dhe shumë përdorime të tjera komerciale dhe industriale.
 • 6. Potenciali i Energjise diellore Territori i Shqipërisë shtrihet ne pjesën perëndimore te Gadishullit te Ballkanit ne bregun lindor te detit Adriatik dhe Jon. Ajo eshte e vendosur ne mes gjeresive 39o38’- 42o38’dhe gjatesive 19o16’-21o04’. Fale kësaj pozite gjeografike, Shqipëria i perket rripit te klimes mesdhetare me vere te nxehte e te thate, me dite te gjata me diell dhe dimer te bute me rreshje te bollshme. Nisur nga sa thamë me siper, territori i Republikës se Shqipërisë eshte ndare ne 4 zona kryesore klimaterike, ku luhatjet e elementeve klimatike brenda tyre jane ne kufij relativisht te vegjël. (Harta1) Këto zona emërtohen si me poshte: * Zona Mesdhetare Fushore; * Zona Mesdhetare Kodrinore; * Zona mesdhetare Paramalore;* Zona Mesdhetare Malore.
 • 7.
 • 8.
 • 9. Orientimi i kolektorëve ne vendin tone Pozicion i Shqiperise me klime mesdhetare siguron kushte te favorshme per nje zhvillim te qendrueshem te shfrytëzimit te energjise djellore. Intesiteti i larte i rrezatimit diellor, kohëzgjatja e tij e gjate dhe temperatura dhe lagështia e ajrit jane pikërisht elementet qe kontribuojne ne kete efekt. Kjo situate ka ndikuar ne fillimin e përdorimit te paneleve diellore ne vendin tone si dhe ka simuluar ne prodhimin e energjise termale ne vendin tone, ku prodhimi i kësaj energjie ne vitin 2001 arriti ne 0.9 ktoe dhe ne vitin 2008 ne 4.7 ktoe. Meqenese rezet e diellit gjate gjithe vitit ndryshojne kendin e goditjes ne toke, drejtimi i rrezatimit diellor rezulton te kete nje pjerresi, qe arrin ne soliditet veror dhe dimëror.
 • 10. Panele diellore te vendosura ne Gjirokaster Energjia diellore përdoret për ndriçimin dekorativ të galerisë hyrëse në Kala Projekti është i pari i këtij lloji në Shqipëri. Ndriçimi i galerisë 50 metra të gjatë dhe me kube të larta deri 9 metra përfundoi në muajt e parë të vitit 2009. Panelet e vendosur në tarracën e kalasë prodhojnë 1.7 kW, energji për 32 llambat të ndriçimit dekorativ me konsum të ulët. Në vazhdim GCDO po kërkon fonde që të instalojë këtë teknologji edhe për furnizimin me energji të një galerie tjetër, ku mendohet të krijohet muzeu i ri, duke synuar që 70% e energjisë të nevojshme të sigurohet në këtë mënyrë. Projekti i ndriçimit me panele diellore u bashkëfinancua nga GCDO dhe GEF, programi i Granteve të Vogla.
 • 11.
 • 12. Panela Diellorë = Fuqi Diellore Çmimet e elektricitetit, gazit natyror dhe lëndëve djegëse fosile të tjera janë të prirur për tu rritur vazhdimisht.Energjia diellore nga ana tjetër vjen për përdoruesit falas. Alternative super ekonomike për prodhimin e energjisë, duke shmangur shfrytëzimin e lëndës djegëse, është energjia diellore.
 • 13. Avantazhet e energjisë diellore jane: Eshtë një burim të ripërtëritshme të energjisë. Prodhohet për aq kohë sa zgjat dielli, dmth për miliona vitet e ardhshme. Eshte nje burim i gjatë dhe i qëndrueshëm i energjisë. Energia elektrike është zhvilluar direkt nga energjia diellore, e cila nuk ka mungesë të lëndëve të para. Rrezet e diellit qe gjenden me bollëk. Panelat diellore janë të lehtë për të instaluar në çati. Nuk është e nevojshme per hapësirë shtesë. Gjenerimi i energjisë bëhet me kursim, mbi baza individuale të përdoruesit. Panelet diellore janë të qetë dhe të palëvizshëm. Kërkojnë shumë pak mirëmbajtje. Energjia diellore mund të prodhohet veçanerisht në Shqiperi, ku rrezet e diellit janë të bollshme dhe në dispozicion. Eshtë një burim jo ndotës i energjisë, nuk ka clirim të dioksidit të karbonit . Nuk paraqet kërcënim për mjedisin. Avantazheve ekonomike të energjisë diellore, pavarësisht nga kostoja e instalimit fillestar, gjenerimi i energjisë diellore dhe të përdorimi i saj është falas. Përdorimi i këtij burimi nuk faturohet! Përdoret për gatim, ngrohjen e ujit, dhe gjithashtu për të vënë në funksionim pajisje të ndryshme të energjisë elektrike të instaluara në shtëpi ose në zyre. Ripërtërimi i saj është i shëndetshëm, i sigurt dhe më i lehtë në përdorim.
 • 14. Disavantazhet e energjisë diellore . Nuk janë vetëm disa mangësi, apo të këqijat e energjisë diellore.  Kostoja fillestare e instalimit të qelizave diellore është mjaft e lartë. Megjithatë, një nevojë për të investuar vetëm në instalim,dhe më vonë në energjisë elektrike është falas.  energjia diellore nuk mund në mënyrë efektive të punojnë në vende të ftohta për shkak të mungesës së diellit. Gjithashtu, ajo është më pak efektive në sezonet me shi dhe klime te ftohtë. Gjithashtu, energjia diellore mund të prodhohet vetëm gjatë ditës, dhe jo natën.  Për aplikime në shkallë të madhe, investimet jane më të mëdha dhe kostoja më e lartë,gjera të cilat nuk mund të përmbushen lehtë.