SlideShare a Scribd company logo
1 of 1
Download to read offline
Letra e Ignatit drejtuar
Polikarpit
KAPITULLI 1
1 Ignatius, i quajtur edhe Teofor, te Polikarpi, peshkopi i kishës
që është në Smirnë; mbikëqyrësi i tyre, por më tepër ai vetë i
shpërfillur nga Perëndia Atë dhe nga Zoti Jezu Krisht: gjithë
lumturi.
2 Duke ditur që mendja jote ndaj Perëndisë është e fiksuar si mbi
një shkëmb të palëvizshëm; Unë falënderoj jashtëzakonisht
shumë, që jam konsideruar i denjë për të parë fytyrën tënde të
bekuar, në të cilën mund të gëzohem gjithmonë në Perëndinë.
3 Prandaj të lutem me hirin e Perëndisë me të cilin je veshur, të
ecësh përpara në rrugën tënde dhe t'i nxitësh të gjithë të tjerët që
të mund të shpëtohen.
4 Ruaje vendin tënd me gjithë kujdesin si nga mishi ashtu edhe
nga shpirti; përpiqu të ruash unitetin, nga i cili nuk ka asgjë më të
mirë. Duro me të gjithë, ashtu si Zoti me ty.
5 Mbështetni të gjithë në dashuri, ashtu si edhe ju. Lutuni pa
pushim: kërkoni më shumë mirëkuptim se çfarë keni tashmë. Ji
vigjilent, duke pasur shpirtin tënd gjithmonë zgjuar.
6 Fol gjithsecilit ashtu siç të jep Perëndia. Mbani dobësitë e të
gjithëve, si një luftëtar i përsosur; aty ku puna është e madhe,
fitimi është më i madh.
7 Nëse do t'i duash dishepujt e mirë, çfarë falënderimi është? Por
më mirë nënshtro ata që janë të këqij, me butësi.
8 Çdo plagë nuk shërohet me të njëjtën suva; nëse plagët e
sëmundjes janë të forta, ndryshojini ato me ilaçe të buta; jini në
çdo gjë të urtë si gjarpëri, por i padëmshëm si një pëllumb.
9 Për këtë arsye ti je i përbërë nga mishi dhe shpirti; që ti të mund
të modifikosh ato gjëra që të duken para fytyrës sate.
10 Dhe për sa u përket atyre që nuk shihen, lutju Perëndisë që t'i
zbulojë ato, që të mos jesh i varfër për asgjë, por të kesh tepricë
në çdo dhuratë.
11 Kohët të kërkojnë si pilotët erërat; dhe ai që hidhet në një
furtunë, strehë ku do të ishte; që të mund të arrish te Perëndia.
12 Ji i matur si luftëtari i Perëndisë; kurora që të propozohet është
pavdekësia dhe jeta e përjetshme; për të cilën edhe ti je plotësisht
i bindur. Unë do të jem garanti yt në çdo gjë dhe në lidhjet e mia
që ti ke dashur.
13 Të mos të shqetësojnë ata që duken të denjë për nder, por që
mësojnë doktrina të tjera. Qëndroni të palëkundur dhe të
palëvizshëm, si au kudhër kur goditet mbi të.
14 Është pjesa e një luftëtari trim që duhet të plagoset, por
megjithatë të kapërcehet. Por sidomos ne duhet të durojmë çdo
gjë për hir të Perëndisë, që ai të mund të na durojë.
15 Bëhuni çdo ditë më të mirë se të tjerat: merrni parasysh kohën;
dhe prisni atë, që është mbi të gjitha kohërat, i përjetshëm, i
padukshëm, edhe pse për hir të nesh është bërë i dukshëm: i
padukshëm dhe i pakalueshëm, por për ne të nënshtruar vuajtjeve;
duke duruar të gjitha mënyrat për shpëtimin tonë.
KAPITULLI 2
1 Mos lini pas dore vejushat; jini pas Perëndisë, kujdestarit të tyre.
2 Asgjë të mos bëhet pa dijeninë dhe pëlqimin tënd; as mos bëj
gjë tjetër veçse sipas vullnetit të Perëndisë; ashtu si edhe ti, me
gjithë qëndrueshmëri.
3 Asambletë tuaja qofshin më të mbushura; pyesni të gjithë me
emër.
4 Mos i harro burrat dhe shërbëtoret; as le të krekosen, por më
tepër le t'i nënshtrohen më shumë lavdisë së Perëndisë, që të
marrin prej tij një liri më të mirë.
5 Le të mos dëshirojnë të lirohen me shpenzimet publike, që të
mos jenë skllevër të epsheve të tyre.
6 Ikni nga artet e liga; ose më mirë, mos i përmendni ato.
7 U thuaj motrave të mia që e duan Zotin; dhe të jenë të kënaqur
me burrat e tyre, si në mish ashtu edhe në frymë.
8 Në të njëjtën mënyrë, nxisni vëllezërit e mi, në emër të Jezu
Krishtit, që t'i duan gratë e tyre, madje si Zoti, Kisha.
9 Në qoftë se dikush mund të qëndrojë në gjendje të virgjër, për
nder të mishit të Krishtit, le të qëndrojë pa u mburrur; por nëse
mburret, zhbëhet. Dhe nëse ai dëshiron të vihet më shumë në sy
se peshkopi, ai është i korruptuar.
10 Por të gjithë të martuarit, burra apo gra, bëhen bashkë me
pëlqimin e peshkopit, që martesa e tyre të jetë sipas
perëndishmërisë dhe jo sipas epshit.
11 Të gjitha gjërat le të bëhen për nder të Perëndisë.
12 Dëgjoni peshkopin, që edhe Perëndia t'ju dëgjojë. Shpirti im
qoftë i sigurt për ata që i nënshtrohen peshkopit të tyre, me
presbiterët dhe dhjakët e tyre. Dhe pjesa ime qofshin së bashku
me të tyren te Perëndia.
13 Punoni me njëri-tjetrin; luftoni së bashku, vraponi së bashku,
vuani së bashku; flini së bashku dhe ngrihuni së bashku; si
kujdestarë, vlerësues dhe shërbëtorë të Perëndisë.
14 Kënaqni atë nën të cilin luftoni dhe prej të cilit merrni pagën
tuaj. Askush nga ju të mos gjendet i shkretë; por le të mbetet
pagëzimi juaj si krahët tuaj; besimi juaj, si përkrenarja juaj;
bamirësia jote, si shtiza jote; durimi juaj, si gjithë armatura juaj.
15 Punët tuaja le të jenë ngarkesa juaj, që të merrni një shpërblim
të përshtatshëm. Jini, pra, të durueshëm ndaj njëri-tjetrit në butësi,
siç është Perëndia ndaj jush.
16 Më lër të gëzohem për ty në çdo gjë.
KAPITULLI 3
1 Tani, meqenëse kisha e Antiokisë në Siri, siç më është thënë,
është nëpërmjet lutjeve tuaja; Unë gjithashtu kam qenë më i
ngushëlluar dhe pa kujdes në Perëndinë; nëse është kështu që
duke vuajtur, unë do të arrij te Perëndia; që me lutjet tuaja të jem
dishepull i Krishtit.
2 Do të jetë shumë e përshtatshme, o Polikarp më i denjë, të
thërrasësh një këshill të zgjedhur dhe të zgjedhësh dikë që ju e
doni veçanërisht dhe që është i durueshëm në punë; që ai të jetë i
dërguari i Zotit; dhe që, duke shkuar në Siri, të përlëvdojë
dashurinë tuaj të pandërprerë, për lavdi të Krishtit.
3 Një i krishterë nuk ka fuqinë e vetvetes, por duhet të jetë
gjithmonë i lirë për shërbimin e Perëndisë. Tani kjo punë është
edhe e Perëndisë edhe e juaja: kur ta keni përsosur.
4 Sepse unë kam besim me anë të hirit të Perëndisë se ju jeni gati
për çdo vepër të mirë që ju përshtatet në Zotin.
5 Prandaj, duke ditur përzemërsinë tuaj të sinqertë për të vërtetën,
ju kam këshilluar me këto letra të shkurtra.
6 Por, meqenëse nuk munda t'u shkruaj të gjitha kishave, sepse
më duhet të lundroj papritur nga Troada për në Neapolis; sepse
kështu është urdhri i atyre që i nënshtrohem kënaqësisë; u
shkruani kishave që janë pranë jush, si të mësuara në vullnetin e
Perëndisë, që edhe ato të bëjnë të njëjtën gjë.
7 Ata që janë të aftë, le të dërgojnë lajmëtarë; dhe të tjerët le t'i
dërgojnë letrat e tyre nga ata që do të dërgohen nga ju, që të
lavdëroheni në përjetësi, për të cilën jeni të denjë.
8 Përshëndes të gjithë me emër, veçanërisht gruan e Epitropit, me
gjithë shtëpinë dhe fëmijët e saj. Përshëndes Attalusin tim të
dashur.
9 Unë përshëndes atë që do të konsiderohet i denjë për t'u dërguar
nga ju në Siri. Hiri qoftë me të dhe me Polikarpin që e dërgon.
10 Ju uroj të gjithëve lumturi në Perëndinë tonë, Jezu Krishtin; në
të cilët vazhdojnë, në unitetin dhe mbrojtjen e Zotit.
11 Përshëndes Alcen time të dashur. Lamtumirë në Zotin.

More Related Content

Similar to Albanian - The Epistle of Ignatius to Polycarp.pdf

Pertyrobereshe
PertyrobereshePertyrobereshe
Pertyrobereshe
FSstudio
 

Similar to Albanian - The Epistle of Ignatius to Polycarp.pdf (12)

The Book of Prophet Habakkuk-Albanian.pdf
The Book of Prophet Habakkuk-Albanian.pdfThe Book of Prophet Habakkuk-Albanian.pdf
The Book of Prophet Habakkuk-Albanian.pdf
 
Lluka12b - Koprracia
Lluka12b - KoprraciaLluka12b - Koprracia
Lluka12b - Koprracia
 
Albanian - The Gospel of the Birth of Mary.pdf
Albanian - The Gospel of the Birth of Mary.pdfAlbanian - The Gospel of the Birth of Mary.pdf
Albanian - The Gospel of the Birth of Mary.pdf
 
Albanian - The Protevangelion.pdf
Albanian - The Protevangelion.pdfAlbanian - The Protevangelion.pdf
Albanian - The Protevangelion.pdf
 
Albanian (Shqiptare) - Gjaku i Çmuar i Jezu Krishtit - The Precious Blood of ...
Albanian (Shqiptare) - Gjaku i Çmuar i Jezu Krishtit - The Precious Blood of ...Albanian (Shqiptare) - Gjaku i Çmuar i Jezu Krishtit - The Precious Blood of ...
Albanian (Shqiptare) - Gjaku i Çmuar i Jezu Krishtit - The Precious Blood of ...
 
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22bTË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
TË JESH NJË SHËRBËTOR - Lluka 22b
 
Albanian - Testament of Benjamin.pdf
Albanian - Testament of Benjamin.pdfAlbanian - Testament of Benjamin.pdf
Albanian - Testament of Benjamin.pdf
 
Albanian - Dangers of Wine.pdf
Albanian - Dangers of Wine.pdfAlbanian - Dangers of Wine.pdf
Albanian - Dangers of Wine.pdf
 
Hytbeja E Lamtumires
Hytbeja E LamtumiresHytbeja E Lamtumires
Hytbeja E Lamtumires
 
Pertyrobereshe
PertyrobereshePertyrobereshe
Pertyrobereshe
 
Luka 13 - Shëmbëlltyra dhe Dera e Ngushtë
Luka 13 - Shëmbëlltyra dhe Dera e NgushtëLuka 13 - Shëmbëlltyra dhe Dera e Ngushtë
Luka 13 - Shëmbëlltyra dhe Dera e Ngushtë
 
Albanian - Tobit.pdf
Albanian - Tobit.pdfAlbanian - Tobit.pdf
Albanian - Tobit.pdf
 

More from Filipino Tracts and Literature Society Inc.

More from Filipino Tracts and Literature Society Inc. (20)

Russian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Russian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptxRussian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Russian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
 
Russian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Russian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfRussian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Russian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Romanian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Romanian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfRomanian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Romanian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Queretaro Otomi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Queretaro Otomi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfQueretaro Otomi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Queretaro Otomi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Quechua - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Quechua - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfQuechua - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Quechua - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Punjabi Gurmukhi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Punjabi Gurmukhi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfPunjabi Gurmukhi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Punjabi Gurmukhi - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Portuguese - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Portuguese - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfPortuguese - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Portuguese - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Polish - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Polish - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfPolish - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Polish - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfPersian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Pashto Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Pashto Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfPashto Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Pashto Persian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Oromo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Oromo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfOromo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Oromo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Odia (Oriya) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Odia (Oriya) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfOdia (Oriya) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Odia (Oriya) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Norwegian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Norwegian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfNorwegian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Norwegian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Northern Sotho (Sepedi) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Northern Sotho (Sepedi) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfNorthern Sotho (Sepedi) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Northern Sotho (Sepedi) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Nepali - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Nepali - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfNepali - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Nepali - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Romanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Romanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptxRomanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
Romanian Soul Winning Gospel Presentation - Only JESUS CHRIST Saves.pptx
 
Mongolian (Traditional) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mongolian (Traditional) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfMongolian (Traditional) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mongolian (Traditional) - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Mongolian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mongolian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfMongolian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mongolian - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Mizo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mizo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfMizo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Mizo - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 
Meitei (Meiteilon) Manipuri - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Meitei (Meiteilon) Manipuri - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdfMeitei (Meiteilon) Manipuri - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
Meitei (Meiteilon) Manipuri - The Epistle of Ignatius to the Philadelphians.pdf
 

Albanian - The Epistle of Ignatius to Polycarp.pdf

  • 1. Letra e Ignatit drejtuar Polikarpit KAPITULLI 1 1 Ignatius, i quajtur edhe Teofor, te Polikarpi, peshkopi i kishës që është në Smirnë; mbikëqyrësi i tyre, por më tepër ai vetë i shpërfillur nga Perëndia Atë dhe nga Zoti Jezu Krisht: gjithë lumturi. 2 Duke ditur që mendja jote ndaj Perëndisë është e fiksuar si mbi një shkëmb të palëvizshëm; Unë falënderoj jashtëzakonisht shumë, që jam konsideruar i denjë për të parë fytyrën tënde të bekuar, në të cilën mund të gëzohem gjithmonë në Perëndinë. 3 Prandaj të lutem me hirin e Perëndisë me të cilin je veshur, të ecësh përpara në rrugën tënde dhe t'i nxitësh të gjithë të tjerët që të mund të shpëtohen. 4 Ruaje vendin tënd me gjithë kujdesin si nga mishi ashtu edhe nga shpirti; përpiqu të ruash unitetin, nga i cili nuk ka asgjë më të mirë. Duro me të gjithë, ashtu si Zoti me ty. 5 Mbështetni të gjithë në dashuri, ashtu si edhe ju. Lutuni pa pushim: kërkoni më shumë mirëkuptim se çfarë keni tashmë. Ji vigjilent, duke pasur shpirtin tënd gjithmonë zgjuar. 6 Fol gjithsecilit ashtu siç të jep Perëndia. Mbani dobësitë e të gjithëve, si një luftëtar i përsosur; aty ku puna është e madhe, fitimi është më i madh. 7 Nëse do t'i duash dishepujt e mirë, çfarë falënderimi është? Por më mirë nënshtro ata që janë të këqij, me butësi. 8 Çdo plagë nuk shërohet me të njëjtën suva; nëse plagët e sëmundjes janë të forta, ndryshojini ato me ilaçe të buta; jini në çdo gjë të urtë si gjarpëri, por i padëmshëm si një pëllumb. 9 Për këtë arsye ti je i përbërë nga mishi dhe shpirti; që ti të mund të modifikosh ato gjëra që të duken para fytyrës sate. 10 Dhe për sa u përket atyre që nuk shihen, lutju Perëndisë që t'i zbulojë ato, që të mos jesh i varfër për asgjë, por të kesh tepricë në çdo dhuratë. 11 Kohët të kërkojnë si pilotët erërat; dhe ai që hidhet në një furtunë, strehë ku do të ishte; që të mund të arrish te Perëndia. 12 Ji i matur si luftëtari i Perëndisë; kurora që të propozohet është pavdekësia dhe jeta e përjetshme; për të cilën edhe ti je plotësisht i bindur. Unë do të jem garanti yt në çdo gjë dhe në lidhjet e mia që ti ke dashur. 13 Të mos të shqetësojnë ata që duken të denjë për nder, por që mësojnë doktrina të tjera. Qëndroni të palëkundur dhe të palëvizshëm, si au kudhër kur goditet mbi të. 14 Është pjesa e një luftëtari trim që duhet të plagoset, por megjithatë të kapërcehet. Por sidomos ne duhet të durojmë çdo gjë për hir të Perëndisë, që ai të mund të na durojë. 15 Bëhuni çdo ditë më të mirë se të tjerat: merrni parasysh kohën; dhe prisni atë, që është mbi të gjitha kohërat, i përjetshëm, i padukshëm, edhe pse për hir të nesh është bërë i dukshëm: i padukshëm dhe i pakalueshëm, por për ne të nënshtruar vuajtjeve; duke duruar të gjitha mënyrat për shpëtimin tonë. KAPITULLI 2 1 Mos lini pas dore vejushat; jini pas Perëndisë, kujdestarit të tyre. 2 Asgjë të mos bëhet pa dijeninë dhe pëlqimin tënd; as mos bëj gjë tjetër veçse sipas vullnetit të Perëndisë; ashtu si edhe ti, me gjithë qëndrueshmëri. 3 Asambletë tuaja qofshin më të mbushura; pyesni të gjithë me emër. 4 Mos i harro burrat dhe shërbëtoret; as le të krekosen, por më tepër le t'i nënshtrohen më shumë lavdisë së Perëndisë, që të marrin prej tij një liri më të mirë. 5 Le të mos dëshirojnë të lirohen me shpenzimet publike, që të mos jenë skllevër të epsheve të tyre. 6 Ikni nga artet e liga; ose më mirë, mos i përmendni ato. 7 U thuaj motrave të mia që e duan Zotin; dhe të jenë të kënaqur me burrat e tyre, si në mish ashtu edhe në frymë. 8 Në të njëjtën mënyrë, nxisni vëllezërit e mi, në emër të Jezu Krishtit, që t'i duan gratë e tyre, madje si Zoti, Kisha. 9 Në qoftë se dikush mund të qëndrojë në gjendje të virgjër, për nder të mishit të Krishtit, le të qëndrojë pa u mburrur; por nëse mburret, zhbëhet. Dhe nëse ai dëshiron të vihet më shumë në sy se peshkopi, ai është i korruptuar. 10 Por të gjithë të martuarit, burra apo gra, bëhen bashkë me pëlqimin e peshkopit, që martesa e tyre të jetë sipas perëndishmërisë dhe jo sipas epshit. 11 Të gjitha gjërat le të bëhen për nder të Perëndisë. 12 Dëgjoni peshkopin, që edhe Perëndia t'ju dëgjojë. Shpirti im qoftë i sigurt për ata që i nënshtrohen peshkopit të tyre, me presbiterët dhe dhjakët e tyre. Dhe pjesa ime qofshin së bashku me të tyren te Perëndia. 13 Punoni me njëri-tjetrin; luftoni së bashku, vraponi së bashku, vuani së bashku; flini së bashku dhe ngrihuni së bashku; si kujdestarë, vlerësues dhe shërbëtorë të Perëndisë. 14 Kënaqni atë nën të cilin luftoni dhe prej të cilit merrni pagën tuaj. Askush nga ju të mos gjendet i shkretë; por le të mbetet pagëzimi juaj si krahët tuaj; besimi juaj, si përkrenarja juaj; bamirësia jote, si shtiza jote; durimi juaj, si gjithë armatura juaj. 15 Punët tuaja le të jenë ngarkesa juaj, që të merrni një shpërblim të përshtatshëm. Jini, pra, të durueshëm ndaj njëri-tjetrit në butësi, siç është Perëndia ndaj jush. 16 Më lër të gëzohem për ty në çdo gjë. KAPITULLI 3 1 Tani, meqenëse kisha e Antiokisë në Siri, siç më është thënë, është nëpërmjet lutjeve tuaja; Unë gjithashtu kam qenë më i ngushëlluar dhe pa kujdes në Perëndinë; nëse është kështu që duke vuajtur, unë do të arrij te Perëndia; që me lutjet tuaja të jem dishepull i Krishtit. 2 Do të jetë shumë e përshtatshme, o Polikarp më i denjë, të thërrasësh një këshill të zgjedhur dhe të zgjedhësh dikë që ju e doni veçanërisht dhe që është i durueshëm në punë; që ai të jetë i dërguari i Zotit; dhe që, duke shkuar në Siri, të përlëvdojë dashurinë tuaj të pandërprerë, për lavdi të Krishtit. 3 Një i krishterë nuk ka fuqinë e vetvetes, por duhet të jetë gjithmonë i lirë për shërbimin e Perëndisë. Tani kjo punë është edhe e Perëndisë edhe e juaja: kur ta keni përsosur. 4 Sepse unë kam besim me anë të hirit të Perëndisë se ju jeni gati për çdo vepër të mirë që ju përshtatet në Zotin. 5 Prandaj, duke ditur përzemërsinë tuaj të sinqertë për të vërtetën, ju kam këshilluar me këto letra të shkurtra. 6 Por, meqenëse nuk munda t'u shkruaj të gjitha kishave, sepse më duhet të lundroj papritur nga Troada për në Neapolis; sepse kështu është urdhri i atyre që i nënshtrohem kënaqësisë; u shkruani kishave që janë pranë jush, si të mësuara në vullnetin e Perëndisë, që edhe ato të bëjnë të njëjtën gjë. 7 Ata që janë të aftë, le të dërgojnë lajmëtarë; dhe të tjerët le t'i dërgojnë letrat e tyre nga ata që do të dërgohen nga ju, që të lavdëroheni në përjetësi, për të cilën jeni të denjë. 8 Përshëndes të gjithë me emër, veçanërisht gruan e Epitropit, me gjithë shtëpinë dhe fëmijët e saj. Përshëndes Attalusin tim të dashur. 9 Unë përshëndes atë që do të konsiderohet i denjë për t'u dërguar nga ju në Siri. Hiri qoftë me të dhe me Polikarpin që e dërgon. 10 Ju uroj të gjithëve lumturi në Perëndinë tonë, Jezu Krishtin; në të cilët vazhdojnë, në unitetin dhe mbrojtjen e Zotit. 11 Përshëndes Alcen time të dashur. Lamtumirë në Zotin.