Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website

3,542 views

Published on

Praktische tips voor meer omzet met je e-commerce website

Published in: Business
 • Veel belovende titel ;-)
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

11 tips om schatrijk te worden met je e-commerce website

 1. 1. 11 tips om schatrijk te worden met e-commerce Karl Gilis – De 'G' in AGConsult Web usability & Informatiearchitectuur Twitter: @agconsult Mis mijn tips op De Usability Blog niet
 2. 2. Aanleiding tot knallende champagnekurken? Veel mensen ontkurken de champagne als ze zo'n stijging zien in hun bezoekerscijfers.
 3. 3. Neen! Veel bezoekers betekent op zich niets. Ik ga niet ontkennen dat zo'n stijging in bezoekers niet leuk is. Maar als van al die bezoekers niemand iets koopt of een reis bij je boekt, heb je daar niets aan. Integendeel.
 4. 4. Ik ga niet ontkennen dat zo'n stijging in bezoekers niet leuk is. Maar als van al die bezoekers niemand iets koopt, heb je daar niets aan. Je moet dus zorgen dat je bezoekers hun winkelkar vullen. En liefst voller laden dan ze eigenlijk van plan waren.
 5. 5. 1. Inhoudelijk duidelijke navigatie Als de wegwijzers op een kruispunt wijzen naar 'dorpen, 'gemeenten' en 'steden', dan heb je daar niets aan.
 6. 6. Hetzelfde geldt voor de termen in je navigatie. Dat zijn de wegwijzers doorheen je website. Die moeten duidelijk maken wat je doet. Zo ziet elke bezoeker op elke pagina van je website wat je te bieden hebt. En het is nog goed voor Google ook. Dit is dus een heel slecht voorbeeld. Miljoenen bedrijven kunnen dit als hoofdnavigatie hebben.
 7. 7. Nog zo'n nietszeggend voorbeeld. Iedereen heeft 'producten'. Maar wat verkoop je juist? Stop met zeuren over je 'technology' en denk vooral niet dat je 'news' belangrijk is. Niemand komt naar je website om die dwaze screensaver te downloaden die je ooit hebt laten maken.
 8. 8. Je maakt werkkledij? Zet dan zaken als 'Werkschoenen', 'Overalls', … in je navigatie. Het zal je business ten goede komen. Meer dan die screensaver…
 9. 9. Dit bedrijf doet volgens mij iets met aardgas, elektriciteit, riolering en kabeltelevisie. En ze geven nog premies ook. Joepie. Mijn intuïtie zegt me dat dit bedrijf wel eens iets met geld, verzekeren en beleggen te maken kan hebben…
 10. 10. En jawel: ik had gelijk. Dat was niet moeilijk te raden. Omdat het potverdekke zo duidelijk in de navigatie staat! Verstop niet wat je doet.
 11. 11. 10 jaar Mobistar. Met eindelijk (onderaan) een navigatie zoals het moet. Inhoudsgericht!
 12. 12. 2. Duidelijke, taakgerichte homepage Mensen komen niet zomaar naar je website. Ze komen om iets te doen. Zorg dat je homepage inspeelt op die taken.
 13. 13. Dit is de nietszeggende homepage van Deloitte in 2010. Wel stoefen dat ze de grootste zijn. Maar wat ze doen? Ho maar.
 14. 14. Dit is de nietszeggende homepage van Deloitte eind 2011. Niet meer de grootste wereldwijd. Maar ze zijn toch nog ergens de grootste en beste in blijkbaar. En dan?
 15. 15. Een homepage volproppen is echt geen goed idee. Je kan niet alles vertellen. Te veel boodschappen. Geen focus.
 16. 16. Deze pagina heeft focus. Ik denk dat je hier hotels kan zoeken.
 17. 17. 3. Veel keuzes maken kiezen moeilijker Als mensen te veel keuzes hebben, hebben ze het moeilijker om te kiezen. Alles wat je hebt meteen tonen, is vaak geen goed idee.
 18. 18. In de offline wereld werd dit experiment uitgevoerd. In een supermarkt stond een standje waar mensen confituur konden proeven en kopen. • 6 soorten confituur • 40% klanten stopt en proeft • 30% van hen koopt • 24 soorten confituur • 60% klanten stopt en proeft • 3% van hen koopt  7x meer verkoop bij minder keuze
 19. 19. Toon dus niet te veel zaken tegelijk. De sobere homepage van Apple (met 1 grote keuze en 4 kleinere) werkt perfect.
 20. 20. Vergelijk Apple met dit bombardement aan keuzes, waarin een kat haar jongen niet terugvindt.
 21. 21. 4. Focus op je boodschap – Geen afleiding Hoe bedoel je, mensen luisteren niet naar wat ik zeg?
 22. 22. Een productpagina op Apple. Geen afleiding. Het hele scherm wordt ingenomen door het product, op de smalle navigatie bovenaan na.
 23. 23. Zelfde fenomeen bij Amazon. Een navigatie die heel weinig ruimte inpalmt. En de volledige schermbreedte gaat naar het product. Geen reclame en buttons voor andere producten.
 24. 24. Apple Amazon In tegenstelling tot deze webshop waar een derde van het scherm verloren gaat aan navigatie en een dwaze visual. De groene lijnen duiden aan waar Apple en Amazon beginnen met de echte pagina…
 25. 25. Apple Amazon Op een productpagina moet je mensen geen reclame meer in de strot rammen. Herinner je het citaat: je moet aandacht geven. Of je zoekfunctie presenteren. De aandacht moet gaan naar je product.
 26. 26. Apple Amazon De groene pijlen links duiden aan waar bij Apple en Amazon de paginatitel staat. Zie je hoeveel kostbare ruimte deze website verliest?
 27. 27. 5. Leg meteen je belangrijkste troeven op tafel Goeiemiddag allemaal.
 28. 28. Begin met een executive summary Kijk eens naar deze pagina op Amazon. Foto, titel, prijs en de 5 belangrijkste kenmerken. Alle troeven meteen op tafel.
 29. 29. Vergelijk dat eens met de detailpagina op de volgende slide. Een pagina die gaat over een all inclusive verblijf in het Teutoburgerwald. En let vooral eens op alle afleidingen…
 30. 30. Ik heb daar snel-snel dit van gemaakt. Zet hier nog een designer op, doe een abtest en ik weet dat deze versie wint.
 31. 31. 6. Bullets en opsommingen zijn zeer effectief
 32. 32. Gebruik opsommingen als het kan. De versie met bullets zorgt voor 20,5% meer omzet. Dat zijn feiten, geen verzinsels.
 33. 33. Ik heb nog zo eens snel-snel met wat knip-en-plakwerk een alternatieve versie voor een pagina gemaakt. Oordeel zelf …
 34. 34. www.agconsult.be www.usability-blog.be
 35. 35. Beter, toch? www.agconsult.be www.usability-blog.be
 36. 36. 7. Beslissingscriteria, kenmerken & voordelen Onderzoek wat de belangrijkste beslissingscriteria zijn van je klanten en speel daar op in. Alleen dan is je productpagina een schot in de roos.
 37. 37. "Hier is ons gamma. Trek je plan." VW houdt totaal geen rekening met de basiscriteria van de klant.
 38. 38. Suzuki weet dat prijs en verbruik belangrijke criteria zijn. En dat mensen weten dat ze een 3- of 5deurs auto willen.
 39. 39. Je 100 jaar knowhow interesseert bezoekers niet. Zij willen productkenmerken en -voordelen zien, niet je marketingverhaal lezen.
 40. 40. Dit is dus veel beter. Samsonite paste deze pagina aan op basis van een gebruikerstest door AGConsult.
 41. 41. "Sell your products the way customers wants to buy them, not the way you want to sell them." Lynda Lybert
 42. 42. 8. Goede, mooie en grote foto's Zelfde kasteel, andere fotograaf. Waar wil je het liefst naartoe?
 43. 43. Waarom een foto met Jef, Maria en Louisa en hun thermos op het terras?
 44. 44. Zet op dit terras Jef, Maria en Louisa en hun thermos, en het zou niet dezelfde indruk geven. Veel, goede en grote foto's zijn essentieel. Dat geeft vertrouwen. Je hebt niets te verbergen.
 45. 45. Bij producten wil je niet gewoon lezen 'handige opbergvakjes'? Je wilt dat toch zien? Door goede foto's benader je de winkelervaring. Mensen willen je producten voelen en snuiven.
 46. 46. 44% meer kopers en 67% meer omzet door foto's die de winkelervaring benaderen.
 47. 47. 9. Klassieke verkooptrucs werken ook online De trucjes die marktkramers, autoverkopers etc. al eeuwen gebruiken, werken ook online.
 48. 48. Da's hier ons topmodelleke, madammeke!
 49. 49. Door mensen eerst warm te maken voor de voordelen en mogelijkheden van de duurdere producten en pas daarna de goedkopere modellen voor te stellen, zijn ze sneller geneigd iets duurder te nemen. Je neemt hen namelijk zaken af bij elk goedkoper model.
 50. 50. Probeer het maar eens. Door hun producten van duur naar goedkoop te ordenen, steeg bij dit bedrijf het gemiddelde bedrag per aankoop.
 51. 51. Het moet niet per se van duur naar goedkoop zijn. Een mix mag ook. Maar begin best niet met het goedkoopste.
 52. 52. Iedereen koopt dit, madammeke!
 53. 53. Mensen kopen graag wat anderen kopen. De grote stapels in het begin van een boekenwinkel sporen mensen aan die boeken te kopen. Zet dus je bestsellers in de kijker.
 54. 54. Zet de meest verkochte zaken automatisch bovenaan. De kans dat ze bij de andere bezoekers ook in de smaak vallen is erg groot. Daarom is het een bestseller!
 55. 55. Toon aan je bezoekers dat ze niet alleen zijn. Na het toevoegen van het zinnetje "3.595 hypotheekadviezen in september", maakten 12,5% meer mensen een afspraak.
 56. 56. Iedereen is hier tevreden van, madammeke!
 57. 57. Dit fenomeen ken je wel. Booking.com benadrukt wat andere mensen vonden van dat hotel. (En zet er meteen bij dat het niet om de mening van een enkeling gaat: 267 beoordelingen.)
 58. 58. 't Zijn de laatste, madammeke!
 59. 59. Schaarste zorgt ervoor dat je denkt dat iets populair is. Het zet je aan om het ook te kopen. "Oei, nog maar 3 stuks in voorraad. Dan zal ik maar snel bestellen, zeker?"
 60. 60. Booking.com speelt handig op in dit fenomeen.
 61. 61. Alles is weg, maar volgende week sta ik hier opnieuw, madammeke! Niets doen met een product dat tijdelijk niet meer verkocht wordt, is dom. Het is een opgestoken middelvinger naar de bezoeker. En je eigen portefeuille.
 62. 62. Kijk bijvoorbeeld wat Coolblue doet bij producten die tijdelijk niet meer in voorraad zijn. Dat is slim.
 63. 63. Alleen vandaag aan die prijs, madammeke!
 64. 64. Dit fenomeen kent iedereen intussen wel. Een aanbod beperken in de tijd, geeft een extra impuls om te kopen.
 65. 65. Je kan dat ook toepassen zonder een teller. Deze site zegt dat de prijs maar geldt voor 24 uur. Resultaat: 6,3% meer verkoop.
 66. 66. Mij kunt ge vertrouwen, madammeke!
 67. 67. Een pagina waar je software kan kopen en downloaden. Met rechts een telefoonnummer en de betaalmogelijkheden. Op zich niet slecht.
 68. 68. Op deze versie staan er bovenaan en rechts meer zaken die vertrouwen inboezemen. Een levenslange garantie met zo'n echte zegel, wie trapt daar nu in? Veel mensen! 20% meer verkoop!
 69. 69. Ook een kleine, vertrouwens-wekkende tekst in de buurt van een knop werkt. 28% meer inschrijvingen!
 70. 70. En deze sleutelhanger krijgt ge er gratis bij, madammeke!
 71. 71. En als ge dat allemaal doet, verkoopt ge net zo goe als ik!
 72. 72. Of net zo goed als Booking.com. Kijk eens welke verkooptrucs zij allemaal toepassen op bijvoorbeeld een productpagina.
 73. 73. Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen. (Want 4 sterren en thumbs up.) Iedereen is hier tevreden van. + Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen. (Want de info werd recent bijgewerkt.)
 74. 74. Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen (Want je kan GRATIS annuleren.) Een superkoopje! Het zijn de laatste…
 75. 75. Mij kan je vertrouwen. (Want je krijgt onmiddellijk bevestiging.) Mij kan je vertrouwen. (Want het is gegarandeerd de beste prijs.) Iedereen koopt dit. En je bent niet de enige die uit is op dit koopje!
 76. 76. Ik weet niet of je ze geteld hebt. Maar dat zijn 13 verkooptrucs op 1 pagina. Los van de goede foto's en duidelijke inhoud.
 77. 77. 10. 1 duidelijke call-to-action Je hebt de mensen warm gemaakt met je duidelijke inhoud, schitterende foto's en verkooptrucs… Nu moeten ze overgaan tot actie.
 78. 78. Waar is de call-to-action? Vraag offerte aan. Contacteer ons voor meer info. Dat zou hier een meerwaarde zijn.
 79. 79. Wees niet te bescheiden. Een call-to-action mag best opvallen!
 80. 80. Dat is duidelijk. Kijk ook naar die geruststellende boodschap net onder de knop…
 81. 81. 'Boeken' of 'Kies uw periode'? Wat moet ik doen? Wat is het verschil? Zorg voor 1 primaire call-toaction. En maak je share- en printknopjes discreter…
 82. 82. Herhaal je call-to-action onderaan op de pagina. Bij IBM komt 70% van de leads uit de onderste call-toaction
 83. 83. 11. Blijf vertrouwen geven Ge gaat er gene spijt van krijgen, madammeke!
 84. 84. Deze pagina uit het aankoopproces van Booking.com is het perfecte voorbeeld.
 85. 85. Hoewel dit eigenlijk de eerste stap is van het boekingsproces, zit ik volgens hen toch al in stap 2. Booking.com beschouwt het kiezen van de kamer als stap 1. En er zijn maar 4 stappen. Of eigenlijk maar 3. Want bij stap 4 is het al gereserveerd. Ik weet dus als klant: dat gaat hier snel gaan!
 86. 86. 99,82% van de klanten is tevreden.
 87. 87. Net onder het prijsoverzicht benadrukken ze nog eens hun 'laagsteprijsgarantie'. En maken ze extra duidelijk dat ik nog GRATIS kan annuleren!
 88. 88. Ze maken meteen duidelijk wat ze met mijn e-mailadres gaan doen en waarvoor ze het nodig hebben. En ze benadrukken nog eens dat GRATIS annuleren...
 89. 89. Onder de knop 'Volgende' staat nog een extra duwtje in de juiste richting: 'Hey, er zijn geen reserveringskosten!'
 90. 90. 7 elementen die extra vertrouwen geven. Op 1 pagina. Zonder meer geniaal.
 91. 91. 3 beestig bangelijke bonustips
 92. 92. Lees dit boek 'Verleiden op internet – Hoe maak je een website onweerstaanbaar' door Aartjan Van Erkel. Een must read. Een aantal voorbeelden in deze presentatie komen van hem. Lees ook zijn blog SchrijvenVoorInternet.nl
 93. 93. Mis mijn tips op usability-blog.be niet Tips over usability, conversie, informatiearchitectuur en internet marketing. http://usability-blog.be/
 94. 94. Huur eens een specialist in AGConsult 03 293 39 96 karl.gilis@agconsult.be www.agconsult.be Twitter.com/agconsult www.usability-blog.be

×