20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden

5,660 views

Published on

Tips om van je overheidswebsite een echt goede website te maken. Vooral bedoeld voor steden en gemeenten, maar bruikbaar voor elke website.

Een website is namelijk een website. En de basisprincipes voor een goede website zijn universeel.

0 Comments
16 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,660
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,146
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
16
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden

 1. 1. 20 tips voor bruikbare websites van lokale overheden 16 september 2010 Karl Gilis – De 'G' in AGConsult Web usability & Informatiearchitectuur Twitter: @AGConsult E-mail: karl.gilis@agconsult.be
 2. 2. Omdat slides zonder de presentatie vaak mooi zijn om naar te kijken, maar moeilijk om te begrijpen, zal je af en toe deze tekstballonnen zien opduiken. Hopelijk wordt het verhaal zo iets duidelijker.
 3. 3. Wekelijks post ik op http://usability- blog.be 1 of 2 artikels over hoe websites beter kunnen. Veel beter. Zonder die blog zal je er nooit in slagen een goede website te maken. Bekijken dus!
 4. 4. Na 10 jaar in de usability business en de observatie van zowat 2.000 gebruikers, weet ik 1 ding zeker: experts weten niet alles. Lees ook: http://usability- blog.be/expertkennis- goede-website/ “Ik weet het niet. Moeten we aan de gebruikers vragen.”
 5. 5. Domme beweringen over websites - Elke pagina bereikbaar in 3 kliks - Website moet antwoord bieden op alle vragen - Alle info evenwaardig behandeld - Homepage moet vooral informeren - Lange pagina’s zijn not done - De rechterbalk is de ideale plaats voor calls- to-action - Foto’s van lachende mensen zijn geweldig
 6. 6. In de 20 tips die nu volgen, ga ik deze domme uitspraken proberen te counteren en te nuanceren. Oké, nuanceren is misschien niet het juiste woord…
 7. 7. 1. Jouw mening is onbelangrijk
 8. 8. Jouw mening over de website is onbelangrijk. Net als mijn mening. Ook de mening van de gemeentesecretaris, burgemeester, schepen is onbelangrijk. Uiteraard mogen ze een mening hebben. Maar jouw website mag daar niet op gebaseerd zijn. De website is er voor de burgers en bezoekers. Niet voor het bestuur. Ze moet gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Niet op meningen. Meningen zijn goed voor op café. www.agconsult.be www.usability-blog.be www.webusability-blog.com www.blog-ergonomieweb.be
 9. 9. ‘Klant is koning’. Het klinkt mooi. Maar op internet is de klant meer dan dat… 2. Klant is koning
 10. 10. Op internet is de klant de dictator. 2. Klant is koning dictator
 11. 11. Het wereldbeeld van een heel slimme mens: Aristoteles. Hij had het helemaal mis. Het verhaaltje op deze en volgende slides komt van Gerry McGovern. Lees zijn artikels op http://www.gerrymcgovern. com/new_thinking.htm
 12. 12. Mijn wereldbeeld tot ik 30 jaar was. Ik had het helemaal mis. Karl Gilis
 13. 13. De visie van heel wat communicatiemensen, marketeers en web managers. Zij hebben het helemaal mis. Mijn bedrijf / Mijn website
 14. 14. De bittere waarheid over internet. De bezoeker staat centraal. Hij is de koning. De dictator zelfs. En hij heeft altijd gelijk. De bezoeker
 15. 15. 3. Begin elke dag met een mantra
 16. 16. Deze leuze zorgt ervoor dat je niet gaat zweven. “Wij zijn niet het middelpunt van de wereld De bezoeker is.” www.agconsult.be www.usability-blog.be www.webusability-blog.com www.blog-ergonomieweb.be
 17. 17. En dat je geen egocentrische websites maakt. Dit is pure horror voor de bezoeker.
 18. 18. Stop met de diensten voor te stellen en over jezelf te praten. Diensten horen niet op websites. Op de website van Delhaize stelt de dienst boekhouding of logistiek zich toch ook niet voor? (Hoop ik.)
 19. 19. 4. Geef het volk wat het volk vraagt Voor mij de kern van overheidscommunicatie. Waarom komen mensen naar jouw website? Onderzoek dat en beantwoordt die vragen. Dat is de basis.
 20. 20. Hoe onderzoek je dat? - Analyse logfiles (= Google Analytics) - Korte, online enquête - Waarvoor komen mensen naar loket? - Waarvoor bellen ze? - Ga zelf eens luisteren
 21. 21. Op de volgende slides 2 voorbeelden van enquêtes die wij aanbieden. (Kopieer ze niet of allerlei onheil zal je overkomen…) Ze hebben een responsratio van 10 tot 25%. De eerste enquête zou wettelijk verplicht moeten worden. Ze geeft je inzicht in wie je bezoekers zijn en wat ze komen doen (in hun bewoordingen). De tweede enquête is vooral handig om te weten hoe goed je website het doet tegenover andere websites. Contacteer karl.gilis@agconsult.be als je meer info wil.
 22. 22. Deze keuzes kan je aanpassen.
 23. 23. Omdat jullie zo’n geweldig publiek zijn een speciale actie voor jullie. Beide enquêtes voor 750 euro, inclusief basisrapportering. Contacteer karl.gilis@agconsult.be als je meer info wil. Ik meen het: je gaat spijt hebben als je deze kans laat liggen.
 24. 24. 5. Doe echt onderzoek Checklists zijn rommel
 25. 25. 6. Het gaat om de dienstverlening, niet de dienst Mensen komen naar je website om iets te doen, niet om te lezen wat je doet.
 26. 26. Ik heb dit al eerder vermeld (tip 3), maar het verdient extra aandacht. Het is dé plaag van veel gemeentelijke websites. Ze zijn ingedeeld volgens de interne structuur. De diensten. Dit is fout omdat de burger vaak niet weet wat elke dienst doet. Wel héél goed dat de gemeentesecretaris bovenaan staat. Want die is echt superbelangrijk. Not.
 27. 27. Bekijk de navigatie. Lees de tekst. En huiver. Kijk dan naar je eigen website… en schrap alle dienstenpagina’s.
 28. 28. “De dienst communicatie is verantwoordelijk voor de informatie naar en de communicatie met de bevolking.” Dat had ik nu nooit gedacht. Weg ermee!
 29. 29. 7. Weg met het e-loket
 30. 30. Deze cartoon (van het departement Landbouw & Visserij) is een illusie. Mensen komen niet naar je website voor het e-loket. Ze komen om een antwoord te vinden op een vraag of een taak te vervullen. Ze gaan dat niet zoeken in het ‘e-loket’. Neen, ze willen dat zoeken in een thematische navigatie. En op de pagina met bv. aangifte geboorte moet dan staan hoe ze dat kunnen (elektronisch, via een pdf en/of door naar het gemeentehuis te gaan.) De dienstverlening moet dus volledig geïntegreerd worden, niet verstopt in een aparte rubriek.
 31. 31. “Waar moet ik wat gaan zoeken?” Dat is wat een gebruiker denkt als hij dit soort ingangen ziet. Wat vind je in het ‘E-loket’? Wat staat er onder ‘Bestuur’? En wat onder ‘Gemeentediensten’? Hoe kan de burger in godsnaam weten welke formaliteiten al in het ‘e-loket’ zitten en welke niet?
 32. 32. Hoeveel ingangen kun je nog uitvinden? En waarom zijn de diensten in het middendeel anders dan de diensten rechts? Zou het anders te transparant zijn?
 33. 33. 8. Bouw je navigatie rond toptaken of thema’s Uw interne keuken is uw probleem.
 34. 34. In Gent is de navigatie opgebouwd rond enkele hoofdthema’s. Die thematische indeling wordt verder doorgezet binnen de subnavigatie. Zo hoort het.
 35. 35. Het is duidelijk waar Mechelen de mosterd haalde. Maar dat is niet erg. Want het idee is zeer goed. Ik vind ook de inwerking van ‘populaire links’ in de navigatie een goed idee. (Maar dat is een mening, ik heb het nog niet getest.)
 36. 36. 9. Focus op toptaken
 37. 37. Welke versie had de voorkeur van gebruikers?
 38. 38. Welke versie had de voorkeur van gebruikers? Inderdaad. De kale versie scoorde beter. Het is cleaner. Minder zwaar. Speelt meer in op wat mensen komen doen. Iets zoeken om te doen. Stel je voor dat Google op zijn homepage zou zeggen ‘Bezoek ook eens deze websites’. Dat zou toch een geweldig slecht idee zijn?
 39. 39.  Vraag: Vind jij Google een complex bedrijf? www.agconsult.be www.usability-blog.be
 40. 40. De meeste mensen antwoorden neen. Omdat de homepage van Google zo ontzettend eenvoudig is.
 41. 41. Google heeft naast zijn index van miljarden pagina’s (toch ook geen eenvoudige taak) ook nog tientallen andere tools en programma’s.
 42. 42. • Waar zijn al die tools en oplossingen? • Waar is al het nieuws over hun nieuwe tools en hun zoektechnologie? • Waarom tonen ze dat niet? • Is de web manager van Google dom? • Is hij enkele jaren geleden gestorven? • Weten de bazen van Google wel dat die homepage zo leeg en gedateerd is?
 43. 43. Het is er niet omdat het geen top taak is voor 'de' bezoeker. Bij Google zijn ze niet dom. Integendeel. Ze meten wel alles. Ze doen niets gebaseerd op meningen of buikgevoel. Daarom heeft hun homepage die duidelijke focus.
 44. 44. Op de volgende slide toon ik hoe Google er volgens mij zou uitzien als jij hun homepage zou gemaakt hebben. Meer uitleg krijg je in een filmpje dat ik hierover maakte op http://usability- blog.be/google-door-marketingmanager/ Oh ja, het idee voor deze alternatieve versie van Google kreeg ik op een lezing van Gerry McGovern.
 45. 45. About us | News | Research | Advertise with us | Tools | Software | World Wide Search | Blog | Jobs Welcome to Google In the picture Since 1998 Google is the world leader in On June 5th Google launched an global web search solutions. Our even better search. sophisticated bots are crawling over 8 What's new? billion pages. We index those pages with - More pages indexed. an algorithm created by our founders - Improved algorythm. Larry Page and Sergey Brin. - Faster results Read more. Much more. Read more. Try the search Google hot news •Google still the biggest. •Google does not fear Wolfram. Discover our tools • Orkut •Six Degrees of Google Search Appliance: now searching billions of documents • Google Talk. •Google Launches New, Data-Rich • Google Docs Dashboard in Local Business Center • Picasa Free newsletter More news • Gmail Subscribe now! It's free! Even more very exciting news. • Google Pack Click here More tools
 46. 46. Om de toptaken van je website te vinden, zijn er verschillende handige en eigenlijk zelfs leuke methoden. Lees zeker eens volgende artikels: - Top taken van je website achterhalen - Website proces – Stap 1: vooronderzoek - Informatiearchitectuur: wat, waarom en hoe? - Homepage focus: Lukoil versus Esso - Homepage focus: Google
 47. 47. 10. Zet je website op dieet - Pagina’s met verouderde info  weg ermee - Pagina’s die zelden bezocht worden  bye bye - Blablateksten  schrappen
 48. 48. Je website moet niet alle informatie bevatten die er is. Dat maakt de structuur alleen maar zwaarder en dus moeilijker om te vinden wat je nodig hebt. Daarom moet je website vooral inspelen op de toptaken van je bezoekeres. Onlangs ontdekten we dat op een overheidswebsite van 10.000 pagina’s meer dan 80% van de pagina’s in een periode van 6 maanden tijd minder dan 50 keer bekeken werden. Daar liggen kansen voor optimalisatie. Over hoe je weinig bezochte pagina’s kan opsporen en wat je ermee moet doen, lees je alles in het artikel ‘Zet je website op dieet’.
 49. 49. Typisch voorbeeld van een totaal overbodige pagina. Blablabla. Weg ermee. Niet twijfelen. Delete.
 50. 50. Geeuw. Snurk. Stop met op te scheppen over je diensten. Zet de dienstverlening centraal. En maak van de zaken in het vet die onderlijnd zijn links.
 51. 51. De 5 minuten die werden besteed aan de inleidende paragraaf zijn verloren moeite. Pure bladvulling, die niemand leest. Spendeer die 5 minuten aan het nog beter beschrijven van de 4 keuzemogelijkheden.
 52. 52. Wie in augustus 2010 zocht naar ‘Temse in de wolken’ kreeg dit resultaat in Google. Proficiat trouwens aan het webteam van Temse. Ze staan op 1 in Google. Ontkurk de champagne!
 53. 53. Alleen jammer dat de site in kwestie al een jaar niet bijgewerkt was. Dit zijn de data van 2009. Schrap dus oude pagina’s. En maak geen miniwebsites.
 54. 54. 11. Laat bezoekers geen doelgroep kiezen Dit is een zeer oud voorbeeld van Vlaanderen.be. Wat doe je als je een jonge, lesbische vrouw bent met een handicap die op een ambassade werkt in het buitenland en ‘s avonds naar de Aldi wilt gaan? www.agconsult.be www.usability-blog.be
 55. 55. Tijd voor een quiz  Oudenaarde: welke foto voor bewoners, welke voor ondernemers? www.agconsult.be www.usability-blog.be
 56. 56. Het antwoord De verklaring voor deze fotokeuze vind je op http://usability-blog.be/oudenaarde-fot/ www.agconsult.be www.usability-blog.be
 57. 57. Los van de vreemde fotokeuze is de indeling in doelgroepen geen goed idee. Waar moet je klikken als je wil verhuizen naar Oudenaarde? Wat doe je als je in Oudenaarde woont en je wilt zien of er een stadswandeling is of wanneer je het museum kan bezoeken? Ik ben ondernemer en ik woon in Oudenaarde waar ik de kerk wil gaan bezoeken…
 58. 58. 12. De homepage is een uitvalsbasis, geen krant
 59. 59. De homepage van de gemiddelde gemeentelijke website is gevuld met nieuws en kalenderitems.
 60. 60. Bezoekers verwachten meer van de homepage. Die pagina moet hen helpen het antwoord te vinden op hun vragen. De navigatie alleen is daarvoor niet voldoende.
 61. 61. Plaats nieuws en kalender zeker op de homepage, maar geef ook ruimte aan je rubrieken.
 62. 62. De uitwerking van Vlaamsbrabant.be en Belgium.be zijn goede voorbeelden.
 63. 63. Wist je dat een website in essentie maar 2 paginatypes heeft? Keuzepagina’s en detailpagina’s. That’s it. Ik leg het uit op de volgende slides.
 64. 64. 13. Paginatype 1: keuzepagina’s  Wat is een keuzepagina? – Homepage – Elke pagina tussen de homepage en een detailpagina  Doel van een keuzepagina – Bezoekers zo snel mogelijk brengen naar de juiste detailpagina. De pagina die een antwoord biedt op zijn vraag of nood.  2 belangrijke aandachtspunten: – Heldere lay-out • 'Blokken' zijn een goed idee • Horizontale rustpunten bevorderen de scanbaarheid – Betekenisvolle links www.agconsult.be www.usability-blog.be
 65. 65. Zoals al gezegd, een uitstekend voorbeeld.
 66. 66. Op het tweede niveau loopt het helaas fout. Op de volgende slide lees je waarom.
 67. 67. - Rechterbalk moet weg. Het enige doel van deze pagina is de gebruiker helpen de juiste keuze te maken. - Linkernavigatie moet weg. Alle keuzes staan ook in het middendeel. - Blokjes zijn niet duidelijk afgelijnd. - Afbeelding op de achtergrond. Pas die zaken aan en je hebt een duidelijke keuzepagina in plaats van het drukke boeltje van nu. www.agconsult.be www.usability-blog.be www.webusability-blog.com www.blog-ergonomieweb.be
 68. 68. Een uitstekend voorbeeld van hoe het moet. Duidelijke blokjes en duidelijke links.
 69. 69. Als je heel veel keuzes hebt, kan je ze ook onder elkaar zetten zoals hier. Hier heeft de linkernavigatie wel zin, omdat ze het hogere niveau toont.
 70. 70. Dit is een ramp. Een contentdeel met blabla-tekst en zonder links. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen na een klik in de navigatie kijken naar het middendeel van de pagina.
 71. 71. Zo mogelijk nog erger. Centraal enkele items en links en totaal andere items in de subnavigatie. Onthoud het: het enige doel van een keuzepagina is de gebruiker laten kiezen.
 72. 72. 14. Paginatype 2: detailpagina’s  Wat is een detailpagina? – Eindpagina binnen website met uitleg over een topic  Doel van een detailpagina – Bezoeker informeren – Anwtoord geven op zijn vraag – Doorverwijzen naar verwante informatie – Aansporen tot actie  2 belangrijke aandachtspunten – Heldere lay-out – Belangrijkste info bovenaan – Bevat alle info over dat onderwerp – Overtuigen binnen 4 seconden www.agconsult.be www.usability-blog.be
 73. 73. Zet alle info over 1 onderwerp op 1 pagina. Dat kan natuurlijk ook resulteren in megalange pagina’s. Denk jij dat zo’n lange pagina als hiernaast goed of slecht is? ?
 74. 74. In tegenstelling tot wat jij dacht, is het niet slecht. Het is een productpagina van Amazon. De grootste webshop van de wereld.
 75. 75. Het straffe is dat als je die pagina ziet, niets wijst op het feit dat het zo’n lange pagina is. Omdat Amazon de bovenkant van de pagina erg zuiver houdt. Daar staat alleen wat echt telt. Dat moet jij ook proberen. Lees in dat verband eens ons artikel over scrollen: feiten en fictie.
 76. 76. Surfers hebben weinig geduld. Ze beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet. Elke webpagina moet de surfer binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen. Bekijk volgende pagina’s eens gedurende 4 seconden. Het zijn pagina’s van verzekeringsmaatschappijen over een woningverzekering. Dat weet je dus al. Je was daarnaar op zoek in Google.
 77. 77. Wat vond je de slechtste pagina? Axa? En de beste? KBC? Weet je ook waarom? - Minder zwaar - Tekst in bullets - Ziet er makkelijk verteerbaar uit Bekijk nu ook nog eens een pagina van Amazon (op de volgende slide). En verbaas jezelf over hoe snel je alles vindt wat echt belangrijk is (welk merk, welk model, hoeveel megapixels, de prijs en of je het nu kan kopen).
 78. 78. Geniaal. Toch?
 79. 79. Wat doen op pagina’s met vooral tekst? Korte tussentitels. De vraagvorm werkt vaak heel goed.
 80. 80. Op lange pagina’s plaats je de tussentitels best bovenaan als springlinks. Zo weet de bezoeker meteen wat er allemaal op de pagina staat. Lees er alles over op http://usability- blog.be/springlinks-anker-links-tips/
 81. 81. Let op je taalgebruik. Beroep instellen? Geen enkele burger wil een ‘beroep instellen’. Die wil in beroep gaan. Gebruik de taal van de burger!
 82. 82. 15. De rechterbalk is dood Wij schreven er al in 2003 een artikel over. Jakob Nielsen bewees het via eyetracking in 2007 en gaf nog meer cijfers in 2010. En we zien het bij elke gebruikerstest opnieuw. Op detailpagina’s kijken mensen amper naar de rechterbalk. Op keuzepagina’s valt de situatie best mee (al hangt veel af van het design). Op de volgende pagina zie je het resultaat van het eyetracking onderzoek van Nielsen. De rode zones geven aan waar meer dan 80% van de mensen naar kijkt. Donkerblauw is nog 20 tot 40%. Geen kleur = niemand.
 83. 83. Belangrijke links, contactinfo etc. in de rechterbalk plaatsen is dus een heel slecht idee. Even effectief als olie blussen met water.
 84. 84. Plaats die zaken onderaan je pagina. Daar verwachten surfers dat. Dat is de plaats waar ze die zaken nodig hebben. Na het kort scannen van de info op de pagina.
 85. 85. 16. Pas op met lachende mensen Lachende mensen trekken niet echt de aandacht.
 86. 86. Als een foto van een mens dan al de aandacht trekt, zien we dat de blik van de afgebeelde persoon bepalend is voor waar de bezoeker naar kijkt. In dit geval kijkt de baby naar de lezer en vangt hij de blik van de lezer. Leuk. Maar niet de bedoeling van je campagne.
 87. 87. Door de baby te laten kijken naar de tekst, bekijken zowat alle bezoekers ook de tekst. Lees meer over deze techniek op http://usability- blog.be/fotos-kijkrichting/
 88. 88. 17. Stop met volzinnen te schrijven Onaangenaam om te lezen. Te veel ballast. www.agconsult.be www.usability-blog.be
 89. 89. Bullets: het geheim van online copywriting Beter scanbaar. Aangepast aan hoe mensen lezen op internet. www.agconsult.be www.usability-blog.be
 90. 90. Een voorstel dat ik ooit binnenkreeg voor een tekst van een toeristische website. Geeuw. Tegen dat je dit allemaal hebt gelezen kan je niet meer gaan wandelen want is het al weer aan het regenen in ons landje.
 91. 91. Een zeer snelle herwerking van het vorige. Sneller scanbaar. Je kan de tekst absorberen zonder dat je moeite moet doen. Dat is mijn basisadvies. Als je een hersenscan doet bij iemand die een webpagina ‘leest’, zou er nauwelijks activiteit mogen zijn. Als copywriter ben je dan geslaagd in je opdracht.
 92. 92. 18. Wees altijd beleefd! Kijk foutmeldingen bij formulieren altijd na. Druk eens op de knop ‘Verzenden’ zonder iets in te vullen en kijk of je foutboodschappen beleefd en verstaanbaar zijn. Lees ook mijn artikel over klantvriendelijke foutmeldingen.
 93. 93. 19. Doe 1x een gezamenlijk onderzoek
 94. 94. Als elke gemeente 500 euro in een potje steekt, kan je voor eens en altijd deftig laten onderzoeken wat de beste structuur is voor een gemeentelijke of stedelijke website (of van een OCMW, politiezone, …). Waar iemand info wil zoeken over de geboorteaangifte of de afvalkalender, is hetzelfde in Boom, Antwerpen, Zwevezele, Diest of Koksijde.
 95. 95. Zelfs de productfiches (over bijvoorbeeld de geboorteaangifte, vernieuwing paspoort, etc.) kunnen volgens mij gestandaardiseerd worden. Stop met wedijveren om de beste te zijn. Word allemaal de beste door samen te werken. Hey, dit was al in 2002 ons besluit van ons onderzoek naar lokale overheden.
 96. 96. Zet je nu schrap voor de beste tip. Het hoogtepunt van de presentatie.
 97. 97. 20. Laat je bijstaan door AGConsult  Usability & informatiearchitectuur  Training – Expert review – Usability – User testing – Schrijven voor internet – Gebruikersonderzoek – Intranet – Informatiearchitectuur – Nieuwsbrieven – Aanmaak mock-up of prototype – Informatiearchitectuur – Schrijven lastenboek – Scoren in Google – Copywriting  Bezoek ons  Contacteer ons – Online: www.agconsult.be – 03 293 39 96 – Twitter: – karl.gilis@agconsult.be www.twitter.com/agconsult – Blog:www.usability-blog.be www.agconsult.be www.usability-blog.be

×