Advertisement

Verhoog de conversie van je website

Usability Expert & Information Architect at AGConsult
Jun. 17, 2012
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Verhoog de conversie van je website

 1. Verhoog de conversie van je website Karl Gilis – De 'G' in AGConsult Web usability & Informatiearchitectuur Volg me op Twitter: @agconsult
 2. Ik gaf deze presentatie op Drupalcamp Gent 2012. Vrees niet: – is absoluut niet Karl Gilis ze AGConsult technisch. @AGConsult Omdat slides zonder de presentatie vaak mooi zijn om naar te kijken, maar moeilijk om te begrijpen, zal je af en toe deze tekstballonnen zien opduiken. Hopelijk wordt het verhaal zo iets duidelijker.
 3. Situatieschets
 4. Veel bezoekers betekent op zich niets
 5. Je leeft niet van bezoekers maar van kopers Je hebt niets aan mensen die je winkel bezoeken maar niets kopen. Een goede website genereert leads. En een supergoede website zorgt ervoor dat mensen meer in hun winkelkar laden dan ze eigenlijk van plan waren.
 6. Het doel  Van bezoekers kopers maken!
 7. Een website is een trechter
 8. Het effect van meer bezoekers
 9. Het effect van meer conversie Dat is wat we bij AGConsult doen. De uitgang van je trechter breder maken.
 10. Einddoel: meer bezoekers en meer conversie Wie slim is, investeert zowel in meer bezoekers als in meer conversie. Lees: Usability of SEO: waarin investeren?
 11. 3 aspecten
 12. Aankoop voorbereiden Aankoop beïnvloeden Koop sluiten
 13. Aankoop voorbereiden Een duidelijke, makkelijke, taakgerichte website
 14. 1. Gebruik de terminologie van je publiek Als je niet de woorden gebruikt die je doelgroep gebruikt, sta je te schreeuwen in de woestijn. Je doelgroep zal je niet vinden.
 15. Boeiend dat BMW op 1 staat met 'bmw concessiehouder'.
 16. Maar niemand gebruikt die zoekterm. Ook al gebruikt BMW het woord concessiehouder al 100 jaar.
 17. Ook BMW-rijders zijn op zoek naar een garage. Die term moet je dan ook gebruiken op je website.
 18. Nog een voorbeeld. Het Agentschap Natuur en Bos staat met 4 resultaten in de top 5 als je zoekt naar 'visverlof aanvragen'.
 19. Alleen blijkt uit Google Insights for Search dat dubbel zo veel mensen zoeken naar 'visvergunning'.
 20. En met die term staat het Agentschap zelfs niet op de eerste pagina. Een gemiste kans.
 21. 2. Ken de toptaken van je bezoekers Hoe meer je inspeelt op de noden en verwachtingen van je bezoekers, hoe meer je zal verkopen (rechtstreeks of onrechtstreeks).
 22. "2 seconden in Google Analytics en je weet het toch?" Niet dus. Wat logfiles je niet vertellen: • Is dat echt wat die mensen wilden doen? • Wat wilden ze doen maar lukte hen niet?
 23. Vraag het gewoon aan je bezoekers! • B2C: 10 tot 25% respons • B2B: 2 tot 10% respons • Te bestellen via www.enquete-online.be Dankzij deze 2 vragen weet je wie je bezoekers zijn en waarvoor ze naar je website komen.
 24. We hebben dit de voorbije jaren op erg uiteenlopende websites onderzocht. Daaruit blijkt dat op de meeste websites ten minste 60% van de bezoekers komt voor amper 4 verschillende zaken. Op de volgende slides geef ik enkele voorbeelden. Meer info hierover vind je in dit artikel http://usability-blog.be/onderzoek-toptaken-4-zaken/
 25. Voorbeeld 1 - Hulporganisatie Dankzij de open vraag leer je niet alleen iets over de toptaken maar ook over het woordgebruik van je bezoekers.
 26. Na manuele verwerking van de antwoorden krijg je dit verbluffende resultaat. • 82% komt voor dezelfde 2 zaken naar de website • Taak 9 kwam voor in 0,75% van de antwoorden
 27. Voorbeeld 2 - Overheidswebsite 61% van de mensen komt voor 4 toptaken!
 28. 13% 2% 0% 20% 4% 2% Deze slide geeft weer in hoeverre de onderdelen Vouwlijn 1600x900 van de homepage inspelen op de toptaken van de bezoekers. Besluit: niet veel… En dat is bij heel veel websites een fundamenteel probleem. 14%
 29. 3. Inhoudelijk duidelijke navigatie Als de wegwijzers op een kruispunt wijzen naar 'dorpen, 'gemeenten' en 'steden', dan heb je daar niets aan.
 30. Toch doen veel websites iets gelijkaardigs. Ze gebruiken veel te algemene termen. Woorden die niets zeggen over wat het bedrijf doet. Dat is jammer.
 31. Dit bedrijf doet volgens mij iets met aardgas, elektriciteit, riolering en kabeltelevisie. En ze geven nog premies ook. Joepie. Mijn intuïtie zegt me dat dit bedrijf wel eens iets met geld, verzekeren en beleggen te maken kan hebben…
 32. Dat was niet moeilijk om te raden natuurlijk. Deze 2 bedrijven hadden ook 'producten' en 'diensten' in hun navigatie kunnen zetten. Maar ze beseffen dat je navigatie veelzeggend moet zijn. Meer info hierover lees je op onze blog http://usability-blog.be/website-menu-focus-op-aanbod/
 33. Een topnavigatie is trouwens bijna altijd de beste oplossing. Enkele aandachtspunten: • Voldoende ruimte tussen de items in de navigatie • Best ook een verticale scheiding (een lijntje zoals bij Apple) • Zorg dat de navigatie niet te veel ruimte inpalmt.
 34. 4. Duidelijke, taakgerichte homepage Mensen komen niet zomaar naar je website. Ze komen om iets te doen. Zorg dat je homepage inspeelt op die toptaken.
 35. Wat zou je gaan doen op een website van bedrijven als Esso, Shell, Lukoil? Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’. Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2.
 36. Maar wat doet Esso? Hun rapport over de energietoestand in het jaar 2040 in je strot rammen. De toptaken van de bezoekers staan helemaal niet in de kijker.
 37. Dit is wat bezoekers verwachten. De toptaken in the picture. En ja, ergens uit het zicht, onderaan, mag je wat nieuws zetten.
 38. Stop met op je homepage over jezelf te vertellen. Toon wat je doet. Een goede front-end designer zou dit soort pagina's onmogelijk moeten maken. Een goed CMS zou waarschuwingen moeten geven als er zoveel volzinnen achter elkaar geschreven worden.
 39. Het gekke is dat op de pagina diensten wel redelijk duidelijk staat wat het bedrijf doet. Zet dit op de homepage, en die homepage wordt een heel stuk beter.
 40. Een homepage volproppen is echt geen goed idee. Te veel boodschappen is nooit goed. Zorg voor focus.
 41. Deze pagina is veel beter. Je ziet onmiddellijk wat het hoofddoel van deze pagina is: een hotel zoeken.
 42. 5. Zuivere keuzepagina's Elke pagina tussen de homepage en een detailpagina is een keuzepagina. Het hoofddoel van zo'n pagina: de gebruiker een overzicht geven en hem laten kiezen. Lees ook: Elke website heeft maar 3 paginatypes.
 43. Informatieve sites: blokjes met links Mensen kunnen binnen enkele seconden tot 50 links verwerken. Die links moeten dan wel goed gegroepeerd zijn en duidelijk qua inhoud. Linksboven zet je het blokje waarvoor de meeste mensen naar die rubriek komen.
 44. Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat. Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten. Lees zeker ook: Waarom een submenu op keuzepagina's een slecht idee is.
 45. Commercieel: visueel overzicht productaanbod Op de overbodige subnavigatie na, een geslaagde pagina. Eenvoudig en het lijkt vanzelfsprekend. Maar hoeveel bedrijven hebben zo’n zuivere keuzepagina’s?
 46. Ook dit is een goede keuzepagina. Hier kan de linkerbalk wel omdat het een filter is. Geen loutere herhaling van het middendeel.
 47. Filters bovenaan kunnen ook, maar test dit. Soms werkt het, soms niet. Voordeel: je hebt de hele breedte van de pagina voor je aanbod.
 48. Op deze en de volgende slide zie je 2 versies van dezelfde keuzepagina.
 49. 16,3% meer verkoop dan de versie op de vorige slide. Grootste verschillen • Duidelijke call-to-action • Meer info per product • Tonen van beoordeling
 50. Wat werkt het best? • Korte keuzepagina's (rechts) waardoor mensen minder moeten scrollen en sneller naar een volgende pagina moeten gaan. • Lange keuzepagina's (links) waardoor mensen minder snel naar een volgende pagina moeten gaan maar wel meer moeten scrollen?
 51. De versie met ca. 50 keuzes zorgt voor 35% meer verkoop dan de versie met maar 10 items per pagina. Mensen scrollen dus.
 52. Indien mogelijk: vergelijkende tabel Mensen vergelijken op internet. Zorg dus dat je website daarop inspeelt.
 53. Zorg ervoor dat de vergelijkingstabel in de kijker staat. Foto's die niets bijdragen tot de boodschap hebben geen zin.
 54. Voilà, door de afbeelding weg te laten staan de producten meer in de kijker. Nu nog in het CMS vermijden dat je alle producten tegelijk het label 'promo' kan meegeven, en we zijn vertrokken.
 55. Deze pagina is niet slecht, maar je moet wel wat moeite doen om de verschillen tussen de computers te ontdekken.
 56. In deze versie heeft Dell via staafdiagrammen de belangrijkste verschillen gevisualiseerd. Resultaat: 13,3% meer verkoop.
 57. 6. Focus op je boodschap – Geen afleiding Hoe bedoel je, mensen luisteren niet naar wat ik zeg?
 58. Een productpagina op de website van Apple. Geen afleiding. Het hele scherm wordt ingenomen door het product, met uitzondering van de smalle navigatie bovenaan.
 59. Zelfde fenomeen bij Amazon. Een topnavigatie die heel weinig ruimte inpalmt. En de volledige schermbreedte gaat naar het product. Geen linkernavigatie, geen reclame voor andere producten of andere afleidende boodschappen.
 60. Apple Amazon Bij deze webshop gaat een derde van het scherm verloren aan navigatie en een dwaze visual. De groene lijnen duiden aan waar Apple en Amazon beginnen met hun productinfo.
 61. Apple Deze pagina gaat over een rondreis naar Thailand. Amazon Maar die informatie gaat verloren door de reclame bovenaan en de zoekfunctie links. Da's echt niet goed.
 62. 7. Leg meteen je belangrijkste troeven op tafel Goeiemiddag allemaal.
 63. Begin met een executive summary Kijk eens naar deze pagina op Amazon. Foto, titel, prijs en de 5 belangrijkste kenmerken. Alle troeven meteen op tafel.
 64. Vergelijk dat eens met de detailpagina op de volgende slide. Een pagina die gaat over een all inclusive verblijf in het Teutoburgerwald. En let vooral eens op alle afleidingen…
 65. Ik heb daar snel-snel dit van gemaakt. Zet hier nog een designer op, doe een AB- test en ik weet dat deze versie wint.
 66. Versta me niet verkeerd. Pagina's mogen best lang zijn. Na dat 'in- the-face'-begin moet je je aanbod meer in detail presenteren aan de bezoeker. ? Veel designers en website-eigenaars hebben schrik van lange pagina's. Wat denk jij? Denk jij dat het bedrijf waarvan ik hiernaast een screenshot heb gezet, goed bezig is?
 67. Jawel, het is een typische productpagina van Amazon. Maar omdat het begin van hun pagina redelijk zuiver is, stoort de lengte van de pagina niet. Integendeel.
 68. 8. Bullets en opsommingen zijn zeer effectief
 69. Gebruik opsommingen als het kan. De versie met bullets zorgt voor 20,5% meer omzet. Dat zijn feiten, geen verzinsels.
 70. Ik heb nog zo eens snel-snel met wat knip-en-plakwerk een alternatieve versie voor een pagina gemaakt. Oordeel zelf …
 71. www.agconsult.be www.usability-blog.be
 72. Beter, toch? www.agconsult.be www.usability-blog.be
 73. 9. Beslissingscriteria, kenmerken & voordelen
 74. Je 100 jaar knowhow interesseert bezoekers niet. Zij willen productkenmerken en -voordelen zien, niet je marketingverhaal lezen.
 75. Dit is al veel beter. Samsonite paste deze pagina aan op basis van een gebruikerstest door AGConsult.
 76. "Sell your products the way customers want to buy them, not the way you want to sell them." Lynda Lybert Dit is dé basis van goede online marketing.
 77. 9. Goede, mooie en grote foto's Zelfde kasteel, andere fotograaf. Waar wil je het liefst naartoe?
 78. Waarom een foto met Jef, Maria en Louisa en hun thermos op het terras?
 79. Zet op dit terras Jef, Maria en Louisa en hun thermos, en het zou niet dezelfde indruk geven. Veel, goede en grote foto's zijn essentieel. Dat geeft vertrouwen. Je hebt niets te verbergen.
 80. Zeg niet alleen dat er handige opbergvakjes zijn, maar toon ze ook. Hoe meer de online ervaring de winkelervaring benadert, hoe beter.
 81. Door de hemden te tonen op een model steeg de verkoop van deze webshop met 67%.
 82. 10. Foto's van echte mensen Als je foto's van mensen gebruikt, koop dan niet gewoon een stockfoto. Niemand gelooft dat deze mensen bij je werken of zo blij zijn omdat ze je product gebruiken.
 83. Stockfoto. Iets te breed glimlachend…
 84. Foto van de oprichter. Resultaat: 35% meer verkoop.
 85. - Stockfoto - Tekstballonnen
 86. - Echte vrouw - Bullets Resultaat: 90% meer inschrijvingen
 87. Aankoop beïnvloeden Klassieke verkooptrucs online toepassen
 88. Da's hier ons topmodelleke, ma dammeke!
 89. Door mensen eerst warm te maken voor de voordelen en mogelijkheden van de duurdere producten en pas daarna de goedkopere modellen voor te stellen, zijn ze sneller geneigd iets duurder te nemen. Je neemt hen namelijk zaken af bij elk goedkoper model.
 90. Probeer het maar eens. Door hun producten van duur naar goedkoop te ordenen, steeg bij dit bedrijf het gemiddelde bedrag per aankoop.
 91. Weinig bedrijven durven dit doen. Maar dit hotel heeft wel die keuze gemaakt en verkoopt nu meer luxueuzere kamers dan vroeger.
 92. Iedereen koopt dit, madammeke!
 93. Mensen kopen graag wat anderen kopen. De grote stapels in het begin van een boekenwinkel sporen mensen aan die boeken te kopen. Zet dus je bestsellers in de kijker. Aarzel ook niet om dat woord te gebruiken.
 94. Een andere goede manier is om de meest verkochte zaken automatisch bovenaan te zetten. De kans dat ze bij de andere bezoekers ook in de smaak vallen is erg groot. Het is namelijk een bestseller!
 95. Toon aan je bezoekers dat ze niet alleen zijn. Na het toevoegen van het zinnetje "3.595 hypotheekadviezen in september", maakten 12,5% meer mensen een afspraak.
 96. Het tonen van deze overlay nadat een bezoeker enkele seconden naar de pagina kijkt, zorgde voor 80% meer aanvragen.
 97. Iedereen is hier tevreden van, madammeke!
 98. Dit fenomeen ken je wel. Booking.com benadrukt wat andere mensen vonden van dat hotel. En zet er meteen bij op hoeveel meningen dat cijfer gebaseerd is.
 99. De customer reviews op Amazon hebben een grote rol gespeeld in de groei van het bedrijf. Amazon doet dit al vanaf het midden van de jaren '90.
 100. 't Zijn de laatste, madamme ke!
 101. Schaarste zorgt ervoor dat je denkt dat iets populair is. Het zet je aan om het ook te kopen. "Oei, nog maar 2 stuks op voorraad. Dan zal ik maar snel bestellen, zeker?"
 102. Ook Amazon speelt de schaarste gretig uit.
 103. Alles is weg, maar volgende week sta ik hier opnieuw, madammeke! Niets doen met een product dat tijdelijk niet meer verkocht wordt, is dom. Het is een opgestoken middelvinger naar de bezoeker. En je eigen portefeuille.
 104. Coolblue doet iets met producten die tijdelijk niet meer in voorraad zijn. Bezoekers kunnen een bericht achterlaten. Bezoeker gelukkig. En Coolblue nog gelukkiger…
 105. Alleen vandaag aan die prijs, madammeke !
 106. Dit fenomeen kent iedereen intussen wel. Een aanbod beperken in de tijd, geeft een extra impuls om te kopen.
 107. Je kan dat ook toepassen zonder een teller. Deze site zegt dat de prijs maar geldt voor 24 uur. Resultaat: 6,3% meer verkoop.
 108. Mij kunt ge vertrouwen, mada mmeke!
 109. Een pagina waar je software kan kopen en downloaden. Met rechts een telefoonnummer en de betaalmogelijkheden. Op zich niet slecht.
 110. Op deze versie staan er bovenaan en rechts meer zaken die vertrouwen inboezemen. Een levenslange garantie met zo'n echte zegel, wie trapt daar nu in? Veel mensen! 20% meer verkoop!
 111. Wat vaak ook goed werkt is een vertrouwenwekkende boodschap in de buurt van een knop. In dit voorbeeld: 28% meer inschrijvingen!
 112. En deze sleutelhanger krijgt ge er gratis bij, madammeke!
 113. Een verkooptruc die in de reiswereld zeer gretig wordt toegepast.
 114. 'Gratis levering' is ook een vorm van iets gratis geven.
 115. En als ge dat allemaal doet, verkoopt ge net zo goe als ik!
 116. Booking.com past die verkooptechnieken voortdurend toe. Op de volgende slides toen ik welke technieken ze allemaal toepassen op 1 enkele pagina.
 117. Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen. (Want 4 sterren en thumbs up.) Iedereen is hier tevreden van. + Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen. (Want de info werd recent bijgewerkt.)
 118. Iedereen koopt dit. Mij kan je vertrouwen (Want je kan GRATIS annuleren.) Een superkoopje! Het zijn de laatste…
 119. Mij kan je vertrouwen. (Want je krijgt onmiddellijk bevestiging.) Mij kan je vertrouwen. (Want het is gegarandeerd de beste prijs.) Iedereen koopt dit. En je bent niet de enige die uit is op dit koopje!
 120. Ik weet niet of je ze geteld hebt. Maar dat zijn 13 verkooptrucs op 1 pagina. Los van de goede foto's en duidelijke inhoud.
 121. Ook Thomson.co.uk maakt gretig gebruik van die verkoop- en verleidingstechnieken. Ik heb de belangrijkste aangeduid met pijltjes.
 122. Koop sluiten Goede calls-to-action en formulieren Je hebt de mensen warm gemaakt met je duidelijke inhoud, schitterende foto's en verkooptrucs… Nu moeten ze overgaan tot actie.
 123. 1. Eén duidelijke call-to-action
 124. Het kan zijn dat je niet online verkoopt, maar dat betekent niet dat je geen duidelijke call-to-action moet hebben. En voor alle duidelijkheid: iets delen op Facebook of mailen naar een vriend is geen primaire actie. In dit geval had er een knop 'Zoek een winkel in je buurt' of 'Waar kan ik deze schoen kopen' moeten staan.
 125. Ook als je diensten verkoopt, moet je een call-to-action hebben. Anders is je pagina een doodlopend straatje. 'Vraag offerte aan.' 'Contacteer ons voor meer info.' Dat zou hier een meerwaarde zijn.
 126. Wees niet te bescheiden. Een call-to-action mag best opvallen!
 127. Dat is duidelijk. Kijk ook naar die geruststellende boodschap net onder de knop…
 128. Zorg voor 1 primaire call-to-action. 2 knoppen die om de aandacht schreeuwen, dat werkt niet. 'Boeken' of 'Kies uw periode'? Wat moet ik doen? En maak je share- en printknopjes discreter…
 129. 2. Herhaal je call-to-action onderaan Bezoekers die het einde van je pagina halen, zijn waarschijnlijk erg geïnteresseerd in je aanbod. Zet daarom ook onderaan je pagina een call-to-action.
 130. Bij IBM komt 70% van de leads uit de onderste call-to- action
 131. 3. Niet iedereen koopt bij eerste bezoek 1 duidelijke call-to-action is cruciaal. Maar niet iedereen beslist in 1 surfsessie over een aankoop.
 132. Daarom is het belangrijk dat je mensen helpt met hun keuzeproces. Door bijvoorbeeld toe te laten dat ze een selectie van hun favoriete huizen kunnen samenstellen.
 133. Een shortlist waaruit ze later hun finale keuze kunnen maken. Of die ze samen met hun partner kunnen bekijken.
 134. 4. Eenvoudig bestelproces Een ontzettend belangrijk onderdeel in je streven naar meer omzet. Zo belangrijk dat het voer is voor een aparte presentatie…
 135. Belangrijkste aandachtspunten  Zo eenvoudig mogelijk – Geen registratie – Optioneel inloggen – Niets vragen wat je niet echt nodig hebt  Duidelijk – Duidelijke labels – Verdere instructies waar nodig, eventueel met een voorbeeld (bv. CVC-code) – Duidelijke en goed verwoorde foutmeldingen  Design gericht op snelheid – Single column design – Labels boven invulvelden www.agconsult.be www.usability-blog.be
 136. 5. Blijf vertrouwen geven Ge gaat er gene spijt van krijgen, madammeke! Ook in dat bestelproces kan je een aantal verkoops- en verleidingstechnieken toepassen waardoor de bezoeker minder zal opgeven.
 137. Deze pagina uit het aankoopproces van Booking.com is het perfecte voorbeeld.
 138. Hoewel dit eigenlijk de eerste stap is van het boekingsproces, zit ik volgens hen toch al in stap 2. Booking.com beschouwt het kiezen van de kamer als stap 1. En er zijn maar 4 stappen. Of eigenlijk maar 3. Want bij stap 4 is het al gereserveerd. Ik weet dus als klant: dat gaat hier snel gaan!
 139. 99,82% van de klanten is tevreden.
 140. Net onder het prijsoverzicht benadrukken ze nog eens hun 'laagsteprijsgarantie'. En maken ze extra duidelijk dat ik nog GRATIS kan annuleren!
 141. Ze maken meteen duidelijk wat ze met mijn e-mailadres gaan doen en waarvoor ze het nodig hebben. En ze benadrukken nog eens dat GRATIS annuleren...
 142. Onder de knop 'Volgende' staat nog een extra duwtje in de juiste richting: 'Hey, er zijn geen reserveringskosten!'
 143. 7 elementen die extra vertrouwen geven. Op 1 pagina. Zonder meer geniaal.
 144. 3 beestig bangelijke bonustips
 145. 1. Volg onze opleiding web usability & schrijven Deze en nog veel meer tips om je online communicatie naar een hoger niveau te tillen, geven we tijdens onze opleidingsdag web usability en schrijven voor internet. • Inclusief bespreking van je website. • Al meer dan 350 mensen volgden deze opleiding. • Zij geven ons een score van 8,6 op 10. Bekijk het programma en schrijf je in
 146. 2. Mis mijn tips op usability-blog.be niet
 147. 3. Huur een specialist in AGConsult 09 335 22 73 karl.gilis@agconsult.be www.agconsult.be Twitter.com/agconsult www.usability-blog.be
Advertisement