Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

4 намиране на неизвестно събираемо, умаляемо, умалител

18,107 views

Published on

Published in: Education
  • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2Qu6Caa ❶❶❶
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2Qu6Caa ♥♥♥
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here

4 намиране на неизвестно събираемо, умаляемо, умалител

  1. 1. Извършете действията. Как се нарича всяко от числата при тях? 20 743 - 1 895 = 3 540 + 11 058 = 100 000 - 71 034 = 9 999 + 190 001 = Как се проверява изваждането? 18 848 28 966 14 598 200 000
  2. 2. Намиране на неизвестно събираемо събираемо + събираемо = сбор + 5 = 8 = 8 – 5 = 3 Неизвестно събираемо намираме, като от сбора извадим известното събираемо. Намиране на неизвестно умаляемо умаляемо – умалител = разлика – 3 = 7 = 7 + 3 = 10 Неизвестно умаляемо намираме, като към разликата прибавим умалителя. Намиране на неизвестен умалител умаляемо – умалител = разлика 10 – = 5 = 10 – 5 = 5 Неизвестен умалител намираме, като от умаляемото извадим разликата.
  3. 3. + 1 763 = 2 359 315 . 5 + = 101 432 - 1 274 = 3 578 - 28 603 = 10 000 . 5 38 652 - = 7 981 4 907 - = 212 . 11 596 99 857 4 852 78 603 30 671 2 575
  4. 4. Самолет лети на височина 9 250м. Колко метра още може да се издигне, ако най-голямата височина, на която може да лети, е 13 735? Същият самолет изминава 6 500км и му остават още 4 068км. Колко е цялото разстояние, което ще измине самолетът? Броят на местата за пътници в самолета е 360. Преди полета останали незаети 73 места. С колко пътници ще лети самолетът? 9 250 + = 13 735 6 500 + 4 068 = 360 = 73 + 4 485м 10 560км 287
  5. 5. Кое от числата може да се постави на мястото на празното квадратче така, че да е вярно? 4 593 + < 3 967 + 4 593 - 1 542 > 6 935 - 1 542 43 800 - < 43 800 – 9 900 8 560 9 800 6 940 3 970 3 950 10 000 6 200 5 393 33 900
  6. 6. Обиколката на равнобедрен триъгълник АВС е 1 280 мм. Намерете дължината на бедрото АС, ако основата е 360 мм. ( 1 280 – 360 ) : 2 = = 920 : 2 = 460 мм
  7. 7. Родителите на Явор изтеглили 7 000 лв. заем от банката. От тях заделили за ремонт на жилището 3 280лв, за ново обзавеждане на детската стая – с 2 000 лв. по-малко. Половината от останалите пари били за почивка, а другата половина – за покупки за новата учебна година на децата. Колко лева са отделени за новата учебна година на децата? 3 280 – 2 000 = 1 280 лв. за обзавеждане на детска стая 7 000 – ( 3 280 + 1 280) = 2 440лв. 2 440 : 2 = 1 220лв.за почивка 1 220 лв. за новата уч.година

×