Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Zbulimet arkeologjike ne

11,622 views

Published on

 • si mund te shkarkohet kjo
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Zbulimet arkeologjike ne

 1. 1. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE SHQIPERIAnisa RamadaniXII-2
 2. 2. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE APOLLONI Bust romak të shekullit të dytë, që sipas ekspertëve, është zbulimi më i rëndësishëm arkeologjik në 50 vitet e fundit në Shqipëri. Një këmbë bronxi, pjesë e një statuje ë periudhës romake është zbuluar nga gërmimet që kreu ekspedita shqiptaro-franceze. Nga format dhe mënyra e krijimit duket se këmba e statujës i përket një luftëtari ë periudhës romake. Vepramendohet se I përket shekullit të II ose të III pas lindjes së Krishtit. Statuja ështëbusti i një atleti dhe sipas ekspertëve është gjetur në gjendje shumë të mirë.
 3. 3. Një bust femre që i përketsërish periudhës romake qëpërkon me shekullin e II ose tëIII pas lindjes së Krishtit. Bustii femrës është gjetur shumëprane vendit që u zbulua bustiprej mermeri i burrit të lashtë. Mozaiku ka nje siper fare rreth 30 metra katrore, me motive gjeometrike te nje larmie te rralle,i zbuluar ne vitin 1959 ne Apolloni nga germimet e perbashketa shqiptaro-sovjetike.
 4. 4. Mbi rrënojat e Apollonisë është manastiri i Pojanit, një simbol i vazhdimit kulturor dhe historik. Ky manastir daton prej shekullit të trembëdhjetë. Është i një stili Bizantin dhe është konceptuar si një grup arkitektural interesant, i dekoruar me piktura murale dhe një kishë me një hapësirë të brendshme jo të zakontë.Nje nga objektet e gjeturaeshte nje monedhe diku e vitit100 p.e.s e cila perkon medrahmine e vjeter greke, e cilane ate periudhe quhejAIBATIOS.
 5. 5. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE BUTRINT.Qyteti i lashtë i Orikumit uformua në shek. 7-6 B.C. ngakolonët grekë. Forumi Romak i qytetit të Butrintit, i cili radhitet i dyti për nga rëndësia pas teatrit që i përket periudhës helenistike. Zbulimi daton që 2400 vjet më parë. Nga këto zbulime, është evidentuar edhe niveli ekonomik i Butrintit në periudhën romake
 6. 6. Në Butrint është ndërtuar një lagje të re, kryesisht me monumente të periudhësperandorake romake dhe bizantine Maskë ari ilire e gjetur në Butrint e Shekullit VI-V
 7. 7. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE BYLISZbulohet e plote punishtja e veres,deshmi eantikitetit te vone per nje qytetar tregetar.
 8. 8. Gjetje në parkun e Bylisitdatojnë që nga periudha romake Një shtatore antike e cila mendohet t’i përkasë një amazoneje, një femër luftëtare e njohur në mitologjinë antike. Kjo shtatore e amazones së sypozuar është gjetur në gërmadhat e qytetit antik Bylis
 9. 9. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE SHKODER Punim balte iKjo monedhe I perket Mbretëreshës Ardianeperiudhes se shekullit te V rreth 3500 p.e.s. e– IV p.e.s vjetër, gjetur në vendbanimet e territorit të Shkodres së sotme
 10. 10. Zbulimet më të fundit arkeologjike në kalanë Rozafa nëShkodër dëshmojnë kulturën e lashtë ilire të zonës ku ajondodhet dhe zhvillimin e veriut të Shqipërisë.
 11. 11. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE LEZHENdër objektet e zbuluara prejekspeditave, ishin edhe disa elementekockore, cilindrike me një ose dy vrima,për të cilat, që në momentin e parë tëzbulimit u mendua se i përkisnin njëinstrumenti muzikor, ndoshta njëfyelli. Nje ekspedite arkeologjike ka nxjerre ne drite nje varr te lashte masiv dhe nje kishe ne Kalane e Lezhes. Arkeologet e konsiderojne kete zbulim si me shume vlera per trashegimine tone kulturore, ndersa zyrtaret lokale thone se kjo do te nxise edhe me tej turizmin kultutor ne kete kala
 12. 12. ZBULIMET ARKEOLOGJIKE NE DURRESNjë varr i periudhes bizantine ështëzbuluar gjate punimeve që po kryhennë afërsi të xhamisë së qytetit tëDurrësit, për rehabilitimin e sheshitLiria. Në varrin që mendohet te jete1300 vjeçar, krahas eshtrave të njëpersoni u zbulua edhe një monedhë eperiudhes bizantine. Amfiteatri i Durrësit i cili për nga madhësia është i dyti në Ballkan. Ai u ndërtua në shek II A.D. në periudhën e perandorit romak Hadrian.
 13. 13. Mozaiku “Bukuroshja e Durrësit” . Uzbulua në vitin 1616. Ky mozaik i përketshek IV B.C. dhe është një prej më tëbukurve në Shqipëri i punuar me gurë zalli. Forumi bizantin, i cili është një kompleks i gjerë ndërtimesh që i përket shek V–VI A.D. Ai është i zbukuruar me kolona mermeri dhe në qendër gjendet një pus.

×